Shogun (1980 & 2024)
No i w tej wersji sam fakt rozbudowywania wątków politycznych w połączeniu z tym, że nie dostają one normalnego zamknięcia tylko krótkie streszczenie w epilogu doskwiera tym bardziej. W starej wersji, która była głównie o Blackthornie (i wysżło jej to wyłącznie na zdrowie), streszczali te rzeczy przez cały czas, więc ich finał w takiej postaci, był niejako kontynuacją trendu i mi nie przeszkadzał. A tu niby je rozbudowują, rozkręcają, a potem takiego wała - krótkie streszczenie i nara.

A najlepszy moment, który mnie jednocześnie obudził i rozbawił to
, fajne, takie niefilmowe i zaskakujące.

Za to zmiana motywu z prawie-seppuku, która była ważnym punktem zwrotnym w rozwoju bohatera, a tu ją dali od czapy w zupełnie innym miejscu, to tak trochę w stylu twórców netflixowego wiedźmina "bo wiemy lepiej", z tym, że nie, nie wiecie.
Wątek portugalskich księży zrobiony na odwal się i na doczepkę, mam wrażenie, jakby wycięto z niego jakieś 2/3 scen, tyle że z takim Alvito to w sumie im ich mniej, tym lepiej.
Z kolei Rodrigueza równie dobrze mogło wcale nie być, nie wnosił tu nic.
No i nie wiem czy przespałem, czy po prostu w ogóle nie było oryginalnego rozwiązania wątku Omi/Kiku? Wątku samurajów Blackthorne'a i odsiewania sposród nich chrześcijańskich zdrajców też zabrakło.
Rozbudowany wątek Ochiby marniutki. Muzyka denna i usypiająca.

poza tym wciąż Yabu-Sakai > Yabu-Asano

W zasadzie jedyne w czym nowy serial wygrywa, to konkretna krwista przemoc (i cycki ze dwa razy się pojawiły), poza tym nie jest lepszy w niczym.
Ogólnie wkurwiający serial, tak samo potrzebny jak Total Recall z Farelką.

PS. żony nie mogłem na tym dobudzić, podczas gdy wersję z Chamberlainem oglądała bez problemu trzy razy.

Odpowiedz
A propos cyków to chyba lepszą wersje oglądacie, bo mi tylko mignęły w pierwszym odcinku a potem było strategicznie ciemno :P

Oglądam bez znajomości wersji z Chamberleinem i w sumie póki noja ocena to tak 6/7 na 10 (jestem na 6 odcinku jakby co). Książkę czytałem w 2012 r. i z powieści Jamesa Clavella jest w moim osobistym rankingu na trzecim miejscu po "Operacji „Whirlwind” i "Noble House" a na równi z "Tai Panem". Niemniej mało z niej pamiętam a serial rozbudził we mnie chęc do jej powtórki.

Wracając zaś do serialu, to w pierwszych odcinkach rozwaliły mnie randmowe ekspozycję robione np. przez bratanka Yabu itp. Coś w stylu:
-no mam szczwany plan
-tak, tak a polega on na tym, że bla, bla, bla
-no kurde zgadłeś, masz jebany awans.

Do pierwszych sezonów GOT nie ma startu, serial jest po prostu dobry, ale nie wybitny czy też bardzo dobry jak na ten etap.

Odpowiedz
A starego Shoguna lubię dużo bardziej niż dowolny sezon GoT.

Odpowiedz
Patrze sobie wybrane scenki ze starej wersji i jednak lokalizacja i brak tego szaro-burego filtra robi gigantyczną różnice. W ogóle operatot w serialu to za wzór odniesienoa wziął sobie chyba ostatnie filmy Scotta.

Odpowiedz
O tak, samo to jak stary serial wygląda automatycznie sprawia, że ogląda się go lepiej od przyprawionej takim se CGI szaroburej sraki.

Odpowiedz
W temacie:

z komentarzy ten najbardziej trafny:

1980 warm colours, happy vibes, 2024 dark vibes like from horror movie.

Odpowiedz
Scena w której Blackthorne wyjaśnia mapę świata Toranadze była doskonała w nowej wersji.

Kompletnie mi przypominała scenę z Tomem Hardym w Taboo z pierwszego odcinka, gdzie negocjują sprzedaż jego ziemi.

Odpowiedz
Żebym to ja choć raz pomyślał, że tam cokolwiek było "doskonałe"... :)

Odpowiedz
(05-05-2024, 22:40)Scheckley napisał(a): W temacie:

z komentarzy ten najbardziej trafny:

1980 warm colours, happy vibes, 2024 dark vibes like from horror movie.

Ał. Au! Kurde, nawet człowiek nie zdaje sprawy, jak to poszło źle z kolorystyką w dzisiejszym kinie. 

Odpowiedz
Ten nowy Blackthorne to jakiś przygłup. Miał narysować mapę świata, a zaczął sypać informacjami jak jakiś szpieg.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ma gębę przyglupa więc się zgadza.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(05-05-2024, 23:47)OGPUEE napisał(a): Ał. Au! Kurde, nawet człowiek nie zdaje sprawy, jak to poszło źle z kolorystyką w dzisiejszym kinie. 
No wiadomo. Jak dzisiejsze kino i historia dzieje się "dawno, dawno temu" to musi być szaro, buro i ponuro, bo kiedyś nie było kolorów :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Przekonaliście mnie, żeby sięgnąć po starą wersję serialu :)
Istnieje jakiś blu-ray z polskimi napisami, czy trzeba brać jaki jest i oglądać z angielskimi?

Odpowiedz

Odpowiedz
(06-05-2024, 08:32)simek napisał(a): Przekonaliście mnie, żeby sięgnąć po starą wersję serialu :)
Istnieje jakiś blu-ray z polskimi napisami, czy trzeba brać jaki jest i oglądać z angielskimi?

Tylko DVD z PL. 
Ale jak na DVD wygląda na tyle ładnie, że nawet blu-raya nigdy nie chciałem kupować, szczególnie że ten jest z kolei taki sobie pod względem obrazu.

Porównanie: https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=3728&d2=3729&s1=34522&s2=34535&i=9&l=0

Odpowiedz
Oni chyba planują zrobić sezon 2. Skoro podaje to Sanada.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Planują. Tylko muszą sobie w tym celu dopisać jakieś fanfiction, lolki jedne. Jeśli to jednak będzie wyglądało tak samo jak S1 to nie jestem zainteresowany.

Odpowiedz
Młoda po namyśle, ale bez namowy z mojej strony, stwierdziła że dla niej Toranaga jest tylko jeden. W związku z czym nie będziemy kontynuować. Kamień z serca.

Odpowiedz
Słusznie. Ja przemęczyłem i koniec końców żałuję zmarnowanego czasu.

Odpowiedz
(11-05-2024, 00:59)shamar napisał(a): Oni chyba planują zrobić sezon 2. Skoro podaje to Sanada.
Dzisiaj padło info, że nawet pracują nad dwoma sezonami :O
I to chyba tak na serio robią, bo do nagród nie wystawiają serialu w "limited" tylko w dramacie.

Dziwna sprawa, skoro materiał wyczerpany. Mogliby ruszyć inne książki Clavella.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon