Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Eijfor był świetny. Terminatory - okej, ale mam w sumie gdzieś serie i nawet o nich nie pomyślałem. Tak zgodze sie jeszcze co do Lexa w BvS.

Odpowiedz
Ja się nie zgadzam co do Lexa.
Dlaczego niby skoro to był zupełnie inny Luthor
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
@Mierzwiak, nie zapomniałem. Napisałem o nim zaraz pod nią. Ten duet to jest spektakularny casting. Wielka sprawa. Nigdy nikt nie zapomni
.

Odpowiedz
Sorki, nie zauważyłem. W wyobraźni słowo "KOSZMARNEJ" widziałem sto razy większym fontem napisane dlatego mi go przysłoniło :)

Odpowiedz
Teraz faktycznie sobie jeszcze wyobraźmy, że w jakiejś kontynuacji ich syna gra ten syn Smitha. Koniec kinematografii.

Jak dobrze, że wkleiłeś te promo fotki. Co to jest za cudo :-D

A Lex niech sobie jest inny. Nie zmienia to faktu, że był tragicznie zagrany. O tym tu zresztą mówimy.
.

Odpowiedz
(20-07-2019, 21:13)Kuba napisał(a): Eijfor był świetny. Terminatory - okej, ale mam w sumie gdzieś serie i nawet o nich nie pomyślałem.  Tak zgodze sie jeszcze co do Lexa w BvS.

To świetny aktor, ale w tym filmie był nijaki i mało kto pamięta, że w ogóle w nim wystąpił.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Może dlatego że miał bardzo małą i w sumie nieznaczącą rolę?

Odpowiedz
(20-07-2019, 22:52)marsgrey21 napisał(a): To świetny aktor, ale w tym filmie był nijaki i mało kto pamięta, że w ogóle w nim wystąpił.

Ale to nie jest miscast, tylko nieciekawie rozpisana rola.

Odpowiedz
W tym filmie mało kto miał ciekawie rozpisaną rolę.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Nawet gdyby tak było to nadal nie ma to nic wspólnego z złym doborem aktorów.

Odpowiedz
Cytat:Eisenberg jako Lex
Świetny przykład jak chujowo napisanego scenariusza/postaci nie przebije nawet utalentowany aktor (nie trawię go, ale nie odmawiam skilla). Lex w scenie z Deathsroke'm =/= Lex z całego filmu.
Chooooy Ci w oko, Warner.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
(20-07-2019, 20:32)srebrnik napisał(a): Thewlis jako Ares

A co jest nie tak z Thewlisem? Przecież akurat przy tym pomyśle co mieli na Aresa, to tą postać mógłby zagrać nawet Dinklage i byłby git.

(21-07-2019, 01:43)Badus napisał(a):
Cytat:Eisenberg jako Lex
Świetny przykład jak chujowo napisanego scenariusza/postaci nie przebije nawet utalentowany aktor (nie trawię go, ale nie odmawiam skilla). Lex w scenie z Deathsroke'm =/= Lex z całego filmu.
Chooooy Ci w oko, Warner.

Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat? Właśnie najgorszą rzeczą w Luthorze z "BvS", która kładzie całą tą postać i cały film jest to, że zaangażowali Eisenberga, który gra ją w typowy dla siebie Eisenbergowski sposób. Tutaj nawet scenariusz 11/10 by im nie pomógł.

(20-07-2019, 11:36)Mierzwiak napisał(a):
(20-07-2019, 11:11)zombie001 napisał(a): To nie 3 sezon "Stranger Things", czy ostatni sezon "GoT", żeby w to pakować nie wiadomo ile kasy.
Słaby argument biorąc pod uwagę o ile lepiej wizualnie prezentują się PIERWSZE sezony GoT czy Stranger Things od tego co widać na tym zwiastunie, o Sabrinie którą już przytoczyłem nie wspominając, jak to wyjaśnisz?

Hmm. Ale czemu słaby. Przecież ja tam do czegoś innego się odnoszę i wcale nie stwierdziłem, że np. 1 sezon GoT wyglądał gorzej niż „Wiedźmin” Netflixa.

Już wyjaśniam.

Jak z ekranu wieje realizacyjna bieda, to przyczyn może być naprawdę wiele. Ja dla uproszczenia podzieliłbym to tak:
1) brak kasy,
2) wszystko inne (przy czym tutaj najczęstszym powodem może być – zły człowiek, na złym miejscu, czyli inaczej pisząc, nie podołali twórcy, którzy nad danym projektem pracowali).

W tym cytacie, który skomentowałeś pije tylko do tej pierwszej opcji. Możliwe, że to wygląda biednie, bo wydano na to mało $$$, a wydano mało, bo to nie jest dla Netflixa aż tak istotny projekt jak kolejne Stranger Things, czy jak ważny dla HBO był ostatni sezon Gry o tron.
Odnosiłem się tylko do kwestii materialnych. Tej drugiej opcji w ogóle nie chciałbym teraz drążyć, bo to bardzo śliska sprawa. Raz, że dostaliśmy w zwiastunie jakieś sklecone ścinki, oderwane od szerszego kontekstu,  które mogą nie odzwierciedlać jakości pełnego materiału, a dwa że to w ogóle może nawet nie być finalny wygląd produkcji, tylko coś na szybko zmontowane specjalnie pod  SDCC – bo czas gonił.

Przy czym trochę za dużo paniki tutaj widzę. Przecież to nie wygląda jakoś tragicznie źle. Nijako? Tak. Ale nie widzę tam nic od strony realizacyjnej, co krzyczałoby: ŻENADA.
Kostiumy wyglądają porządnie, scenografia wygląda całkiem spoko, CGI też nie wali jakoś specjalnie po oczach, widać również że będą  efekty praktyczne (Strzyga). No ok. Bez fajerwerków, taki Netlixowy standardzik, ale żeby zaraz nad tym płakać?
Wymagania wymaganiami. Możemy jako widzowie mieć wysokie. Zwłaszcza, że to z kasy z naszych subskrypcji tworzone są te seriale. Ale mam wrażenie, że Polacy – w kwestii akurat tego serialowego Wiedźmina – mają troszeczkę za duże… oczekiwania?
Bo to już od początku nie zapowiadało się na szałową produkcję, a tutaj nagle ‘zonk’,  ze strony widza jakby za sterami stał sam Kubrick i obiecywał serialowe arcydzieło XXI w. Dostaniemy prawdopodobnie produkcję na miarę umiejętności twórców, którzy stoją za nią. Już od angażu showrunnerki wiemy, że mogą one być niewystarczające w stosunku do naszych wymagań.

Jeszcze co do tych przytoczonych seriali. Co prawda, tak jak napisałem powyżej, nie zamierzałem ich porównywać do „Witchera”, bo na tym etapie, gdy nadal tak mało wiemy, to nieco chybiony pomysł, ale parę myśli mi się nasunęło:

1 sezon GoT – nie robiłem sobie żadnej powtórki od lat, więc nie pamiętam jak wyglądał. Pewnie rzeczywiście całkiem spoko, ale może być też tak, że po prostu pamięć Cię zawodzi i zlewa te nowsze sezony z tymi starymi. :) Jednakże.. co do zasady seriale od HBO wyglądają lepiej niż Netlixowe (np. ostatni zwiastun „Watchmen” miażdży ten „Wiedmiński) , więc tak, pewnie masz racje i rzeczywiście zjada na śniadanie to co zaprezentowano w zwiastunie.

1 sezon ST – CGI-Demogorgon, który jest istotnym elementem fabuły wyglądał akurat kiepściutko. Jako całość sezon trzymał całkiem wysoki poziom, ale trudno żeby było inaczej, skoro Dufferowie tak mocno inspirowali się filmami z  lat 80 (nie tylko pod względem elementów historii, ale również i przede wszystkim: wizualnie).

Sabrina – meh. Fakt, jest zdecydowanie lepiej sfotografowana, niż inne seriale Netflixa. Ktoś tam w ekipie zabłysnął pomysłem. Ale poza tą kwestią, to dla mnie  raczej typowy standard realizacyjny Netflixa.
Cytat:No i które filmy kinowe wyglądają gorzej? Chętnie poznam jakieś przykłady :)’

Pacific Rim 2? Power Rangers?
Tak, wiem, wiem, musiałem szukać bardzo nisko, ale jednak.
Co więcej ten drugi film to ciekawy przykład, bo mimo że też wyglądał jak ‘bieda straight to Netflix’, to zaskoczył i był całkiem przyjemną i udaną produkcją (przynajmniej do koszmarnego 3 aktu). Więc może  i z naszym "Wiedźminem" będzie ostre zaskoczenie.

No i generalnie mam ostatnio jakąś alergię na filmy, które walą po oczach CGI wymiotami, więc pewnie tę zajawkę „Wiedźmina” postawiłbym ponad wieloma innymi, większymi produkcjami, od teoretycznie bardziej utalentowanych twórców  <patrzę na Ciebie Hobbicie -.- >, także tego...
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(21-07-2019, 18:41)zombie001 napisał(a):
(20-07-2019, 11:36)Mierzwiak napisał(a):
(20-07-2019, 11:11)zombie001 napisał(a): To nie 3 sezon "Stranger Things", czy ostatni sezon "GoT", żeby w to pakować nie wiadomo ile kasy.
Słaby argument biorąc pod uwagę o ile lepiej wizualnie prezentują się PIERWSZE sezony GoT czy Stranger Things od tego co widać na tym zwiastunie, o Sabrinie którą już przytoczyłem nie wspominając, jak to wyjaśnisz?

[align=justify]Hmm. Ale czemu słaby. Przecież ja tam do czegoś innego się odnoszę i wcale nie stwierdziłem, że np. 1 sezon GoT wyglądał gorzej niż „Wiedźmin” Netflixa.

Świeżo po powtórce jestem, także przypomnę, że pierwsze sezony GoTa to jednoulicowe Kings Landing, Winterfell wielkości mojego ogródka za chałupą i jeszcze mniejszy Black Castle. Kostiumy były lepsze, ale widocznie szyte na maszynach :). Battle of Blackwater to dwudziestu typa nawalających się w ciemności i jakby mi ktoś powiedział po pierwszym odcinku, że to Sy-Fy czy cuś to by uwierzył :)

Odpowiedz
Obejrzałem i widzę, że jestem w mniejszości.
Nie widzę tutaj nic strasznego ani biednego. Może mnie nie porwało, ale żadnej żenady nie zauważyłem. Zresztą po tych migawkach trudno ocenić cokolwiek.
Ciri za dorosła, Carvill daje dobrze radę, czarne elfy ani ziębią ani grzeją.
Czekam z umiarkowanym optymizmem.

A co do GoT>Wiedźmin to Prefik napisał powyżej to co ja bym napisał. Zresztą im większy budżet GoT tym nędzniejsze to było. Więc może lepiej, że nie szaleją na początku :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Prawda, pierwsze sezony GoT były powszechnie krytykowane, także na tym forum, za realizacyjną biedę i teatr telewizji. Mało statystów i plenerów, nieciekawe filtry, przeciętne zdjęcia bez szerokich planów, nijaka muzyka. Tak było, więc wywyższanie Gry o Tron raczej nie jest na miejscu. Netflixowy Wiedźmin nie zachwyca wizualnie ( ale też nie wygląda źle), ale tak naprawdę w swojej kategorii nie ma dużo lepszej konkurencji.

Odpowiedz
Wiedźmin czyta wiedźmina.

Odpowiedz
Na holenderskim fanpage'u Netflixa pojawiła się informacja, że zostało 97 nocy do premiery serialu, czyli 17 grudnia wypuściliby go.
Post już został skasowany, został tylko screenshot:

que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
https://coub.com/view/210iwt

Odpowiedz
Eee tam, w UK age of consent jest 16.

Odpowiedz
[Obrazek: Geralt1-1.jpg?w=600&ssl=1]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie