Czytaj posty.
15-08-2009, 13:55
|
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
|
|
Czy zawsze odpowiadasz na pytania retoryczne? (ułatwię ci zadanie - to też jest pytanie retoryczne)
15-08-2009, 14:05
Nie wiem o co ci chodzi - zadałeś pytanie kiedy polska premiera, choć o tym mówiono tutaj dość długo kilka dni temu. Pytanie retyryczne to trochę co innego, ale nie pierwszy raz używasz słów których znaczenia nie znasz do końca.
15-08-2009, 14:09
Usunięte.
Tyle ode mnie w temacie. Nie da się tych spraw kulturalnie załatwić? Nie chcę już tu widzieć takich obrazków. 15-08-2009, 14:28
Recka na allmovie - http://blog.allmovie.com/2009/8/14/district-9-the-amg-review/
W przybliżeniu film zarobił na razie $35,000,000 i jest na szczycie box office'u w tym weekendzie ;). "Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin 15-08-2009, 20:01 B2Ka napisał(a):W przybliżeniu film zarobił na razie $35,000,000 i jest na szczycie box office'u w tym weekendzie ;).Nie. W przybliżeniu tyle zarobi, jak mniemam. Zarobił dokładnie 14,200,000 dolarów i jest pierwszy na liście piątkowych dochodów. http://boxofficemojo.com/daily/chart/ http://boxofficemojo.com/movies/?id=district9.htm 15-08-2009, 21:57
I dobrze się dzieję, że na siebie zarobi. Z tego co widać to może być najlepszy film science fiction od czasów Serenity Whedona (i film i serial uwielbiam). Może dzięki temu takie obrazy ponownie wrócą do łask i zamiast składających się robotów zobaczymy wreszcie coś ponad to co oferują nam różne Baye :wink:
15-08-2009, 23:22
Fak jea, po łikendzie "Distritct 9" zarobiło swój budżet + 7 milionów = 37 milionów dolców.
17-08-2009, 03:05
I dobrze.
Naczym siem - kino rozrywkowe, a nie żaden tam drugi "Blade Runner". To teraz czekam z 7 razy mocniej na ten film. 17-08-2009, 08:15
podobno pod koniec film z thrillera sf zamienia się w rasową naparzanką w stylu rambo.
17-08-2009, 13:53
Masz wątpliwości, że będzie miało? Przeca tu szczytowałeś na punkcie tego filmu, więc musisz być pewien, prawda? :)
Ale poważnie - tak jak mnie ten film nie ruszał początkowo, tak zaczynam mieć na niego coraz większego smaka. 17-08-2009, 14:04
Film pojawił się już w sieci , w sumie sam nie wiem dlaczego ściągnąłem sampla i po stwierdzeniu że jakość jest całkiem niezła (jak na TS) film obejrzałem. Przewidywania się sprawdziły, najlepszy sci fi w tym roku (a konkurencja jest spora) chociaż uprzedzam że mam niższe wymogi niż niektórzy na forum;) Filmik ma niezłe tempo, paradokumentalne wprowadzenie, wizyta w D9 i akcyjka. Osoby które oglądały każdą fotke jaka wyciekła do netu raczej nie będą zaskoczone fabułą co nie zmienia faktu że film i tak świetnie się ogląda. Design obcych ich broni i technologii jest rewelacyjny, doskonale widać że wystarczy niewielka suma (czyli ok 30 baniek), łeb na karku i duże przywiązanie do szczegółów i w rezultacie nie ma się do czego przyczepić. Właściwie znalazłem tylko jeden minus:
Całe gadanie o kategoriach wiekowych w sumie mało mnie nie obchodzi ale miło popatrzeć na efekty działania broni alienów, w D9 jest kilka rodzajów (w tym coś w stylu gravity guna który zresztą był też w Alive in Joburg) i to co się dzieje z ludźmi pod jej wpływem... lepiej niczego wtedy nie jeść. Jakość nie pozwala mi ocenić jak dobrze wykonane są ufoludki ale wydaje mi się że wszystkie żywe to CGI, w dodatku bardzo dobre bo ani razu nie przestałem wierzyć w te postacie, tzn. nie wydały mi się fałszywe. Zresztą już w samplu (http://d01.megashares.com/?d01=dc5cdc1 ) z testem broni widać mistrzowską animacje obcych.
get ready for suprise...
20-08-2009, 10:27
No ja też nie mogłem się powstrzymać i pozwolę sobie skopiowac opinię z forum AA:
Jednym słowem - REWELACJA! Dawno już nie było tak zajebistego filmu sci-fi z ludźmi i kosmitami, w dodatku całość nakręcił jeszcze kilka miesięcy temu nikomu nieznany typ z RPA, Neill Blomkamp, mając do dyspozycji śmieszną jak na warunki tego typu kina sumę 30 zielonych amerykańskich baniek. Efekt jest piorunujący. Historia agenta Wikusa działającego na zlecenie organizacji MNU przy przesiedlaniu kosmitów z dystryktu 9 do innej, oddalonej o 200 km od Johannesburga strefy wciąga i angażuje maksymalnie, nie kpiąc sobie w zywe oczy z widza, jak to ma miejsce w kręconych obecnie amerykańskich blockbusterach. Tutaj wszystko jest mega przemyślane i zwyczajnie trzyma się kupy, do tego co i raz zaskakuje kapitalnymi rozwiązaniami. Fabuły nie ma co za bardzo zdradzać, bo im mniej się o filmie wie tym lepiej, wspomnę tylko, że w pewnym momencie rutynowa akcyjka przesiedleniowa zamienia się w akcyjkę w dosłownym tego słowa znaczeniu i filmik dostarcza takiego faktoru rozrywkowego, że klękajcie narody. Do tego wszystko nakręcone jak bóg przykazał, dopracowane w najdrobniejszych szczegółach - niczym żywcem wyjęte z największych klasyków sci-fi końcówki lat 70-tych i złotej dekady 8-ties. Kategoria R i mimo wszystko skromny budżet zajebiście przysłużyły się całemu przedsięwzięciu - nikt tutaj niczego nie udaje, ludki bluzgają na lewo i prawo, krew się leje, a ludzie i kosmici w pewnym momencie padają jak muchy. Zero współczesnego cackania się z widzem - Blomkamp kreuje świat dystryktu 9 w najlepszej tradycji swoich wielkich poprzedników - czuć tutaj bowiem echa "Aliens" czy "Predatora" a wszystko w mega kapitalnej oprawie audio-wizualnej. Typom z WETA za te bajery powinno się dac jakąś cieżką i dużą, najlepiej pozłacaną nagrodę, bo pojechali oni tutaj po całości. Za tak małą kasę stworzyli najbardziej przekonywujące CGI modele kosmitów ever. Zresztą, co ja piszę - tutaj nie ma CGI kosmitów, tutaj kosmici są jak najbardziej żywi, wtapiają się w film idealnie, będąc tak samo przekonywujący jak i ludzka część obsady. Polska premiera filmu 9 października, dlatego nie ma co więcej pisać tylko przeczekać te niecałe 2 miesiące i uderzyć do kin, bo jak pisałem na wstępie, tak dobrego filmu sci-fi w tego typu estetyce to nie było juz mega dawno. W dodatku śmiem twierdzić, że w tym roku lepszego filmu w kinach już nie zobaczycie (no chyba, że Cameron i jego "Avatar" dadzą radę, choć zwiastun na kolana nie powala). Mega film!
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
20-08-2009, 23:12
kurde, chyba mi stanął...
Cytat:Jednym słowem - REWELACJA! ludzie, czy was pogięło? ja czekam do października jak na dobrego obywatela przystało. sci-fi tego sortu wychodzi raz na ruski rok, a wy zasysacie jakieś badziewia z netu? wstyd:) 20-08-2009, 23:56
Spokojnie Mentalo, doczekamy się. Na ftpie ITI jest już folder ze zdjęciami, znaczy się wszystko gra : )
Czy to normalne że jeszcze przed obejrzeniem dodałem D9 do listy filmów które mam zamiar kupić na DVD? 21-08-2009, 00:04
kufffa, a w anglii dopiero 28.... polece na premiere, nawet jak mam tu pol filmu nie zrozumiec, to ide :P
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 21-08-2009, 00:04
I z tego co można wyczytać na amazonie, od 28 grudnia "D9" na Wyspach na DVD i Blu :-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-08-2009, 00:18
btw;
Cytat:kurde, chyba mi stanął...masz problem z identyfikacja tego faktu? :P
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 21-08-2009, 01:16 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,215 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,210 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,576 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp | koronex1989 | 676 | 132,348 |
24-07-2019, 17:49 Ostatni post: Mefisto |
|
| Chappie [reż. Neill Blomkamp] 2015 | Proteus | 294 | 67,066 |