Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Czo tu się w ogóle dzieje? Pierwszy odcinek jest jeszcze tylko nijaki. Drugi jest fatalny, ale za to brzydki i głupi :) Nic tu się nie klei, ładunek emocjonalny zerowy. Wiedźmini walczą z drzewem, Ciri spogląda to na to, to na tamto, a Yenn ma wizje i krzyczy na paprocie. Polski serial dużo lepszy :)

Odpowiedz
a wiedźmińskia impreza z dziwkami w kaer morhen? :D
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Skończyła się zanim się na dobre zaczęła :) Ciri miała chyba ochotę się włączyć przez moment.

Odpowiedz
Odcinek 1: jest całkiem niezły, choc gubi tempo przy zbyt rozbudowanych pogaduszkach, które nie brzmią jak pogaduszki w wiedźminie brzmieć powinny (no, może chwilami).

Odcinek 2-3:
[Obrazek: 217111273b19d63730ce7668a6f133b4.gif]

Dobra, kilka scen w Kaer Morhen, które wyglądają jakby faktycznie pochodziły z ekranizacji Sapkowskiego, jest nawet spoko, a starcie z leszym od strony technicznej zrealizowane nawet nieźle, ale... noszqrva... ja nie wiem co to jest za fabuła. Cały wątek Yennefer, który zgodnie z oczekiwaniami zajmuje połowę albo i więcej czasu ekranowego to jakieś kompletne rzygowiny, a po tym co się odjebało w finale epizodu 3 ręce mi opadły i na razie robię sobie przerwę, bo muszę dojść do siebie...

Odpowiedz
A co się odjebało? Bo nie chce mi się oglądać :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Dobrego miałem czuja, nadobię parę świątecznych filmów dla nastroju, a później Cobra Kai, ten serial nie zawiedzie.

Odpowiedz
Cytat:A co się odjebało? Bo nie chce mi się oglądać :)

[Obrazek: giphy.gif?cid=790b76117d1fa86235795b4573...y.gif&ct=g]

Jeszcze się nie otrząsnąłem...

Odpowiedz
A ja skończyłem ostatni odcinek. Może w trzecim sezonie ruszą z treścią zgodnie z książkami :)

Spojlery dot. finałowego odcinka:

Odpowiedz
Wiedźminado 2
The key of joy is disobedience.

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Jeszcze się nie otrząsnąłem...

E tam, ważne, że serial opowiada o różnych ważkich problemach i promuje mniejszości wszelkiego rodzaju, jak np. w odcinku 4, w którym nasza główna bohaterka (no bo przecież nie Geralt) spotyka na swojej drodze

XD
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
I pewnie gra go gluchoniemy czarny aktor z obciętymi uszami. Teraz nie moze byc inaczej.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
No, ale  
Generalnie po 5 odcinkach to:

- jako adaptacja książek to 2/10 i xDDD 
- jako całkiem przyjemne fantasy z lepszymi i gorszymi momentami, to nawet takie 6-7/10. Oczywiście przy założeniu że całkowicie się odrzuci myślenie o książkach i zaakceptowaniu faktu, że głupie to niesamowicie miejscami. ;)

Odpowiedz
(18-12-2021, 03:26)Gieferg napisał(a): ale... noszqrva... ja nie wiem co to jest za fabuła.
Ja pierdolę...
A mieli gotowca tylko przenieść na ekran.
Zamiast tego dostajemy jakieś powymyślane debilizmy.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Z fabuły to się ostało chyba tylko poszukiwanie Ciri przez wszystkich, a reszta to radosna netfliksowa twórczość jest.

Odpowiedz
I w sumie to chyba lepiej. Niech to już będą jakieś debilizmy "na motywach". Może kiedyś ktoś po porostu zekranizuje sagę po bożemu.

Odpowiedz
Dotrwałem do połowy drugiego odcinka, najpierw to zebranie wiedźminów wszystkich ras i narodowości, a potem femino-fest w wątku Jennifer, który jest tak przeokrutnie nędzny i nudny, że aż trudno uwierzyć.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
To nie jest serial dla fanów książek. To jest serial dla osób, które o czymś takim jak "Wiedzmin" dowiedziały się dopiero w 2015 roku, gdy CDP dowaliło do pieca.

LARP, adaptacja - jakkolwiek to nazwać, jeśli człowiek podejdzie do tego świadomie to serial powinien być dla niego ok. Ja wczoraj rzuciłem okiem na 2 odcinki i jestem zadowolony. Głównie ze skoku w jakości wykonania.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Co z tego że pieniądze widać jak dalej wydaje je osoba kompletnie pozbawiona gustu i poczucia estetyki. Fujkowy color timing, dzięki któremu wszystko wygląda sztucznie, bloom, te czerwone flary na pochodniach. Myślałem że mi oczy wypadną.

Odpowiedz
Dokładnie. Przecież to wszystko nadal wygląda mega nijako i wali taniochą (ten sztuczny śnieg w 4K) na każdym kroku. Osoba odpowiedzialna za ogólny "look" tego serialu powinna sobie "The Dark Crystal: Age of Resistance" obejrzeć żeby zobaczyć, jak serial fantasy może pięknie wyglądać.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Przez większość czasu wizualnie to jest trochę bogatszy teatr telewizji.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon