http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
20-12-2009, 02:36
|
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
|
|
to prawda - wciąż nie mogę się nadziwić, jaki ten Wikus jest realny :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 20-12-2009, 02:36
No ja też, tym bardziej podczas scen takich jak te (UWAGA: Mikro pytki!):
Czyżby kosmici byli bardziej realni niż Wikus? :-) Zrzuty z recki "D9"na Blu-ray.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
20-12-2009, 03:19
Po półrocznej przerwie w obcowaniu z D9, mogę stwierdzić jedynie, że nie stracił ani trochę. Rewelacyjne kino rozrywkowe na najwyższym poziomie. Akcja, fabuła, dramat, czarny humor, doskonałe aktorstwo Copleya. Wszystko dopieszczone w najmniejszym detalu. Kocham ten film.
12/10 jak było tak jest dalej :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 14-01-2010, 00:53
DVD przyszło, na razie zapoznałem się z dodatkami. (swoją drogą świetne menu, bardzo w klimacie filmu)
Usuniętych scen jest DUŻO, ale większość z nich usunięto słusznie, bo to tylko życie ze slumsów albo jakieś epizody z eksmisji. Jest za to jedna scena, która mogłaby się pojawić, bo wyjaśnia wiele (choć może widzowie potraktowaliby ją zbyt dosłownie - i stąd jej nieobecnośc). Mowa o programie telewizyjnym z jakimś gościem bodajże z MNU, który tłumaczy, że statek prawdopodobnie nie należy do krewetek, bo zabierali je na pokład, a one nie potrafiły go obslugiwać - nie rozumiały technologii. Wysuwa tezę, że krewetki porwały statek, albo były na nim niewolnikami. To tłumaczy, dlaczego sprzedają sprzęt za psie pieniądze, ale gryzie się z wypowiedzią Blomkampa, który twierdzi że wirus spowodował zagładę kasty "mózgów". Nie ma za to sceny z wywiadem, obecnej w trailerze. Widać powstała tylko na jego użytek. Jest za to parę scen z krewetkami, a bez efektów. Kosmitów kręcono jak Davy'ego Jonesa w Piratach.:) Making of jest - szczerze mówiąc - średni. Niby długi, ale mało rzeczowy. Poświęcony głównie przeżyciom twórców. Blomkamp wypowiada się nawet ciekawie, ale dużo tu obowiązkowego słodzenia, a już czymś kuriozalnym jest wypowiedź Jacksona, który podkreśla zakorzenienie filmu w polityce, puszczona po wypowiedzi Blomkampa, ktory upiera się, że jego film nie ma z polityką nic wspólnego.:) Samo wydanie jednak bardzo dobre, jakość obrazu świetna (po upscalingu). A film - 14/10.:) 19-01-2010, 21:20 military napisał(a):Mowa o programie telewizyjnym z jakimś gościem bodajże z MNU, który tłumaczy, że statek prawdopodobnie nie należy do krewetek, bo zabierali je na pokład, a one nie potrafiły go obslugiwać - nie rozumiały technologii. Wysuwa tezę, że krewetki porwały statek, albo były na nim niewolnikami. To tłumaczy, dlaczego sprzedają sprzęt za psie pieniądze, ale gryzie się z wypowiedzią Blomkampa, który twierdzi że wirus spowodował zagładę kasty "mózgów" Dlaczego sie gryzie? Przeciez koles z MNU mowi o "prawdospodobienstwie", a nie o faktach - czy sie myle? Pytam, bo nie widzialem wycietej sceny.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
20-01-2010, 00:23
Owszem, ale - jak napisałem - zapewne większość widzów potraktowałaby tę wypowiedź jako pewnik i posypałyby się gromy, że reżyser sam nie wie, o czym mówi. Już nieraz się zdarzało, że ludzie uznawali za błąd fabularny coś, co było tylko przypuszczeniem wyrażonym przez postać.
A, jeszcze jedna wada dvd, ale malutka. Na początku jest BARDZO długa reklama technologii blu ray, ale na szczęście da się ją skipnąć. Gdyby się nie dało, byłoby niefajnie, bo trwa z 5 minut. 20-01-2010, 07:25
Ktoś wie jakie będą dodatki w polskiej (łaskawie ogłoszonej...) wersji?
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
21-01-2010, 16:34 Akaki napisał(a):w polskiej (łaskawie ogłoszonej...) wersji?A gdzie taką łaskawie ogłosili? Można linka jakiegoś?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 21-01-2010, 17:49
Np. tutaj.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-01-2010, 17:58
A tu mamy lepszy link.
http://www.timfilmstudio.com.pl/?film=2451 DVD tego filmu mnie nie interesuje tak więc 25 lutego Blu-Ray obowiązkowo trzeba zakupić.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 21-01-2010, 18:04
oczywiście okładka z jakimiś durnymi opisami nań - brawo :roll:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 21-01-2010, 21:32
"Łowca androidów XX w."? Kto takie debilizmy wymyśla? :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
21-01-2010, 21:46
Komentarz reżysera na dvd jest niestety słaby. Gość jest zdenerwowany, jąka się - ogólnie słychać, że to debiutant.:) Zamiast o szczegółach tworzenia filmu, mówi o:
a) osobistym podejściu do filmu b) wyjaśnia to, co dzieje się na ekranie Dopiero gdzieś w połowie się rozkręca i łapie rytm, ale wtedy byłem już tak zmęczony że musiałem przerwać. Wkurzające są kwestie typu: "I love that scene, you know, I love to see a space alien in a slum, you know, it's just a great scene, you know". Takich kwestii jest mnóstwo. Film: 14/10, komentarz: 3/10 31-01-2010, 09:56 military napisał(a):"I love that scene, you know, I love to see a space alien in a slum, you know, it's just a great scene, you know". Uuu, kiepsko. :/ Nie cierpię takiego stężenia "you know" na jedno zdanie. A jak już się rozkręca to mówi o tych szczegółach tworzenia filmu? Dla mnie komentarz bez licznych ciekawostek o szczegółach tworzenia filmu to też komentarz bezwartościowy.
22.04.2011
31-01-2010, 12:29
Wg mnie to jak na gościa z RPA mówi nawet bardzo wyraźnie a cały komentarz audio nie jest taki zły jak przedstawił go tutaj military. Jak na moje to Blomkamp nawija naprawdę sensownie i ciekawie.
majlo napisał(a):Dla mnie komentarz bez licznych ciekawostek o szczegółach tworzenia filmu to też komentarz bezwartościowy.Ciekawostek jest od groma, także nie bój żaby ;-) Wiadomo, komentarz reżysera to zupełnie co innego niż choćby gadanina fachowców od FX, dlatego więcej tutaj mówienia o samym pomyśle na film, genezie jego powstania, całym jego podłożu historyczno-politycznym itd., ale oczywiście znalazło się tutaj miejsce także na opis powstawania konkretnych scen i innych takich. A i nie zauważyłem też, żeby Blomkamp się jąkał czy miał jakiekolwiek porblemy z wysławianiem się - wg mnie mówi normalnie i dosyć spokojnie, zupełnie nie czułem, żeby miał jakąkolwiek debiutancką tremę.
31-01-2010, 14:42
Ciekawa prezentacja Blomkampa o kosmosie, innych cywilizacjach, przyszłości.
Facet nie tylko robi filmy sci-fi, ale i siedzi mocno w temacie. Z niecierpliwością czekam na jego następne filmy. 04-02-2010, 17:17 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,215 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,210 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,576 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp | koronex1989 | 676 | 132,347 |
24-07-2019, 17:49 Ostatni post: Mefisto |
|
| Chappie [reż. Neill Blomkamp] 2015 | Proteus | 294 | 67,066 |