Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
Wszystkie przecieki się sprawdziły, więc nie miałem żadnego zaskoczenia. Mimo to oglądało się świetnie, mnóstwo dobrych pomysłów, które jeszcze bardziej gmatwają fabułę. Widziałem niedawno filmik z planu, który może być spoilerowy, bo potwierdza pewną teorię, która krąży po necie:

Odpowiedz
Pisałem już o tym przecieku kilkanaście stron temu.
Jeszcze odnośnie Sary z 12go odcinka - może ten hałas z kuchni (kiedy odwiedził ją Hawk), to ten chłopaczek który przywiózł jej zapomniane zakupy?
Aż boję się myśleć co tam się stało :)

EDIT:

Odpowiedz
Doppelganger serial od dwóch tygodni leci nie o 3 w nocy na HBO 3 a o drugiej, to tak dla informacji, a to jednak spora różnica. Zwłaszcza jak ma się poniedziałki wolne:-D

Ciekawa sprawa w przypadku odcinka 14, bo jak czytam i słucham opinii to większość chwali, nie ma krytyki, poza hejterami 3 serii i chyba obok 3x11 (odcinka z restauracją w końcówce) to jest najrówniej oceniany odcinek, a ja pierwszy raz pomyślałem w tej serii skąd taki zachwyt bo dla mnie nie dorównuje 3x11 lub 3x08,odcinkowi z bombą. Dobry, ciągle się coś dzieje, ale były lepsze. Spodziewałem się kolejnej gównoburzy po spoilerach jakie wyciekły, że odjechany odcinek, a widocznie chyba już wszyscy odpadli co mieli odpaść przy odjechanym 3x08 i nudnym 3x12 skoro nikt nie narzeka oprócz malkontentów co zawsze narzekają.

Choć zacznę od teorii o Audrey, która nie pojawiła się w odcinku, ale ta teoria jaka była po poprzednim odcinku chyba właśnie upadła.
Czy tylko ja w tej przedziwnej scenie w więzieniu z Chadem i tym pijakiem oraz wiadomo jaką kobietą miałem wrażenie że to nawiązanie do sceny jak mnie pamięć nie myli z Pilota 1 serii z Jamesem i Bobby zamkniętymi w więzieniu? Jak mierzyli się wzrokiem a Bobby z kumplem zaczęli pohukiwać, tylko że w scenie z 3x14 to odniosłem wrażenie, jakby jakieś zwierzęta ze sobą rozmawiały:-D

Rozwaliła mnie scena z myciem okna ala ninja, ale Lynch przeszarżował w tej scenie z grą aktorską. Ale jeszcze lepsza scena z FBI w Las Vegas. Ale coś czuję
Scena z Bellucci super.

A pomysł z tym, że Diane
Scena z mamą Laury chyba najlepsza w odcinku, ale mało subtelna.
Oddali hołd Bowiemu, więc został jeszcze tylko Jack Nance/Pete bez napisu "Pamięci...". Szkoda że żadna jego piosenka nie poleciała, a dawniej dawał Lynch kawałki Bowiego do swoich filmów.

A w scenie z rękawiczką to poczułem się jakbym oglądał lynchowe kino superbohaterskie, coś w stylu twinpeaksowego Iron Fist:-D

Podobała mi się piosenka na końcu, ale takiego nędznego śpiewania z playbacku to dawno nie widziałem.

A właśnie co soundtracku to miałem pisać już o tym wcześniej jak świetnie operują dźwiękiem w tej serii, wszystkie buczenia i odgłosy kapitalnie budują atmosferę. Oglądam na słuchawkach od początku i kapitalnie się słucha serialu.

Jedynie co mnie martwi to jak mają zamiar pozamykać wątki w 4 odcinki, ale te najważniejsze. Z Cooperem pewnie wszystkie związane pozamykają, w miasteczku z mitologią też, ale coś czuję że więcej nie zobaczymy Audrey na przykład, a chciałbym by ten wątek wyjaśniono. No i też by wyjaśniono jak to w końcu z tą Diane jest, co się stało 26 lat temu. Tego akurat pewnie
nie dowiemy się ale jakieś tropy by rzucono. Choć rozumiem że zmieniła się pod wpływem odwiedzin wiadomo kogo (podobnie Audrey jeśli teoria o której wcześniej wspomniałem nie jest prawdziwa).

Tak na marginesie to już szósty odcinek po 3x01, 3x08, 3x09, 3x10, 3x12 bez MacLachlana albo z ograniczoną jego rolą do minimum. Mam nadzieję że ostatni.

A taka drobnostka na koniec czemu policjanci w TP noszą dwa paski? Chodzi mi o scenę z kanapkami z serem:-D

Odpowiedz
(14-08-2017, 21:47)Doppelganger napisał(a): Odnośnie dzisiejszego odcinka, zapomniałem wspomnieć jak dobrze ogląda się wizję Gordona z wiadomym cameo. Czytałem już porównania, że wizja jest w stylu Incepcji. Niech ktoś się wypowie, bo mnie Incepcja uśpiła :D

Jestem pewien, że w oryginale
miał tam siąść przy stoliku i coś powiedzieć. Może z a może nawet bez
.
Nie dało się tego nakręcić więc zrobili motyw z retrospekcję w ramach hołdu.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Fajnie, że postacie ze starej serii wreszcie zaczynają mówić (James) oraz istnieć jakoś sensownie (Andy). Scena a barze bdb, ale podobałaby mi się bardziej, gdyby Sarah znalazła jakiś sposób na moralne wykastrowanie tego prostaka (jakaś miażdżąca odzywka) zamiast uciekania się do zjawisk paranormalnych. No ale skoro teraz jest z nią tak jak piszecie, to inaczej być pewnie nie mogło. 

Co do "Fuck You" Diane, to możliwe, że skoro tak nie znosiły się z siostrą, mogła nawet nie wiedzieć, jak jej mąż wygląda i znać tylko samo nazwisko. 

Odpowiedz
Wyciekły zdjęcia z odcinka 15
;)

Odpowiedz
Dawno nie pisałem nic na tym forum, a tym w wątku w ogóle. Tak więc witam wszystkich. Śledzę ten wątek od początku nowego sezonu i w końcu się zebrałem żeby coś napisać.

Oryginalne Twin Peaks to zdecydowanie mój ulubiony serial. Pierwszy raz oglądałem go jakoś w 2006 roku. Potem jeszcze były dwie pełne powtórki i jedna pobieżna tuż przed rozpoczęciem nowego sezonu. Klimat, muzyka, cała otoczka to wszystko idealnie trafiało w mój gust i wrażliwość. Nawet z tych dużo słabszych odcinków w drugiej połowie drugiego sezonu wyciągałem dobrego, choć masa wątków była po prostu kiepska.

Fire walk with me trochę mnie zawiodło. Podobał mi się ten nowy wątek na początku filmu z nowymi agentami FBI oraz sekwencja z Bowiem (ta do której wrócił teraz serial). Reszta filmu - czyli wątek Laury Palmer trochę jednak był już męczący i przekombinowany. Jednak teraz film zyskuje na wartości kiedy sporo wątków mitologicznych jest kontynuowanych w nowym sezonie. No i też FWWM zyskało w moich oczach po obejrzeniu analizy na YT w której gościu twierdził, że cała siła filmu opierała się na emocjach jakie towarzyszą bohaterom a nie na fabule, i rzeczywiście chyba to jest prawda.

Obejrzałem tez Missieg Pieces, zawierającego wiele scen z fire walk with me. Dużo rzeczywiście niepotrzebnych. Ale kilka bardzo mocnych, rozwinięcie wątku Davida Bowiego w Buenos Aires, mogli te sceny jakoś wpleść w nowy sezon, może jeszcze to zrobią. Scena z Annie w szpitalu. No i na deser bezpośrednia kontunuacjia osteniej sceny serialu kiedy Coop został opętany przez Boba. 

Książkę trochę czytałem w wersji angielskiego e-booka. Nieprzypadła mi do gustu, czyta się to jak jakąś pracę naukową, jest duża ilość przypisów itd. W zasadzie jest to taki raport z dokumentami. Chętnie przeczytałbym jakieś streszczenie, ale chyba nie ma tam za dużo treści która bezpośrednio jest powiązana z tym co mamy w nowym sezonie. 

Kiedy dowiedziałem się o powstawaniu nowego sezonu, najpierw byłem wściekły, bo nie wierzyłem że da się poskładać w sensowną całość wątki w zakończone cliffhangerem w ostatnim odcinku 2 sezonu. Jednak z czasem jak dochodziły kolejne wieści w produkcji i w to że Lynch ma całkowitą kontrolę to zajarałem się jak nie wiem co. Szczątkowe informacje podkręcały oczekiwanie. Potem krótkie urywki scen. I bardzo dobrze, że były takie krótkie bo obecnie jest trend trailerów zdradzających praktycznie cały film/serial. Pierwsze dwa epizody były dla mnie genialne. Bezpośrednia i wiarygodna kontynuacja historii w zupełnie nowej stylistyce, takiej bardziej w stylu Lost Highway, Mullholand Drive i Inland Empire. Czyli dużo Lyncha w Lynchu i zarazem mało Twin Peaks w Twin Peaks :). Jednak to było dobre posunięcie bo stylistyka oryginalnego Twin Peaks czyli klimat późnych 80s i początku 90s z elementami opery mydlanej w 2017 byłaby jakąś karykaturą. Choć nie zaprzeczam, że z chęcią obejrzałbym takie współczesne Twin Peaks ze scenami tylko w miasteczku na poważnie w stylistyce thriller z wątkami obyczajowymi i rzadkimi wstawkami surrealistycznymi.   Wracając do nowego sezonu to epy 3 i 4 poszły jednak w kierunku który mi się nie podobał, nie mogłem się przyzwyczaić do takiego Coopera jakiego mamy. Potem było jednak coraz lepiej, aż do genialnego surrealistycznego ep8 który rozbudowuje mitologie i jest zarazem filmowym arcydziełem. I to w ramach funkcjonowania jako odcinek serialu tv. Dalej sezon trzyma bardzo wysoki poziom. Nawet ep11, powszechnie uważany za słaby podobał mi się. Bardzo brakuje starego Coop'a, ale już się przyzwyczaiłem. Choć dałbym się pokroić za scenę gdzie Cooper wraca do normalności razem z naszą ekipą FBI rozkminia jakiś śledztwo. Cooper zawsze był takim naszym przewodnikiem po tym mrocznym świecie i bardzo go brakuje, teraz sam jest zagubiony i to boli. Coop pewnie wróci dopiero w finale, wszak cały sezon nosi tytuł "The return". Ogólnie chyba trzeba to traktować jako kilkunastogodzinny film Lyncha (już ktoś o tym pisał tutaj). 

Z jednej strony cieszę się zostały nam już niecałe 3 tygodnie do końca, bo czkanie całego tygodnia na nowy odcinek to mordęga. Ciekawe jak to wszystko zostanie zamknięte. Znając Lyncha pewnie jedynie jakieś 50% wątków zostanie zamkniętych, na pewno duża część mitologi będzie otwarta. Fani będą tworzyć różne teorie i analizy, jak to było po drugim sezonie i FWWM.

Odpowiedz
Lynch na pewno zostawi nas z clifhaangerem lub przynajmniej zakończeniem nadającym się do różnych interpretacji i teorii.
Zwłaszcza, że zostały mu 4h a on się nigdy nie śpieszy, na dodatek ciągle podrzuca nowe wątki i koncepcje. Kto spodziewał się, że do akcji faktycznie wkroczy
.

Absolutnie mi to nie przeszkadza o ile ktoś dalej będzie w jakiejkolwiek formie bawił sie tym światem. Oczywiście najlepiej Lynch i Frost.

Jestem ciekaw kim jest pozbawiona oczu kobieta? Jakieś konkretne pomysły?

Odpowiedz
Kobieta była w 3 odcinku 3 sezonu. To Naido i to ona pomogą uciec Coopowi przez gniazdko elektryczne.
Obstawiam, że uciekała przed matka i trafiła do naszego świata.

https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/8607593/RR_21607.R.jpg

Serio, polecam kanał jakbyniepaczec na YT gdzie są długie analizy odcinków opierające się na reddicie i przemyśleniach autorów. Dużo rozjaśnia.

Odpowiedz
(15-08-2017, 21:46)Phil napisał(a): Nie wiem czy to żart czy nie, ale ukryłem cały post w spoilerze.

Przykro mi, że burzę Twój zero-jedynkowy świat :(

@Kuba - chodzą słuchy, że ma to być
Ile w tym prawdy, cholera wie.
Tak, już tylko 4 odcinki. Żal będzie się rozstawać.

P.S. Jakaś ruska platforma streamingowa ujawniła krótkie streszczenie 4 ostatnich odcinków. Niewiele ujawniają, ale podobno

Odpowiedz
Ja jak ją ujrzałem po raz pierwszy byłem pewien, że to Packard.

Odpowiedz
(16-08-2017, 00:29)Doppelganger napisał(a): P.S. Jakaś ruska platforma streamingowa ujawniła krótkie streszczenie 4 ostatnich odcinków. Niewiele ujawniają, ale podobno

Co do Petera Martella byłbym zdziwiony jakby było inaczej.
A co do 14 jeszcze to chyba nikt o tym nie wspomniał albo nie zauważyłem,
Właśnie się dowiedziałem od znajomych z grupy twinpeaksowej na której jestem, że Znak nie planuje wydać na tą chwilę "Final Dossier" Marka Frosta, tak odpisują z wydawnictwa. Wkurzyłem się trochę. "Sekrety TP" musiały się słabo sprzedać, bo byłem pewien, że jednak planują wydać. Jeśli to będzie historia co się działo między 2 a 3 serią to moje wkurzenie się zmniejszy, ale jak będą odpowiedzi na pytania na które nie poznamy  w 3 serii a poznamy w książce to moje wnerwienie się zwiększy. Choć nie ważne o czym opowiadać będzie powieść. Szkoda że nie będzie polskiego wydania, zwłaszcza dla osób co najlepsze w angielskim nie są tak jak ja.

Odpowiedz
Nie dziwię się że Sekrety TP się słabo sprzedały bo po prostu to nie jest dobra książka. Źle się ją czyta, jest nudna. Ja przeczytałem 1/3 i nie chce mi się dalej. Za dużo o UFO i innych bzdetach.
@Michax -

Odpowiedz
Mnie się dobrze czytało, fajna lektura, choć czułem się jakbym czytał zaginiony odcinek nie miasteczka Twin Peaks, ale Archiwum X. A że jestem xphilem więc nie narzekam. Chociaż zgodzę się, że za dużo tego UFO i próby połączenia historii USA z Twin Peaks, jakby Frost chciał pokazać jaką ma bogatą wiedzę na temat historii swojego kraju i jak fajnie łączy ją z uniwersum Twin Peaks, ale czasami tak daleko odchodził od miasteczka jak Lynch w 3 serii, zwłaszcza na początku, gdy prawie w ogóle nie było miasteczka albo nic nie wnosiło TP do fabuły 3 serii. Więc dlatego obstawiam że jednak dużo Frosta jest w 3 serii, przez to jak podobnie 3 seria jest skonstruowana w porównaniu z książką Frosta. No i to jednak Frost odpowiada w dużej części za mitologię serialu (główne wątki mitologiczne zaczęły pojawiać się w 2 serii, wychodzić na pierwszy plan po 2x07 czyli jak Lynch odszedł , gdy wspominano co to jest Biała/Czarna Chata, o Bobie kim jesti, a Lynch po 2x07 już nie wtrącał się do fabuły (nie licząc finału 2 serii jak mnie pamięć nie myli). Podoba mi się to jak proste pomysły Frosta Lynch przerabia przez swój styl reżyserski w 3 serii, bo przecież 3x08 to mitologicznie czysty Frost, ale zrealizowany w stylu Lyncha. Fajnie się uzupełniają panowie.

Choć akurat wątki z XVIII wieku na początku książki czy który to tam wiek był to były spoko. Zastanawia mnie tylko o czym będzie Final Dossier. Tytuł sugeruje że zamknięcie historii całej, też tej z 3 serii ale może śledztwa jakie mieliśmy w Sekretach.

@Doppelganger -

Odpowiedz
Informacja o godzinie 2:53 padała wiele razy podczas sezonu. Najpierw "evolution of te arm" o niej wspomniał. Później o tej godzinie była zamiana cooperów. A na karteczce od majora oprócz godziny 2:53 były dwie daty 1 i 2 października. Więc następnego dnia ekipa szeryfa też powinna odwiedzić tę miejscówkę za pałacem królika, o ile pierwsza wyprawa miała miejsce 1.10.

Odnośnie Andy'ego, w momencie kiedy wszyscy byli otumanieni powrotem do rzeczywistości, Andy wszytko ogarniał i chyba pierwszy raz mówił tak sensownie i zdecydowanie. Czy też mieliście takie nagłe wrażenie jakby Andy tak naprawdę był normalnym gościem i a przez cały czas tylko udawał debila :). Zwłaszcza, że na koniec powiedział aby nikomu o tym nie mówić. W 1 i 2 sezonie Andy miał wiele błyskotliwych momentów: odkrył że rysunek z jaskini to mapa, odkrył skrytkę gdzie były buty Leo, zbił bonsai w którym był podsłuch Windoma Erla. Trochę naciągana teoria, ale fajnie jest myśleć że Andy ma jakieś drugie dno.

Evil Coop już jest bardzo blisko Twin Peaks. Ta miejscówka z tym gangiem "the farm" jest w zachodniej montanie, a to rzut berem do Twin Peaks.

Fajnie by było aby powstał 4 sezon, potencjał jest niesamowity, niezależnie jak się zakończy "the return". Obejrzałbym też spinoff przedstawiający losy EvilCoopa przez ostatnie 25 lat, jak wyglądały jego relacje z Diane, jak stworzył Dougiego, szklane pudło w NY, i jak ogranął te wszystkie technologiczne rzeczy, serwer w meksyku z którego wysyła sms'y, jakieś pudełko w Buenos Aires, i te jego sztuczki typu włączenie alarmu więziennego za pomocą zwykłego starego analogowego telefonu :)

Odpowiedz
No cóż, mam tak samo. Odcinki oglądam zwykle 3 razy, ten ostatni mam zamiar obejrzeć co najmniej 2 razy więcej, jest naprawdę tak dobry.

Odpowiedz
Aha, odcinek zajebisty. ;)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Huntersky

Przypadkiem znalazłem na Twin Peaks wiki jak wyglądać mógłby 3 sezon gdyby powstał 26 lat temu i w sumie nie wiem co mam sądzić o tych pomysłach, czy podobają mi się, czy nie.

In the third season's original plans, BOB and MIKE were from a place or a planet made of creamed corn which moves backward. They fell out with each other when BOB stole a can of corn and escaped pursued by MIKE. The chase began on December 31, 1951 or on the night of Eisenhower inauguration with insects and garmonbozia appearing on the presidential table when the inauguration was stopped for half an hour (though it actually was because of the broadcast of the I Love Lucy episode where she has a baby).

Every character would have had a doppelganger who lived in a reality for two minutes or nanoseconds behind the other reality.

Regarding Cooper's situation, the original intention would have been played as if the good Coop was possessed by BOB and eventually reveal it to be his doppelganger instead. To rescue Dale from the place and the return the spirits to their place, Truman would open a portal by driving his jeep backward through a corn field, going back in time. Major Briggs would be the only choice to save Cooper due to his White Lodge experience.

The cliffhanger would be solved before the commercial break of the first episode, with then a time skip of some years getting away from the high school setting. Cooper being the pharmacist and having left the FBI, Truman being a recluse, Sheryl Lee returning as a new character with red hair and to possibly be killed by BOB as well.

Laura's diary entry about her vision of Annie saying "the Good Dale is in the Lodge" would have been found.

Additionally, the novel The Autobiography of F.B.I. Special Agent Dale Cooper: My Life, My Tapes was conceived at a time when season 3 was in its early stages and some elements from it might have been reused. In particular, Emmet Cooper was a last-minute addition and Mark Frost commented that actor Roger Rees would be ideal for the role.

In 2007, artist Matt Haley was tasked with the project of a Twin Peaks graphic novel that would serve as a continuation of the television series. Writer Robert Engels was also heavily involved and planned to use story ideas originally planned for the canceled third season.

Cooper, who may or may not be possessed, starts serial killings, including a red-haired portrayed by Sheryl Lee. Truman, still broken by Josie, would drive backwards through a corn field with the One-Armed Man to go to the Lodge and rescue Cooper.

Engels wished to steer the show away from the high school setting and years later, following the resolution of Cooper's possession by BOB, Cooper was to have quit the FBI and have become Twin Peaks' local pharmacist, Truman became a recluse and stopped being sheriff, being replaced by Andy, the comatose Annie never returned, Ben gave away his money and stayed with the wheel-chaired Audrey in a convalescent home following the bank explosion, Josie is haunting the Great Northern, James is still missing.

The graphic novel was to be released in Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition, but plans fell through when David Lynch vetoed the idea, wishing to not continue the story of Twin Peaks in any way.

Odpowiedz
Brzmi słabo, przynajmniej w porównaniu z tym, co dostaliśmy 25 lat później. Uwięzieni Coopera rozwiązane w kilkanaście minut? Lackluster.

Przyspieszone odgłosy z Jackrabbit's Palace: https://www.reddit.com/r/twinpeaks/comments/6u37tg/s3e14_speeding_up_the_sound_of_the_scene/

Odpowiedz
No nie mogłem się powstrzymać :P
[Obrazek: OhnEXfi.jpg]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon