District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
Solo napisał(a):Jak dla mnie niedopracowanie efektu w kinie opartym o efekty świadczy o jakości wizualnej filmu.
Posłużę się bardzo prostym przykładem: GTA IV na najniższych ustawieniach grafiki pod względem kolorystyki, stylistyki i ogólnie strony wizualnej bije według mnie na głowę nawet najlepsze graficznie gry. Bo ma KLIMAT. Tyle ode mnie jeśli chodzi o to jakie znaczenie ma jakość efektów. Bo nie ma żadnego.

Pozbawiony detali, gładki niczym latające spodki z lat 50-tych statek obcych. [sarkazm]Proszę zwrócić uwagę zwłaszcza na drugie zdjęcie, gdzie metalową powierzchnię statku widać z odległości 50 cm[/sarkazm]:
[Obrazek: snapshot20090709191518.th.jpg][Obrazek: snapshot20090709191937.th.jpg]

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Posłużę się bardzo prostym przykładem: GTA IV na najniższych ustawieniach grafiki pod względem kolorystyki, stylistyki i ogólnie strony wizualnej bije według mnie na głowę nawet najlepsze graficznie gry.

Nie bardzo rozumiem mówiąc szczerze co to ma do dyskutowanego tematu. Może i bije, może i nie bije, nie wypowiadam się bo w grę nie grałem. Choć nie sądzę, żeby miałą start do "Crysisa", ale to tak na marginesie... :)

Mierzwiak napisał(a):ma KLIMAT. Tyle ode mnie jeśli chodzi o to jakie znaczenie ma jakość efektów. Bo nie ma żadnego.

Klimat to odrębna para kaloszy i się nie wypowiadam, bo to kwestia indywidualnej percepcji. Dla mnie jakiś tam klimat w D9 jest, choć nie taki jaki bym chciał. Sądząc oczywiście po trailerze.
Co do efektów - nie będę ciągnąć kwesti ilości detali, bo to już napisałem. Powiem co innego: uderzył mnie w oczy pewien kontrast śmigłowców latających wokół statku. smigłowce są chyba prawdziwe (modele, bądź prawdziwe helikoptery), natomiast statek - powtórzę się, ale dla mnie wyglądaa wciąż sztucznie, kontrastowo z otoczeniem. Może jego krawędzie są po prostu zbyt ostre w niektórych ujęciach, w innych (szczególnie w szerokim planie) jest zbyt rozmazany, a raczej nie powinien być. Kurczę, pewnie znowu usłyszę kpiny, ale to już w ID4 wielkie pojazdy obcych był zrobione tak, że sprawiały wrażenie realizmu. Tutaj tego mi brak. Ok, może sam nie potrafię do końca określić czego, ale wierz mi na słowo, że odebrałem ten statek jako coś bardzo sztucznego w całej tkance trailera.

Odpowiedz
mierzwiak, na kij brniesz dalej w te jałową dyskusje? już choćby w zacytowanym przez ciebie zdaniu solo kryje się potężny burak, świadczący o tym, iż gość albo obejrzał jakiś inny trailer i pomylił tematy, albo.... sam nie wiem.

Cytat:Powiem co innego: uderzył mnie w oczy pewien kontrast śmigłowców latających wokół statku.

:)

ręce opadają.

Odpowiedz
Solo napisał(a):Nie rozumiem naprawdę czemu się dziwisz takiemu mojemu podejściu.
Bo widziałem ten trailer, teraz jeszcze zerknąłem na foty które podlinkował Mierzwiak i widzę satysfakcjonującą ilość detali.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Proszę zwrócić uwagę zwłaszcza na drugie zdjęcie, gdzie metalową powierzchnię statku widać z odległości 50 cm:

Hmmm, na zdjęciu w wysokiej rozdzielczości faktycznie sprawa wygląda o wiele lepiej. Ok, zobaczymy jak to będzie wyglądaćw kinie.

[ Dodano: Czw Lip 09, 2009 19:31 ]
Craven napisał(a):Bo widziałem ten trailer, teraz jeszcze zerknąłem na foty które podlinkował Mierzwiak i widzę satysfakcjonującą ilość detali.

Ok, w tym konkretnym ujęciu ja także. :)

Odpowiedz
Solo napisał(a):Hmmm, na zdjęciu w wysokiej rozdzielczości faktycznie sprawa wygląda o wiele lepiej. Ok, zobaczymy jak to będzie wyglądać w kinie.

mega kurwa LOL :)

proszę moda o nieusuwanie tego posta - jest on błyskotliwy, humorystyczny i nie ma na celu obrażania nikogo:)

Odpowiedz
Mam jeszcze pytanie: te dwa małe stworki (?) to co to w zasadzie jest? Jakieś obce robactwo, dzieci alienów czy coś innego?

Odpowiedz
To larwy wielkich kosmicznych ślimaków, które występują na w pasie asteroid w układzie Hoth.

Odpowiedz
Trailer obejrzany i momentalnie nadzieje oraz oczekiwania wzrosły. Zapowiada się klimatyczne i dojrzałe kino S-F co na dzisiejsze czasy jest rzadkością. Nie powinienem się rozczarować, jest tam parę ujęć które zwalają z nóg. Co do dyskusji na temat nie realistycznego wyglądu statku tp ja nic takiego nie zauważyłem. Mimo iż kompa widać w większości scen-wali mnie to :razz: Z tych ujęć wali epa i kult słoneczka. Film będzie zamiatał mam nadzieję. <ok>
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
epa - ok, ale kult słoneczka? gdzie tu masz gęste niczym miód pomarańczowe światło, przefiltrowane przez żaluzje? albo surowe, pomarańczowe, postapokalitpyczne światło bijącej od chorobliwie żółtej tarczy słonecznej? jedno krótkie ujęcie ze słońcem jest, ale to inny kult, zbyt jaskrawy, żeby podciągnąć go pod ten jedyny w swoim rodzaju, absolutny mega kult solarny:

[Obrazek: kultqo6.jpg]

Odpowiedz
Dla Ciebie nie ma dla mnie jest, kto ma rację? Widać tam wiele scen które można podpiąć pod TEN kult. Zresztą nie toczmy tej bezsensownej dyskusji bo zaraz wyjdzie jak z tą szczegółowością statku. Zabieram się za obejrzenie tego zwiastuna w 1080p po raz ósmy:P

Odpowiedz
Cytat:Dla Ciebie nie ma dla mnie jest, kto ma rację?

to chyba oczywiste, że ja mam rację, skoro ów kult wymyśliłem, no nie?:)

Odpowiedz
Niech Ci będzie. Wracając do tematu czy mi się wydaję czy początkowo główny bohater-totalny lamus i garniaczek urzędas stanie się później wymiatającym gostkiem w jakimś egzoszkielecie? Chyba że źle zwiastun zinterpretowałem.

Odpowiedz
zinterpretowałeś właściwie. w tej chwili jednak nie do końca potrafię powiedzieć, co ten kolo wyprawia: raz widzimy go, jak siedzi w kombinezonie obcych, innym razem, jak leży na stole i robią mu badania, jeszcze innym razem, jak przytroczony pasami aplikuje sobie dożylnie jakąś substancję. nie umiem też określić, na jakiej zasadzie działa ten ufoczy aerozol, którym nasz nieszczęśnik spryskał sobie gały - lasuje mózg czy może coś innego robi, nie wiem.

Odpowiedz
Może właśnie po spryskaniu sobie tym aerozolem twarzy będziemy mieli badania i naukowców, być może też aerozol spowodował jakąś zmianę w jego ciele. A może to nic co by miało większy wpływ na fabułę.

Odpowiedz
Co do kombinezonu - w 01:35 w środku widać obcego. Wydaje mi się że ujęcie z naszym bohaterem i tymi hologramami nie pochodzi z kombinezonu bojowego (zauważcie ile wokół niego miejsca, to nie może być kombinezon), ale z tego małego statku który startuje w 01:33 (zajebiste ujęcie!!!).

Moja teoria: nasz bohater wsiada do małego statku. Obcy w kombinezonie broni go przed ludźmi (01:56 i kolejny kapitalny moment). Małym statkiem bohater udaje się na statek matkę : ) Po co? Po antidotum?

Odpowiedz
Mental napisał(a):to chyba oczywiste, że ja mam rację, skoro ów kult wymyśliłem
Kult Słoneczka wymyślili na ZP, Ty go tylko podłapałeś ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Danus napisał(a):Zapowiada się klimatyczne i dojrzałe kino S-F co na dzisiejsze czasy jest rzadkością.

Co najwyżej niezła rozrywka, a nie dojrzałe SF i nie wiem gdzie tam widać mrok?
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):nie wiem gdzie tam widać mrok?
Czy ja gdzieś napisałem, że widzę tam mrok??

Odpowiedz
Ok musiałem czegoś nie doczytać :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon