Plagi Breslau (reż. Patryk Vega, 2018)
Schudł do roli jak Bale ;)

Odpowiedz
Już jest.

Nie wiem jak wy, ale ja zaliczam dzisiaj oscarowy double feature czyli to i Romę.

Odpowiedz
Mam podobny plan
.

Odpowiedz
Oglądajcie póki jest na Showmaxie :)

Jest to odrobinę lepsze niż Botoks, nie ma śmieszkowania praktycznie wcale. Jedna scena z Hanką
co najwyżej.
Ale plagiat
Połowę filmu nie mogłem się skupić na fabule bo skupiałem się na rozumieniu dialogów. Tak, oni znowu to zrobili. Hanka coś tam warczy/szepcze pod nosem przez cały film.

Typowy paździerz Vegi wraz z Hanką w stylu Despero.

Zasłużone 4/10 za guilty pleasure. Ocena wyżej za motywację bohaterki.

Odpowiedz
Jeszcze nie minęło 10 minut a od dialogów boli mnie głowa.

Dziennikarka: Witam panie, co tam macie?
Kożuchowska: Zdechłego, kurvva, psa.
Dziennikarka: Dajcie zrobić newsa, ja mam kredyt.
Patolożka: Idź do pracy!
Dziennikarka: Ale mam we frankach.
Patolożka: My też mamy.

Ałaaaaaaaaaaaaaa.

Odpowiedz
Jestem na 20 minucie i akcja z koniem to jakiś kosmos :D

Coś mi się wydaje, że "Roma" może się schować :D

Odpowiedz
Po nazwisku reżysera wiadomo że będzie chujnia, po zwiastunach widać, że będzie chujnia, oglądacie i co? I chujnia. Sami masochiści, czy co? :)

Odpowiedz
Właśnie dlatego oglądam, że wiadomo, że to będzie chujnia :D To mój pierwszy film Vegi i z masochistyczną radością chcę się pastwić nad tym filmem.

Odpowiedz
Gra statystów w scenie z koniem to złoto. Koń po prostu biegnie sobie przed siebie a po bokach i za nim (!) panika jakby po mieście stado wyglodniałych lwów biegało :D

EDIT:

Wiecie co powoduje większą panikę niż biegnący koń? Tocząca się z górki beczka!!!

Odpowiedz
Lubię przy takich filmach, jak ktoś opisuje je w trakcie seansu :-D Nie krępujcie się. Mój seans jutro
.

Odpowiedz
Jeeeeezuuu, to pseudomamrotanie Kożuchowskiej to jest jakaś masakra. Powinni do każdego jej dialogu dodawać obowiązkowo dodawać napisy.

Największy LOL to na razie Kożuchowska

Odpowiedz
Skończyłem i... nie było wcale takie złe, choć początek jest wyboisty. Oczywiście dawka cringe'u jest spora, dialogi bywają koszmarne a postać Kożuchowskiej przez większość filmu irytuje, ale później nawet się rozkręca. Podobała mi się przyziemna historia stojąca za mordercą i taka też jego, bardzo wiarygodna, motywacja. To jeden z tych przypadków gdy działaniom mordercy należy wyłącznie przyklasnąć.

Są tu też dwa udane twisty, choć Vedze brakuje umiejętności by rozegrać je tak jak na to zasługują. W hollywoodzkim filmie to byłyby dwa kluczowe momenty filmu, Vega przedstawia je jakby od niechcenia.

A co tam, dam 5/10 :D

Odpowiedz
To ja nie będę tak wyrozumiały. Początek był tak absurdalnie groteskowy, że film sprawiał mi jeszcze radochę, a potem jest już po prostu kiepsko. Ta historia ma potencjał i gdyby wyszlifować scenariusz oraz postawić kogoś innego na stołku reżysera, to mógłby to być całkiem ciekawy thriller. Zamiast tego mamy kiepskie dialogi, złe aktorstwo, nieporadną reżyserię - nikt tu nie bawi się w budowanie klimatu, kolejne sceny są odhaczane mechanicznie. Ten film nie ma rytmu, przez większość czasu miałem wrażenie, że sceny się urywają, kończą zbyt szybko, byleby lecieć do przodu z fabułą. Akcja z beczką i konie to totalne szaleństwo, a wisienką na torcie jest "botoksowy" wątek Oświęcinskiego...

Czytam opinie, że "Plagi Breslau" to poprawa w stosunku do poprzednich dzieł reżysera. Może gdybym oglądał gówniane "Pitbulle", bardziej doceniłbym najnowszy film Vegi, ale nie daję żadnej taryfy ulgowej - 2/10

Odpowiedz
Z tym 5 to może faktycznie przesada, natomiast z tym co piszesz absolutnie się zgadzam i jest to charakterystyczne dla wszystkich jego filmów (choć Kobiet mafii nie widziałem) z wyjątkiem pierwszego Pitbulla - mechaniczność, brak rytmu, wręcz zainteresowania opowiadaną historią. Odhaczanie kolejnych scen, często bez związku między sobą.

Do tego dochodzi taki sam przezroczysty wygląd - można dowolnie zmontować ze sobą sceny z Nowych porządków, Botoksu i Plag a nikt nie zauważy różnicy, bo te filmy, niezależnie od tematyki, wyglądają tak samo, jak nakręcone przez tę samą ekipę zdjęciową w tych samych lokacjach.

Odpowiedz
(14-12-2018, 22:27)Mierzwiak napisał(a): Gra statystów w scenie z koniem to złoto. Koń po prostu biegnie sobie przed siebie a po bokach i za nim (!) panika jakby po mieście stado wyglodniałych lwów biegało :D

EDIT:

Wiecie co powoduje większą panikę niż biegnący koń? Tocząca się z górki beczka!!!

Haha

Top 3 scen dla mnie:
Hanka i kartony - piękny easter egg
Ziomek który stoi jak toczy się na niego beczka :D
Strachu miotajacy się na łóżku i rzucający słówka bo niemiecku, w ogóle wszystkie terapeutyczne sesje Iwony to złoto :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(12-10-2018, 23:17)Arahan napisał(a): Grabowski jest na coś chory?

A moze dobrze gra alergika?
Grabowski i jego rola prokuratora z parciem na szkło, wczesniej gdzies był politykiem z parciem na flaszke to cenny i mocny dodatek.
Co do Kozuchowskiej zagrała swoja role dobrze a ze trzeba na słuchawkach ogladac to nie jej wina. To swietna aktorka.
Ta co gra dziennikarke robi niezla polewke z tego zawodu. Dla mnie rola bezcenna.
Nie lubię snobów, hipsterów i internetowych cwaniaków

Odpowiedz
hejka

Odpowiedz
siemanko

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon