Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Darę wyciąłem jakby co.

Osobiście widziałbym to tak, żeby zrobić jeden film na jedną książkę i dokładnie to robię (choć akurat odpowiednik Krwi Elfów to akurat ma mało wspólnego z faktyczną książką bo S2 jest jaki jest).

Odpowiedz
Na razie się nie wypowiadam bo... nie pamiętam :) Kojarzę tylko, że jakaś totalna fan-fikcja jest po 1. sezonie.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
jak dla mnie to w S3 i S4 jest już sporo rzeczy mniej więcej zgodnych z książkami, ale wątek z Yennefer to prawie cały czas fan-fiction brednie pod tytułem - zróbmy z postaci drugoplanowej główną bohaterkę na zasadzie "she's the best and fuck the rest", napisanych przez kogoś o mentalności średnio rozgarniętej 12-letniej fangirl.

Odpowiedz
Pamiętajmy, że w ostatnim sezonie Geralt powinien dymać Fringillę :)

[Obrazek: FringillaNetflixInfobox.png]

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nie liczę na to... w sumie to biorąc pod uwagę serialową Fringillę wręcz liczę na to, że nie będzie jej dymał ani Geralt ani nikt inny :P

Odpowiedz
ŁAŁ. Odcinek 2 to już zaczątki katastrofy. 20% z książki, 80% jakieś wymysły. I jeszcze te 20% na odpierdol się, 3 sceny z opowiadania o diable, właściwe FRAGMENTY.

No i FATALNY Geralt: gbur i palant, ciągle z wkurwioną miną.

Odpowiedz
No to przygotuj się na to, że tak wygląda cały serial.
Youniverse

Odpowiedz
Mniej więcej to wiem. Bo go oglądałem ;) Teraz powtarzam. Ale właśnie zaraz po powtórzeniu książek, żeby na świeżo ogarniać co zjebali.

Odpowiedz
Obejrzałem kolejne odcinki czyli adaptację o "Strzydze" i "Jeż i Pavetta". Są średnie, trochę rzeczy pozmieniane ale już nie będę się czepiał. W międzyczasie mamy tam sporo wymyślonych rzeczy o Yen i trochę o Ciri. Są to słabe rzeczy. Szczególnie, że NIE TRAWIĘ tych aktorek. Ale ja o czymś innym znów: GERALT Cavilla jest CHUJOWY. Jak pisałem: zachowuje się jak gbur i palant. Typ albo robi groźną minę i patrzy spode łba. Pomiata tym Jaskrem jak szmatą (zresztą ten też został tu sportretowany, jako taki totalny cieć), szczególnie w tym odcinku z diabłem, gdzie ten Geralt był po prostu wkurwiającym CHUJEM. Nie przypominam sobie, żeby on kiedykolwiek UDERZYŁ Jaskra. Może coś mnie ominęło.

Totalne spierdolenie postaci, która jest ANTYPATYCZNA.

Odpowiedz
Miałem wstrzymać się z postem już po skończeniu całego sezonu ale nie mogę. Bo...

Dudu CHUJ a Cahir jeszcze większy!

Z jednej strony chciałbym docenić u scenarzystów próbę połączenia opowiadań z sagą, żeby była to ciągła historia, wykorzystująca możliwe najwięcej wątków i postaci. Z drugiej NIE MOGĘ bo zrobili to KRETYŃSKO.

I po JAKI CHUJ oni wymyślili tego czarnego Elfa? Po jaki CHUJ oprócz wsadzenia "różnorodności"? Przecież ta postać jest całkowicie ZBĘDNA.

Dziękuję.

Odpowiedz
No jest zbędna. Dało się wyciąć bez większego problemu.
I on jeszcze się pojawia w dwóch kolejnych sezonach gdzie... jest jeszcze bardziej zbędny. W trzecim to już właściwie robi za statystę.

Odpowiedz
Nie pamiętam nawet tego, że był tam dalej.

Odpowiedz
Bo zmienił fryzurę XD

Odpowiedz
Skończyłem sezon 1, który kończy się wymyśloną bitwa o Sodden. W sensie, że samu se wyinterpretowali jak to ma wyglądać a nie trzymali się nawet skąpych szczegółów. Tu już wjeżdża Yennefer jako pełnoprawna bohaterka serialu. Ona ma MOC!

Z pozostałych: ależ piękne ZJEBALI wątki spotkania z Visenną i spotkania z Ciri. Nosz kuwa ZERO chemii, zero klasy. W ksążce spotkanie z matką było wzruszające. Tu odjebali, że burak Geralt (jak zwykle) buraczy.
A z Ciri tak dramatcyznie wymuszone bo gdzieś od połowy sezonu wbijali widzowi do głowy, ze PRZEZNACZENIE. Nosz kurwa, prawie każda postać to mówiła.
Nie wiem czemu kiedyś dałem temu sezonowi 7. To jest max 5.
Fanedita na opowiadania tu się raczej nie wykroi wiele bo jedyne 2 w miarę sensowne to będzie ten z Renfriii i ten ze Strzygą. Co do faneditu sagi? jakby większość rzeczy wypierdolić W CHUJ to może jakiś krótki metraż by wyszedł ;)

-----------------------------------------------

Sezon 2 rozpoczęty.
1 odcinek to historia Nivelena, nawet niezła adaptacja. A odcinek drugi to niesławny burdel w Kaer Morhen i leszy Eskel. Tu już wjeżdza praktycznie sama fikcja fanowska.

Należy jednak zauważyć, ze A: Geralt nie jest już pierdolonym burakiem, B: widać większy budżet, ogląda się już calkiem nieźle.

Odpowiedz
Skończyłem sezon 2.

Prawie nic z niego nie pamiętałem. I już wiem dlaczego. Bo skutecznie wyrzuciłem go z pamięci.
Tego nie można nawet nazwać adaptacją bo tu z 85% materiału to są wymysły zjebanych scenarzystów.

Po Nivelenie praktycznie nic by się nie nadało do fanedita. Jakieś pojedyncze sceny, może montaż treningu Ciri a reszta? Tam nie ma praktycznie nic zgodnego z książką.

Sezon 3, i gej Jaskier, nadchodzi...

Odpowiedz
Cytat:Po Nivelenie praktycznie nic by się nie nadało do fanedita

Zostało mi z tego sezonu łącznie 2,5 h w tym lekko skrócony odcinek z Nivellenem, no ale ja nie próbowałem zrobić z tego wiernej adaptacji (bo się nie da), tylko coś co może robić za możliwie jak najmniej zjebany pomost między S1 a S3.

Dla porównania z pierwszego sezonu wykorzystałem około 5h, a z trzeciego jakieś 3h.

Odpowiedz
Czy się nie da? Bo ja wiem. Pokazać trochę ćwiczeń Ciri (nawet te walki ze stworami dać jako właśnie element ćwiczeń), trochę scen jak łazi z Yennefer też może udawać jej nauki. Wszystko inne można wyjebać.
Ale nie sprawdzałem tego scena po scenie czy by pasowało.

A zapomniałem: wkurwiają mnie w tym serialu te nachalne bluzgi, które sprowadzają się właśnie do rzucania "kurwami". Takie to żałosne. Swoją drogą lekt0r te bluzgi OLEWA. Wygładzone tłumaczenie.

Odpowiedz
Cytat:Czy się nie da? Bo ja wiem.

Teledysk se zrób, bo niczego co by się kupy trzymało tylko na bazie materiału zgodnego z ksiązkami tu nie wyczarujesz.
Musiałbyś w AI dorobić z godzinę filmu. Siedziałem nad tym kilka tygodni i miałem zrobione około dziesięć stron szczegółowych notatek zanim w ogole zacząłem to montować (podobna sytuacja potem z S3 ale tam silą rzeczy wyszło dużo lepiej), więc jak mówię, że się nie da to się nie da :P

Odpowiedz
Ale nie mówię, żeby na siłę zatrzymywać wszystko co choć trochę jest zbliżone do książki. Przykładowo taki Brokilon choćby wyjebałbym całkiem. Zupełnie zbędne.

Odpowiedz
No w tej postaci w jakiej to jest w S1 to jest nie tylko totalnie zbędne ale jeszcze bez sensu geograficznie - Ciri jest już w Brokilonie, czyli na północ od Jarugi (co nawet widać na mapie, którą gdzieś tam w jednym odcinku widać na ekranie) generalnie poza zasięgiem Nilfgaardu a potem ni stąd ni zowąd znowu w podbitej przez Nilfgaard Cintrze. Gadałem o tym kiedyś na fejsie z Bagińskim i przyznał, że jest to zjebane XD

Zostawiłem Brokilon (choć skrócony) tylko dlatego, żeby potem nie pojawiał się ni z gruszki ni z pietruszki a ci w S3 zmienili nie tylko aktorkę grającą Eithne ale i design driad więc i tak nie wyglądają jak te same postacie. Ale nie chce mi się już grzebać przy tych poprzednich sezonach więc zostanie jak jest.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon