simek napisał(a):Nie wydaj mi się.
A co jeśli Wujo44 jest już żonaty? :)
05-09-2009, 21:44
|
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
|
|
Solo, stare powiedzenie mowi, jak nie masz co powiedziec, to nie spamuj :P
simek, nie wydaje mi sie, aby D9 mial sluzyc przekazaniu jakis tez czy prawd. Jest to tylko (albo az) historia pewnego czlowieka. Bez przekazu.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 05-09-2009, 22:13 simek napisał(a):A to nie można mówić/przypominać tego co wiadomo od dawna? Jak się nie ma niczego nowego do powiedzenia to lepiej nic nie mówić? Nie wydaj mi się. Nie powiedział nic takiego. Chodzi tylko o to, że zachwyty nad fabułą D9 to lekka przesada. Fabuła jest z gatunku fajnych i nie przeszkadzających :) Generalnie dla mnie poza brakiem ugrzecznienia i fajnymi obcymi, największy szacun dla D9 tkwi w formie. Wielu pewnie nawet tego nie doceni, ale to zupełnie niesamowite jak sprawnie, płynnie i sprytnie przechodzi z quasi-dokumentu do zwykłego filmu i pod koniec z powrotem wraca do tegoż niby-dokumentu. Niesamowita sprawność na poziomie tak reżyserii jak i montażu. 05-09-2009, 22:30
Nigdzie nie napisałem, że fabuła D9 jest odkrywcza. Po prostu wszelkie aspekty, jakie Blokemp postanowił w niej zawrzeć oddał idealnie.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 05-09-2009, 23:47
Film jest całkiem znośny. Na jeden raz do obejżenia, jako bezstresowa rozrywka. Fakt, że nie jest to film amerykański spowodowął, że forma jest bardzo fajna - brutalna, nie idąca na ustępstwa. Nie zmienia to faktu, że poza tą nieszczęsna (a tak przecież ważną na tym forum!) R nie różni się on zbytnio od typowych produkcji Sci-Fi. Fabuła jest prosta jak budowa cepa i miejscami naciągana. Ot, taki typowy blockbuster z krwią i przekleństwami.
A nazywanie tego filmu najlepszym S-F tego roku myślę, że jest głupotą. Ja stawiam, że Moon zmiecie ten film z powierzchni ziemi i będzie miliard razy lepszy! 06-09-2009, 00:21
Czekaj, Hitch, nie odwracaj kota ogonem. Napisales, ze:
Hitch napisał(a):Blokemp pokazał, że jeśli chce się powiedzieć coś o świecie i ludziach, nie ma mowy o wygładzaniu pod niewinne dzieciątka.no dobra, ale to znaczy ze cos chcial przekazac, i Ty to wylapales. Pytanie: co? [ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 00:25 ] soldamn -Moon juz wyszedl, tylko nie nad Wisla... i nie liczylbym, ze go ujrzymy.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 06-09-2009, 00:24
Chciał powtórzyć po raz enty, że ludzie to bardzo dziwny gatunek. Choć w tej kwestii nie odkrył Ameryki to pokazał wszystko naturalnie i realistycznie. Kiedyś pisałem, że dla mnie doskonale powielony schemat nie jest minusem, a wręcz atutem danego filmu.
-- Laozi 06-09-2009, 00:45
wiem, że moon wyszedł, ale w sklepach nie ma jeszcze [bez takich info o ripach, proszę]ów
06-09-2009, 01:02
recka Hitcha jest tak genialna, że się wzruszyłem...
zaraz odpalę jakiś progs do odzyskiwania wykasowanych danych... 06-09-2009, 16:36
Czasem w necie można natrafić na różne diabelnie udane krótkie filmy s-f autorstwa jakichś zapaleńców. Np. What's inside the box, Halo fan movie live action trailer (czy jakoś tak to szło) czy Halo 3 ODST trailer. Oglądając je przeżywa się coś niesamowitego i potem pozostaje się z pytaniem, czemu twórcom nikt nie da pieniędzy na zrobienie pełnometrażowego, równie zajebistego filmu.
District 9 jest tym zajebistym filmem. Bez kozery powiem, że to prawdopodobnie najlepszy film akcji - s-f od czasów Aliens. A może i lepszy niż Aliens. Już dawno mi się nie zdarzyło, żebym oglądając film drżał z emocji (a już na pewno nie podczas oglądania torrentowej kopii). Nadal nie wierzę, że ktoś coś takiego nakręcił. Trudno mi powiedzieć coś konkretnego - po prostu pomysł i wykonanie stoją na tak kosmicznie wysokim poziomie, że nie ma sensu się rozpisywać. 15/10 to dla D9 za mało. [ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 20:25 ] O kur...na... nie byłem tego świadomy, ale TO NAKRĘCIŁ BLOMKAMP!!!!!!!!111 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BxdvGO1oOF0[/youtube] Ten gość od dziś jest moim osobistym bogiem. 06-09-2009, 19:21
Mój człowiek :)
Ja dodam tylko, że ani przez chwilę nie widać, że D9 kosztował tylko 30 baniek. W dzisiejszych efekciarskich czasach są to psie pieniądze, ale w żadnej sekundzie człowiek nie powie, że coś tu jest "tanie". Mistrzostwo realizacyjne i doskonały przykład efektów specjalnych serwowanych z głową i poszanowaniem konwencjonalnych metod oraz ich idealne współgranie z CGI. Też nie wiem, gdzie uchował się Sharlto Copley. Facet to pieprzony amator, a swoją kreacją zeżarł na śniadanie ostatnie dokonania choćby takiego Bale'a. Peter Jackson miał nosa komu dać kasę "na cokolwiek mu się zamarzy". Oby tylko Blokampowi we łbie się nie poprzewracało jak zostanie doceniony i otworzy się rzeka kasy. Cameron może sobie swoje 300 baniek wsadzić w dupę, bo nic lepszego i tak z tą kasą nie zrobi :)
-- Laozi 06-09-2009, 19:31
Jackson miał kręcić Halo, Blomkamp nakręcił genialnego shorta o Halo, pewnie dlatego Jackson dał mu pieniądze. Facetowi się w dupie nie poprzewraca, bo on nie jest amatorem - nakręcił już parę rewelacyjnych krótkometrażówek. A co do Copleya - wymiata, niesamowita kreacja.
06-09-2009, 19:32
Kurna, ja wczoraj widziałem D9 dwa razy pod rząd. Każdy, kto zwleka z obcowaniem z tym arcydziełem jest Mc®G. Mental ciekawskim wyjaśni, co to znaczy ;)
-- Laozi 06-09-2009, 19:42
Napisałbym ci co sądzę o ludziach którzy czekają na jakiś film, spuszczają się nad każdą fotką i zwiastunem, a potem odpalają go na kompie, ale sobie daruję.
PS. Postanowiłem również nie iść do kina, obejrzę na komórce, tylko czekam aż się konwersja do 3gp skończy. 06-09-2009, 20:12
Akurat ja nawet zwiastuna nie widziałem :)
PS. Ja proponuje zebys to przekonwertował jeszcze jakoś do monochromatycznej pikselozy ze starych Nokii :)
-- Laozi 06-09-2009, 20:22 Mierzwiak napisał(a):PS. Postanowiłem również nie iść do kina, obejrzę na komórce, tylko czekam aż się konwersja do 3gp skończy.Haha, ja chyba też na komie obejrzę, myślę że uda się tą R5 przerobić :roll: Popieram Mierzwiaka. Jak można czekać na jakiś film, spuszczać się na każdą fotę, filmik, pluszową zabawkę i cholera wie co jeszcze a potem z uśmiechem na gębie ogląda na kompie w gównianej jakości i w dodatku oszukuje siebie i innych że to dobra jakość!!!!! :twisted: . Od zawsze jest to dla mnie nie pojęte. D9 pewnie jest zajebistym filmem a oglądanie go pierwszy raz na kompie to jakieś kpiny zwłaszcza gdy się tyle na niego czekało tak bardzo podniecało.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 06-09-2009, 20:24
No dobra, kto to jest Mc®G? Zamierzam nim być do października.
Nie żebym nie korzystał czasem z oferty największej wypożyczalni świata, ale im więcej czytam tu pochlebnych opinii, tym bardziej chce mi się iść na D9 do kina.
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...
06-09-2009, 20:25
Mówiąc poważnie, czy ktoś poza Mentalem (który i tak uraczy się divxem) zamierza mimo wszystko wybrać się do kina?
Pytam z ciekawości, bo przypominam sobie głosy mówiące jak to dajemy zarobić takiemu Terminatorowi 4 czy Transformers, ale kiedy pojawia się film do sukcesu którego warto dołożyć tych kilkanaście złotych, to nie, bo trzeba czekać 30 dni. PS. Pokazy przedpremierowe D9 będą 16 września, ale jeszcze nie ma szczegółów. 06-09-2009, 20:25
W ogóle, biorąc pod uwagę jak rzadko trafia się w kinach jakieś solidne s-f, oglądanie tego na telewizorze/monitorze to przejaw czystej głupoty - przepraszam, ale tak to widzę.
[ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 20:27 ] Mierzwiak napisał(a):Mówiąc poważnie, czy ktoś poza Mentalem (który i tak uraczy się divxem) zamierza mimo wszystko wybrać się do kina? Naturalnie ja. Oglądam prawie wszystko co trafia do kin, poza polskimi filmami. Mierzwiak napisał(a):PS. Pokazy przedpremierowe D9 będą 16 września, ale jeszcze nie ma szczegółów. Jeśli wk inach do ktorych zwyczajowo chadzam ten film będzie na przedpremierowych, na pewno pójdę. Jak na każdy potencjalnie ciekawy film. 06-09-2009, 20:25
Danus, dla mnie jest niepojęte (naucz się wreszcie, że "nie" z przymiotnikami pisze się razem :)) jak można powtarzać po kimś, prawie co do słowa, argumentację, uważać ją za swoją i jeszcze dodatkowo za błyskotliwą i zawierającą tak cięty dowcip, że aż musisz władować do posta arcydenerwującego emota z rogami.
Poza tym, to R5 ma jakość w 95% pokrywająca się z DVDripem, który to uważam za najlepszą opcję pod względem proporcji obraz-waga pliku. Do tego nad fotkami spuszczał się tylko Mental, bo to Mental. Ja raz tylko doceniłem CGI na fotce z zastrzeżeniem, że w ruchu pewnie będzie wiele gorzej to wyglądać.
-- Laozi 06-09-2009, 20:27 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,215 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,210 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,575 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp | koronex1989 | 676 | 132,346 |
24-07-2019, 17:49 Ostatni post: Mefisto |
|
| Chappie [reż. Neill Blomkamp] 2015 | Proteus | 294 | 67,065 |