Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
(20-12-2019, 18:51)Grievous napisał(a): Które opowiadania/powieści adaptuje pierwszy sezon? Bo chciałem sobie odświeżyć przed.

Odradzam. Zdecydowanie.

Cytat:Swoją drogą, kto by uwierzył, że będą elementy w których nasz rodzimy TV Wiedźmin będzie mocniejszy niż amerykanska produkcja :)

Przecież to było oczywiste, że będą, bo Ciechowskiego z pewnością nie przebiją :P

Odpowiedz
Jezus & Maria, co oni zrobili z Mniejszym Złem. Niby wszystko jako tako gra, Mikkelsen jako Stregobor i Fajna Lasia jako Dzierzba dobrze obsadzeni, walka fajna i satysfakcjonująco zwięzła, ale poprzesuwanie akcentów w scenariuszu zabiło dramatyzm tej historii - a to bodaj najlepsze opowiadanie Sapka i zapewne też najlepsze w rodzimej fantasy (no sorry, wtórni analfabeci :)). A wszystkie zmiany są bezcelowe. Czemu Stregobor i Geralt się nie znają? Czemu wójt nie jest starym przyjacielem Geralta? Czemu nie jest wyraźnie zaznaczona natura Tridamskiego ultimatum? Można by tak bez końca. Lauren to milutka dziewuszka, ale pisać to potrafi co najwyżej tweety.
Ciri wypada w porządku, ale jej wątek jak na razie dodatkowo psuje tempo. Ta historia powinna być duszna, ograniczona przestrzenią, wręcz klaustrofobiczna, bez przerw na (mierną swoją drogą) bitwę.
A i tak najjaśniejszym punktem odcinka było jak wiadome zero dostało strzałą w gardło od Cahira.

Odpowiedz
Po pierwszym odcinku urywu nie ma. Reżyseria i inscenizacja to takie typowe telewizyjne stany średnie, casting też niestety nie zachwyca. Będę oglądał dalej, ale jest mniej więcej tak jak się tu wszyscy spodziewali. I Cavill rzeczywiście nie jest tu największym problemem, bo tym jest telewizyjne scenopisarstwo rodem sprzed ery HBO.

Nie wiem... do takich rzeczy trzeba jakiegoś wizjonera, czekam na adaptację fantasy, którą całościowo wyreżyseruje jakiś świr pokroju Refna (można go hejtować ile wlezie, ale reżysersko jego "Too Old to Die Young" zjada na śniadanie wszystko co telewizja w tym roku wypuściła), bo to jest takie nijakie, że jeszcze przed seansem miałem uczucie, że już to oglądałem. Telewizyjne podejście z reżyserowaniem każdego odcinka przez kogoś innego ewidentnie w takich produkcjach nie zdaje egzaminu.

Paszczak, najlepsze rzeczy w polskim fantasy pisał Dukaj i Adrzejek (znając jego kompleksy) z pewnością moczy się w nocy na myśl, że nigdy nie napisze czegoś na choćby zbliżonym poziomie. Ogólnie zachwycanie się sprawnym rzemieślnikiem Sapkowskim to dla mnie jakaś nie dająca się rozwiązać zagadka. Ostatnio przeczytałem "Narrenturm" no i ok, fajnie się to czyta, ale to takie czytadło do pociągu i nic ponad to. Taki polski odpowiednik Kinga (przynajmniej tak to widzę w kwestii ogólnego odbioru ich dzieł), tyle że King jednak w zalewie przeciętniactwa napisał kilka bardzo, ale to bardzo dobrych rzeczy.

Odpowiedz
To chyba jednak kwestia klasyfikacji gatunkowej, bo co właściwie z opowiadań Dukaja liczyłoby się jako fantasy? na upartego pewnie mógłbym wskazać parę tytułów (Ruch generała na przykład), ale zwykle jest to twórczość z pogranicza sf i praktycznie nigdy jego najmocniejsze rzeczy.
Powiedzmy, że preferuję bardziej konserwatywną definicję gatunku.
A Narrenturm jest przyznaje, nieszczególne. Ale już w Bożych Bojownikach są ustępy natchnione.
Z drugiej strony, skoro już mówimy o zagadkach, nigdy nie zrozumiem jak można uznawać Lód za dobrą książkę. Także tego, co kto woli.

Odpowiedz
Miałem przede wszystkim na myśli "Inne pieśni", które z sf raczej nie mają za dużo wspólnego,a już z pewnością więcej z fantasy :)

Odpowiedz
Rzecz istotnie wybitna, ale jednak powieść jak cholera.

Odpowiedz
Jasne, nie zauważyłem, że miałeś powyżej na myśli wyłącznie opowiadania.

Odpowiedz
Po 3 odcinkach - jest dobrze. Momentami bardzo.
Ale Triss to mistcast dekady :/

Odpowiedz
Wrażenia po pierwszym odcinku:

[Obrazek: giphy.gif]

Nie jest to dobre, nie jest to złe, ot jest.

Jako pierwszy odcinek wprowadzający do świata i bohaterów wypada całkiem OK, ale nie ma tu niczego wykraczającego poza telewizyjne rzemiosło, wyrobnictwo bez własnej tożsamości. Cavill to drewno totalne, ale jakimś cudem się to sprawdza, to taki trochę Terminator który najlepiej wypada gdy nie musi mówić, rozbawiło mnie to spojrzenie gdy Renfri podeszła gdy siedział przy ognisku. Za to Ciri z miejsca mnie kupiła, świetny face acting w wykonaniu Freyi Allen.

Kilka osób narzekało na zbyt czysty, cyfrowy obraz w serialowym The Dark Crystal, ale tam była bardzo dobra kolorystyka, całe mnóstwo detali w scenografii, kostiumach itd. Wiedźmin w 4K Dolby Vision wygląda tak dobrze, tak ostro!, że aż źle, sztucznie, wręcz syntetycznie.

Odpowiedz
Z mówiącym Cavillem jednak największym problemem jest głos. To trochę jak BatBale od TDK wzwyż - ciężko traktować cokolwiek wypowiedziane tak sztucznym tonem.

Odpowiedz
Swoją drogą 3 odcinek póki co najlepszy. Ma niesamowity klimat.

Odpowiedz
W pierwszym odcinku brakło mi emocji jakie towarzyszyły temu fragmentowi książki. W reżyserii czuć było lekki brak spójności, wzmożony przez bardzo skrótową i pośpieszną akcję, pociętą jak w urywkach retrospekcji i widoczny przez nierówne kadry.

Niemniej - podobało mi się. Mimo niedoskonałości ten odcinek miał swój urok i klimat. Cavill solidny, a jeszcze lepsza muzyka.

Za to drugi odcinek już świetny. Perfekcyjna Tissaia, całkiem niezły Istredd i świetna Yennefer... Chociaż najlepszy był dla mnie Jaskier. Jego humor i energetyczna charyzmą świetnie równoważy mrukliwego Geralta. Nauki Yennefer wyszły sto razy lepiej niż nauki Aryi w Grze o Tron (tych zabójców bez twarzy). Świetny klimat tego miejsca pełny brutalnego mistycyzmu, niejednoznaczny charakter Yennefer, zgrabnie wymieniające się wątki i zarysowywanie lore świata.

Odpowiedz
4 odcinek i ... Kocham Jaskra :)
I Lwica też w końcu jak lwica.

Odpowiedz
(21-12-2019, 00:55)Mierzwiak napisał(a): Nie jest to dobre, nie jest to złe, ot jest.
Czyli standardowa ocena: Netflix/10.

Odpowiedz
Dla mnie też Netflix/10, jestem po 4 odcinkach i dokończę tylko dlatego że to Wiedźmin, a nie żebym się zainteresował losem którejkolwiek postaci. Zasadniczo niezbyt kapuję o co chodzi w całej fabule, czyli tak jak... w polskim serialu :p Jak sobie przypomnę jak rozkręcała się (o wiele bardziej skomplikowana) fabuła GoT w pierwszym sezonie, to kurde niebo a ziemia.
Książek nigdy nie czytałem, ale tak samo jak przy polskim serialu, czuć że świat jest o wiele ciekawszy niż to pokazują reżyserzy i w tej historii był potencjał. Poza tym, czy to już ten moment gdy można pisać że serial z Żebrowskim miał o wiele lepszy klimat? Może to kwestia sentymentu, ale taki Zamachowski jako Jaskier to były lata świetlne przed tym irytującym kolesiem z Netflixowej wersji, w ogóle ta postać wygląda jakby była doczepiona na siłę.

Odpowiedz
Co Ty gadasz? Jaskier jest świetny.
I nie, Wiedźmin z Żebrowskim nie miał lepszego klimatu.

Odpowiedz
Założeniem tej postaci jest bycie zarówno wkurzającym jak i sympatycznym, dla mnie ten gość jest tylko tym pierwszym.

Polski Wiedźmin miał milion wad, ale Żebrowski, Zamachowski, muzyka i klimat były świetne.

Odpowiedz
Ten (Netflixowy) Jaskier jest o niebo lepszy.
Klimat w polskim Wiedźminie był w 90% z muzyki właśnie.

Odpowiedz
Po trzech odcinkach: jest dobrze, nawet jesli chwilami nieco zbyt kameralnie jak na mój gust. Owszem Gra o Tron prezentowała się znacznie lepiej, ale nie jest pod tym względem tak źle jak się spodziewałem, a bitwa wypadła całkiem dobrze - gorzej sceny na zamku po bitwie.
Najlepszy jak dotąd odcinek nr 3 połączenie sceny
. Wątek Ciri na razie trochę słabuje, ale już dopisany przez scenarzystów wątek Yen daje radę (i biję się w pierś - Chalotra już zdołała mnie do siebie przekonać). Cavill jako Geralt gada jak Batman, idealny nie jest, ale po trzech odcinkach przywykłem, będzie dobrze. Jaskier spoko, za to Triss... nie wiem kto i dlaczego uznał, że to dobry wybór. Na zdjęciach jakoś się prezentowała, ale nie moge jej przeboleć. Ma coś z twarzą, co sprawia, że w wiekszości ujęć wygląda na conajmniej 40 lat.

Zamieszanie z chronologią na początku wydawało się bezsensowne, ale po trzech odcinkach widać, że jest za tym jakiś zamysł i zobaczymy jak to się poukłada do końca. Najchętniej oglądałbym całość do rana, ale żona nie daje rady więc ciąg dalszy jutro.

PS. W trzecim odcinku zamek w Niedzicy :)

Odpowiedz
Drugi odcinek o wiele lepszy niż pierwszy, flamboyantowy Jaskier sympatyczny i zabawny (dialog o ekspozycji, haha!), Tissaia jest świetna, a Yen z miejsca zdobyła moje serce.

Za to trzeci odcinek to mały przełom. Realizacyjnje wciąż mam sporo zastrzeżeń (zdjęcia potrafią mocno niedomagać, zdarzają się dziwne, wyglądające okropnie tanio ujęcia), ale Cavill jest w tym odcinku naprawdę w porządku, cały wątek z monstrum i walka z nim są autentycznie dobre, a końcowa przemiana Yennefer...<3 Triss OK, nie mam zastrzeżeń, choć nie jest tak charyzmatyczna jak ta z gry.

Cała moja znajomość Wiedźmina sprowadza się do gier właśnie (z filmu w zasadzie już nic nie pamiętam i niech tak zostanie), mam radochę gdy bohaterowie wspominają Kaer Morhen, Dziki Gon czy Toussaint :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon