Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
Moim zdaniem akurat kwestia Młodego Horne została załatwiona znakomicie

Zobaczymy czy Lynch i Frost po poniedziałkowym 2-godzinnym finale i "Final Dossier" będą chcieli wrócić do tego świata. Na pewno warto bo ewidentnie pomysłów im jeszcze nie brakuje, a to uniwersum tak na prawdę dopiero teraz jest odkrywane. Więc ja czekam na wszelkie informacje. 4 sezon, spoko, ale nie pogardziłbym tez jakimś filmem, tak na pożegnanie Lyncha z kinem, ostateczne. Nie koniecznie film w formie kontynuacji a bardziej spin-off.

Odpowiedz
Tak dzis sobie pomyślałem że chciałbym aby w przedostatnim odcinku w Roadhouse na saksofonie zagrał Fred Madison :D
Bo w ostatnim zaśpiewa Julie Cruise, jestem tego pewien.

Odpowiedz
A ja uważam, że w ostatnich epkach nie będzie piosenki, góra jedna, nie będzie Roadhouse. Lynch dowali mocna końcówkę, clifhaanger większy niż ostatnio a 3 dni później w wywiadzie powie "Nie robie 4 sezonu".

Odpowiedz
Absolutnie żadnych spin-offow. Żadnego rozmieniania serialu na drobne.
Swoją drogą wychodzi na to, że Coop był w jakimś stopniu świadomy.
Swoją drogą czym jest Road House?

Odpowiedz
Gdzie jest Tammy?
Błąd w montażu czy grubsza sprawa?

Odpowiedz
Fajny odcinek, który... niczego nie zmienia. Czytaj: w planowanym czy nieplanowanym chaosie.
Po cholerę była ta postać tego młodego bandziora? Po cholerę była postać Rotha?
Kim był ten karzeł-zabójca?

Nawalone wątków postaci, które później są "ot tak" ucinane albo ucinane trollowsko.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(29-08-2017, 13:54)Doppelganger napisał(a): Gdzie jest Tammy?
Błąd w montażu czy grubsza sprawa?

Lol, nie kojarze nic takiego.
A teraz przyznać się, ile razu już obejrzeliście odcinek? :D

Odpowiedz
Shamar, wystarczy oglądać uważnie. 

Cytat:Karzeł był zabójcą na zlecenie, dostał je na kobietę dzwoniącą do Argentyny (ten zamach wykonał) i na Dougiego - tu poniósł porażkę. Kto to zlecił? Duncan Todd, czyli facet którego zabiła Jennifer Jason Leigh w poprzednim odcinku (siedział zawsze za biurkiem). On zrobił to z kolei z polecenia Evil Coopera. Postać Rotha jak i JJL to po prostu kilerzy Evil Coopa, którzy sprzątnęli Todda, który nie wywiązał się zadania i sami mieli zająć się Dougiem. Zabili naczelnika z więzienia w odcinku 12. 

Richard Horne przede wszystkim służył jako fajne wprowadzenie do wielu wątków - korupcji w policji, narkotykowego handlu, zapewnił też wgląd (mały bo mały) w życie Horne'ów i pojawiając się w hangarze dwa odcinki temu, jego postać fajnie ułożyła wszystko w czasie i przestrzeni. Powodując wypadek, pokazał moce Carla Rodda. Widzę jak wielcy krytycy po wczoraj spuszczają się, jakie to było odważne ze strony Lyncha tak bezceremonialnie potraktować postać, która była tak ważna dla sezonu, ale dla mnie to żadne zaskoczenie. Świetny koniec fajnej, niepokojącej postaci - Eamona Farrena trzeba wypatrywać, bo już w Chained córki Lyncha był fantastyczny.

Odpowiedz
shamar napisał(a):Fajny odcinek, który... niczego nie zmienia.
Hehe.

shamar napisał(a):Po cholerę była ta postać tego młodego bandziora?
Żeby pokazać jak zły jest Dooper gwałcąc będącą w śpiączce Audrey. Żeby pokazać jak złe nasienie i brak wychowania przekłada się na potomka istoty z Czarnej Loży (a nawet dwóch, w końcu Dooper był z BOBem) czyniąc go praktycznie złem wcielonym. Żeby pokazać, że Dooper absolutnie nie przejawia żadnej empatii, nawet w stosunku do własnego syna, co kontrastuje z tym, jak Cooper opiekuje się Janey-E i Sonny Jimem, pomimo tego, że to nie jest technicznie jego rodzina.
No i dobrze, że zdech. Ale mam nadzieję, że młody się jeszcze pojawi, np. w Red Roomie.

shamar napisał(a):Po cholerę była postać Rotha?
Żeby pokazać jakie wpływy posiada Dooper i jak zaciera za sobą ślady, przy okazji karząc niekompetentnych minionów. Żeby sfinalizować na wysokiej nucie running gag jak Dougie szczęśliwie unika zamachów. Nadając parce osobowości zwiększyć wrażenie, jakie czyni ich ironiczny koniec.

shamar napisał(a):Kim był ten karzeł-zabójca?
Ike the Spike? Był karłem-zabójcą działającym na zlecenie Duncana Todda na polecenie Doopera.

Przypominam, że przez cały sezon zły Cooper wysługuje się podwładnymi, żeby zabić dobrego Coopera. Z jakiegoś powodu nie chce sobie brudzić rąk osobiście.

Mam nadzieję, że pomogłem.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
W ogóle rozwiązanie wątku killerów EC jest tak bardzo tarantinowskie...świetne mrugniecie okiem :D Jasne, chciałbym aby zmierzyli sie z jakimiś znanymi bohaterami, ale cała sekwencja była tak fajna, że nie mam tego Lynchowi za złe.

Odpowiedz
W ogóle przez cały czas ludzie przewidywali, że Janey-E i Sonny Jim zginą w jakiś tragiczny sposób, w trakcie któregoś z zamachów na Dougiego. I bardzo się cieszę, że akurat to się nie sprawdziło, w świecie Twin Peaks jest już wystarczająco dużo zła.

Odpowiedz
Huntersky - przez to jak zakończono watek rodziny Jonesów to wydaje mi się, że serial się zakończy happy endem w większości wątków co byłoby zaskakujące jak na Lyncha ale też nie zaskakujące bo czasami jego filmy mają szczęśliwe zakończenia np. Dzikość serca albo zakończy się jednym wielkim twistem wywracającym serial do góry nogami.

"No Knock, No Doorbell" podtrzymuje tradycje dobrych odcinków, bo kolejny po 3x15 do którego nie mogę się przyczepić, a nawet jeszcze lepszy, dorównujący choćby 3x11. Mam nadzieję że to nie zmieni się. I to nie tylko zasługa wiadomo jakiej sceny na którą chyba wszyscy czekali od odcinka 3 czyli 13 odcinków, bo odcinek ma same dobre sceny poczynając od sceny z panem C i Richardem.

A co do sceny z parą tarantinowską czyli Tim Roth i Jennifer Jason Leigh, to ciekawe jest to, że nim był Tarantino to Lynch kręcił filmy w stylu Tarantino jak np. Dzikość serca. No i mamy kolejny smaczek polski (już nawet nie wiem który w 3 serii) gdy wkurzyli polskiego księgowego:-D

No i ten dialog braci Mitchum - "Co to za dzielnica? "Ludzie żyją w stresie dużym". Uwielbiam Kneppera i Belushiego w 3 serii, te miny jakie strzela Belushi, np. w scenie w limuzynie po opowieści Coopera. Chcę spinoffa z nimi.

A co do wątku Dougiego to potwierdziło się to co myślałem, że był po coś ten wątek. Choć pewnie nieprzekonanych nie przekona i będą dalej uważać że był niepotrzebny.

Co do Diane to w sumie potwierdziło się to co wiele osób podejrzewało, ale też dowiedzieliśmy się czegoś więcej. Warto zaznaczyć, że Laura Dern świetnie się spisała w tym odcinku.

A na koniec dostajemy chyba pierwszy raz odcinek kończący się cliffhangerem.
Dwa odcinki do końca a serial przyśpieszył, sporo wątków od dawna się łączą ładnie, a jednocześnie coraz bardziej gmatwa, dokłada nowe pytania. Ja co prawda od początku nie liczyłem na to, że poznamy odpowiedzi na wszystkie pytania, nawet bym tego nie chciał, bo nie z tego Frost i Lynch znani są, ale licze na przynajmniej wyjaśnienie/zakończenie najważniejszych wątków.

Na koniec napiszę o kilku drobnostkach jakie zauważyłem w odcinku, które nie wiem czy mają jakieś znaczenie.

To chyba wszystko co chciałem napisać o No knock, no doorbell. Świetny odcinek i może zaznaczę tylko tyle, że wcale nie zdziwię się jak jednak okaże się, że to nie koniec trollowania. Nie zdziwię się jak w przedostatnim nie będzie w ogóle

Odpowiedz
@michax - być może Jerry ma jakieś znaczenie i odegra jakąs rolę. Np. noga Jerry'ego to może być

Odpowiedz
(29-08-2017, 14:17)Snuffer napisał(a): Karzeł był zabójcą na zlecenie, dostał je na kobietę dzwoniącą do Argentyny (ten zamach wykonał) i na Dougiego - tu poniósł porażkę. Kto to zlecił? Duncan Todd, czyli facet którego zabiła Jennifer Jason Leigh w poprzednim odcinku (siedział zawsze za biurkiem). (...). Świetny koniec fajnej, niepokojącej postaci - Eamona Farrena trzeba wypatrywać, bo już w Chained córki Lyncha był fantastyczny.

(29-08-2017, 14:27)Huntersky napisał(a): Mam nadzieję, że pomogłem.

[Obrazek: 304-coop-thumbs-up-sonny-jim.gif]

I tak się pogubiłem ;)

(29-08-2017, 14:27)Huntersky napisał(a): Żeby pokazać jak zły jest Dooper gwałcąc będącą w śpiączce Audrey.

Chyba coś mnie ominęło. W którym odcinku o tym mówili?>
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Niektóre posty tłumaczące wątki nowego sezonu są dłuższe niż czas antenowy danych postaci ;) Trzeci sezon jest szarpany i masa bohaterów pojawia się na 5 minut, później znika na kilka odcinków i dostaje zgona na koniec. Lynch się bawi i nie ma co na siłę niektórych rzeczy tłumaczyć. To już nie jest budowa postaci jak w pierwszych sezonach, teraz jest masa pojedynczych scenek i kupa gości zabijanych dla frajdy.

Odpowiedz
(29-08-2017, 18:35)shamar napisał(a): Chyba coś mnie ominęło. W którym odcinku o tym mówili?>
Bo nie jest to powiedziane wprost. W siódmym odcinku w rozmowie z szeryfem Doc Hayward wspomina, że ostatni raz widział Coopera (już doppelgangera) wychodzącego z oddziału intensywnej terapii, na którym leżała w śpiączce Audrey po wybuchu z finału drugiego sezonu. W ostatnim odcinku mamy potwierdzenie, że to jego syn, widzowie już dawno to przewidzieli.

Odpowiedz
Wow. Tak się cieszę, że nie spisałam tego serialu na straty i nie zakończyłam oglądania wcześniej, bo ten odcinek był doskonały. Przede wszystkim cudownie było znów zobaczyć
No i zły Coop ma przerąbane (i dobrze).

Pozostałe sceny też były super, co do jednej:
Wcześniej oglądałam na zasadzie "no jest to jest, się obejrzy, co tam się znowu nic nie zadziało", teraz autentycznie czekam. Finał GoT się chowa! :)

Odpowiedz
Z tymi postaciami to racja. Gdzie np jest Red do cholery?! Scena z młodym Horne'm była wspaniała, chcę wiecej!
Albo ten kierowca ciężarówki która ukradł Horne i zabił dzieciaka. Co tam się wydarzyło??

Byłoby też miło gdyby wspomnieli choć słowem co sie stało z Donną i Leo Johnsonem.

Odpowiedz
Leo pewnie pająki zjadły:-D

Podoba mi się podejście Lyncha i Frosta, że nie zastępują nikogo nowym aktorem nawet jak aktor żyje, ale akurat w przypadku Donny nie miałbym nic przeciwko gdyby zagrała ją aktorka z FWWM. Choć chyba przez większość hejtowana jest ta Donna, ale to też nie wina aktorki bo dobrze grała, tylko grała zupełnie inną postać jak Boyle w serialu, bardziej taką szarą myszkę i co by nie sądzić o Boyle jako aktorce, ale do roli Donny pasowała. A przynajmniej takie odniosłem wrażenie na filmie, że oglądam zupełnie inną Donnę co w serialu jeśli chodzi o charakter. Więc jedyna nadzieja w jej siostrze, może będzie scena na posterunku jak będą ją przesłuchiwać w sprawie wiadomej i coś tam wspomni niby przypadkiem.

A może mają zamiar wszystkie postacie co nie są wspomniane to dopowiedzą o ich losach w Final Dossier albo w ogóle. Ale też od czego to zależy, bo o szeryfie wspominają cały czas, a mogli go przecież przed wydarzeniami z 3 serii uśmiercić. Zdziwię się jak ten wątek nie będzie miał jakiegoś finału z szeryfem i zostanie w takim miejscu w jakim jest teraz.

No i jeszcze słynne pytanie "co z Annie?" o której wspomnieli co prawda, ale tylko wspomnieli, więc pamiętają o niej.

Co do Reda i kierowcy ciężarówki to zdziwię się jak nie pojawią się już więcej albo przynajmniej nie dowiemy się co u nich, zwłaszcza że ostatnio było ujecie na drzwi od piwnicy gdy Andy odwiedził właściciela ciężarówki. Ale w 3 serii wracają postacie o których wydawało się, że zapomnieli jak np. właściciel bloga, dyrektor szkoły, którego widzieliśmy raz w premierze, a później dopiero w 9, 10 odcinku. No i Amandy Seyfierd wątek też pewnie jeszcze wróci.

Jak sprawdziłem obsadę to nie pojawiło się jeszcze kilku aktorów których w większości nie znam (Matt Battaglia, Heath Hensley, Rob Mars, Mary Reber) oprócz jednego nazwiska czyli Francesci Eastwood, córki TEGO Eastwooda, i pewnie większość z nich zagra epizody w Bang Bang. Tak na marginesie to o wiele lepsza aktorka niż jej brat, widziałem ją ostatnio w takim całkiem przyzwoitym westernie jak Outlaws and Angels.

Mogę chyba też zaryzykować przed finałem i powiedzieć, że z Frosta to jednak kłamczuszek, gdy mówił, że dostaniemy w 3 serii odpowiedzi na nieścisłości co do wątków z jego Sekretów, gdzie np.

Odpowiedz
Mnie ciekawi to czym naprawdę jest Roadhouse. Zaczynam dochodzić do wniosku, że to może być miejsce (przynajmniej to z 3 sezonu) leżące w zupełnie innej rzeczywistości.

Donnę mam absolutnie gdzieś, kompletnie nie interesuje mnie czy Lynch do niej wróci, ale jeśli sprawdzi się teoria z tym, że
to tu bym dostrzegła potencjał na rozwój jej wątku.
Nie wierzę też w to, że Coopera miałoby w 17 epku nie być, oni też ta postać lubią a Kyle ewidentnie ma masę funu z gry prawdziwego Coopera :D Nie mogę doczekać się spotkania z FBI, to właściwie jest pierwszy moment kiedy naprawdę żałuje braku szeryfa Trumana, jedyna rzecz której brakuje mi do pełni epickości finału :D

Generalnie wydaje mi się, że Lynch pokaże chociażby na sekundę każdą postać z sezonu, bracia Meachum też odegrają jakąś rolę, w końcu jadą do Twin Peaks także.

Nadal nie wyjaśniono nam kim tak naprawdę jest tajemniczy bogacz, sojusznik EvilCoopera, chyba, że coś przegapiłem. Będę bardzo zdziwiony jak Lynch nie zaserwuje nam z dwóch zgonów w finałowych epkach, osobiście obstawiam

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon