Pacific Rim (2013-2018)
Gemini chyba oglądał film kolanem, albo mu dźwięk wyłączyli, albo obraz, albo jedno i drugie. Twoje zarzuty są tak absurdalne, ze aż śmieszne, a próba ich obrony wywołuje we mnie tylko jedno wielkie WTF:P
Miałem nie odpowiadać, ale co mi tam, spróbuje:
Cytat:- Dwóch pilotów zamiast jednego. Jeden odpowiada za jedną połowę "ciała" drugi za drugą. Że co, jednemu byłoby za ciężko? Za dużo wajch do przełożenia? Czy może nie ogarnąłby tego intelektualnie? W Avatarze dawał radę jeden gość, więc tu trzeba było pokazać coś więcej. Ale w imię czego? Że większy robot, więc dwoje ludzi? Idąc tym tropem skoro mały miejski samochodzik kierowany jest przez jedną osobę, to już furgonetka powinna być prowadzona przez dwóch kierowców, bo przecież większa to i ciężej się prowadzi. Chwała kierowcom tirów - wyrastają na herosów dając radę w pojedynkę. Byłoby ok gdyby jeden odpowiadał za poruszanie się, a drugi za walkę lub byłby kimś w rodzaju nawigatora, ale nie - tak będzie bardziej cool.
W filmie jest to wytłumaczone w kilku prostych zdaniach oraz serii obrazów:P Jeden pilot połączony neuromostem z maszyną nie był w stanie nią sterować. Mózg ulegał przeciążeniu co powodowało śmierć pilota. Dlatego mamy dwóch pilotów, których mózgi są synchronizowane, dlatego piloci przez większość czasu muszą wykonywać te same ruchy, dlatego muszą razem trenować, pilotowanie musi być opanowane do perfekcji, im silniejsza więź miedzy pilotami tym lepsze bardziej zsynchronizowane pilotowanie Jaegerem.
Cytat:- Mimo początkowych sukcesów z biegiem czasu walki przybierają zły obrót. Mechów jest coraz mniej (nie nadążają z budową). Nie prościej i taniej byłoby napieprzać do potworasów z rakiet?
Po raz kolejny raz trzeba przywołać prolog filmu i wydarzenia opisane komiksowym prequelu. Podczas pierwszego ataku Kaiju kategorii 1 padł dopiero po 4 dniach napierdalania się z wojskiem(samoloty, czołgi, rakiety), które to ostatecznie użyło atomówkę(Tresspaser dostał 3 razy nukiem zanim padł), broń konwencjonalna na nie nie działała. Wiec po 4 atakach kaiju stwierdzono, ze trzeba stworzyć nową broń, broń skuteczną, szybką, dzięki której potwory byłyby efektywnie trzymane z dala od skupisk ludności.
Cytat:- Może nie obejrzałem dokładnie, ale jak potwory chciały załatwić rodzaj ludzki? Gdybyśmy się nie bronili, to co by robili? Nie mieli chyba żadnej broni poza jakimś kwasem (i to też chyba nie każdy). Chodziliby po ziemi, łapali każdego z osobna i ukręcali nam łby? Prawdziwie efektywna metoda unicestwienia rodzaju ludzkiego. Trochę by to trwało, ale może obcy mają w ch#j czasu. 7 miliardów ludzi, a oni wypuszczają po jednej sztuce (no dobra potem się wycwanili i wysłali aż dwa) aby "ręcznie" wytępić ludzi.
To tak jakbym miał za zadanie pozbyć się wszystkich mrówek w lesie i rozwalałbym je kładąc każdą z osobna na kamieniu i przygniatał paznokciem.
Potwory to tylko narzędzie w rekach obcej cywilizacji, Kaiju kategorii 1-4 to tak zwani zwiadowcy puszczani pojedynczo, sprawdzający czy planeta nadaje się do kolonizacji i jakich sił trzeba użyć by w pełni wytępić lokalne organizmy. Dopiero kategoria 5 to eksterminatorzy, największe badd assy, miały być puszczane już hurtowo, by wykonać czystkę na ziemi:P

Jeśli ten film ma takie głupoty jak wymieniłeś to znaczy, ze nie ma żadnych głupot:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Właśnie film dziś oglądałem drugi raz, a zaraz po nim trzecią część transformers. I Jasne, film za drugim razem podobał mi się absolutnie tak samo jak za pierwszym, a może jeszcze bardziej bo podszedłem do niego na jeszcze większym luzie. Pewnie, mam do niego mnóstwo zarzutów, np. dlaczego nie jest dłuższy, albo nie do końca rozumiem motyw z murem, nie chodzi o to, że głupi, bo nie, taki ot w konwencji, ale można było wymyślić jednak coś lepszego jako kontrapunkt dla zajebistości jagerów. Niemniej trafiają się ludzie którym ten film nie podszedł, których argumenty brzmią dla mnie wiarygodnie, i potrafię się wczuć w ich punkt widzenia. np: roboty kontra potwory - meeh.

Ale naprawdę nie rozumiem zarzutów Gemini, bo to są takie zarzuty w stylu: poszedłem na film w którym walczą wielkie roboty z wielkimi potworami, dlaczego, przecież rakiety byłyby skuteczniejsze, albo wirus, albo działa tahionowe, albo wysokie podatki. DLACZEGO W TYM FILMIE SĄ WIELKIE ROBOTY?
Dlaczego superman lata, dlaczego strzela laserami z oczu, dlaczego ma majty na rajtuzach? Dlaczego batman ma pelerynę, przecież to krępuje ruchy. Bo kurwa tak! W filmie o wielkich robotach wielkie roboty są najskuteczniejszą możliwą bronią i koniec. TO ZAŁATWIA SPRAWĘ i rozumie to każdy widz który wyszedł już z gimnazjum. Dlaczego miecz świetlny jest najbardziej wypasioną bronią w galaktyce, mimo, że w prawdziwym świecie może by się sprawdził góra w barowej bójce? BO TAK. Bo to taki film w którym tak jest. Zwiastun cię przed tym ostrzegał, trzeba było nie robić sobie problemu i nie oglądać tego filmu.
I jeszcze powiem tak, szczerze, wolałbym, żeby głównego bohatera zagrał Cruise, może za bardzo lubię gościa, ale ten koleś potrafiłby się odnaleźć w tej konwencji i podnieść jeszcze dramatyzm tej historii, przy zachowaniu jej całej komiksowości. I pewnie, film wręcz powiela jakieś rasistowskie stereotypy, chińczyków jest dużo (trzech), ruscy są wykoksani jakby właśnie zeszli z planu Rockiego w latach 70, amerykanie żywcem wyjęci z top gun, a murzyn dowodzi. BO TO TAKI FILM. Taki luźny, komiksowy film ze zmróżeniem oka, tu nie ma miejsca na realistyczne postacie, tu trzeba kreślić grubą kreską, puszczać oczko, bazować na pospolitych stereotypach i puszczać wodze młócki! Ten film nie leczy raka, nie opowiada o bogu, sensie życia, ciężkim losie mniejszości, fatalizmie, samotności, czy rozterkach obecnego pokolenia. Ten film nie mówi jak żyć, ani jak uzdrowić społeczeństwo, ten film mówi o tym, jak wielkim robotem przypierdolić 30 metrowej małpie. I robi to w najlepszy możliwy sposób, dużo lepszy niż ja kiedykolwiek spodziewałem się, że będzie można. 10-15 lat temu jakby mi ktoś powiedział, że dożyję takiego wizualnego wypasu, podlanego tak soczystym fabularnym sosem jak tylko można, to bym nie uwierzył. I jak widzę takie wypowiedzi jak Gemini, to mi się niestety nuż otwiera w kieszeni.

A potem oglądałem też transformers 3, i jak mi się ten film w kinie podobał - strona techniczna miazga, ale po pacific rim to jak oglądanie pudziana lejącego wojewódzkiego. Jakieś kurna dłużyzny, jakieś pierdoły, jacyś ludzcy bohaterowie którzy w tym filmie są przyczepieni tak na siłę, że aż boli, jakieś sercowe rozterki, problemy z pracą, jakieś gadaniny o dupie maryni, zamiast puszczania oczka do widza to epatowanie najtańszym humorem na każdym kroku i tak w kółko, po przyswojeniu tego wszystkiego zamiast dostać napieprzające się roboty dostajemy roboty, które ostatecznie niczym nie różnią się od ludzi, krzyczą, krwawią, plują, a po zranieniu tarzają się w konwulsjach, po co w ogóle być robotem? Na dokładkę, jak się marinsi zepną, to potrzeba dwóch, żeby rozwalić wielkiego hitekowego robota z kosmosu, litości.

Gemini, bądź tak łaskaw, i przyjmując, że chcesz zrobić film skoncentrowany na wielkich robotach, uzasadnij nam, dlaczego użycie tych robotów jest najlepszym pomysłem na świecie i naturalnie, zaprezentuj lepsze wytłumaczenie niż del toro i jego scenarzyści. Czekam.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Sorry, ale PR nie ma nawet jednej sceny, która mogłaby Transformersom 3 chociażby podawać kawę na planie.

Powtarzałem to dziesiątki razy i powtórzę po raz kolejny: Aliens czy Jurassic Park to też niezobowiązująca rozrywka, a jednak to klasyki pozbawione ŻENADY. PR to dla mnie synonim żenady, zajebisty pomysł zamordowany przez brak talentu (Del Toro? FUCK YOU!)

Odpowiedz
To jak?
Pierwsze bezpretensjonalne miejsce "w puszczaniu oka" w rankingu KMF za 2013?

Odpowiedz
Raczej ex aequo 1 miejsce na liście najlepszych i najgorszych filmów roku ;)

Odpowiedz
(12-10-2013, 02:52)Mierzwiak napisał(a): Sorry, ale PR nie ma nawet jednej sceny, która mogłaby Transformersom 3 chociażby podawać kawę na planie.
tak naprawdę to Transformers 3 nawet nie jest godne zlizywać szczynów z butów PR, wiec nie wiem co takiego ci się ubzdurało:P
Cytat:Powtarzałem to dziesiątki razy i powtórzę po raz kolejny: Aliens czy Jurassic Park to też niezobowiązująca rozrywka
A ja powtórzę po raz kolejny, ze PR to jest jeden z tych filmów, który można bez zażenowania postawić właśnie obok takich klasyków kina jak JP czy Aliens.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Sorry, ale PR nie ma nawet jednej sceny, która mogłaby Transformersom 3 chociażby podawać kawę na planie.

Że co k***a? o_O Że niby PR jest gorsze od najnudniejszej częsci TFów?

Odpowiedz
Gieferg, kiedy to pisałem nie byłem trzeźwy, ale... tak LOL :)

Odpowiedz
Fajnie jest patrzeć na takie opinie osób, które były w gronie najbardziej hejtujacych filmy baya o wielkich robotach:)

Odpowiedz
Przeczytaj sobie moją reckę TF3 i przestań pieprzyć :)

Odpowiedz
Mierzwiak, skoro tak bardzo kochasz TRANSFORMERS Baya to dlaczego za nie nie wyjdziesz?!

Odpowiedz
(12-10-2013, 10:57)Mierzwiak napisał(a): Przeczytaj sobie moją reckę TF3 i przestań pieprzyć :)

Ale Mierzwiak, czy przypadkiem nie korygowałeś swojej opinii po któryś tam seansie? Mi się wydaje, że tak:P

Odpowiedz
To źle Ci się wydaje. Obniżyłem ocenę z 6 na 5 ale zdania o filmie nie zmieniłem.

Odpowiedz
No nie wiem jako można stawiać wyżej od PR te zajebiste, ale kurewsko nudne i głupie demo możliwości pracy ILM- bo filmem Transformers 3 nazwać się nie da.

Odpowiedz
Mierzwiak - czyli od Pacific Rim wolisz "film akcji", w którym pierwsza konkretna akcja następuje gdzieś w połowie czasu jego trwania, a poprzedza ją szereg durnowatych scen w których pierwsze skrzypce grają szukający pracy Szyja, jego rodzice, jego laska, jego porąbany szef, jego jeszcze bardziej porąbany współpracownik-chinol, porąbany ex-agent ex-sprzedawca z mięsnego, aktualnie milioner, jego przerysowany szofer/ochroniarz/whatever. Film w którym mamy tak zajebiste sceny jak kiblowa konfrontacja Sama z Chinolem, WTFowe obijanie po mordach lasek w ruskim barze, WTFowa reakcja szefa Sama na Bumblebee itd. itp. etc. ?

Wolisz powyższe od Pacific Rim, przy którego zwiastunach lałeś pod siebie, a który to film dostarczył DOKŁADNIE to, co obiecywał (+dwóch popraprańców za których sam też ocenę obniżyłem) ?

Nie ogarniam :)

Odpowiedz
Wszystko co miałem do powiedzenia na temat PR i TF3 już napisałem na tym forum, więc... :)

Dla jasności: wlazłem tu wczoraj będąc pod wpływem i przepraszam, że zasiałem ziarno hejtu. W ramach rekompensaty wklejam japońskie wydanie w steelbooku (do dostania na amazon.co.jp), powinno zainteresować fanów filmu:

[Obrazek: 1dg9.jpg]

Odpowiedz
Wydanie jest w pytkę zajebiste, dopisuje do listy zakupów:P

Wydanie już niedostępne

Odpowiedz
Kolejny seans za mną, tym razem w towarzystwie ojca. Fajnie było patrzeć jak cieszy się jak dziecko, kiedy wielki robot pieprznął statkiem wielkiego potwora :) I opinia się nie zmienia. To cudowny film. Ma wady, mnóstwo wad, ale wszystkie tracą na znaczeniu, bo PR to świetna zabawa. Te dwie godziny mijają piorunem, a człowiek chce jeszcze i jeszcze i jeszcze.

A to, co pisze Gemini to totalna bzdura byle tylko wkurzyć ludzi myślących (wyjaśnienie wszystkiego jest w filmie, jak się nie ogląda uważnie, to potem tak jest - ale gupi film, a czemu tak, a dlaczego, a po co...) :)

Odpowiedz
U mnie kolejnego seansu nie będzie. Im więcej myślę o PR tym wydaje mi się coraz słabszy. Może z raz kiedyś powtórzę sobie najlepsze akcje z gigantami, ale w całości drugi raz tego nie zniosę.

Odpowiedz
To wspaniała wiadomość, fajnie że się z nami nią podzieliłeś.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon