CSM-101
Liczba postów: 7,848
Liczba wątków: 0
próbowałem to czytać, ale mam wrażenie jakbym czytał jak pani hisriś robi kotlety, ale ponieważ uznała, że oryginalny przepis jest nudny, to panierkę zrobi z tynków wapiennych bo są porowate, z naturalnych składników, w dodatku bezpieczne dla alergików - brzmi sensownie.
np: "and flagrantly disobeying Kaer Morhen rules by bringing women there, disrespecting the other brothers with whom he shares a deep history."
Czyli sprowadzenie dziwek do Kaer Morhen to złamanie zasad KM i potwarz dla "braci", które Eskel robi ponieważ "He’s been infected by a monster".
Jak na tą zniewagę i złamanie zasad reagują bracia z Vesemirem na czele? Ale fajnie dziwki, ale se poruchamy hehe, Eskel teraz moja kolej, hej Ciri patrz jakie fajne dziwki, geralt a ty co nie ruchasz?
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
10-01-2022, 17:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2022, 17:41 przez Negatywny.)
Black Women Forever
Liczba postów: 2,864
Liczba wątków: 4
Obejrzałem dziś 4 odcinek do pizzy familijnej z biedronki, nie wiem czego dosypują do niej ale drugi raz z rzędu po takim królewskim posiłku robię drzemkę. Po tych 4 epizodach, jako widz nieznający książek i widocznie też dobrego gustu, nie dostrzegam tej wszechobecnej żenady o której piszecie. Za to widzę inny problem, ten sezon w ogóle nie jest emocjonujący, nie czuć że oglądam to po coś i do czegoś prowadzi, mimo że teoretycznie prowadzi - Yenefer ucieka, Ciril próboje być Wiedźminem. Lecz tego nie czuć. Gdybym miał porównywać energię tego sezonu do anime, to póki co czuje że oglądam same fillery. Ostatnio obejrzałem w końcu Hawkeye od Marvela, i mimo że serial ten miał swoje braki i sporo rzeczy które można zrobić lepiej, połknąłem 6 odcinków jednego dnia.
Mam ochotę sprawdzić w końcu książki, by zobaczyć co straciłem i co serial Netflixa rzekomo marnuje. Teraz mam niespłaconą karę w bibliotece, więc może jakieś słuchowisko do spaceru na słuchawkach?
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
10-01-2022, 23:37
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 19,125
Liczba wątków: 5
(10-01-2022, 17:30)Negatywny napisał(a): np: "and flagrantly disobeying Kaer Morhen rules by bringing women there, disrespecting the other brothers with whom he shares a deep history."
Czyli sprowadzenie dziwek do Kaer Morhen to złamanie zasad KM i potwarz dla "braci", które Eskel robi ponieważ "He’s been infected by a monster".
Jak na tą zniewagę i złamanie zasad reagują bracia z Vesemirem na czele? Ale fajnie dziwki, ale se poruchamy hehe, Eskel teraz moja kolej, hej Ciri patrz jakie fajne dziwki, geralt a ty co nie ruchasz?
To pokazuje, że to nie jest wyrobniczka, tylko idiotka.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
10-01-2022, 23:47
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(10-01-2022, 23:37)Ted napisał(a): Mam ochotę sprawdzić w końcu książki, by zobaczyć co straciłem i co serial Netflixa rzekomo marnuje. Teraz mam niespłaconą karę w bibliotece, więc może jakieś słuchowisko do spaceru na słuchawkach?
Audiobooki są ekstra - zwlaszcza te w wersji sluchowiskowej. Tylko saga jest niedokończona (zdaje sie dwoch ostatnich części brak).
10-01-2022, 23:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2022, 23:48 przez Gal Anonim.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,132
I nie zanosi się, żeby były.
Jeśli kogoś te suchary czy koncepty a'la dziwki w Kaer Morhen (nawet nie znając książek jest przedstawione w piramidalnie głupi sposób) albo "tajemnicza" postać szepcząca komunały typu "śnisz o potędze", "wiesz co zrobić by ją odzyskać" itd. nie żenuje no to ja nie wiem. Dla mnie scenariusz tego kupsztala obok bycia nudnym (to grzech główny) obraża inteligencję widza wielokrotnie.
Teraz fanboje o tym milczą, ale warto przypomnieć po raz kolejny że to był serial co miał zastąpić GoT zrobiony za grube 100 baniek, a wygląda jak teatr telewizji ze scenariuszem rodem z Korony Królów.
Stąd zresztą wrażenie fillerów między innymi. Konstrukcja telenoweli, nie istniejące character arc postaci (bo rozwijane niekonsekwentnie) i przede wszystkim fabuła dziejąca się "bo tak". Tam nie ma skutku i przyczyny w działaniach świata czy bohaterów. Dzieje się, bo tak jest w scenariuszu ale to z niczego nie wynika więc ciężko się zaangażować bo nie ma w kogo i po co, skoro to co się dalej wydarzy nie jest podyktowane żadną wewnętrzną logiką.
The key of joy is disobedience.
10-01-2022, 23:55
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(10-01-2022, 23:55)deymos napisał(a): I nie zanosi się, żeby były.
Jeden ponoć jest w całości (albo większości) nagrany tylko przez sprawy prawne coś tam się rozjechało i nigdy nie ujrzy światła dziennego.
10-01-2022, 23:57
Black Women Forever
Cytat:Jeśli kogoś te suchary czy koncepty a'la dziwki w Kaer Morhen (nawet nie znając książek jest przedstawione w piramidalnie głupi sposób)
Nie sądzę. Nie znam loru Kaer Morhen, dla mnie to po prostu dom Wiedźminów, którego serial zasad nie wykłada, zatem nie ma żadnych logicznych przeciwskazań by gościły tam prostytutki. Wskaż mi argument (możesz spoilerując reszta sezonu) gdzie tu występuje ta nielogiczność. Tylko serial ma to mówić, bo nie mówimy o książkach.
11-01-2022, 00:28
CSM-101
szkoda, że z serialu nie wynika, że może wiedźmini to nie jest banda imbecyli zainteresowana dymaniem jakichś leśnych ruchadeł na oczach dziecka...
(11-01-2022, 00:28)Ted napisał(a): nie ma żadnych logicznych przeciwskazań
Ale fizyczne już np. są.
11-01-2022, 00:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2022, 00:36 przez Negatywny.)
Black Women Forever
Negatywny, jakie fizyczne są? Libido nie mają?
11-01-2022, 00:46
CSM-101
skąd się "sekcje" dziwek biorą zimą w górskiej twierdzy?
Maszerowały akurat przez góry do nilfgardu czy zbierały jagody?
11-01-2022, 00:53
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,246
Liczba wątków: 6
Akurat Ciri to tu wygląda na smaczny kąsek a nie na dziecko :p
11-01-2022, 00:56
CSM-101
no to szkoda że ciri nie dymają jak geralt wyjechał or sth
11-01-2022, 00:58
Bo to w gruncie rzeczy poczciwe chłopy :p
11-01-2022, 01:01
CSM-101
ale nie ma logicznych przeszkód :)
11-01-2022, 01:24
A nawet trochę dziwnie to wygląda ze gromada wyposzczonych samców jest zamknięta na długie miesiące z fajną laską... i nic :p W sumie bym powiedział że ona nawet bardziej tutaj pasuje na kochankę Geralta niż obiekt ojcowskich uczuć ^^
11-01-2022, 01:39
CSM-101
lauren pisze, że ci wiedźmini nauczyli geralta miłości, więc on mógłby nauczyć ciri...
11-01-2022, 01:44
Twoja stara
Liczba postów: 1,127
Stały bywalec
(11-01-2022, 00:28)Ted napisał(a): Nie sądzę. Nie znam loru Kaer Morhen, dla mnie to po prostu dom Wiedźminów, którego serial zasad nie wykłada, zatem nie ma żadnych logicznych przeciwskazań by gościły tam prostytutki. Wskaż mi argument (możesz spoilerując reszta sezonu) gdzie tu występuje ta nielogiczność. Tylko serial ma to mówić, bo nie mówimy o książkach.
Widzę, że ktoś tu się poczuł urażony ;)
Może w tym "braku wykładania" rzecz. Dyskusje z niektórymi oglądaczami serialu nauczyły mnie w przyspieszonym tempie, że target tego serialu wyłapuje wyłącznie rzeczy kładzione łopatą do głowy i dopóki nie będzie 15 ujęć na Listę Zasad Kaer Morhen, nie skomentuje tej listy 4 bohaterów i nie poznamy historii jak ta lista powstała (spokojnie, całość będzie w jakimś prequelu) to związki przyczynowo - skutkowe można walić. Tak jest właśnie w wielu scenach skonstruowana ekspozycja w tym dziele.
Wracając do pytania. Z serialu wiemy, że Geralt prowadzi Ciri w bezpieczne miejsce. Takie, gdzie będzie mógł ją chronić, odseparowane od świata. On jej nawet nie chce powiedzieć, gdzie dokładnie jadą (jest temu poświęcony dialog, ona pyta w stylu cto mówiłeś, że gdzie jest to Kaer Morhen" a on odpowiada "nie mówiłem") z czego łatwo (?) można wywnioskować, że miejsce to jest nie tylko odludne, ale także skrywane przed postronnymi. Czy gdy dwie sceny później widzisz bandę dziwek w tej odludnej warowni, do której Geralt prowadzi Ciri bo tam jest bezpiecznie, cicho, skrycie i nie chce jej powiedzieć gdzie to jest to nic Ci nie zgrzyta?
Mało tego - to, że tak jest i taki był zamysł twórców wynika z oburzenia Geralta faktem sprowadzenia tych dziwek w rozmowie z Vesemirem bo on mówi wprost czym jego niezadowolenie jest podyktowane. Scena ociera się o cringe, ponieważ Vesemir reaguje jak opisał Negatywny: o co Ci chodzi, Geralt niech sobie poruchają. Może też poruchasz?
Potem możesz przeczytać, że zamysł autorki scenariusza i showrunnerki był taki, żeby pokazać że Leshkel zrobił coś złego bo sprowadził dziwki do Kaer Morhen i to ma świadczyć o tym, że "nie jest sobą" (o tym twicie też pisał Negatywny). Tymczasem na ekranie absolutnie nic o tym nie świadczy bo wszystko pokazane jest tak, jakby to Geralt był upierdliwym pojebem i purystą.
Co zważywszy na zamysł autorki jest kuriozalne i dowodzi, że to jest debilka a nie ktoś kto chce dobrze, pseudo woke intelektualistka naszych czasów z mentalnością 14 latki. Praktycznie nie znam takich przypadków kiedy to jak twórca widzi jakieś sceny tak się rozjeżdżają z tym co nakręcił, może jeszcze Lucas opowiadający o PT.
Ale może target tego serialu to po prostu debile bo jak czytam sobie dla rozrywki te rakowska typu r/netflixwitcher to tam właśnie co trzeci taki mądry "nie powiedzieli wprost że tak nie może być więc może!". Nie powiedzieli też że wiedźmin nie może walczyć w sukience koktajlowej, jak tak zrobią w trzecim sezonie to też Ci będzie pasować czy jednak będzie niespójne i mało logiczne?
Zaspoileruję Ci za to książki: tam też nie ma wprost napisane że do Kaer Morhen nie można zaprosić dziwek. Może jednak się nie zabieraj bo Cię będą męczyć takie pytania :p
11-01-2022, 07:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2022, 07:39 przez deymos.)
Stały bywalec
(11-01-2022, 00:35)Negatywny napisał(a): Ale fizyczne już np. są.
To akurat semantyka*.
Nie ma fizycznego powodu, dla którego szwadron dziwek nie mógłby np. zbierać grzybów w lesie w pobliżu Kaer Morhen albo podróżować i zajść przy okazji. Ani dziwki w świecie serialu nie dezintegrują się po dotknięciu prawdziwka, ani nie są fizycznie niezdolne do grzybobrania. Są właśnie przeciwskazania logiczne, bo wiemy że dziwki nie zajmują się zwykle gromadnym zbieraniem grzybów w dzikich ostępach i nie ma to żadnego sensu. Możesz to szerzej nazwać logiką świata przedstawionego, jeśli wola.
*chyba, że to taka stereotypowo babska taktyka, że jak nie zgodziliśmy się w jakimś innym wątku to teraz na przekór nie możesz się zgodzić ze mną wszędzie indziej. Jeśli tak to ja jestem tolerancyjny, mrugnij, na przyszłość nie będę zwracał na to uwagi i komentował.
11-01-2022, 09:24
Black Women Forever
Deymos, nie czułem się urażony, bo nic mnie nie obrażało w pierwszym w poście, więc nie wiem skąd to wyjąłeś. Za to zacząłeś mnie wprost obrażać w drugim, po początkowej insynuacji że urażał mnie pierwszy XD spuść może parę z siebie typie. To tylko serial na podstawie książek.
Cytat:Ale może target tego serialu to po prostu debile
No, możesz już podetrzeć dupę.
11-01-2022, 11:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2022, 11:34 przez Ted.)
|