08-05-2018, 15:51
|
The Witcher (Netflix, 2019-)
|
|
Nie dla mnie. Tj. jak ogladalem po raz pierwszy to byłem zajarany, ale z perspektywy czasu (nawet nie tylko z perspektywy innych sezonów) to nie to.
08-05-2018, 16:00
Dla mnie o wybitność ociera się "Stranger Things" czy niektóre odcinki "The Crown", ale zgodzę się, że i tak między najlepszymi rzeczami od Netflixa do seriali HBO jest kosmos.Problem z Netflixem jest taki, że on bardzo chce wszystko szybko, głośno, dużo a ich weryfikacja scenariuszy/gotowych seriali zwłaszcza w przypadku Marvela zostawia dużo do życzenia. W HBO nawet jeśli seriale jak GoT czy (dla niektórych) Westworld ma problemy fabularne to przykładają sie do samej realizacji, produkcje nie wyglądają biednie, mają kozackie obsady i każdy oferuje coś unikalnego. Plus większośc produkcji może się jednak pochwalić znakomitym scenariuszem. A u Netflixa, co byś nie dał to przejdzie. I może i wywalają sporo kasy co im się średnio wraca, ale taki "Iron Fist" wygląda naprawdę biednie.
08-05-2018, 16:18
Noo jakoś z tydzień już żadnego forumowego face palma nie spowodowałem więc trza nadrobić bo a nóż widelec się przyzwyczaicie :P
08-05-2018, 17:15
No resume scenarzystów, jak i track record Netflixa, nie zwiastuje arcydzieła, ale troche mnie żenada bierze, jak widzę obligatoryjne komentarze Polaków, jakie już pojawiły się pod postami Hissrich.
Już mamy argumenty różnych @Mariuszów, o tym, że na pewno zniszczą serial, bo nie traktują GRACZY poważnie. Ja pierdole. A na argument, że to adaptacja powieści, a nie gier, to leci wyświechtane, i jakże pozbawione logiki "but games made the books important". Podwójny lol.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon 08-05-2018, 19:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2018, 19:40 przez Cator.)
Nie skreślałbym serialu przez te nazwiska, czasem ludzie muszą trafić na odpowiedni materiał by wzbić się na wyższy poziom. Muszę przypominać dorobek scenarzystów Spider-Man: Homecoming?
Bardziej martwiłbym się o stronę techniczną, żeby się nie okazało że będzie to typowa netfliksowa bieda. 09-05-2018, 12:25
Mnie tam zupełnie nie po drodze ze stylem Netflixa, więc od początku byłem sceptycznie nastawiony. Żadna produkcja tych miernot mnie nie powaliła, a zdecydowana większość to straszna bieda, co zresztą znajduje odzwierciedlenie w ocenach. Z drugiej strony to stawia mnie w dobrej pozycji wyjściowej, albowiem mogę się jedynie pozytywnie rozczarować. Zdecydowanie bardziej czekam na produkcje Amazona, bo tytuły nawet większego kalibru, a ich wykonanie stanowi prawdziwą zagadkę.
09-05-2018, 12:43
Budżet jednego z największych widowisk Netflixa?
:D Gdyby tak miało być, to myślę, że Netflix już by się tym pochwalił :P I porównaj sobie twórców - kim jest Stephen Daldry i Peter Morgan, a kim ci anonimowi scenarzyści "Wiedźmina"? Nie wiem na czym opiera się to myślenie, że mogliby celować w poziom (przynajmniej realizacyjny) "The Crown". 09-05-2018, 13:11
No a czemu by nie mogli? WTF.
Od kiedy Netflix oszczędza na tym co produkuje? Zwłaszcza w przypadku czegoś co ma być odpowiedzią na GoT i ma znacznie większy potencjał komercyjny od Korony? Netflix jest w stanie kupić prawa do filmu (średnio ocenianego) by zrobić na złości gościom z Cannes a nie mogą dofinansować produkcji która spokojnie mogłaby być ich flagowym tytułem? Pytanie czy będą przy projekcie ludzie ktorzy wykorzystają tą kase (a nie jak przy Iron Fiście) 09-05-2018, 13:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018, 13:22 przez Kuba.) (09-05-2018, 13:17)Kuba napisał(a): No a czemu by nie mogli? WTF.Pod warunkiem, że to faktycznie ma być odpowiedzią na "GoT". Nie śledzę specjalnie wszystkich informacji na temat "Wiedźmina", ale padło kiedykolwiek jakieś stwierdzenie ze strony Netfliksa, że to ma być nowa "GoT"? Czy są to tylko pobożne życzenia fanów (do których się zresztą chętnie przyłączę).
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
09-05-2018, 13:23
Przynajmniej moja aktywność nie ogranicza sie do ciągłych pseudo-intelektualnych drwin i przypierdalania się w co drugim poście o wszystko. Ale rozumiem, przyzwyczajony jestem do takich pajaców więc możesz się bawić dalej, bez wątpienia lepiej ci się na serduszku zrobi.
09-05-2018, 13:30
Ma większy potencjał komercyjny od "The Crown"? No jakoś wcale mi się nie wydaje, ale ok :D
Netflix szasta kasą, ale o 100 mln budżetach (i wyższych - widzę, że "The Crown ma 130, a dla porównania sezon komiksowych seriali Netflixa to średnio około 40) słyszy się w kontekście uznanych nazwisk, ludzi z najważniejszymi nagrodami w branży, z karierą w kinie. Nie wiem, na razie żadna z informacji, jakie mamy, nie wskazuje mi na to, żeby Netflix celował w poziom "Gry o tron". Obym się mylił. Edit: Mam nadzieję, że tekst o przypierdalających się pajacach nie był do mnie :/ PS. Czytam, że "The Crown" ma w ogóle największy budżet wśród seriali, więc... 09-05-2018, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018, 13:42 przez patyczak.) (09-05-2018, 13:30)Kuba napisał(a): Przynajmniej moja aktywność nie ogranicza sie do ciągłych pseudo-intelektualnych drwin i przypierdalania się w co drugim poście o wszystko. Ale rozumiem, przyzwyczajony jestem do takich pajaców więc możesz się bawić dalej, bez wątpienia lepiej ci się na serduszku zrobi. Młody, wyluzuj. Co tak ostro? Widzę, że jesteś bardzo podatny na denerwowanie się z powodu lekkiego trollingu. A co do twojej twórczości - nie moja wina, że co 2-3 post piszesz dziwne rzeczy, które są zauważane przez... wszystkich :( A moja twórczość będąca "pseudo-intelektualnymi drwinami i przypierdalaniem się" jest kierowana tylko do ciebie. Wybacz ;( Żeby nie było off-topa - Czekam na serial Wiedźmin, pomimo tego, że ekipa, która będzie go realizowała wygląda na razie słabo.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
09-05-2018, 13:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018, 13:44 przez Pelivaron.) (09-05-2018, 13:30)patyczak napisał(a): Ma większy potencjał komercyjny od "The Crown"? No jakoś wcale mi się nie wydaje, ale ok :D W sumie z tym budżetem Crown to mogłem się rozpędzić bo widzę różne doniesienia. Niektórzy wyrywni wyskakują, że 100 mln było na 1 sezon a inni, że na pierwsze 2-3. Oficjalnej szczegółowej rozpiski chyba nie ma. Największy budżet serialowy? Mooocno wątpie. Ale możesz podrzucić linki ze swoich źródeł. Wiesiek to jednak jest już popularna marka z milionami fanów na całym świecie, zarówno gier jak i książek. Trudno z tym polemizować + to będzie serial fantasy z potworami, czarodziejami i (jak sądze) sporą dawką krwi i cycków. Serio uważasz, że to nie jest większy potencjał komercyjny od biograficznej produkcji o rodzinie królewskiej? :P @Pelivaron, ale mi serio krytyka nie przeszkadza bardzo, problem mam z tym, że co bym nie napisał to ty i tak będziesz zaczynał od drwin lub personalnych wjazdów. I robisz to regularnie od dawna w więkoszści tematów.Czasami twoje posty to jedynie dopierdolenie się bez jakiejkolwiek uwagi co do przedmiotu dyskusji. Widzisz różnice między swoimi postami a punktującego mnie jeszcze częściej Mierzwiaka, dla przykładu? 09-05-2018, 14:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018, 14:02 przez Kuba.)
Z tym największym budżetem "The Crown" nie będę się upierał, bo widzę, że rankingi na różnych stronach różnie pokazują, ale faktem jest, że to jeden z najdroższych seriali.
Cytat:Serio uważasz, że to nie jest większy potencjał komercyjny od biograficznej produkcji o rodzinie królewskiej? :P To musielibyśmy zdefiniować najpierw ten potencjał. Potencjał samego pomysłu, gatunku, marki czy już gotowego zarysu serialu z nazwiskami twórców i aktorów? Pewnie więcej osób chodzi do kina na filmy fantasy niż biografie, ale z drugiej strony królowa brytyjska może mieć więcej fanów niż Wiedźmin. A jeżeli chodzi o telewizję, to mamy niby "Grę o tron", ale również mnóstwo innych seriali fantasy, które wcale wielkiej kariery nie zrobiły. Gra "Wiedźmin" zdobyła popularność, ale mam za małą wiedzę, żeby określić jak wypada w porównaniu z innymi RPGami i jak przekłada się na świadomość marki w ogóle. 09-05-2018, 14:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018, 14:23 przez patyczak.)
Z tego co wiem to całkowita sprzedaż serii to 25 mln egzemplarzy nie licząc dodatków do W3. To jest znakomity wynik choć oczywiście ni jak przystający do tego co zarabiają np TES czy Fallout, ale to są legendy gatunku które go współtworzyły. Nie wiem jednak czy wynik Wiedźmina nie jest wyższy od Dragon Age czy Mass Effecta.
W3 jednak jest przede wszystkim strasznie pozytywnie odbierany przez graczy. Gra była bardzo oczekiwana i wygrywała plebiscyt (na najbardziej oczekiwaną grę) za plebiscytem pokonując tak znane i oczekiwane tytuły jak Batman Arkham Knight czy MGS. No i jest grą z największą liczbą nagród w historii, dzierży rekord 7 statuetek zdobytych w Golden Joystick Awards czyli plebiscycie w którym zwycięzców wybierają wszyscy gracze (a W3 bił się wtedy z MGSem, Bloodbornem, GTA, Batmanem czy Life is Strange, Dragon Agem, ). W większości rankingów jest na wysokim miejscu, zazwyczaj wyżej od gier typu KOTOR, Baldury, Dragon Age etc. Czytelnicy popularnego Game Informer wybrali go zresztą na najlepszą grę w historii. Co do sprzedaży książek to średnio się orientuje, ale sprzedaż też szła w miliony (no i dobrze odebrali całą serię). Ja wiem, że zaraz zacznie się marudzenie, że rankingi i nagrody nie wiele oznaczają, ale wydaje mi się, że taka potęga Wiedźmina w różnorakich zestawieniach nie tylko krytyków i Polaków pokazuje, że szeroka społeczność graczy grę zna i bardzo docenia. Oni sami w sobie będą sporą grupą która na serial chętnie się rzuci a za nimi pójdą fani książki oraz ludzie którzy zwyczajnie nasłuchali się o Wiedźminie bardzo dużo. W moim otoczeniu mało jest osób grających w RPGi (o czytaniu książek nie wspominając), ale przy okazji premiery gry wszędzie się o tym mówiło. Nie licząc GoT no i "Koła Czasu", "Mrocznej Wieży" i LOTR które przygotowuje Amazon nie kojarzę drugiej serii fantasy która wchodząc na ekrany telewizji byłaby taka popularna. Zobaczymy kogo dorzucą do obsady. Póki co mogą to po za tekstami "adaptacja popularnej serii fantasty" czy "serial na podstawie książki na podstawie której powstała legendarna seria gier" mogą Wieśka reklamować "serial producentów The Expanse" i "serial twórców Daredevila czy JJ" - a akurat te dwa ostatnie seriale nadal są w topie oglądanych na Netflixie. Zobaczymy. A co do The Crown to o ile czegoś nie przegapiłem (chociażby przy okazji zamawiania 2 serii) to mimo podpisania kontraktów z Colman, Carter i resztą nadal chyba nie zamówiono 3 sezonu, ciekawa sprawa :P 09-05-2018, 15:25 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Euphoria / Euforia (HBO, 2019- ) | Kuba | 65 | 10,028 |
10 godzin(y) temu Ostatni post: simek |
|
| The Boys (Amazon, 2019 -) | Mierzwiak | 418 | 69,479 |
05-07-2026, 17:13 Ostatni post: Krismeister |
|
| 1670 (Netflix) | Capt. Nascimento | 165 | 26,882 |
23-06-2026, 12:29 Ostatni post: slepy51 |