Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Czy ty w ogóle rozumiesz czym jest CHARAKTER postaci? OSOBOWOŚĆ? O tym ile wnoszą aktorzy nie wspominając.
Potrafię powiedzieć o załodze Aliena więcej (chociażby na podstawie panujących między nimi relacji) niż o bohaterach Life, o których - już to pisałem - nie da się powiedzieć nic ponad to, że są astronautami. W tym filmie występuje jedna i ta sama, zwielokrotniona kukła bez grama osobowości.
Jeśli chcesz powiedzieć że dokładnie tak samo jest w Alienie, to nara.
30-03-2017, 20:40
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Nic w tym nie ma strasznego. Bardziej wypadałoby zapytać, co w tym jest tak fascynującego? Uwypuklam to, że żaden widz specjalnie nie przejmie się taką informacją, gdy kompletnie nie zna postaci. Nie wiemy na tym etapie, czy gość jest miły, niemiły, zły, dobry. To jest słabe scenopisarstwo. Mamy go polubić i mu kibicować, bo urodziło się mu dziecko. Przy tym jest to najbardziej zarysowany background jakiegokolwiek z bohaterów. Nie mówię, że sam w sobie wątek narodzin, to coś strasznego. Zwracam właśnie uwagę, że bohaterowie są słabo napisani, a przez ten kontekst to widać najbardziej wyraźnie.
.
30-03-2017, 20:43
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,126
Liczba wątków: 57
(30-03-2017, 20:40)Mierzwiak napisał(a): Jeśli chcesz powiedzieć że dokładnie tak samo jest w Alienie, to nara.
W którym miejscu moich postów można wywnioskować, że tak uważam? Hę?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
30-03-2017, 20:48
Banned
Liczba postów: 34,153
Napisałem "jeśli" właśnie dlatego, że nie wiem czy tak uważasz, czy nie :)
Narodziny dziecka to bardzo zła klisza i najniższych lotów szantaż emocjonalny. Szkoda że reszta załogi nie doczekała się rozwinięcia - żona Czarnego jest pewnie nauczycielką, Deadpoola - pielęgniarką a Rosjanka przegapiła ślub córki Tatiany.
30-03-2017, 20:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2017, 21:03 przez Mierzwiak.)
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,126
Liczba wątków: 57
Nie pisałem też, że uważam, że postacie są jakoś znakomicie nakreślone. Jest tu masa klisz i to tyczy się zwłaszcza bohaterów, ale to nie zmienia faktu, przynajmniej moim zdaniem, że można im kibicować, można przejmować się ich losem i współczuć.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
30-03-2017, 21:04
Używaniec
Liczba postów: 1,002
Liczba wątków: 5
jeśli chodzi o rysowanie charakterów postaci to w oczy rzuca się w zasadzie tylko w gorącej wodzie kąpany reynolds.
niestety ginie on dość szybko. a jedynym plusem tego faktu jest jego malowniczo dryfujący wśród kropli krwi trup.
tak, to było śliczne ujęcie.
otwarcie filmu skupia się bardziej na pokazaniu scenografii i fizyki stacji kosmicznej (zresztą skądinąd robi to dość dobrze) niż na bohaterach.
przywoływanie w tym miejscu aliena, w którym scena wybudzenia i pierwszego wspólnego posiłku posiada więcej interakcji między bohaterami niż cały seans "life" to jakieś nieporozumienie
btw.
mógłby mi ktoś wytłumaczyć co odjaniepawlił ten japończyk wychodząc z kapsuły ratunkowej?
tak że o.
31-03-2017, 10:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2017, 10:10 przez f.lamer.)
Dużo pisze
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 0
Kapsuła pękła podczas dokowania "ekipy ratunkowej", więc dużego wyboru nie miał.
I want to belive.
31-03-2017, 12:55
Używaniec
może i tak.
tylko oczy nie mógł skorzystać z którejś z tych dwóch które poleciały w finale?
tak że o.
31-03-2017, 13:19
Dużo pisze
Liczba postów: 274
Pewnie by mógł, ale wtedy nie dostalibyśmy takiego finału :) Myślał, że przylecieli ich uratować, więc wybrał potencjalnych ratowników.
I want to belive.
31-03-2017, 13:44
Używaniec
ok, dzięki za wyjaśnienia.
niby rozumiem teraz zamysł scenarzysty, ale nie zwiększa to nijak mojego poważania wobec niego.
słabe to. szkoda
tak że o.
31-03-2017, 13:54
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Macie jakieś foty/concept arty tego kosmity w finalnej formie?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
01-04-2017, 02:36
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
To był jeden z tych filmów, na które chciałem się wybrać do kina w tym roku, ale czas nie pozwolił. Więc jak tylko pojawiło się w sklepiku to od razu się zainteresowałem...
Rozczarowujące to było. Niby dostarcza rozrywki w kategorii "odjebka załogi przez obcego", ale poza tym to raczej marnuje zarówno obsadę, jak i kilka fajnych sekwencji, które powinny znaleźć się w czymś ciekawszym. Zwłaszcza że przez jakąś 1/3 filmu całkiem spoko się to ogląda, lecz po klimatycznej śmierci Deadpoola reszta zlatuje raczej obojętnie. Problem w dużej mierze też leży w tym że CGI potworek nie jest ani straszny, ani obrzydliwy, ani jakoś specjalnie ciekawie zaprojektowany. Ale ogólnie nie jest źle. Jest to krótkie, nie dłuży się, a zakończenie mimo że dosyć przewidywalne, to jednak sprawia, że ciężko się nie uśmiechnąć. Może kiedyś nawet dam drugą szansę.
06-06-2017, 19:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2017, 11:36 przez Grievous.)
Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
słaby film. Ma dwa dobre momenty - akcja z Raynoldsem i lądowanie. Nic poza tym. Ekspozycja marnych lotów, a postać naukowca i ten jego dialog o cosiu (i w ogóle maniera wymowy) pozbawione klimatu. Stacja jest dość nieszczelna, skoro cosiek sobie może wejść silniczkiem O.o - drobnych głupot jest tu cała masa. Może i był potencjał ale wyszedł przeciętniak na ramówkę Polsatu.
5/10
loading podpis...
19-08-2017, 19:29
Stały bywalec
Liczba postów: 13,538
Bardzo przeciętne to było. Głównie przez słabo zarysowana załogę i jej zachowanie w kluczowych sytuacjach oraz design kosmity, który skojarzył mi się z
jakimś odrzutem koncepcyjnym przy produkcji Prometeusza .
Już sam fakt, że reżyser namiętnie pokazuje potworka w pełnym świetle i długich najazdach kamery powoduje, że nie sposób się tego przestraszyć. Druga sprawa to rola Gyllenhalla - już nawet nie pamiętam jak jego bohater miał na imię, a robienie z niego
jednego z dwóch bohaterów finału spowodowało, że końcówka po mnie spłynęła. Film wygląda dobrze, ma niezłe efekty, scenografię i specjalnie nie dłuży się, ale jest to tytuł do powitania w przyszłym roku na Polsacie.
5/10
Aha, czy zauważyliście pewien zabawny smaczek, związany z postacią Reynoldsa?
Nikt literalnie, nikt, kurwa, po nim nie płakał. Za to cała reszta po sobie roniła łezkę ;) Deadpool nie byłby zadowolony ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
16-09-2017, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2017, 19:04 przez Snappik.)
Rzeźnik ze wschodu
Liczba postów: 1,020
Liczba wątków: 9
W końcu udało mi się obejrzeć. I muszę przyznać, że mimo świetnej obsady (Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada czy śliczna Rebecca Ferguson) największym atutem tego filmu jest bez wątpienia dość niespodziewany i zaskakujący finał. Reszta to marne popłuczyny po "Obcym", tylko pozbawione wszystkich pozytywnych cech tamtej produkcji czyli charakterystycznych bohaterów, napięcia czy klimatu. Choć i tak jako całość "Life" wypada zdecydowanie lepiej niż tegoroczny "Alien Covenant" Ridleya Scotta.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria
28-10-2017, 02:56
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,652
Liczba wątków: 30
Niespodziewany finał powiadasz? ja w momencie kiedy komunikowali te rozwiązania byłem pewny co pójdzie nie tak
---------------------------------------------
Spodziewałem się gniota a dostałem dobrego przeciętniaka ze zmarnowanym wyjściowym pomysłem.
6/10
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
29-07-2018, 23:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2018, 23:22 przez shamar.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,652
Liczba wątków: 30
Widzę, że dałem 6. A widziałem to już ze 3 razy i wypada podnieść. Spokojnie 7+/10. Polubiłem bardzo
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
14-11-2023, 01:30
Stały bywalec
Liczba postów: 2,186
Liczba wątków: 14
ach, no też odpaliłem sobie parę dni temu i mogę utrzymać 7/10 bez wstydu. Trzyma w napięciu, obca forma życia jest mocna w straszeniu, nie ma efekciarstwa i akcja toczy się wartko. Akcja z rękawicą chyba najlepsza w całym filmie!
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
14-11-2023, 20:06
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,569
Liczba wątków: 79
Ja to w ogóle pamiętam, że ta obca forma życia była swego czasu dosyć wyśmiewana, że nie straszy, że wygląda jak gąbka czy inny kleks, a dla mnie jej dizajn i ogólne przedstawienie na ekranie to był jeden z największych plusów tego filmu. W końcu nie jest to obcy humanoidalny, czy jakaś wariacja na temat xenomorfa a coś w tego typu kinie oryginalnego i fajnego wizualnie, czego wcześniej nie widzieliśmy.
Dobry film, ze świetnym zakończeniem.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
15-11-2023, 00:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2023, 00:25 przez slepy51.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,025
Zakończenie to akurat najsłabszy element - nie tyle jego treść, ale realizacja ( w sensie, że zamiana tych kapsuł jest oczywista - jest to nakręcone w taki sposób, że po prostu dla widza jest jasne, że do niej doszło - a mimo to film potem udaje, że to jakiś szokujący twist ).
15-11-2023, 09:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2023, 09:16 przez al_jarid.)
|