Stały bywalec
Liczba postów: 18,550
Liczba wątków: 148
War Machine, czyli nowy film Netfliksa, którego największą gwiazdą jest sam Brad Pitt!!
Groteskowa opowieść wojenna na miarę naszych czasów. Scenarzysta i reżyser David Michôd opowiada elektryzującą historię awansu i dymisji generała U.S. Army, przeplatając fakty z prześmiewczą fikcją i zachęcając widzów, by zadali sobie ważne pytanie: gdzie dzisiaj przebiega granica pomiędzy rzeczywistością a parodią rzeczywistości? To kronika wypadków urodzonego lidera, który pewnym, marszowym krokiem zmierzał ku coraz gęstszym oparom absurdu. Głównym bohaterem opowieści jest charyzmatyczny czterogwiazdkowy generał (w tej roli Brad Pitt), którego błyskotliwy awans na dowódcę sił NATO w Afganistanie przerodził się w nagłą dymisję po nieco zbyt szczerym wywiadzie prasowym.
Ten nowy film oryginalny Netflix powstał na kanwie książki "The Operators: The Wild & Terrifying Inside Story of America’s War in Afghanistan" autorstwa nieżyjącego już dziennikarza Michaela Hastingsa. W filmie Machina wojenna Pittowi towarzyszą wielokrotnie nagradzani aktorzy, a wśród nich: Tilda Swinton, sir Ben Kingsley, Anthony Michael Hall, Topher Grace, Will Poulter, Lakeith Stanfield, Emory Cohen, John Magaro, RJ Cyler, Alan Ruck, Scoot McNairy i Meg Tilly.
Producentami filmu są Dede Gardner i Jeremy Kleiner z wytwórni Plan B oraz Brad Pitt. Producentem wykonawczym jest James Skotchdopole. Premiera filmu jest zaplanowana na 26 maja 2017 r. — tylko w serwisie Netflix.
Nowy klip:
Pitt rozwala system :D :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
19-05-2017, 10:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2017, 10:45 przez Pelivaron.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
To może być pierwsza naprawdę dobra rola Pitta od lat 90. XX wieku.
19-05-2017, 11:14
Red Crow
Liczba postów: 12,693
Liczba wątków: 50
I pierwszy film Michoda, który mnie nie rozczaruje. Obsada wygląda super.
19-05-2017, 12:35
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
(19-05-2017, 11:14)Mental napisał(a): To może być pierwsza naprawdę dobra rola Pitta od lat 90. XX wieku.
Dobrze, że zaznaczyłeś, że "XX wieku", bo już myślałem, że XIV. ;P
19-05-2017, 12:38
Stały bywalec
Liczba postów: 18,550
Liczba wątków: 148
(19-05-2017, 12:40)Phil napisał(a): (19-05-2017, 11:14)Mental napisał(a): To może być pierwsza naprawdę dobra rola Pitta od lat 90. XX wieku.
Bękarty?
Mi właśnie na myśl od razu przychodzą Bękarty wojny, jak widzę Pitta w zwiastunach z War Machine :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
19-05-2017, 12:42
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,749
Liczba wątków: 5
(19-05-2017, 11:14)Mental napisał(a): To może być pierwsza naprawdę dobra rola Pitta od lat 90. XX wieku.
I Ty podobno uważasz się za fana "Adwokata"?
Westray: Well, I'm perfectly willing to believe you had nothing to do with this but I'm not the party you have to convince.
Counselor: Convince of what, for Christ sake?
Westray: That this is some sort of coincidence. Because they don't really believe in coincidences. They've heard of them. They've just never seen one.
Na filmie jestem w kinie w dniu premiery rzecz jasna.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
19-05-2017, 12:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2017, 12:51 przez Dr Strangelove.)
Używaniec
Liczba postów: 1,002
eee... w dniu premiery to chyba w domu przed TV ;P
tak że o.
19-05-2017, 13:01
Miss Avatara 2016
To tego nie będzie w kinach? Z taką napakowaną obsadą i budżetem?
19-05-2017, 13:06
Red Crow
Liczba postów: 12,693
Liczba wątków: 50
Będzie, ale pewnie tylko w Stanach i to z ograniczoną dystrybucją. W Polsce raczej nie ma co liczyć. Zresztą, nie po to Netflix wyłożył kasę, żeby dzielić się zyskami z kiniarzami. :)
19-05-2017, 13:07
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:Bękarty?
Fajna rola, śmiechowa i w ogóle beka, ale nie ma startu do jego najlepszych dramatycznych ról z "12 małp", "Fight Clubu", "Siedem" czy (zwłaszcza) "Kalifornii".
19-05-2017, 13:07
Miss Avatara 2016
(19-05-2017, 13:07)nawrocki napisał(a): Będzie, ale pewnie tylko w Stanach i to z ograniczoną dystrybucją. W Polsce raczej nie ma co liczyć. Zresztą, nie po to Netflix wyłożył kasę, żeby dzielić się zyskami z kiniarzami. :)
Kurde, to słabo :(
Myślałem, że w kinach też to jakoś upchną. Po to zatrudniali Wolskiego, żeby to oglądać na jakichś marnych ekranikach?
To świnie.
19-05-2017, 13:09
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(19-05-2017, 13:09)Dr Strangelove napisał(a): Po to zatrudniali Wolskiego, żeby to oglądać na jakichś marnych ekranikach?
Eee... yyy... jak masz "marny ekranik" to mów za siebie, ja wolę swój TV od ekranu kinowego :)
19-05-2017, 13:19
.
Liczba postów: 27,851
Liczba wątków: 62
Miał w XXI wieku 3 bardzo dobre, ale nie wybitne, role: Bękarty, Drzewo Życia i trochę mniejszą w Adwokacie.
Ja tam czekam aż w końcu zatęskni za Oscarem i zacznie grywać w ponurych dramatach o Holocauście ;)
Trailer wygląda obiecująco, ale może już wystarczy tych mniej lub bardziej śmieszkowych filmów o US Army w Afganistanie/Iraku/Kuwejcie czy gdzie ich tam jeszcze zawiało? W ostatnich latach trochę tego było: The Men Who Stare at Goats, Charlie Wilson's War, War Dogs.
20-05-2017, 07:40
Dużo pisze
Liczba postów: 549
Liczba wątków: 9
Obejrzane wczoraj.
To ewidentna satyra na wojnę w Afganistanie rozprawiająca się z obłudą decydentów amerykańskich. Nie oszczędzono też mediów, które jak zwykle bezbłędnie odgrywają swoją rolę w całym cyrku. Szkoda tylko, że jako całość film jest dziwacznie nieporadny. Raz jest bowiem czarną komedią, gdzie Pitt błaznuje z idiotycznym wyrazem twarzy, a za chwilę robi się z tego poważny film wojenny. W efekcie gdy tylko nastroiłem się na niezłą bekę to musiałem przełączyć tryb na paradokument z konfliktu. A gdy już wszedłem w klimat działań wojennych to znów pojawiał się Pitt by mi przypomnieć, że zasiadłem przed TV żeby się pośmiać. Seans był więc niczym stosunek przerywany - niby przyjemność jest.
No i Pitt. Ależ mam mieszane uczucia! Występ jak na pikniku rodzinnym, gdzie przychodzi pan przebrany za generała i wydurnia się na potęgę by dzieci miały ubaw. Uprawia więc jogging biegając jak niedorozwinięty orangutan, ma permanentną minę sit-comowego przygłupa, a gdy siada by pogadać z ważnymi osobistościami przybiera pozę pt. "patrzcie jaki jestem zabawny". Tę przesadzoną postawę klauna ratują kwestie jakie wypowiada z racji tego, że w tych scenach War Machine jest w trybie satyry. I tu mam dodatkową zagwozdkę. Z jednej strony to dobrze, że reszta aktorów nie poszła w tym samym kierunku co Pitt, a z drugiej intryguje mnie myśl, że gdyby wszyscy odwalili taką padakę to przynajmniej wyszłaby totalna jazda bez trzymanki i może wtedy całość nie byłaby tak nierówna. Mam więc problem z ostatecznym stwierdzeniem, czy to eks Angeliny przeszarżował, czy reszta ekipy nie zrozumiała, że robimy sobie tutaj jaja bez pardonu.
A jaja mimo wszystko są, bo War Machine bez mydła obnaża głupotę konfliktu, a bardziej nawet udawanie establiszmentu i mediów, że w tym wszystkim chodzi o coś innego. Świetna jest scena, gdy żołnierz mówi do generała, że nie bardzo rozumie co ma robić - niby wyzwala kraj i zaprowadza demokrację, ale tubylcy tego nie chcą i go nie lubią, a jak do niego strzelają to by otrzymać odznaczenie musi powstrzymać się od odpowiedzi ogniem. Takich smaczków jest znacznie więcej, ale też nie jest to pierwsze filmidło nabijające się z takich rzeczy. Szokować odmiennym spojrzeniem na szerzenie demokracji z pewnością nie będzie.
Machina Wojenna w typowo Netfliksowy sposób pozostawia po sobie niedosyt. Po raz kolejny wszystko jest, a jednak czegoś brakuje. Jakiegoś szlifu, pociągnięcia fachowym pędzlem. Nie wiem...
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
28-05-2017, 18:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017, 18:23 przez Indroman.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Satyra z tego żadna, chyba że kogoś interesują niezbyt odkrywcze oczywistości.
Po co to w ogóle powstało i co poeta miał na myśli? Nie wiem, ale końcówka z pewnym cameo mnie rozbawiła.
Są też inni którzy czegoś nie wiedzą:
- Ben Kingsley nie wie że już nie kręci Iron Mana 3
- Brad Pitt nie wie że nie występuje w komedyjce u Soderbergha czy kogo tam jeszcze. Absolutnie żenujący występ godny tuzina Złotych Malin.
30-05-2017, 00:45
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
Franciszek Smuda poznaje piłkarza po tym jak wchodzi po schodach, więc ja ośmielę się napisać, że osoba w cameo byłaby lepsza, bardziej przekonująca w głównej roli niż Pitt. Cameo pochodzi z dokrętek, więc pierwsza wersja nie miała nawet swojej najlepszej, choć przecież i tak nie jakiejś powalającej sceny.
Nie rozumiem roli Pitta. Tuż po seansie było to "nie do końca mnie przekonało, nie wiem co chciał przekazać", teraz sądzę, że jest po prostu koszmarna. Michod jest chyba zakochany w Bękartach i dosłownie przetransferował sobie wariację na temat Aldo do swojego filmu. Różnica pomiędzy Pittem, a resztą obsady miała chyba służyć satyrycznemu kontrastowi, ale to po prostu nie działa, Brad wygląda jak wyjęty z jakiejś kreskówki. Był z nim kiedyś taki film Bakshiego w którym mógł przenosić się pomiędzy animowanym i naszym wymiarem, War Machine wygląda miejscami jak jego kontynuacja.
Szkoda mi Anthony'ego Michaela Halla, mam do niego ogromną słabość z czasów Hughesa i Martwej strefy na podstawie Kinga którą oglądałem jako nastolatek. Tutaj po części jego własne, skromne środki wyrazu oparte na plakatowym marszczeniu brwi, a po części sam Pitt podkopują jego rolę. Jak na faceta któremu właśnie grozi 8 lat więzienia za znokautowanie sąsiada bardzo mało przekonująco udaje napady gniewu :) Jest jeszcze znudzona, albo zniesmaczona Meg Tilly w roli żony Pitta która po Hallu dzieli z nim najwięcej scen i która chyba tylko marzyła aby ewakuować się z pola bitwy. Chyba najlepiej przy tym pittowskim błaznowaniu odnajdują się Scoot McNairy (jestem przekonany, że ten facet jeszcze w kinie zaskoczy) i standardowy Topher Grace, ale mają oni dosłownie kilka scen.
Satyra? Zebranie kilku, już dawno przewijających się myśli na temat Szeryfa Świata, nic ciekawego tak jak już napisano wyżej. Ocena takie raczej 5/10, tuż po seansie dałem 6, ale w sumie nie wiem za co. Special TV Event w którym Pitt się wygłupia, za 20 lat będzie zapomniany i odkopywany przez kinomanów z ogromnym zdziwieniem.
30-05-2017, 09:38
Miss Avatara 2016
No szkoda, bo zapowiadało się całkiem nieźle.
Co to za cameo, bo oglądanie i tak odpuszczam.
30-05-2017, 12:30
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
Cameo
Russell Crowe pojawia się w ostatniej scenie.
30-05-2017, 13:20
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Mnie się dobrze oglądało, chociaż oczywiście nie jest to warte specjalnego zapamiętania.
Film jest ewidentną satyrą, ale w tej roli sobie radzi średnio. Taki gatunek musi jednak zaskakiwać, być błyskotliwy. "War Machine" powtarza znane chyba wszystkim ludziom na świecie oczywistości. Ciut lepiej wypada jako galeria postaci z silnym liderem. I tutaj o dziwo kupiłem Pitta. Koniec końców siedzi mi ta rola. Zobaczyłem po prostu ekscentrycznego, trochę pogubionego i lekko dziwnego człowieka, a nie hollywoodzką gwiazdę, która robi z siebie błazna. Przy tym co się zapowiadało, biorę to za plus.
6/10 i nic tutaj nie umiem dodać za bardzo
.
26-07-2017, 11:40
|