LOST (ABC, 2004-2010)
Spirit napisał(a):Powiedzcie mi do ciężkiej anieli jak to możliwe, że Alex jest córką Bena skoro przypłynęła statkiem z Rousseo, jakim cudem może być jego córką?????
Alex urodziła się na wyspie. Alex nie jest córką biologiczną Bena, do czego zresztą Ben przyznał się dawno temu. Trzeba oglądać uważnie :)

Odpowiedz
freak_outXP napisał(a):czteropalczasta stopa - http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyspa_Wielkanocna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Płaskowyż_Nazca ... ma to podobne znaczenie jak Wyspa Wielkanocna. ;) No bo - powiedzmy, że tubylcy zrobili ten wielki posąg - jak? Kogo? Jasne, można powiedzieć, że to zwykłe wyobrażenie boga, ale wiemy, że "tubylcy" aka "Inni" najwyraźniej polegają jedynie na Wyspie i Jacobie, a nie na jakichś obcych bogach. Teoretycznie może to być pozostałość po dawnych wierzeniach.

Cytat:działanie wyspy - najbliżej jej chyba do Trójkąta bermudzkiego. Anomalia elektromagnetyczna: występuje dylatacja czasu (co jest fizycznie możliwe i uwzględniane przemysłowo np. przy budowie sztucznych satelitów); promieniowanie aktywuje i stymuluje nieużywane części mózgu jak płat czołowy (wizje, sny na jawie, przeżycia mistyczne), ma wpływ na układ nerwowy i immunologiczny (cudowne ozdrowienia, poronienia, zaburzone i nienaturalne tempo starzenia się i powracania do zdrowia). Być może stymulowany jest nie tylko mózg, ale bezpośrednio cały organizm np. poprzez krew, która poddana wpływowi anomalii jest w stanie transportować kilka razy więcej tlenu niż zazwyczaj.
Hej, ciekawa teoria. :) Nie znam się na tym, więc nie wiem na ile to możliwe z naukowego punktu widzenia (czy też: na ile wiarygodnie możnaby tu uzasadnić). Ale skąd Ci się wziął ten Trójkąt Bermudzki?

Cytat:Jakob - OK, punkt dla Ciebie...
Yay! :)

Cytat:"tubylcy" - sam sobie odpowiedziałeś, było w poprzednich sezonach, zwłaszcza w odcinku-retrospekcji Bena. "Tubylcy" są tylko jedni, nie ma innych "tubylców" np. opozycyjnych do grupy Bena czy jakichś innych "Innych".
Nie, nie, nie. Ale skąd się wzieli "Tubylcy"? Logicznie wnisokując możnaby wnioskować, że to jednak ludzie z Black Rock i ewentualnie ich potomkowie.

Cytat:Black Rock - Nie bardzo rozumiem co z nią ?
Jest na środku Wyspy. Przez te 300 lat chyba nie mógł się zmienić poziom wody tak, żeby tak zmieniła swoje położenie.

Cytat:plany Bena - Ben chce przede wszystkim zachować istnienie Wyspy w tajemnicy i w zgodzie z jej naturą na niej egzystować. Sama Wyspa ze względu na swoje "magiczne" właściwości jest zbyt cenna, żeby ją "udostępniać" nieodpowiedzialnemu motłochowi. Można by było sobie wyobrazić dalszy rozwój wypadków, gdyby cała prawda o niej wyszła na jaw: wpływowi i bogaci ludzie fundują sobie luksusową starość; wolni od chorób, długowieczni, może nawet nieśmiertelni. Dalej to jest już samograj... W tym sensie, gdy Ben mówi w jednym z odcinków "Jesteśmy dobrymi ludźmi", ma rację.
No to tyle wiemy, ale nie byłbym do końca pewny czy to na pewno jest cel Bena.

Cytat:czego chce Widmore - Widmore chce dokładnie tego, czego nie chce Ben.
Zrobić luksusowy kurort? To możliwe, ale zbyt banalne mimo wszystko.

Cytat:Tak czy inaczej wiadomo, że odnalezienie samolotu i pasażerów na dnie oceanu jest zainscenizowaną farsą, a celem tego cyrku jest odwrócenie uwagi od samej Wyspy, przerwanie poszukiwań pasażerów i zaprzestanie przygotowywania nowych.
Well, duh.

Cytat:co ze zdolnościami Walta ? - to samo, co ze zdolnościami Danny'ego z "Lśnienia".
Tzn.?

Cytat:znaczenie liczb

...i...

więcej informacji o Dharmie i Hanso

"The Lost Experience", dogoogluj sobie jeszcze materiały źródłowe, głównie filmiki z youtube. Będziesz miał informacji o Dharmie, fundacji Hanso i magicznych liczbach po dziurki w nosie.
Ech, no oglądałem to. Jest o Dharmie i Hanso, ale ciągle pozostają nieodpowiedziane pytania odnośnie Hanso.

To były pierwsze z brzegu wzięte tajemnice, jakie mi przyszły do głowy. Jest jeszcze masa innych - wystarczy wejść na lostpedia.com i poczytać. Jak możesz na nie odpowiedzieć to okej. ;)

Odpowiedz
Freak, ale prawie wszystko co tu zapodałeś, to są PRZYPUSZCZENIA I TEORIE, a nie fakty, które powinny być/będą wyjaśnione.
Poza tym 37 odcinków to wg. Ciebie dużo? :P W poprzednich sezonach przez 20 odcinków Locke próbował otworzyć głupi właz, a przez kolejnych 20 wszyscy zastanawiali się kim są Inni.
Gdyby teraz te wszystkie tajemnice próbowali wyjaśnić w kilku odcinkach, to dopiero by porażka była.

Odpowiedz
freak_outXP, producenci powiedzieli że liczy się tylko to co jest w serialu. Lost Experience, książki, gra komputerowa itd. NIE NALEŻĄ do kanonu.

Jak ładnie pominąłeś czarny dym :), którego wyjaśnienie według zapowiedzi mamy poznać na samym końcu serialu, a który wygląda na coś naprawdę wielkiego. Sam sposób jego "działania", to co potrafi robić, dlaczego to robi, dlaczego zabija jednych a innych nie...

Jak już kiedyś pisałem, liczę też na retrospekcje Danielle, to może być coś naprawdę niezłego.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):freak_outXP, producenci powiedzieli że liczy się tylko to co jest w serialu. Lost Experience, książki, gra komputerowa itd. NIE NALEŻĄ do kanonu.
Lost Experience też nie? O, to nie wiedziałem.

Odpowiedz
Poprawka, przepraszam za pomyłkę - Lost Experience należy do kanonu:
http://www.lostpedia.com/wiki/Lostpedia:Canon

Odpowiedz
Generalnie to działa już prawie jak Expanded Universe w Star Wars. Trzepią od fanów kasę na czymkolwiek się da ale jak przychodzi co do czego, to i tak liczy sie jedynie produkt główny a wytwory poboczne lekką ręką zostają odrzucone jeżeli zachodzi taka potrzeba :)

Odpowiedz
Expanded Universe w Star Wars został zaakceptowany przez Lucasa i nalezy się z nim liczyć. To tak trochę offtopicowo :)

Odpowiedz

MUSICIE to zobaczyć :lol:

[niektórzy zdecydowanie mają za dużo wolnego czasu]

Odpowiedz
"Najciekawsze", że to aż zasłużyło na newsa na filmwebie. Rzeczywiście, bardzo niesamowite, że przez cztery sezony powiedziano w serialu dużo razy "what?"....

Odpowiedz
Tak, ktoś ma zdecydowanie za dużo wolnego czasu. Może napiszę do niego z prośbą, aby policzył, ile razy bohaterowie powtórzyli "OK".

Odpowiedz
Czyżby nadzieja na jeszcze jeden odcinek?

http://showtv.pl/news_item_811.htm

Jeśli szefowie stacji ABC wyrażą zgodę to będzie to tylko lepiej dla serialu.Zawsze lepiej obejrzeć tradycyjnie finał z dwoma odcinkami niż pojedyńczo
koronex1989

Odpowiedz
No i udało się!Obejrzymy dodatkowy epizod.Finał będzie trwać 3 godziny,15 maja zostanie wyemitowana pierwsza finałowa godzina a potem czeka nas krótka przerwa do 29 maja.Wtedy zostanie wyemitowany dwugodzinny epizod.

http://showtv.pl/news_item_816.htm
koronex1989

Odpowiedz
I dobrze, szkoda tylko że będzie przerwa, pewnie pierwsza godzina finału skończy się w jakiś chamski sposób :twisted:

Odpowiedz
Filmweb znowu dał czadu, takie "ciekawostki" i "tajemnice" potrafi zdradzić każdy przeciętny telewidz, który obejrzał dotychczas wyemitowane odcinki.

Odpowiedz
Nowe promo i sneak peak http://lost.gwrota.com/

Zapowiada sie iscie ciekawy odcinek naszpikowany akcja. Jeden z lepszych sneak peakow ,a co do promo to jest jedna ciekawa scena ,gdzie Sawyer biegnie obok plotu ...

Ja juz chce piatek :D !

Odpowiedz
Tytuły odcinków:

4x09 - The Shape of Things To Come (Ben)
4x10 - Something Nice Back Home (Jack)
4x11 - Cabin Fever (Locke) - czyżby aluzja do chatki Jacoba? Oby.
4x12-14 - There’s No Place Like Home I-III

Odpowiedz
Jak dla mnie wszystko to mogłyby być futurospekcje. Chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby twórcy zaserwowali nam jeszcze nieco historyjki Locke'a.

Po diabła cytujesz cały poprzedzający post?

Odpowiedz
4x09 - ja pie***lę :shock:

Odpowiedz
Racja, ja pie***lę, ależ przeciętny odcinek. Biegają, strzelają, ktoś tam ginie, dymek lata po ekranie a koniec końców i tak niczego wartościowego się nie dowiadujemy, a i emocji specjalnych podczas akcji w obozie nie przeżywamy(a przynajmniej ja).
Tradycyjnie wszyscy wszystkich oszukują, a ja w odpowiedzi na to zaczynam coraz bardziej ziewać z nudów. Mam nadzieję, że na dojście do chaty Jacoba nie będziemy musieli czekać dwa odcinki, bo naprawdę stracę cierpliwość do tego serialu...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon