Z jednej strony...już blisko i już chce zobaczyć ten finał a z drugiej strony...błagam nie (zwłaszcza, że to zapewne ostatni projekt filmowo/telewizyjny Lyncha).
21-08-2017, 12:56
|
Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
|
|
Bardzo spokojny, wyciszający odcinek. Wiele ważnych rzeczy, mega hołd dla postaci pewnej jak i aktorki. Rewelacyjna sekwencja EvilCoopera, mega klimat, świetnie Lynch to zrobił. Równie genialna i zaskakująca jest scena z Dougiem . Generalnie ten jak i zapewne przyszły epek to gigantyczny haust powietrza przed dwugodzinnym finale.
Z jednej strony...już blisko i już chce zobaczyć ten finał a z drugiej strony...błagam nie (zwłaszcza, że to zapewne ostatni projekt filmowo/telewizyjny Lyncha). 21-08-2017, 12:56
A oto najgorsze efekty specjalne w historii TV 21 wieku :D
Ten obskurny motel w którym Leland spotykał się z Teresą Banks w FWWM i na parkingu którego stała Mrs Tremond i skakał ten mały z nosem pinokia, to te sam motel z dzisiejszego odcinka w którym siedział Jeszcze jedno: jaki był numer pokoju hotelowego Coopa? 315. A którym odcinku 21-08-2017, 13:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2017, 13:50 przez Doppelganger.)
:)
Odcinek bardzo fajny, z klimatycznym Convenience Store, pięknym zakończeniem wątku Eda i Normy i wzruszającym pożegnaniem Margaret. Ale to w następnym dopiero powinna być jazda. :) 21-08-2017, 14:24
Doppelganger - nie wiem co Lynch ma ze scenami postrzałów w tej serii. Wszystkie wyglądają tak tandetnie, podobnie było z każdą sekwencją gdy ktoś kogoś zabija w tej serii, zwłaszcza strzałem w głowę.
Co do 315 to jeszcze lepiej bo w 3x03 w scenie z Cooperem, Odcinek bardzo mi się podobał. Choć mógłbym kilku rzeczy się przyczepić, ale nie akurat tego jak rozwiązano sprawę obecności wiadomo kogo. 21-08-2017, 14:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2017, 16:17 przez michax.)
Ale Jumping Mana nie było w 1 i 2 serii, był w FWWM, gdzie przecież Woodsmeni też zostali wprowadzeni. Więc kim on jest, nie mam pojęcia. :)
21-08-2017, 15:30
@Michax: Jumping man zmienia się w kogoś innego w tej scenie, nie w Dziada Borowego. Zerknij do spoilera jednej z moich wcześniejszych wypowiedzi.
Ponadto, w FWWM albo Missing Pieces, the Jumping Man odsłania maskę i widać Nie czepiałbym się EvilCoopa że dał się zaskoczyć szczeniakowi. Raz: właśnie się teleportował w stylu Matrixa po rozmowie z PJ i mógł być nieprzygotowany. Dwa: w końcu to jego krew go zaskoczyła :) Takich WTF/fuckupów o których piszesz jest w serii więcej: zauważcie że jak Nadine idzie do Eda, samochody jadą po złej stronie drogi. Zastanawia mnie Stephen: Wydaje mi się, że ten numer do Judy który dostał Cooper to 21-08-2017, 15:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2017, 15:41 przez Doppelganger.) (21-08-2017, 14:59)michax napisał(a): Doppelganger - nie wiem co Lynch ma ze scenami postrzałów w tej serii. Wszystkie wyglądają tak tandetnie, podobnie było z każdą sekwencją gdy ktoś kogoś zabija w tej serii, zwłaszcza strzałem w głowę. Nie było niczego bardziej tandetnego jak ten wybuch samochodu. To wyglądało jak robione przez amatorów
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 21-08-2017, 19:05
Świetny odcinek! Po 8 mój ulubiony w tym sezonie. Ostatnie 3 odcinki to będzie konkret.
21-08-2017, 19:53
Ta tandeta przy strzałach jest hmm urocza? :D Taki spoko kicz.
Pożegnanie Margaret na pewno nie jest przesadą, choc jest bardzo dosłowne i łamie wszelkie możliwe ściany. Ja to odbieram jako swoiste pożegnanie dwójki przyjaciół (Lyncha i aktorki). Doceniam ją tym mocniej, że tak to zagrała. Dougiego pewnie w 16 epku nie będzie. 21-08-2017, 20:06
Zgadzam się, to nie mogło być łatwe dla aktorki, zagrać swoją śmierć.
SPOILER Z PRZECIEKÓW: Jeśli kogoś interesuje, to aktor grający Jumping Mana w wywiadzie wypowiedział się, że Lynch podczas kręcenia FWWM kazał mu grać "ucieleśnienie talizmanu". Co to miało już znaczyć, pytajcie Lyncha :) 21-08-2017, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2017, 20:39 przez Phil.) (21-08-2017, 20:19)Doppelganger napisał(a): Zgadzam się, to nie mogło być łatwe dla aktorki, zagrać swoją śmierć. Szkoda, że nie napisałeś, że spoiler dotyczy kolejnego odcinka. Myślałem, że piszesz o 15, a wolę nic nie wiedzieć przed kolejnymi odcinkami i chłonąć to co Lynch ma nam do zaoferowania. Czasem bywa słabo, czasem świetnie, ale najbardziej fascynujący dla mnie serial od dawna. 21-08-2017, 20:34
Kurdę, ile bym dał za możliwośc 20 minut rozmowy z Lynchem o tym co siedzi w jego głowie i o "Twin Peaks".
Gość jest fascynujący, ma u mnie jako jeden z nielicznych reżyserów status prawdziwego artysty. Co do spoilera. Faktycznie, mogłes to podkreślic bo też sie nadziałem. Ale dzięki temu bardziej się jaram. Dwa tygodnie panowie, dwa tygodnie! 21-08-2017, 20:38
Rzeczywiście, mogłem napisać że to spoiler przeciekowy (sorry dla ukąszonych, na szczęście nie wyjawił za dużo), ale przynajmniej ktoś mógł sobie podreperować ego :)))
21-08-2017, 20:50
Biedactwo, tyle przegrać :((
Aby ci nie dać podniety do użycia moda, wkleję twitterowe dementi odnośnie głosu małpy z FWWM: Cytat:Sabrina Sutherland, Executive Producer, replied to our tweet saying that it's wrong, that's merely the monkey's voice. 21-08-2017, 21:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2017, 21:13 przez Doppelganger.)
Zabolało? :D Jak już tak chcesz usuwać wypowiedzi, to może i swoją która nic nie wnosi?
Na reddit, jeden z użytkowników zauważył ciekawą rzecz, taka luźna teoria: Cytat:There are discussions about the Sunset Boulevard clip in last nights episode, but do people realise that Lynch and Frost created many character names and plot devices from classic Hollywood films? Last nights direct reference to one was a flashing indicator. Cytat:That is an excellent point. "Veritgo" makes total sense. By the way, "Maddy Ferguson" is named after TWO characters from "Vertigo". Kim Novak plays "Madeline Ester" and Jimmy Stewart plays "Scottie Ferguson". So "Vertigo" is part of Twin Peaks' DNA. It makes sense for Lynch -- it's an eerie, subtle ghost story about identity. It's basically the original "Mulholland Drive" with it's doubling. 21-08-2017, 21:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2017, 21:32 przez Doppelganger.)
Strona Showtime z twinpeaksowym merchem odnosi się do tajemniczego symbolu jako "bug symbol"
![]() http://store.sho.com/twin-peaks-theres-fire-t-shirt/detail.php?p=1456719&v=showtime_shows_twinpeaks_apparel Od razu na myśl przychodzi owadożaba z ósmego odcinka. 22-08-2017, 09:00
Chyba tylko ja nie czuję ekscytacji jak pozostali. Że zacytują sam siebie:
(30-06-2017, 12:23)shamar napisał(a): Póki co sezon udany. Mam tylko wątpliwości, graniczące z pewnością, że wiele rzeczy nie zostanie wyjaśnionych, kilku aktorów zaliczy całe kilkanaście, kilkadziesiąt sekund występu. Skończy się tym, że Lynch pokaże wszystkim środkowego palca. Już teraz widać, że serial jest chaotyczny (nie wierzę w genialne planowanie jak niektórzy tu) i sporo wątków, scen mogłoby polecieć do kosza bez żadnej straty. Uprzedzam zarzuty, że przecież serial się jeszcze nie skończył i pewnie wiele rzeczy nabierze sensu. Jakby to wierzyć to ostatnie 3 odcinki powinny być wypełnione samymi wyjaśnieniami. Ktoś w to wierzy? Co mam na myśli pisząc zbędne wątki, sceny? Np. sceny z Jerrym, z synem Andy'ego.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 22-08-2017, 12:42
Zluzuj poślady i wróć za 3 odcinki. Jak na razie było już sporo pay-offów i wszystko układa się w logiczną całość.
22-08-2017, 12:51
Wątki poboczne to pewnie w 70% nie zostaną wyjaśnione, ale wątek Coopa, EvilCoopa itp na bank się wyjaśnią. Wczorajszy odcinek bardzo dobry, chociaż nie szarpnął mną, aż tak bardzo jak wcześniejsze.
Reakcja Coopa na nazwisko Gordona i to co później zrobił była kapitalna. Czekam na kciuk w górę i god damn coffe :) Motyw z kumplem Jamesa i bitka w barze cudny. Jakby Naga Broń albo Benny Billa oglądał :) Pożegnanie z pewną postacią i w zasadzie aktorką, cholera, przykro mi się zrobiło. 22-08-2017, 12:51 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |