The Revenant (2015) reż. Alejandro González Iñárritu
Ciekawa sprawa z tym Inarritu. Najpierw zrobił trzy takie same dramy, z których niewiele pamiętam poza tym, że były w miarę zgrabnie splecionymi smętami. I nagle się okazuje, że gość ma talent do fajnego "efekciarstwa", którego w ogóle nie było w pierwszych trzech filmach. Biutiful nie widziałem. Na pewno ta dosyć drastyczna stylistyczna zmiana to zasługa Lubezkiego, ale tak czy inaczej nieźle się dobrali. Nadal bardziej lubię Cuarona, ale oby się sprawiedliwie dzielili Lubezkim i jeszcze kilka fajnych filmów zrobią. Wygląda na to, że trzech Meksykanów może zdominować pewien rodzaj kina. Byle nie przesadzali z poważnymi tematami.

Odpowiedz
Jaki piękny trailer, ale tak trzeźwo patrząc, będzie 15 min akcji i 2h halucynacji Leosia. Oby przynajmniej zdjęcia były równie miażdżące jak w Birdmanie.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Tak mnie trochę tknęło, że to jest podobne do apocalypto. Kolesie spuszczają typowi wp****ol w lesie, ziom się ogarnia, i role się odwracają, a wszystko w konkretnej i surowej formie. Ewentualnie The Grey z Neesonem. Takich filmów nie robią często, więc podwójnie trzymam kciuki. Inarritu kojarzę tylko z 21 gramów i chociaż nigdy nie chciało mi się tych smętów oglądać drugi raz, to ten pierwszy był w porządku ;)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
(17-07-2015, 22:54)PropJoe napisał(a): Wygląda na to, że trzech Meksykanów może zdominować pewien rodzaj kina. Byle nie przesadzali z poważnymi tematami.

Dla mnie z "Trójcy meksykanów" powoli robi się "Dwójka". Del Toro - swego czasu chyba najbardziej znany  meksykański reżyser w Hollywood -  wraz każdym kolejnym swoim filmem, wypada co raz gorzej na tle kumpli meksykanów :/

Ps. Żeby nie było off-topu. Trailer świetny. Wizyta w kinie obowiązkowa - choćby i wyszła fabularna kaszana, to chociaż dla ładnych obrazków.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Pisząc o trójce miałem na myśli właśnie Inarritu, Cuarona i Lubezkiego. Del Toro nigdy nie był u mnie w tej samej lidze.

Ciekawe też czy kiedyś formuła plywajacej kamery Lubezkiego się nie znudzi. Bałem się tego już przy Birdmanie a jednak wyszło super więc ufam ze nie przegną na razie.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Cos cudownego. Mam nadzieje, ze trailer nie klamie tj. ze bedzie artystycznie, ale z uber mocnym pierdolnieciem.

Tomasz Hardy, ktorego w trailerze jest zdecydowanie za malo, pozamiata, czuje to. Leos sie tez chyba w koncu doczeka statuetki - mialem watpliwosci co do jego dzieiecej buzki, ale wyglada tutaj przednio.

Czy mogloby to dla mnie wygladac jeszcze bardziej smakowicie? Hmm, tak, gdyby w czolowce nazwisko rezysera zmienilo sie na M. Gibson :) W tym momencie scisly top oczekiwanych przeze mnie filmow.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(17-07-2015, 23:37)Bucho napisał(a): Czy mogloby to dla mnie wygladac jeszcze bardziej smakowicie? Hmm, tak, gdyby w czolowce nazwisko rezysera zmienilo sie na M. Gibson :)

I know, right? :)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
wujo napisał(a):ale tak trzeźwo patrząc, będzie 15 min akcji i 2h halucynacji Leosia.

"Valhalla Rising 2: Artistic Halucynejszyn"?

Odpowiedz
Byloby w chu-chu szkoda takiego materialu, techniki i obsady na artystyczne kwasne pierdy. Ma byc hard survival i mocne pierdolniecie. Ladnie prosze :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
W filmie nie ma kobiet, więc jest nadzieja, że cała historia skupi się na tym, co obiecują napisy na opakowaniu: "Breathe. Fight. Survive."

Odpowiedz
Wizualnie miazga, oby tylko nie rozwodnili tego całego survivalu jakimiś pitu-pitu pierdołami. No i żeby CGI niedźwiedź nie popsuł całości, bo z tym w Holly od jakiegoś czasu mają chyba największe problemy;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ale byłaby sensacja, jakby Inarritu drugi rok z rzędu zgarnał Oscara za film i rezyserię a Lubezki za zdjęcia. I może Tom hardy w końcu nominację do Oscara a Leonardo statuetkę. Ten trailer to wizualna bomba, widzialem wszystkie filmy Inarritu i nigdy się nie zawiodłem (Amores perros to jeden z moich ukochanych filmów btw). Czekam.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Niesamowite zdjęcia i... tyle?

Odpowiedz
I potencjalnie kozacka historia, Leo w roli innej niż playboy, Hardy... Mało?

Odpowiedz
Realizm z cyklu brud, syf, mordobicie, emocje, zimowy pot i parujaca skora, slina na brodzie Leo oraz cos co wyglada jak jeden z najlepszych/najbardziej szarpiacych nerwy poscigow. Mierzwiak, tuaj jest potencjal na mega film :)

Slepy, mysle, ze oni wzieli tresowanego niedzwiadka, pozwolili mu poszarzowac przed kamera, a potem wkomponowali w to aktora? Reszta to troche CGI, kaskader/trener, sprawny montaz i gotowe. Mysle, ze tak tutaj wlasnie bedzie.

Odpowiedz
A mnie kręci Inarritu, od czasu Amores Perros (rewelka), przez 21 gramów, Babel (oba znakomite), Biutiful (świetny), Birdmana (morda mi się cieszyła przez cały seans) - każdy jego film to czołówka danego roku, każdemu filmowi narzuca swój styl, sposób narracji. Można tego nie lubić (choć nie wiem dlaczego), lecz nie zauważyć nie sposób.

Odpowiedz
Plus najwyraźniej zajebiście zainscenizowane sceny zbiorowe/bitwy. Kręcone pewnie na jednym ujęciu. Jedyne co może trochę niepokoić to te smenty z babcią, jakieś ckliwe przytulanie itd. Dużo tego jest w materiale źródłowym?

des, mnie pierwsze trzy filmy jakoś nie zachwyciły, po prostu solidne dramaty. Po Biutiful mam co sięgać w takim razie? No i przyznasz, że jednak Birdman i najwyraźniej Revenant to spora zmiana stylistyczna. Nie było wcześniej u Meksykanina takiej zabawy inscenizacją , nie? Albo tak duży wpływ Lubezkiego, albo Inarritu musiał znaleźć odpowiedniego DOPa. Nie pamiętam aż takiej zmiany stylu u innego reżysera.

Odpowiedz
Bucho napisał(a):Slepy, mysle, ze oni wzieli tresowanego niedzwiadka, pozwolili mu poszarzowac przed kamera, a potem wkomponowali w to aktora? Reszta to troche CGI, kaskader/trener, sprawny montaz i gotowe. Mysle, ze tak tutaj wlasnie bedzie.
Myślę, że nie, chociaż chciałbym żeby było tak jak piszesz;) Na tej krótkiej migawce misiek jest niestety ewidentnie cyfrowy, ba, w tych super-hiper-mega zainscenizowanych scenach strzelania i bicia się sporo ludków też jest CGI. No ale nie będę zrzędził, bo mają trochę czasu żeby to wszystko spokojnie dopracować.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
W sumie musze to zobaczyc na kompie, bo poki co widzialem tylko na telefonie, a potem na lapku, ale to bylo po powrocie z mocnego browarzenia, wiec niedzwiedz byl wypchany i prawdziwy :)

Odpowiedz
Na TV wygląda obłędnie, a sekwencja otwierająca zapiera dech w piersiach. Ja tam liczę na mocne kino zemsty i survival w jednym + trochę metafizyki i halucynacji.
I tak jak nie zachwycam się Jobsem Fassbendera, tak póki co ostrożnie podchodzę do roli Leo. A tak na serio ... dajcie mu już kurwa tą statuetkę :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon