Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Cytat:Np nie zdziwię się jeśli w 2gim sezonie pojawi się dopiero w połowie. Na koniec sezonu coś się z nią ewidentnie stało.

Już były zdjęcia z planu ze scen ewidentnie nie-książkowych. Stawiam że będzie jeśli nie od samego początku to od drugiego odcinka najdalej.

Odpowiedz
Ona ma mocną wizję "Witchera" jako serialu mocno feministycznego i antyrasistowskiego - i w sumie trzeba się z tym pogodzić. Co w sumie w dużej mierze zgadza się z twórczością Sapkowskiego który lubił "silne kobiety" i robił z kwestii rasizmu ważną cześć opowieści. W sumie tyle :)

Odpowiedz
Cytat: i w sumie trzeba się z tym pogodzić.

Ależ nie trzeba :>

Odpowiedz
Można nie oglądać albo oglądać i kląć ;)

Trzeba trochę zawiązać Geralta z Ciri, wprowadzić Vasemira. Natomiast taki ogromny czar ( w dodatku coś tam jest z magią ognia, jest zakazana) pewnie zniszczył coś w Yennefer, zakładam że emocje skoro "Okruch lodu" przed nami. Yennefer pewnie wróci jako zimna sucz wobec wszystkich i nie będzie już tej" love" z Geraltem co do tej pory. Potem to odkręcą, oczywiście i miłość zwycięży.

Czegoś takiego się mniej więcej spodziewam po tym co dostaliśmy.

Odpowiedz
Okruch lodu mogą zrobic, w końcu Istredd po coś jest (chyba), ale to bym widział dopiero w okolicach wydarzeń z drugiego tomu sagi.

Cytat:Można nie oglądać albo oglądać i kląć ;)
E tam, są inne opcje :P

Odpowiedz
Będziesz się bawił nożyczkami ? :)

Odpowiedz
Ja miałem nadzieję, że poleci do LA i będzie serwował Lauren pimp slapy aż ta zacznie lepiej pisać.

Odpowiedz
(21-06-2020, 20:13)Rozgdz napisał(a): Będziesz się bawił nożyczkami ? :)

Ujmę to tak - sprawa jest już dawno załatwiona :)

Odpowiedz
Już ją naprostowałeś? Super, to możesz po znajomości załatwić, żeby w trzecim sezonie pojawił się jurny i zabójczo przystojny mistrz miecza imieniem sir Paszczak? Tytuł szlachecki opcjonalny.

Odpowiedz
Ekipa wraca na plan 17 sierpnia.

Odpowiedz
Czyli premiera jesienią przyszłego roku. Choć moze wyrobią się na lipiec/sierpień, kto wie.

Odpowiedz
(21-06-2020, 19:30)Gieferg napisał(a): W odniesieniu do uwagi Kuby w wątku o Potterze:

W sadze rola Yennefer sprowadza się do:

SPOILERY KSIĄŻKOWE

Już widzę, że tak będzie w serialu Netflixa, for siur. W pierwszym sezonie już z niej zrobili główną bohaterkę, nie mając tak naprawdę do tego materiału źródłowego, w kolejnych z pewnością rozwiną każdą jedną wzmiankę o tym, co też to Yen porabiała i rozbudują jak się tylko będzie dało.  

Mam tylko nadzieję, że zrobią to tak, że będzie się to wszystko dało zgrabnie wyciąć :P

Okej, przyznaje, że jak to tak rozpisać to nieco się wali moja wypowiedź. Co prawda wydaje mi się, że jednak jest jej trochę więcej ( :P ), ale akurat w przypadku Wieśka nie zamierzam się z nikim o znajomość treści wykłócać. 

Faktem jest jednak, że Yennefer to postać istotna, z kluczowym wkładem w życie zarówno Ciri jak i Geralta. No nie ukrywajmy. Serialowe adaptacje mają to do siebie, że dzięki znacznie większej liczbie czasu mogą sobie pozwolić na rozwijanie wątków konkretnych postaci. Zwłaszcza gdy mowa o ciekawej, bardzo ważnej postaci która na dodatek jest uwielbiana przez wielu fanów. Samo zrobienie z niej pierwszoplanowej postaci imo wcale nie jest chybione czy niewłaściwe (a wręcz odwrotnie)...gorzej z realizacją. Tutaj serialu kompletnie bronić nie będe ponieważ mam mnóstwo zarzutów do jego scenariusza - zarówno jako adaptacji jak i samodzielnego tworu. Origin Yennefer jest zbędny, tam gdzie jej wątek sens ma - zawodzi, mówie tu głównie o pokazaniu świata magii i przedstawieniu postaci, jednak dość ważnych dla tego świata a na dodatek mamy koncertowo zepsuty wątek takiego Istreda. 
Geralt owszem zdaje się być nieco w cieniu. Scenarzyści robią z niego na razie nieco niemego świadka wydarzeń, bohatera który oprowadza widownie po innych wątkach - co kompletnie nie ma prawa się na dłuższą metę udać, siłą Geralta jest fakt, że on jest zaskakująco wyrazistą i skomplikowaną postacią. Generalnie w serialu jego działania i motywacje nie mają wiele sensu, "relacja" z Ciri jest kompletnie niewiarygodna, ciążące na nim fatum jest z dupy a romans z Yen trzyma się głównie dzięki aktorskiej chemii. Żeby było jednak zabawniej nie uważam abyśmy mieli tu doczynienia z jakąś polityczną zabawą - olewamy mężczyzne, dajemy czas kobietom PATRZECIE JACYSMY POSTĘPOWI! Nie, tu po prostu zawodzi zrozumienie niektórych wątków, zbagatelizowania struktury ułożonej przez Sapkowskiego i na dobrą sprawę brak sensownej wizji na budowę całości. 

Yennefer jak najbardziej powinna mieć wiele czasu ekranowego, ale powinien to być sensownie wykorzystany czas ekranowy. A skoro Geralt w teorii jest i tak głównym bohaterem to powinni bardziej się do jego wątku przyłożyć...obecnie naprawdę uważam, że lepiej dla fabuły byłoby zrobienie z Yen bezpośredniej protagonistki. 

Odpowiedz
Cytat:No nie ukrywajmy. Serialowe adaptacje mają to do siebie, że dzięki znacznie większej liczbie czasu mogą sobie pozwolić na rozwijanie wątków konkretnych postaci.

Jakby sobie je rozwijali, przy okazji nie masakrując i olewając innych wątków, tak jak to zrobili z wątkiem Geralt-Ciri w pierwszym sezonie, to pewnie mógłbym z tym jakoś żyć.

Cytat:Yennefer jak najbardziej powinna mieć wiele czasu ekranowego, ale powinien to być sensownie wykorzystany czas ekranowy.

Na razie jest tak sensownie wykorzystany, że lepiej mi się ogląda wersję, w której większą część jej roli wycięto w diabły i poznajemy ją wtedy, kiedy poznaje ją Geralt (tak jak w książkach).
Trzeba jednak przyznać, że "rozwinięcie" Ciri jest jeszcze o wiele gorsze, bo tam prawie wszystko prócz kilku scen w Cintrze jest albo zbędne, albo spieprzone.Po obejrzeniu serialu byłem względnie zadowolony z tgo jak wyszły niektóre rzeczy, ale teraz jakoś nie mam najmniejszej ochoty wracać do większości zawartego tam fan-fiction.

Odpowiedz
no, jakby nie patrzeć to przyznałem ci racje w tych kwestiach :P

a tak, wątek Ciri to jakiś żart, absolutnie nic nie z niego nie pamiętam. Poza finałem bo potem się jeszcze długo zastanawiałem czemu mnie właściwie ma obchodzić fakt, że się odnaleźli

Odpowiedz
Wątek Ciri to w 80% niepotrzebne bzdety a zakończenie jest skopane przez brak kluczowych scen z książki.

Równie dobrze to mogło wyglądać tak:
-Who is Yennefer?
- And who, the fuck, are you?

Odpowiedz
Im więcej myślę o tym serialu tym mniej czekam na drugi, bo kluczowe rzeczy zostały spaprane, ale netflixowej widowni to nie przeszkadza, toteż nie ma się co spodziewać poprawy.

Odpowiedz
(22-06-2020, 20:47)Gieferg napisał(a): Równie dobrze to mogło wyglądać tak:
-Who is Yennefer?
- And who, the fuck, are you?

Dokładnie

Też niezbyt czekam na 2 sezon. Pierwszy oglądało się sprawnie, przyjemnie, miał kilka dobrych scen (świetne starcia na miecze, z potworami czy z użyciem magii już niezbyt) i moim zdaniem naprawdę fantastyczny casting..za to cała reszta to przeciętność, momentami wręcz słabizna. Nie wątpie, że były chęci, ale zabrakło umiejętności. Wizualnie ten serial jest brzydki, w kwestii kostiumów czy scenografii prezentuje się jakoś na poziomie "Przygód merlina". Fabularnie bardzo zawodzi. Zerknę na s02, ale nie spodziewam się niczego więcej niż miłego wypełnienia czasu. Mam tylko nadzieje, że LOTR Amazona nie zawiedzie i doczekam się dobrego fantasy na małym ekranie :)

Odpowiedz
Po drugim sezonie GOT przewidziałem, że wesoła inwencja twórcza Głupiego i Głupszego doprowadzi do efektu kaskadowego i serial będzie czekać kompletny zjazd w dół.

Showrunnerka tak mocno odleciała przy pierwszym sezonie, że na poprawę już za późno. Raczej czeka mnie hate-watch jak z GOT.

Cytat:Mam tylko nadzieje, że LOTR Amazona nie zawiedzie i doczekam się dobrego fantasy na małym ekranie :)

Mam absolutnie zero wiary w ten projekt.

Odpowiedz
Dla mnie poziom GoT równo spadał z sezonu na sezon :P gdyby tak miało być i tu to raczej nie dotrwam do końca s02.

Odpowiedz
Cytat:na poprawę już za późno

Dałoby się jeszcze to poprawić, ale bardzo wątpliwe, że to zrobią wnioskując po... prawie wszystkich newsach dotyczących sezonu 2.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon