Risen (2016) reż. Kevin Reynolds

Pierwsze od 10 lat kinowe dzieło Kevina Reynoldsa - reżysera bardzo niespełnionego, któremu w najważniejszym momencie kamery wyraźnie nie poszło (Wodny świat) przez co zleciał do III ligi wyrobników. Koncept mocno mnie zainteresował swoją przewrotnością, jest bardzo nośny i nie widziałem jeszcze czegoś takiego w kinie poruszającym wątki religijnie.

Poncjusz Piłat zleca centurionowi rzymskiemu (w tej roli Joseph Fiennes) odnalezienie ciała Chrystusa, które zniknęło z grobu. Doświadczony podwładny rusza na misję, która zmienia się w polowanie. W jej trakcie przyjdzie mu zmierzyć się z własną wiarą, a raczej jej brakiem - po okolicy krążą bowiem plotki o rzekomym zmartwychwstaniu i buncie w Jerozolimie, które nie jest Piłatowi po drodze.

Według pierwszych, pozytywnych recenzji Risen to emocjonujący thriller i solidne, rozrywkowe kino. Chciałbym właśnie otrzymać taki obraz. Biorąc pod uwagę, że dobrze wykorzystanych motywów biblijnych nie widziałem od czasu Pasji Gibsona - na pewno wybiorę się do kina.

[Obrazek: 635658325675827027-XXX-RISEN-MOV-JY-5898-72638074.JPG]

[Obrazek: maxresdefault.jpg]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Serio?

Jasne, Deadpool najdobitniej ever pokazał mi, jaki może być rozstrzał między odbiorem (pierwszego) trailera a gotowego filmu, ale mieliśmy to z kumplem przed seansem "Spotlight" i śmialiśmy się na całą salę.

Odpowiedz
Wygląda to bardzo dobrze.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Niestety - zmarnowany potencjał. Do "wiadomej sceny" jest całkiem przyzwoicie ale dalej... żadnego świeżego pomysłu.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Do momentu spotkania zmartwychwstałego Chrystusa film jest bardzo porządnym odcinkiem CSI: Jerozolima. Postać grana przez Fiennesa jest naprawdę zacna - dostaje rozkaz, on go wykonuje wszelkimi możliwymi sposobami (odkopanie ciał z grobów FTW - nic tak nie podwyższa ciśnienia u Żydów:)). Jest jakieś śledztwo, jest sporo niedopowiedzeń - czy czasem ktoś nie ukradł ciała z grobu, a może to strażnicy byli pijani i mieli "omamy" - i to jest fajne! Pozwala to na pewną, swobodną interpretację wydarzeń. Później niestety staje się to co musiało (?) się stać i ostatnie 30 minut jest do bólu gładkie, przeciętne i pozostawia spory niedosyt.

[Obrazek: still-from-the-risen-movie-with-joseph-f...felton.jpg]

Ocena? Pierwsza godzina to takie mocne 7/10 (pomijając skromny budżet i biedne sceny walk), druga połowa to co najwyżej 5/10 - nie angażuje tak mocno i rozczarowuje wsadzeniem głównego bohatera na jednego słusznego konia. Czyli w sumie takie 6/10 ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Polecam "Tajemnicę królestwa" Waltariego, świetnie napisana książka o pierwszych dniach po śmierci Jezusa, też z punktu widzenia dobrze urodzonego Rzymianina. Co prawda cuda i inne magiczne wiksy zaczynają się dosyć szybko, ale jest to świetnie napisane. "Ewangelia wg Piłata" też jest ok, jak ci będzie mało :)

Odpowiedz
Widziałem w tamtym roku na Wielkanoc. Dałem 7/10. Ogląda się to naprawdę dobrze i jest nawet ciekawe.
Nic specjalnego, ale nie jest to zmarnowany czas.

Odpowiedz
To ja się jeszcze przyczepię - o czym nie wspominałem - do aktora grającego Jezusa - dobrali zbyt arabskiego typa. Wygląda raczej jak islamski zamachowiec ;)

Odpowiedz
Ale wiesz że część Żydów z wyglądu ciężko odróżnić od Arabów?

Odpowiedz
No i co z tego? :)

Odpowiedz
Aktora dobrali idealnie. Bo jeżeli Jezus faktycznie istniał to wyglądał raczej w ten sposób. A nie jak młody Obu Wan ;)

Odpowiedz
Jezu Shamar, weź ty w końcu kup jakiś bilet i wyjedź za granicę, bo już tego twojego ksenofobicznego pierdolenia nie da się słuchać
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Ale przecież właśnie Jezus to bardziej tak wyglądał niż to jak kojarzony jest ze znanych na fotografii:

[Obrazek: jesus-popular-mechanics_pgx1uq.jpg]
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ale wszyscy wiedzą, że Jezus wyglądał tak:
[Obrazek: r1cr2ue.png]
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
To co, jakas zrzutka, kickstarter dla Shamara na bilet? 

Odpowiedz
Ale dokąd, dokładnie? 
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(31-03-2018, 15:22)Corn napisał(a): Jezu Shamar, weź ty w końcu kup jakiś bilet i wyjedź za granicę, bo już tego twojego ksenofobicznego pierdolenia nie da się słuchać

Przygrzalo ci w czapę słońce dziś? Jaka ksenofobia? Może jak masz tak bredzić to milcz i nie rób z siebie błazna, po raz kolejny.

(31-03-2018, 15:27)Lawrence napisał(a): Ale przecież właśnie Jezus to bardziej tak wyglądał niż to jak kojarzony jest ze znanych na fotografii:

Po co ta bzdura? jak się ma ten obrazek do całunu? Ano nijak.

[Obrazek: clip_image0012.jpg]

Odpowiedz
A czym jest całun? Bo dla mnie prześcieradłem.

Odpowiedz
Przynajmniej jest czymś bardziej wiarygodnym niż wrzucone do komputera dane z których naukowcom "wyszło", że Jezus powinien wyglądać jak ten typ tam wyżej.

Zresztą przeciwnicy jego autentyczności ciągle są w szarej dupie choć starają się od lat. O ile nie ma 100procentowych dowodów to jednak ZA autentycznością jest zdecydowanie więcej dowodów niż przeciw.

http://ok.apologetyka.info/racjonalista/caun-turynski-faszerstwo-niedokonane-cz-1,558.htm

Odpowiedz
Jak to jest że w przypadku filmów czepiasz się niezgodności z historią, ale gdy historycy i antropolodzy coś twierdzą to wiesz lepiej od nich? Czy może to przez mój ateizm większą, ekhm, wiarę pokładam w nauce niż otoczonej kultem szamcie?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon