LOST (ABC, 2004-2010)
3x21 - obok epizodów Sun i Jina najsłabszy odcinek drugiej połowy sezonu. Pierdu pierdu przez cały epizod a akcja posunęła się do przodu może z milimietr i to dopiero na końcówce, która miała nas zaskoczyć. A tu dupa, że tak nieładnie się wyrażę. Pokazali chyba wszystkie postacie, ale nic z tego nie wyniknęło - mam nadzieję, że to tylko bardzo mocne przedłużone preludium do końcówki sezonu. Mam nadzieję, że nie będzie ona tak tragiczna jak ten epizod. Czego sobie i wam życzę.

Odpowiedz
hops, chyba jesteś osamotniony w swojej ocenie. Ten odcinek zdobył już sobie opinię nie tylko najlepszego o Charliem, ale jednego z najlepszych epizodów zarówno w 3 sezonie, jak i w ogóle :)

Odpowiedz
Kurde wy jesteście już na 21, a mi AXN puścił dopiero 13 ;) Po tych 13 odcinkach seria wydaje mi się gorsza niż poprzednie, ale zobaczymy co będzie dalej.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Zobaczysz rozkreci sie :D 3x22 to bedzie napewno hardcore juz nie moge sie doczekac :D

Odpowiedz
SPOILER DO FINAŁU!!!
Nie mogłem się powstrzymać i przeczytałem listę zgonów z finału. Powiem tylko tyle, że giną cztery postacie które bardzo lubię :cry:

Odpowiedz
Mierzwiak, ale powiedz szczerze - czy akcja w tym odcinku choć o 2 milimetry drgnęła? Nie sądzę. Są fajne odcinki, w których akcja stoi w miejscu [Niki i Paulo czy jak im tam było], ale zdecydowanie ten się do nich nie zalicza. Rzekłem.

Odpowiedz
Nie chodzi o drgnięcie akcji - chodzi o ciszę przed burzą. Odcinki przed podwójnym finałem w poprzednich sezonach były takie same. Ten miał dwa zadania:

- przygotować wątki do finału
- pożegnać widzów z postacią Charliego

Z obu wywiązał się znakomicie.

Odpowiedz
SPOILER DO FINAŁU!!!

Mierzwiak napisał(a):Nie mogłem się powstrzymać i przeczytałem listę zgonów z finału. Powiem tylko tyle, że giną cztery postacie które bardzo lubię :cry:

Nie wiem kto to [i nie mam zamiaru] ale to przesada zabijać 4 bohaterów... Ile osób zostanie co 2010 r. [może wtedy zginie ostatnia postać:) ?]

Odpowiedz
picek napisał(a):Nie wiem kto to [i nie mam zamiaru] ale to przesada zabijać 4 bohaterów...
Nie powiedziałem że ta 4 to wszyscy którzy zginą :twisted:

Odpowiedz
Ostatnio zacząłem przeglądać Lostopedie i postanowiłem zagłebić się w Lost Experience. Okazuje się, że Polska tez ma udział w LOST :P Zapaleni fani pewnie już to widzieli: http://en.lostpedia.com/wiki/Rachel_Blake_Iceland_01 (pod Text Transcript, ktoś niby z Kołobrzegu, z pewnością "podstawiony") i http://benoffskimemo.blogspot.com/ (chociaz pare wyrazów dziwnie brzmi zwlaszcza, że to ma być niby facet... abstrahujac juz od dziwnego imienia i nazwiska) :) Szkoda, ze Rachel nie poleciała do Polski zbadać tej sprawy. :P

Odpowiedz
Cytat:"I am from his home city, Kolobrzeg, in Poland. He teaches at the local University"

To miło, zbudowali mi uniwersytet.
A już myślałem, że musze wyjeżdżać z wioski na studia ;]

Odpowiedz
Hmm, w takim wypadku to pewnie jeszcze jedna z własciwości Wyspy: leczy raka, leczy inwalidów i buduje uniwersytety w Polsce. :P

Spoilery teoretyczne :P

Swoją drogą, tak tą Lostopedie doszedłem do wniosku, że Jacobem faktycznie mógłby być Magnus Hanso, który był właścicielem i kapitanem statku Black Rock, który jest na wyspie. Może niestarzejący się Richard także był na tym statku? W pewnym sensie to mogłoby wyjasniać dlaczego Jacob jest więziony - w koncu Alvar Hanso znów szefuje Hanso Fundation, a Inni zbuntowali się przeciwko Fundacji. Z kolei może Jacobem jest syn Magnusa, którego imienia nie znamy. W każdym razie Magnus na pewno był na wyspie i jest możliwość, że umarł na niej (w takim wypadku nie byłoby nic dziwnego w niewidzialności Jacoba). Takie tam gdybanie, mam nadzieję że żadna z fanowskich teorii sie nie sprawdzi, bo nie byłoby później zaskoczenia :P

Odpowiedz
Finał

Co tu dużo pisać, bardzo dobrze i byłoby szokująco gdybym nie przeczytał spoilerów (głupi ja) :P

[SPOILER!!]

Uważam, że śmierć Charlie'ego powinni zrobić dłuższą, bo była bardzo dobrze zrobiona, nawet po przejściu do wędrujących "Plażowiczów" ale niestety dramat został nagle urwany (zdaje się, że przez reklamy).

[/SPOILER!]

Odpowiedz
Finał sezonu trzeciego:

Szekspir, moi drodzy, Szekspir.

Nadal nie mogę znaleźć szczęki. Leży gdzieś pod biurkiem. Masjterstsztyk to był. Poezja. Szekspirowska poezja.

Odpowiedz
FINAŁ SPOILERY
O KU*WA.
Hops - kiedy będziesz się schylał po szczękę to podnieś od razu i moją...
Kompletnie nie wiem od czego zacząć. Druga część zdecydowanie najlepsza, chociaż w czasie "podchodów" na plaży o mało nie dostałem palpitacji.
Ogółem nie widziałem jeszcze w tym serialu odcinka, który by tak grał na skrajnych emocjach. Myślę, że wiadomo ocb.
Cholernie szkoda mi Charliego, bo w gruncie rzeczy jest jedną z postaci, która przeszła największą przemianę na wyspie.
Spotkanie Danielle i Alex - brak słów.
Retrospekcje i zakończenie - zszedłem, nie mam bladego pojęcia jak to interpretować albo jak będą wyglądały kolejne sezony.

Nie wiem czemu wydaje mi się, że czeka nas solidny twist. Obym się nie mylił.
Ogólem - najlepszy odcinek Lost, bez wątpienia. W tej chwili nie stać mnie na nic więcej - muszę odsapnąć.

Odpowiedz
[spoilery!!]

No właśnie też się zastanawiam co będzie z "flashbackami z przyszłości" - czy następny sezon będzie szedł do momentu z "flashbacku z przyszlosci" czy może zacznie się właśnie od kontynuuowania go (w końcu twórcy zapewniaja, ze bohaterowie będą na wyspie). No i co z Waltem? Czy to obraz wyspy czy prawdziwy Walt, który wrócil? Czy może Walt wykorzystujący swoje zdolności? Czyżby byl podobny do Jacoba? No i kogo Kate miała na myśli mówiąc, że on będzie się niecierpliwył - czy w przyszłości będzie jednak z Sawyerem? Ech, ech, tyle pytań i trzy lata czekania na wszystkie odpowiedzi.

Po ponownym zastanowieniu się dzisiaj nad tymi dwoma odcinkami stwierdziłem, że są zajebiste i nie mogę się doczekać czwartego sezonu :P

Odpowiedz
Jedno mnie zastanawia :)
Dlaczego Jack powiedział do tego nowego ordynatora "Idź do góry po mojego ojca i zobacz kto jest bardziej pijany" ? Chyba, że ta "góra" to po prostu przenośnia miała być. Mimo wszystko dziwnie zabrzmiało.

Odpowiedz
[SPOILERY!!]

Tylko jedno? :P
Wydaje mi się, że to miało byc poprostu cyniczna uwaga i to całe "Jack boi się, ze jest taki jak ojciec". Swoją drogą, fajnie, że dostali darmowe przeloty gdziekolwiek chcą :) I dlaczego Jackowi tak bardzo zalezy na powrocie na wyspę? Ze względu na to co powiedział Ben (tj. nie ma nikogo dla kogo miałby być w "zewnętrznym świecie") czy może jest jakiś inny powód? No i kto umarł, bo albo nie zrozumiałem czegoś albo niepowiedzieli i będzie to w przyszlosci wyjaśnione.

Odpowiedz
Muszę przyznać, że jeśli następne sezony będą kontynuowały wydarzenia na wyspie, to przez zakończenie 3 sezonu będziemy na to wszystko zupełnie inaczej patrzyć :)
Bardzo ciekawy zabieg, ale jednocześnie nieco napawający pesymizmem - szkoda, że Jack się tak stoczył...

Odpowiedz
[spoilery]

Ciekawe teorie na temat finału: http://en.lostpedia.com/wiki/Through_the_Looking_Glass/Theories

Wydaje mi się, że zastraszenie, przekupienie bądź wyczyszczenie w jakiś sposób pamięci jest prawdopodobne, wtedy pogrzeb byłby Johna Locke'a (wg. tego co tam piszą na wycinku z nekrologu widać kawałek imienia "Jo..."), a stosunek Kate do Jacka nie byłby taki dziwny (tzn. wiadomo, że z pijakiem nikt sie nie chce zadawac ale po tym co razem przeszli chyba powinna miec do niego cieplejszy stosunek).

PS Duża wersja nekrologu:
>KLIK<

Ech. Niech zrobią drugi Lost Experience na te wakacje czy coś...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon