Banned
Liczba postów: 3,333
Liczba wątków: 35
(28-01-2014, 00:19)Mental napisał(a): Danus, doczytałeś w książce, czemu Mohammad uratował Texasowi życie? Czemu zaryzykował bezpieczeństwo całej wioski, żeby ratować Amerykanina? Motywy?
w napisach koncowych jest wyjasnione
http://en.wikipedia.org/wiki/Pashtunwali
Cytat:Main principles:
(...)
2.Nanawatai (asylum) - Derived from the verb meaning to go in, this refers to the protection given to a person against his or her enemies. People are protected at all costs; even those running from the law must be given refuge until the situation can be clarified.[4] This was demonstrated when Osama bin Laden was provided special protection by a group of Pashtuns in Abbottabad. Nanawatai can also be used when the vanquished party in a dispute is prepared to go in to the house of the victors and ask for their forgiveness. (It is a peculiar form of "chivalrous" surrender, in which an enemy seeks "sanctuary" at his enemy's house). A notable example is that of Navy Petty Officer First Class Marcus Luttrell, the sole survivor of a US Navy SEAL team ambushed by Taliban fighters. Wounded, he evaded the enemy and was aided by members of the Sabray tribe who took him to their village. The tribal chief protected him, fending off attacking tribes until word was sent to nearby US forces.
28-01-2014, 01:51
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,114
Liczba wątków: 57
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
03-02-2014, 09:23
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
Odsłucham w chacie, bo teraz jestem w robocie i nie mam zbytnio możliwości.
03-02-2014, 10:13
Captain Skullet
Liczba postów: 20,255
Liczba wątków: 128
Cytat:Nanawatai
Ten sam motyw co w "Beast".
03-02-2014, 13:19
Ambasador białej rasy
Pierwsza od dawna wrzuta MMK, która mi się podobała. W sumie nie mam nic więcej do dodania. Przy okazji dowiedziałem się, że film powstawał w bólach i gdyby nie parcie na kręcenie samych aktorów, to by gówno z tego było.
03-02-2014, 18:38
TermiGifiernator
Jeśli Kolonko ma rację, to wiemy już dlaczego Lone Survivor zostało pominięte w wyścigach po Oscary za najlepszy film.
03-02-2014, 19:29
Stały bywalec
Liczba postów: 5,651
Liczba wątków: 9
Ja znowu się powtórzę.
Cytat:Mamy tu wszystko, emocje, niesamowite napięcie trzymające widza za jaja, adrenalina w scenach akcji, jucha i ostre słownictwo- film dla prawdziwych mężczyzn.
To jest film oscarowy? Ma wartości artystyczne? I czy ten film mówi o wojnie w Iraku coś, co nie spodobałoby się członkom Akademii? Niet, bo on nie mówi o tej wojnie praktycznie nic (prócz tego, że wbrew temu co mówi Kolonko, to również jest automatycznie banalną krytyką wojny - jak większość filmów, w których giną żołnierze). Gdyby nie to, że historia jest na faktach, to oni mogliby się strzelać w jakiejś abstrakcyjnej dżungli. I liczy się tylko ta akcja, która nie wzbudza żadnych refleksji.
Najciekawsze i najlepsze co mogłoby być w LS to postać tego Afgańczyka i jego motywacja, ale film olewa ten wątek całkowicie. Może gdyby reżyser przybliżył nam jego postać (i innych mieszkańców wioski), skupił się na tym wątku i okazałoby się, że on jest po prostu ucieszony z interwencji amerykańskiego wojska w swoim kraju, a ta wojna jest dla niego czymś naprawdę dobrym, to wtedy Kolonko być może miałby rację.
Poza tym sprowadzanie genezy oscarowej nominacji Avatara do krytyki armii jest zabawne.
03-02-2014, 20:20
Ambasador białej rasy
Cytat: Niet, bo on nie mówi o tej wojnie praktycznie nic
A co byś chciał, żeby mówił? Suchary w stylu "im więcej zabijam, tym bardziej oddalam sie od domu" (Patyczak płacze)
Cytat:I liczy się tylko ta akcja, która nie wzbudza żadnych refleksji.
Wajda nakręci, to wzbudzi :)
Cytat:Poza tym sprowadzanie genezy oscarowej nominacji Avatara do krytyki armii jest zabawne.
Avatar został nominowany bo to typowa hollywoodzka bajeczka opakowana w przełomowe (zieeew) trzy-de: dużo zieleniny, międzyrasowa miłość, evil korpo, źli biali niszczący Cywilizację Innego etc. Kolonko ma rację.
03-02-2014, 20:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2014, 20:30 przez Mental.)
Stały bywalec
To nie chodzi o to, że ja bym chciał, żeby coś mówił.
Po prostu nie wszystkie filmy aspirują do nagród, niektóre epatują jedynie epą. Nie rozumiem czemu Kolonko wymyśla problem w tym, że film tego drugiego rodzaju nie dostał nominacji w wiadomej kategorii.
Cytat:żo zieleniny, międzyrasowa miłość, evil korpo, źli biali niszczący Cywilizację Innego etc. Kolonko ma rację.
Ja stawiam, że wszyscy się jednak podjarali stroną wizualną, bo gdyby nie ona, to wtedy to o czym piszesz na nikim nie zrobiłoby wrażenia w takiej fabule.
03-02-2014, 20:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2014, 20:43 przez patyczak.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Kolonce kończą się tematy. Następne wideo będzie pewnie o Bieberze.
03-02-2014, 20:38
Ambasador białej rasy
@patyczak
Jak tylko zobaczyłem LS, od razu wiedziałem (taki jestem madafaka), że ten film dostanie może nominacje za montaż audio. Czemu - pisałem w innym miejscu. To Danus non stop pitoli i marudzi, że mu Obama nie wręczy oscara za film o komandosach ;) Co więcej, powód, dla którego LS nie zgarnie rycerza w żadnej ważnej kategorii, podałem inny niż Kolonko.
Cytat:Po prostu nie wszystkie filmy aspirują do nagród, niektóre po prostu epatują jedynie epą.
Tom Sizemore lubi to!
Cytat:Nie rozumiem czemu Kolonko wymyśla problem w tym, że film tego drugiego rodzaju nie dostał nominacji w wiadomej kategorii.
Bo to Danus bis :)
03-02-2014, 20:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2014, 20:44 przez Mental.)
TermiGifiernator
(03-02-2014, 20:35)patyczak napisał(a): Ja stawiam, że wszyscy się jednak podjarali stroną wizualną, bo gdyby nie ona, to wtedy to o czym piszesz na nikim nie zrobiłoby wrażenia w takiej fabule.
Kurde, właśnie opisałeś Gravity:P
Jestem Ci wdzięczny:P
03-02-2014, 21:58
Stały bywalec
No i? Myślałem, że to dla wszystkich oczywiste:)
03-02-2014, 22:08
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Liczba wątków: 1
" Następne wideo będzie pewnie o Bieberze."
Z tego co pamiętam, to kiedyś mówił o Beyonce. ;)
Hail to the king, baby!
04-02-2014, 15:30
TermiGifiernator
21-02-2014, 20:59
Ambasador białej rasy
14 marca to ja już będę miał sequel w 3D ściągnięty z serwerów w Indonezji.
21-02-2014, 22:38
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
22-02-2014, 15:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2014, 15:15 przez Azgaroth.)
TermiGifiernator
Dystrybutorem filmu w Polsce jest Monolith. Czyli dam im zarobić tylko w kinie, bo za BD im dziękuję:P
12-03-2014, 13:57
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,185
Liczba wątków: 29
Coś między 7 a 8 czyli 7+/10 chociaż...
Chociaż nie chce mi się wierzyć, że scenarzyści nie popuścili, czegoś, fantazji. W niektórych scenach wygląda to "aż nadto".
Przyzwoite kino "na faktach" (choć rozwinięcie zbyt długie) i nawet mnie wzruszył ten talibański... znaczy peszujakiś tam chłopczyk, o czarnych oczach...
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
05-01-2015, 01:21
TermiGifiernator
Przy okazji kupna Ocalonego na BD w promocji sieci Media Markt, wreszcie zabrałem się za ukończenie książki Marcusa Luttrella i Patricka Robinsona pt. Lone Survivor.
W między czasie obejrzałem film po raz kolejny i utwierdziłem się jeszcze bardziej w przekonaniu jak bardzo znakomitym filmem jest Lone Survivor Berga. Reżyser zrehabilitował się za poprzedniego dość mocno dyskusyjnego Battleshipa i to najlepszy możliwy sposób.
Nakręcił niesamowicie prawdziwy i emocjonalny film, pokazujący jakich aktów odwagi dokonali żołnierze uczestniczący w operacji Red Wings.
W filmie nie ma krzty przekłamania w tym jak według wspomnień Luttrella wyglądała bitwa o "wzgórze Muprhy'ego". Po przeczytaniu książki oczywiście da się zauważyć małe, kosmetyczne zmiany w historii, które nie mają jakiegoś wiekszego wpływu na całościowy wygląd działań Marcusa, Danny'ego, Mike'a czy Axe'a. Cała strzelanina jest nakręcona znakomicie, bez padaczkowatego montażu, wszystko widać jak należy i bez wstydu stwierdzam, że jest to jedna z najlepszych strzelanin w historii kina.
Wszystko co w filmie jest pokazane to w zasadzie prawda, zdarzyło się naprawdę w górach Hindukuszu, łącznie ze sławnym turlaniem się po zboczach gór, uderzaniem o głazy, drzewa, spadaniem z dużych wysokości i po tym wszystkim dalsze koszenie talibów. Przynajmniej jeśli wierzyć w słowa Marcusa:) Luttrell w książce dość dokładnie opisuje to wszystko, jak większość sprzętu które miał przy sobie zgubił podczas tego turlania, o dziwo ani razu żaden z nich nie zgubił karabinu co Marcus ciągle zganiał na opatrzność bożą.
Co do negocjacji na temat wypuszczenia tych wieśniaków na których się natknęli, to film wiernie odwzorowuje dyskusję między Fokami. Marcus miał tutaj ostatnie słowo. Tu cytat z książki w przekładzie Magdaleny Rusak, słowa Luttrela:
"- Musimy ich puścić.
Była to najgłupsza, najbardziej brawurowa i pozbawiona sensu decyzja, jaką podjąłem w swoim życiu. Kompletnie mi odbiło. Zagłosowałem tak, pomimo, że ta decyzja była wyrokiem śmierci na nasz team. Postąpiłem tak jak pierdolony liberał, półgłówek, ćwierćinteligent, mięczak o wielkim sercu i bardzo małym móżdżku."
Polecam, także wszystkim tym co jeszcze nie widzieli, warto bo to twarde, bezkompromisowe kino dla każdego, emocjonujące kino wojenne nakręcone z wielkim sercem.
10/10.
27-11-2015, 13:36
|