Rapa-Nui (1994), reż Kevin Reynolds
No przecież od samego początku o tym piszę, sam fakt, że jakakolwiek kobieta mogła wtedy rywalizować z facetami i brać udział w tym samym "sporcie" jest totalnie współczesnym wymysłem, który nigdy nie zaistniał w rzeczywistości. Podobnego typu bzdury mieliśmy w "Prey", tutaj po prostu poszli o krok dalej.

Dlatego z tego punktu widzenia filmy takie jak "Rapa Nui" po latach tylko i wyłącznie zyskują, bo wtedy nikogo nie interesowało tego typu równościowe fantasy osadzone w świecie dawno minionym.

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
"Nigdy" to dosyć długi okres zwłaszcza że zawsze istniały jednostki buntownicze tylko z reguły niewiele z tego wynikało :p
Tutaj moc Przodkini trafia właśnie do takich które chcą "wyskoczyć z ram" przez co akurat im się udaje. W świecie komiksowo-duchowo-indiańskim wydaje mi się można to kupić - tak jak można było kupić eliksir który dawał Black Pantherowi nadludzkie zdolności i Wakandę jako istniejący kraj.
To nie jest przecież "przebudowa historii' tylko uzasadnienie pochodzenia supermocy bohaterki.

Odpowiedz
Dobra, bo widzę że wiesz że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Chodzi mi o sam fakt tego, że to wszystko zadziało się podczas rywalizacji, w której ta babka nie miała prawa brać udziału gdyby trzymano się choć w jakikolwiek sposób tego, jak te społeczności kiedyś funkcjonowały. Mogły jej się te super moce objawiać przy zbieraniu owoców leśnych podczas ataku jakiegoś drapieżnika albo lepienia garnka, ale nie w sytuacji, która nie miałaby miejsca gdyby nie współczesne równościowe wymysły.

Dlatego w "Rapa Nui" nakręconym dziś to baba wzięłaby udział w wyścigu po jajko i ten wyścig dodatkowo wygrała, bo wiadomo jaki przekaż musi iść w świat.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No, ale chyba właśnie to mają być wcześniejsze "odpowiedniki" współczesnej postaci Mayi która jest gangsterką i wojowniczką. Biega, skacze, strzela, leje po ryju, wysadza w powietrze, nosi skórzaną kurtkę i jeździ na motorze :p
W sensie.. nie widziałbym problemu gdyby zrobili jak piszesz ale i tak jak jest jak dla mnie może być. Ten mecz nawet fajnie wyglądał.

Odpowiedz
Kończcie już z MCU-sraką w tym wątku :P

-----------------------------------------

Własnie przed chwilą obejrzałem Rapa-Nui raz jeszcze, tym razem z córką. Kolejny udany seans :)

Odpowiedz
Kupiłeś blu czy piracisz? :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Przeczytałbyś otwierającego posta to byś wiedział :P

Odpowiedz
OK, umknęło mi to w morzu tekstu :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(12-01-2024, 18:08)slepy51 napisał(a): Dlatego w "Rapa Nui" nakręconym dziś to baba wzięłaby udział w wyścigu po jajko i ten wyścig dodatkowo wygrała, bo wiadomo jaki przekaż musi iść w świat.

A potem mogłaby się cieszyć miłością swojej swojej czarnej partnerki-imigrantki ciałopozytywnej czekającej na nią w jaskini, a wyścig wygrałaby z zawszonym, hetereseksualnym macho, który także miał smaka na imigrantkę. 

Odpowiedz
Tak swoją drogą, Reynolds na potrzeby tego filmu zbudował jebany las na długo przed Abramsem :P

Odpowiedz
A potem go wyciął, skubany!

Odpowiedz

Odpowiedz
Wiadomo, winni muszą być biali ;)

Cytat:Sandrine Holt - przepiękna kobieta, aż dziw, że taka laska zgodziła się na taką rolę, która sprowadza się w sumie to świecenia cyckami.

A kim ona wtedy była, żeby się nie zgodzić?

-------EDIT--------

https://filmozercy.com/wpis/nostalgiczna-niedziela-165-rapa-nui-1994

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon