Agent Putina
Liczba postów: 4,374
Liczba wątków: 21
The Penguin 1x01
Umieszczam tutaj ponieważ jestem umiarkowanie wstawiony i mam całokształt DCEU w łatwym do odgadnięcia otworze.
Co do diabła?
Nie, poważnie. Co. Do. Diabła. Żądam wyjaśnień, tu i teraz. Co ja właśnie obejrzałem?
Andor, okej, rozumiem Andora. Jego istnienie jest perwersyjną aberracją w kontekście współczesnego SW i szerzej rozumianego Disneya, ale jednak nie jest to enigma na miarę tożsamości Jakuba Rozpruwacza. R1 był bardzo przyzwoitym filmem z ukrytym nasieniem potencjalnie natchnionego pomysłu czekającego na właściwego Gilroya: zimnowojenny thriller o zimnokrwistych cynglach dawno temu w odległej galaktyce. Właściwy Gilroy z ekipą zaistnieli i stworzyli prawie arcydzieło współczesnej telewizji. Mazel tov, le chaim, to life.
Ale Pingwulec 1x01 (After Hours)? Ten serial nie ma prawa istnieć i nie godzę się na jego istnienie.
The Batman to bodajże najżałośniejsze franczyzowe pierdnięcie od czasu bodajże The Farce Awakens; Upośledzona imitacja wczesnego Finchera wyzuta z pomysłów, artystycznej wizji i jak to mówi młodzież funu. O Pingwinie zagranym przez byłego pana Bachledę-Curuś mogę powiedzieć tyle że:
1. Dużo make-upu.
2. ?
3. Zysk?
Po co robić o tym lateksowym kutafonie osobny serial? Nie mam zielonego pojęcia. Wiem tylko, że;
1. Serialu nie zrobił Matt Reeves.
2. Zrobił go koleś odpowiadający za Mare of Easttown i The Hunt.
3. To logo HBO pojawiające się na początku jest (w przeciwieństwie do znakomitej większości produkcji z ostatnich lat z logiem HBO) jak najbardziej zasłużone.
Wszystko co złe w tym odcinku zawiera się w pierwszych minutach łączących serial z pierdzieliną Reevesa. Przez następną godzinę, i chcę to dobitnie podkreślić,
NIE NASTĘPUJE ANI JEDEN FAŁSZYWY KROK, NIE MA ANI JEDNEJ INFANTYLNEJ KWESTII, ANI JEDNEGO AKTORSKIEGO ZGRZYTU.
Mam bardzo mgliste pojęcie kim jest Cristin Milioti i solidne przekonanie, że jest kompletnie nie w moim typie. Wiem też, że nie jestem w stanie oderwać wzroku gdy jest na ekranie. A jej rola jest zaledwie drugą najlepszą podczas tej godziny, ponieważ niedoszły pan Elizabeth Taylor wbrew mdławej roli w wysrywie z 2022 roku tryumfuje nad okrywającym jego irlandzkie oblicze charakteryzacyjnym kondomem w iście popisowym stylu.
Drżę na myśl o prawdopodobnie nieuniknionym rozczarowaniu jakie przyniesie reszta sezonu, doraźnie pokrzepiając się ulotnym i chwilowym
10/10.
24-09-2024, 02:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2024, 11:47 przez simek.)
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,274
Liczba wątków: 74
Jak bardzo nienawidzę "The Batman" tak muszę przyznać, że dobry był ten pierwszy odcinek "Pingwina".
W kinówce nie rozumiałem, czemu do takiej roli nie zatrudnili po prostu jakiegoś normalnego grubasa-dziado aktora tylko Colina Farrella, tutaj już po obejrzeniu tego nieco ponad godzinnego epizodu rozumiem - gość jest rewelacyjny w tej roli, wszystko się tutaj zgadza - przede wszystkim jest to świetnie napisana postać, każdy dialog i każda scena coś nam o nim mówi i po pierwszym odcinku wiemy o tym Pingwinie to, co powinniśmy wiedzieć a czego nie mieliśmy możliwości dowiedzieć się z trwającego jakieś 50 godzin filmu.
No i jeszcze Milioti, czarny humor tam gdzie trzeba (scena na schodkach), wizualia, nawet brutalność i bluzgi w dialogach są jak pan buk przykazał (dodatkowo tutaj bohaterowie mogą też palić, niesamowite) przez co w odróżnieniu od kinowego, ten świat wydaje się być jednocześnie komiksowy, ale też prawdziwy - jak na pilota pozamiatali, to jest z całą pewnością jeden z lepszych kawałków telewizji w ostatnim czasie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
24-09-2024, 12:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2024, 12:57 przez slepy51.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,908
Liczba wątków: 6
A ja słuchając/czytając opowieści Colina o masakrycznie długim etapie, każdorazowej charakteryzacji, jeszcze mniej rozumiem sens angażu go w tej roli :D
Praca nad tym serialem była dla niego z pewnością bardziej wyczerpująca, niż ten epizodzik w Batmanie.
Btw.
Winter wspominał o tym serialu dot. Policji w Gotham i założenia brzmiały całkiem interesująco.
https://theplaylist.net/terence-winter-talks-shelved-gotham-city-pd-series-we-were-going-to-do-a-1970s-cop-show-20240923
Cytat:“The idea was that we were going to do a 1970s cop show— something that felt like [Sidney Lumet’s 1981 crime and police drama ‘Prince of the City,’ but in the Gotham City Police Department,” Winter explained. “It was going to have that [‘70s] feel. It was going to be a present-day cop who is like a third-generation Gotham City cop, you know, his grandfather, his dad, and, you know, and Gotham City was largely corrupt. And this is the guy we meet in the present day who’s realizing that he’s kind of on the wrong side. The Batman was somebody that lived in that world, but you never really saw him. And it was really all about the police department and sort of this guy.”
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
24-09-2024, 12:55
Chrissie Watkins' arm
zombie001 napisał(a):A ja słuchając/czytając opowieści Colina o masakrycznie długim etapie, każdorazowej charakteryzacji, jeszcze mniej rozumiem sens angażu go w tej roli :D
Praca nad tym serialem była dla niego z pewnością bardziej wyczerpująca, niż ten epizodzik w Batmanie.
A oglądałeś ten pierwszy odcinek? W kinowym filmie to było kompletnie nieuzasadnione, bo dali mu tam do zagrania jakieś ochłapy, mógł to być dosłownie każdy - no chyba, że od razu planowali dać mu własny serial i dlatego Farrell się na to zgodził. Bo tutaj, w odróżnieniu od tego bieda filmu, jako Pingwin w końcu ma okazję, nomen omen, rozwinąć skrzydła i pozamykać mordy wszystkim narzekaczom takim jak, którzy nie rozumieli sensu zatrudniania go do takiej roli. To co pokazuje w tym pilocie to jest poziom jego najlepszych dotychczasowych występów i po Henrym Draxie w "The North Water" kolejna w ostatnim czasie rola udowadniająca, że gość aktorsko wymiata, wystarczy dać mu dobrze napisaną postać i odpowiedni czas ekranowy.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
24-09-2024, 13:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2024, 13:25 przez slepy51.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,908
No oglądałem :D
Całkiem spoko pilot. Na pewno zapowiada się lepiej niż film.
Colin fajny, ale można było spokojnie dobrać aktora fizycznie pasującego do konceptu postaci, który też udźwignąłby rolę, bez konieczności wdrażania tak skomplikowanego procesu charakteryzacji.
Na pewno nie planowano serialu w trakcie castingu Colina. Była niedawno gadka w jakimś wywiadzie, że to co zobaczymy w serialu, miało być - w skondensowanej formie - w drugiej części filmu. Reeves najwyraźniej stwierdził, że przeskoczy w filmie dalej, a z tego zrobi miniserial.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
24-09-2024, 13:28
Chrissie Watkins' arm
No i dobrze zrobił, bo to ma potencjał na coś naprawdę rewelacyjnego i przykro byłoby to marnować na te jego kinowe pseudo dorosłe nudy w PG-13. Tutaj nawet muza tego młodego Giacchino wymiata i tworzy świetny klimacik :)
Edit: Teraz dopiero zobaczyłem, że zrobili oficjalny podcast z twórcami, który będzie do posłuchania po każdym odcinku.
24-09-2024, 13:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2024, 18:35 przez slepy51.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,395
Liczba wątków: 29
(24-09-2024, 13:08)slepy51 napisał(a): . Bo tutaj, w odróżnieniu od tego bieda filmu, jako Pingwin w końcu ma okazję, nomen omen, rozwinąć skrzydła i pozamykać mordy wszystkim narzekaczom takim jak, którzy nie rozumieli sensu zatrudniania go do takiej roli.
Zdajesz sobie sprawę z bzdurnego podejścia jakie prezentujesz?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
25-09-2024, 11:55
Chrissie Watkins' arm
Bzdurnego bo? Sam Colin Farrell w tym podcaście, który wrzuciłem mówi o tym, że jego postać w "The Batman" została totalnie zmarnowana i nie był zadowolony z tego, że ma tak mało czasu ekranowego i jest tam postacią z jakiegoś trzeciego planu. Nie było żadnego logicznego wytłumaczenia, dla którego do tej roli w tym konkretnym filmie został on zatrudniony i musiał przechodzić ponad 4-godzinną charakteryzację na starego grubego dziada a potem zostać zredukowanym do roli tła niż to, że Reeves miał taki kaprys po prostu.
Tym bardziej, że Farrell potwierdza tam też to co pisał zombie001, że planów na serial początkowo żadnych nie było i nikt też nie wiedział, czy w ogóle zrobią jakiś sequel do filmu. Dopiero powstanie tego serialu uzasadnia w 100% taki a nie inny wybór castingowy.
25-09-2024, 11:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2024, 12:13 przez slepy51.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,395
Liczba wątków: 29
Bo narzekali na film, gdzie niczego wielkiego nie pokazał bo "nie dostał możliwości" (co sam napisałeś). Gdyby film nie okazał się sukcesem ciągle niczego by nie pokazał bo serial by nie powstał. Więc krytycy mieli rację.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
25-09-2024, 12:20
Chrissie Watkins' arm
No przecież sam byłem krytykiem jego zatrudnienia (jak i samego "The Batman"), które tam było kompletnie bezsensowne i niczym nieuzasadnione tym bardziej, że dali mu tam raptem kilka scen i to nawet nie jest postać drugoplanowa a zwyczajne tło. I gdyby nie serial to nadal nie widziałbym w tym żadnego większego sensu - dlatego nie rozumiem, gdzie niby prezentuję jakieś bzdurne podejście skoro wyraźnie napisałem, że dopiero jego występ w "The Penguin" uzasadnia ten angaż.
Dlatego biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności i to, co z perspektywy czasu teraz wiemy jak najbardziej rozumiem, czemu ktoś mógł wtedy pomyśleć, że akurat Colin Farrell mógłby być odpowiednią osobą do zagrania tej roli, bo już ten pierwszy odcinek serialu pokazuje, że był to strzał w dziesiątkę. Nie jest winą Farrella, że Reeves kompletnie go zmarnował w swoim filmie.
25-09-2024, 12:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2024, 12:37 przez slepy51.)
Agent Putina
Zasmucacie mnie, drogie panie. Dwóch czołowych forumowych samców sigma (ja i my nigga slepy) entuzjastycznie poleca nowy serial HBO, a wy jacyś tacy, toż to przecie grzech. W temacie o Cockrings of Power jest większy ruch i to nawet nie licząc Rozgdzgdzdzgzdza i jego przypuszczalnie i przerażająco nieumyślnych prowokacji.
Powiem tyle: pierwszy odcinek był wyborny. Drugi jest lepszy. Sama na pozór błaha i poboczna scena z Sofią, jej kuzynką i córką tejże to poziom nieosiągalny dla 90% współczesnej telewizji.
01-10-2024, 00:42
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,183
(01-10-2024, 00:42)Paszczak napisał(a): W temacie o Cockrings of Power jest większy ruch i to nawet nie licząc Rozgdzgdzdzgzdza i jego przypuszczalnie i przerażająco nieumyślnych prowokacji.
To się nazywa- analiza treści :)
01-10-2024, 02:01
Agent Putina
Chyba żołądkowej.
A teraz sio, to temat dla dorosłych.
01-10-2024, 02:19
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,183
Jeśli dla dorosłych to.. co tu robisz? ^^ Ale racja, nie oglądałem więc nie będę już śmiecił.
Papa :)
01-10-2024, 02:20
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,627
Liczba wątków: 5
(01-10-2024, 00:42)Paszczak napisał(a): Zasmucacie mnie, drogie panie. Dwóch czołowych forumowych samców sigma (ja i my nigga slepy) entuzjastycznie poleca nowy serial HBO, a wy jacyś tacy, toż to przecie grzech.
Obejrzałem pierwszy odcinek. Całkiem dobry, takie solidne 7/10 ale żebym zaraz dostał orgazmu to nie.
Problem jest taki, że to jak z "Jokerem". To nie jest serial komiksowy z uniwersum Batmana. Poza ksywką "Pingwin" i nazwą "Gotham" to mógłby być serial dziejący się wszędzie. Zamiast Cobblepota mógłby się nazywać Smith a cała akcja mogłaby się dziać w Chicago albo Rzeszowie.
Tak samo jak "Joker" był wydmuszką. To nie film o Jokerze tylko o chorym psychicznie gościu. Tylko jakby się nie nazywał Joker ale Kowalski, to zamiast miliarda zarobiłby 5 milionów i dostał "Złotą Patelnię" na festiwalu w Lublinie.
Ale będę zerkał dalej, może się mylę, a serial jak pisałem zapowiada się bardzo solidnie.
No i tak jak zombie - dziwacznie to się ogląda wiedząc, że pod tą charakteryzacją kryje się tak znakomity aktor jak Farrell.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
01-10-2024, 08:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2024, 08:36 przez Dr Strangelove.)
.
Liczba postów: 27,760
Liczba wątków: 62
Ja mam w planach obejrzeć i myślałem, że będę pierwszy który przyjdzie ochłodzić entuzjazm, ale widzę, że doktor jest na posterunku :P
01-10-2024, 08:52
Miss Avatara 2016
Dałem 7/10 a u mnie to ocena uczciwa i wysoka a nie jak u połowy ekspertów KMF :)
Po prostu nie szafuję ocenami 9-10/10 bo te zarezerwowane są dla rzeczy wybitnych. Tutaj na razie jest bardzo solidny pilot i tyle.
01-10-2024, 08:55
Agent Putina
Dr Strangelove napisał(a):Problem jest taki, że to jak z "Jokerem". To nie jest serial komiksowy z uniwersum Batmana. Poza ksywką "Pingwin" i nazwą "Gotham" to mógłby być serial dziejący się wszędzie.
Ale to meta-zarzut, nie rzutujący na jakość serialu samego w sobie. Wszystko jest kwestią oczekiwań. Dla mnie nieobecność smętnego piździelca w uszatej czapce który prędzej popłacze się i zesra w rajtuzy niż ostatecznie rozwiąże problem jednego z wielu masowych morderców z Gotham to na tym etapie zaleta.
01-10-2024, 11:04
Miss Avatara 2016
Jasna sprawa. To tylko takie moje czepialstwo. Jak serial będzie dobry to będzie dobry. Niech będzie :)
01-10-2024, 11:38
Chrissie Watkins' arm
Dr Strangelove napisał(a):Poza ksywką "Pingwin" i nazwą "Gotham" to mógłby być serial dziejący się wszędzie. Zamiast Cobblepota mógłby się nazywać Smith a cała akcja mogłaby się dziać w Chicago albo Rzeszowie.
Dlatego główny bohater nazywa się tutaj Cobb a nie Cobblepot ;) Inna sprawa, że production design tego serialu stoi akurat na bardzo wysokim poziomie i to brudne Gotham sprawdza się tutaj jak najbardziej. No i ja mam podobnie jak Paszczak - mam nadzieję, że nikt tam o żadnym Batmanie nie będzie nawet wspominał.
A drugi odcinek równie dobry co pierwszy - reżyseria tych epków (Craig Zobel odpowiada z tego co widziałem za trzy pierwsze odcinki) jest świetna, tak samo jak wspomniane wcześniej przeze mnie pisanie - cały przewijający się motyw tańca podsumowany super klamrą i ostatnim dialogiem - bajka. Dawno nic na HBO nie było tak przemyślane i nie stało na tak wysokim poziomie w praktycznie każdym aspekcie filmowego czy serialowego rzemiosła.
01-10-2024, 12:27
|