Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
NANOMASZYNY K***A!!!
(21-12-2013, 23:30)Rodia napisał(a): (21-12-2013, 15:22)Craven napisał(a): albo komputerowy Depp ucieka z Ziemi, żeby przerobić Marsa na planetarny mózgo-komputer.
I to by było o wiele lepsze... ale byłoby również negatywnym zakończeniem, a na te - jak wiadomo - Hollywood ma alergię :/
Bo ja wiem. Mogę sobie wyobrazić taki finał przedstawiony jako happy end.
(21-12-2013, 23:30)Rodia napisał(a): Ogólnie to ciekawi mnie przede wszystkim czy Wally Pfister poradzi sobie pod względem reżyserskim.
Kluczowe jest to jaki dostał scenariusz i ile nauczył się u Nolana. Nie wiem jak wyglądała u niego atmosfera na planie, ale nie tylko widział jak to wyglądało ale wręcz dostaje sporo tych samych aktorów. Jeśli do tego ma dobrze napisany scenariusz, to powinien mieć otwartą drogę do dobrego filmu. To nie są obcy ludzie, których musi jakoś zdominować, tylko potencjalnie sporo znajomych z planu z poprzednich filmów.
22-12-2013, 01:23
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
W sumie ja tam akurat o Pfistera jako reżysera jakoś mało się obawiam. Pamiętam, że już swego czasu oglądając dodatki do "Prestiżu" Nolan opowiadał o współpracy z Pfisterem. I z tych rozmów wynikało przynajmniej, że Pfister miał spory wkład w wygląd, kształt filmów Nolana, czasami może nawet wykraczający poza jego normalne obowiązki jako operatora.
Ale z drugiej strony niestety nigdy nie byłem na planie zdjęciowym u Nolana (chlip chlip) więc też trudno mi się wypowiadać.
22-12-2013, 01:34
Nowy
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 0
Poczekajmy, może...
22-12-2013, 03:56
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
(22-12-2013, 01:23)Craven napisał(a): (21-12-2013, 23:30)Rodia napisał(a): (21-12-2013, 15:22)Craven napisał(a): albo komputerowy Depp ucieka z Ziemi, żeby przerobić Marsa na planetarny mózgo-komputer.
I to by było o wiele lepsze... ale byłoby również negatywnym zakończeniem, a na te - jak wiadomo - Hollywood ma alergię :/
Bo ja wiem. Mogę sobie wyobrazić taki finał przedstawiony jako happy end.
Aaaa, że w sensie daje sobie spokój z Ziemią i leci na Marsa? No tak, to by mogło przejść. Myślałem, że nie dość, że opanowuje Ziemię to jeszcze postanawia zająć cały Układ Słoneczny :)
22-12-2013, 03:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2013, 04:00 przez Rodia.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,729
Liczba wątków: 11
(21-12-2013, 23:30)Rodia napisał(a): Nie przychodzi mi na myśl szczerze mówiąc żaden operator, który wyrobił sobie nazwisko jako operator właśnie, po czym zmienił stołki i okazał się być też dobrym reżyserem.
Był taki jeden - Jan De Bont. Świetny operator ("Szklana pułapka", "Nagi instynkt"), który poradził sobie z reżyserką jak mało kto ("Speed", "Twister"). Szkoda, że skończyło się na dwóch filmach, później już były same porażki, ale liczę, że kiedyś jeszcze coś dobrego zrobi.
22-12-2013, 17:56
Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
(21-12-2013, 16:21)Mierzwiak napisał(a): Ewentualnie pokonują złe AI, ale w ostatnim ujęciu obowiązkowo pojawia się sugestia, że "coś przetrwało".
Zważywszy na powiązania z Nolanem jest to niestety bardzo prawdopodobne - do tego stopnia, że na kilka minut przed końcem będę skupiony nad kontrolą odruchów, coby w obliczu takiego zakończenia nie puśić bełta.
22-12-2013, 22:57
Banned
Liczba postów: 3,333
Liczba wątków: 35
koncept wygląda na coś podobnego do teorii Raya Kurzweil'a. Pewnie na końcu filmu wjebią twist że wszyscy już od dawna jesteśmy w "komputerze" a deppa przenieśłi do "komputera w komputerze"
24-12-2013, 13:33
Nie sądzę. To nie jest Szymahalajan.
24-12-2013, 15:55
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Jeśli komuś film się spodoba i będzie chciał zaopatrzyć się w DVD/Blu mam złą wiadomość: dystrybutorem jest u nas Monolith.
24-12-2013, 21:57
Nowy
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 6
A niech będzie i Solopan, nie pamiętam kiedy jaki film kupiłem poza Amazonem :).
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
25-12-2013, 17:52
Hmm przypadkiem znalazłem scenariusz... Chyba pora sprawdzić czy obawy są słuszne a nadzieje próżne.
30-12-2013, 00:33
Stały bywalec
Liczba postów: 5,903
Mnie się jednak wydaje, że AI w tym filmie, nie zostanie przedstawione jako zło absolutne, a wręcz przeciwnie jako coś w miarę dobrego.
@Craven, daj znać jak przeczytasz scenariusz, czy się myliłem :d
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
30-12-2013, 00:58
Gdzieś do 95 ze 132 stron jest to film rewelacyjnie pokazujący przeciętnemu widzowi czym jest osobliwość technologiczna. Później mam trochę mieszane uczucia, zresztą wcześniej też jest kilka skaz, trochę łopatologii, trochę naiwności. Największy problem to postać którą dostał świetny Paul Bettany, może jemu uda się coś zrobić, żeby ta szamotanina i kilka czerstwych tekstów wyszła przekonująco. Rebecca Hall też ma bardzo trudne zadanie, co fajne (co najmniej do pewnego momentu) można powiedzieć, że to film o niej, o żonie która nie może sobie poradzić ze śmiercią ukochanej osoby a nie o AI. Zobaczymy jak to będzie przedstawione w samym filmie. Szkoda tylko, że jej bohaterka i postać Bettany'ego czasami walą tekstami, których w życiu nie wygłosiliby liderzy MIT. Ale domyślam się, że to moje przeczulenie miejscami z racji zainteresowania tematem.
Ale wracając do końcówki - może czegoś innego oczekiwałem, ale mocno niezręcznie to wyszło. Ogólnie powiem tak - nie potwierdziły się moje najgorsze obawy, a wręcz sporo tu tego na co liczyłem, choć finał jest niepotrzebnie tandetnym chwytem/niby otwartą końcówką, cholera wie.
30-12-2013, 20:25
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Dawaj spoiler z zakończenia :)
30-12-2013, 23:16
Nie wiem czy ma to sens, to dość złożone i jakbym w skrócie napisał to może brzmieć głupawo. Jak dla mnie to film z ogromnym potencjałem jeśli zrobi się go dobrze.
Choć szkoda, że w kilku miejscach nie byli bardziej neutralni, tak żeby po wyjściu z kina ludzie mogli się ze sobą kłócić. Raczej spodziewam się, że pod koniec wszystko będzie jasne, co się stało i kto tu jest dobry a kto zły.
30-12-2013, 23:40
Stały bywalec
Liczba postów: 5,903
Hmm "film z ogromnym potencjałem", brzmi nieźle, ale z drugiej strony Pfister z kumplami przepisywali scenariusz, więc różnie to się może skończyć.
Ta w ogóle dobrze słyszeć, że scenariusz Jacka Paglena jest w miarę solidny. Od dłuższego czasu zastanawiam się, jak sobie poradzi z kontynuacją Promka. Z tego co napisał Craven wynika że, "Transcendence" większych głupot nie ma, więc jest nadzieja, że w "Prometeuszu 2" też ich nie będzie. :P
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
31-12-2013, 00:43
Prometeusz startuje z przegranej pozycji...
Czytając Transcendence widziałem, że są co najmniej dwie zmiany i sporo scen w trailerze zidentyfikowałem. O jednej zmianie nie wspomnę, ale może ona być fajnym dopieszczeniem finału, druga zmiana to sam zamach - w scenariuszu Depp dostaje kulkę w czasie wykładu z karabinu snajperskiego, zamachowiec nie strzela sobie w łeb. Kosmetyka.
Co do głupot... no raczej nie ma. Irytowały mnie tylko wypowiedzi Hall / Bettany'ego, którzy miejscami nie gadali jak topowi naukowcy MIT.
31-12-2013, 01:39
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
Craven, a Ty nigdy nie myślałeś czy nie napisać jakiejś powieści albo scenariusza science-fiction, o co pytam widząc jak bardzo się inteterujesz tematem? :)
31-12-2013, 16:33
Miami Vice
Liczba postów: 8,053
Liczba wątków: 43
(31-12-2013, 01:39)Craven napisał(a): Irytowały mnie tylko wypowiedzi Hall / Bettany'ego, którzy miejscami nie gadali jak topowi naukowcy MIT.
A czy taka rozmowę topowych naukowców MIT dałoby się oglądać ze zrozumieniem bez ukończenia MIT? ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
31-12-2013, 16:37
(31-12-2013, 16:33)Rodia napisał(a): Craven, a Ty nigdy nie myślałeś czy nie napisać jakiejś powieści albo scenariusza science-fiction, o co pytam widząc jak bardzo się inteterujesz tematem? :)
A czy jakiemuś fanowi SF nie marzyło się napisanie powieści/scenariusza? :) Może kiedyś znajdzie się czas i odwaga ;)
(31-12-2013, 16:37)SonnyCrockett napisał(a): A czy taka rozmowę topowych naukowców MIT dałoby się oglądać ze zrozumieniem bez ukończenia MIT? ;)
Nie muszą posługiwać się żargonem, ale czy neurochirurg gadałby pierdoły w stylu "można skopiować myśli, ale nie duszę", ona też czasem zachowuje się jakby nie była w temacie AI technologii itd. no ale niechby było, że to dla ekspozycji dla widzów.
31-12-2013, 17:15
|