District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
Ciekawe... Transformers 150 mln - ile mógł skosić Bay i aktorzy? Shia wziął 0,5 mln. Megan pewnie podobnie bo dopiero na tym filmie się wybiła... Z Turturro i Bay'em za kamerą ile mogła wziąć ekipa? 25 mln? 50? To wciąż zostawia 100... Ile zaoszczędzili na kręceniu w Afryce? Efekty to efekty, więc IMO i tak z trocin wyczarowali cudeńko.

Zresztą - nawet jeśli nie poszli w sławy i drogie miejsca - to tym bardziej pokazuje rozsądek.

Odpowiedz
No więc:
Niektóre z twoich uwag są wcale słuszne, aczkolwiek pewne banały w kinie rozrywkowym sa nie do uniknięcia. Co do kwestii szczegółowych:
Aha, jeszcze jedno:
wujo444 napisał(a):2 mln kretetek
Mówi się Non Human, ty APARTHEIDOWSKI RASISTO! :razz: Ech, sorry, nie mogłem się powstrzymać.

Odpowiedz
Craven napisał(a):Ciekawe... Transformers 150 mln - ile mógł skosić Bay i aktorzy?
Za pierwsze Transformers Bay miał dostać chyba koło 50 milionów dolarów, so go figure. Oprócz tego kasa na miejsca (podejrzewam, że głównie miasta i znane miejsca), efekty, dokrętki, ekipę etc. Nie znam się na tym. Wygląda to jednak tak, jakby blokowanie miasta na kręcenie było dość kosztowne.

Kevin Smith opowiadał swoją przygodę na planie Live free or Die Hard, kiedy pierwszego dnia nie zrobili kompletnie nic oprócz małych zmian w scenariuszu i zrobienia sobie grilla z Bruce'em Willisem i ekipą. Taki jeden dzień kosztować miał, nie pamiętam dokładnie, albo 30 tysięcy albo 100 tysięcy dolców.

Paszczak napisał(a):LUDZIEEE!!! SPOILERYYY!!!!
Masz od tego tag [ spoiler ]!

Odpowiedz
Crov napisał(a):Za pierwsze Transformers Bay miał dostać chyba koło 50 milionów dolarów, so go figure.

Link or it didn't happen ;-) I nie mówimy o procencie z zarobku filmu.

Co do zamykania ulic - sądzę, że są tańsze metody - np kręcenie w korycie przeciwpowodziowym...

Odpowiedz
Crov napisał(a):Masz od tego tag [ spoiler ]!
Dzięki i przepraszam. Jeśli chodzi o komputery, jestem wybitnym antytalentem.

Odpowiedz
Craven napisał(a):
Crov napisał(a):Za pierwsze Transformers Bay miał dostać chyba koło 50 milionów dolarów, so go figure.

Link or it didn't happen ;-) I nie mówimy o procencie z zarobku filmu.
O sumie 30-50 milionów słyszałem ze źródła, którego niestety zalinkować nie mogę, nawet jakbym chciał. :) W necie da się znaleźć tylko, że zarobił 80 milionów, ale to już razem z back-end deal.

Cytat:Co do zamykania ulic - sądzę, że są tańsze metody - np kręcenie w korycie przeciwpowodziowym...
Ja to myślę, że blockbustery kręci się metodą hit and run (tj. kręć i spierniczaj przed policją)... ;)

Tak czy siak, jestem pewny, że to nie jest tak, że twórcy District 9 znaleźli jakiś magiczny sposób na nakręcenie za 30 milionów, na który producenci z Hollywood wydają 150 milionów i producenci z Hollywood tak po prostu sobie olewają ten 'magiczny sposób', bo wolą więcej wydać. Siłą rzeczy różnicą musi być miejsce akcji, sprzęt i ekipa.

Odpowiedz
jakie tam non-human, krewetki :D

Zreszta, chyba stosunki ludzko-krewetkowe sa najsilniejsza strona filmu. Labolatoria, handel, caly watek Nigeryjczykow...
Odnosnie pieniedzy - poza CGI, w filmie uzyto calkiem konkretnej ilosci sprzetu - samochodow, helikopterow, transporterow; takze bardzo dopracowana scenografia musiala kosztowac mase czasu.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Tego kawałka o zaginionym elemencie nie kojarzę w tej chwili. Przy kolejnym oglądnięciu zbadam rzecz dogłębnie.

Odpowiedz
Odnośnie tego kawałka, to z tego co pamiętam, to był to
Btw - w sklepach internetowych sprzedają "D9" w spoko jakości ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
czyli w Polsce sciagam ts i musze obejrzec jeszcze raz :D
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
R5 już jest do kupienia:
;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
slepy dobrze prawi. Kupujcie, należy wspierać rodzimą branżę dystrybucji filmowej. Także tę nieoficjalną. :razz:

Odpowiedz
aslepy51 napisał(a):R5 już jest do kupienia:

nie wytrzymałem i kupiłem. dzisiaj już nie dam rady, ale jutro postaram się obejrzeć. I can't fuckin' wait to see this shit.

Odpowiedz
Też jakiś niecierpliwy jestem. Właśnie stoję w kasie...
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Cieniasy! Kręgosłupa nie macie zwyczajnie! Jaj nie macie! Prawdziwi mężczyźni czekaliby na premierę kinowa bodaj do usranej śmierci!
(Pisze ten, który oberzał film w wersji TS).
Mental napisał(a):dzisiaj już nie dam rady, ale jutro postaram się obejrzeć.
Przepowiadam: to będzie interesujący dzień na forum. Tak czy inaczej.

Odpowiedz
Jaja sprawdzałem. Mam. Kręgosłup też, choć lekarz twierdzi, że krzywy. Może to ma jakiś związek...
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Indroman napisał(a):Może to ma jakiś związek...
Fakty:
- większość młodych ludzi w Polsce cierpi na skoliozę,
- wśród młodzieży powszechny jest proceder ściągania pirackich filmów.
Myślę, że wnioski są oczywiste. KRZYWIZNA FIZYCZNA ŹRÓDŁEM KRZYWIZNY MORALNEJ!

Odpowiedz
wujo:

get ready for suprise...

Odpowiedz
No tak, fajnie, że mamy podobną opinię, ale, było nie było, parę postów wyżej napisałem w zasadzie to samo...

Odpowiedz
Odnośnie broni, to nie zapominajcie, że nie tylko

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon