LOST (ABC, 2004-2010)
"Starsi panowie dwaj", czyli Jacob i MiB dysponują pewnymi mocami, jak wiadomo. Kiedy Locke wypadł z okna, Jacob - choć to też nie jest do końca pewne - "wskrzesił" go. Kiedy Sayid dostał kulkę... też w wyniku podjętych, bodajże w imieniu Jacoba działań został wskrzeszony. Domniema się więc, że - choć nie było to pokazane - że Claire zginęła w wyniku rozróby ludzi z frachtowaca (a konkretnie w wybuchu) i została wskrzeszona przez MiB'a (tym sposobem stała się bardziej niż inni podatna na jego wpływ, zauważcie też, że Sayid nie miał zbyt wielkich rozterek w związku z przejściem na "ciemną stronę"). Teraz "oberwał" Jack, kiedy MiB był w pobliżu... może zginął i dlatego właśnie "jest z nim".

Innych - tych, którzy nie otarli się o śmierć - MiB potrafił zmaniupulować, ale prędzej czy później zaczynają oni kombinować - z tymi, którym śmierć zajrzała w oczy, jest dużo łatwiej.

To wszystko tylko nadinterpretacja. Jakkolwiek uważam, że bardzo ciekawa :)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Jakby faktycznie Jack nagle stał sie zmanipulowany przez Dymka to IMO byloby najabrdziej z dupy rozwiazanie jakie mozna sobie wyobrazic. Jedyna postac, która zachowuje sie wiarygodnie i widzi, ze cos we wszystkim jest nie tak mialaby stracić swoją tozsamosc - to byloby samobojstwo dla serialu.
Już i tak wkurza mnie to co sie stało z Claire i Saydem - postacie nagle stracily swoje "ja" i dosc ciezko mi sie z tym pogodzic - mam nadzeje, ze jeszcze wrocą do tego czym byli wczesniej, bo jest to dla mnie jakieś cieżkie do przetrawienia.

Odpowiedz
Całkowicie zgadzam się z Rozalią:)

Wszystkie postacie jakoś tak dziwnie obojętnie podchodzą do tych wszystkich fantastycznych wydarzeń. Tylko Jack próbuje się jakoś angażować i jeżeli Jack zmieni się w takie "zombie" to faktycznie będzie do dupy.

Odpowiedz
Rany boskie! Claire nie zginęła. Sayid ożył na tej samej zasadzie, co Ben, tylko pod wpływem Dymka, a Jacka odrzuciła fala uderzeniowa. Ja wiem, że to "Lost" i pole do nadinterpretacji jest przeogromne. Ale bez przesady, ludziska!
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Sayid zginął i ożył i zachowuje się podobnie do Claire, więc chyba nie takim złym pomysłem jest teoria, że ona także zginęła i została ożywiona? Poza tym Ben chyba nie został ożywiony, tylko uzdrowiony, albo pamięć mnie zawodzi:)

I w ogóle luuzzz:) To tylko teorie, pewnie błędne, ale po to jest ten temat.

Cytat:Ja wiem, że to "Lost"

No właśnie i tu nic nie jest pewne:)

Odpowiedz
Cytat:Poza tym Ben chyba nie został ożywiony, tylko uzdrowiony, albo pamięć mnie zawodzi:)

Był uzdrowiony.

A co do Claire-będzie lepiej dla serialu, gdyby rzeczywiście umarła i została ożywiona bo ewentualne jej przeżycie podczas wybuchu w barakach w sezonie 4 byłoby bardziej kurziozalne aniżeli przeżycie upadku Juliet w finale sezonu 5

Zresztą od tego wybuchu Miles zaczął obserwować Claire jakby wiedział że coś jest na rzeczy, więc to nie jest aż z dupy wzięta teoria.
koronex1989

Odpowiedz
I jeszcze co do odcinka wcześniejszego niż ten obecny, zastanawiają mnie szepty. Wyjaśnienie, że są to odgłosy zmarłych którzy utknęli na wyspie za to,że uczynili coś złego jest ok, ale w perspektywie wszystkich odcinków coś tu za bardzo nie gra. W poprzednich sezonach po usłyszeniu tych szeptów pojawili się Inni, którzy przecież byli żywi. Tak samo dziwna sytuacja z Shannon przed jej śmiercią w sezonie 2. Po szeptach pojawił Walt, a przecież i on nie zginął tylko został porwany przez innych.
koronex1989

Odpowiedz
Odświeżam sezon pierwszy i zastanowiła mnie jedna rzecz - czemu nikt nie ma komórki? Rozumiem że wprowadzenie ich zabiłoby klimat (- Locke, gdzie jesteś? - Koło Black Rock, wbijaj), ale wystarczyło dodać krótką scenę, gdzie bohaterowie nie mogliby złapać zasięgu. W końcu w 2004 każdy miał już komórki, a nawet jeśli nie wtedy, to Oceanic Six przy powrocie już na pewno mieli je ze sobą..

Odpowiedz
Przecież takowe były. W pilocie nawet, z tego co pamiętam.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Nie : )
Z tego co pamiętam, Sayid próbował jakimś specjalistycznym sprzętem wyłapać sygnał. No ale wciąż pozostaje wątek Oceanic Six.

Odpowiedz
Ja bym się sam domyślił że komórka na niewiele mi się przyda na tajemniczej, niewidocznej dla świata wyspy którą można "przesunąć" ; )

Odpowiedz
Ja bym i tak wziął, pocinałbym w Snake'a : )

Odpowiedz
Raczej w Smoke'a :lol:

Odpowiedz
Good one : )

Odpowiedz
A ja na komórce mam LOST:D Bardzo fajna gierka i ma serialowy klimat! Chociaż dawno nie grałem i mogłem sobie to wmówić:P

Szkoda tylko, że akcja dotyczy tylko 3 pierwszych sezonów:(

Odpowiedz
Snuffer napisał(a):czemu nikt nie ma komórki?

[Obrazek: orange-era0.jpg]
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
[Obrazek: iridium_9505a_satellite_phone.jpg]

Wszyscy (albo przynajmniej większość) agenci amerykańskich służb (CIA, FBI, itp.) pracujący poza krajem są wyposażeni w komórkę satelitarną Iridium... Więc zapewne też ten co pojmał Kate takową musiał posiadać... ;-)
thug life

Odpowiedz
6x14

Ku*wa.

Odpowiedz
Khet napisał(a):Ku*wa.

W pozytywnym znaczeniu tego słowa, czy w negatywnym, wyrażającym skrajne oburzenie i rozczarowanie?
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Odcinek świetny, a wymowne "ku*wa" tyczy zupełnie innych kwestii :sad:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon