The Hurt Locker (reż. Kathryn Bigelow)
kyle napisał(a):ale nie mam na to ochoty, choćby dlatego że nie lubię jakby kamerę trzymał jakiś 13 latek z apopleksją. Jasne!
Nie widziałeś tefałenowskiego "generała", to nie wiesz co to zdjęciowy chaos.
Zdjęcia do Hurt Locker to przy tym oaza spokoju.

Odpowiedz
Poza tym oto przecież chyba chodziło. O mimesis, odwzorowanie rzeczywistości i pokazanie wojny taką jaka jest, a nie ze sterylnymi zdjęciami etc.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
Film nie zachwyca, ale mimo wszystko można obejrzeć. Jest tu pokazana wojna w Iraku okiem sapera. Niezła nawet rola Rennera. Zabrakło troche wiecej dobrych dialogow i odrobinę większej dramaturgii. Ale i tak trzyma poziom. To kolejny film, ktory pokazuje, ze na wojnie (czy w życiu) trzeba robic swoje, wykonać zadanie, mimo że jest ostrzał, niebezpieczeństwo, problemy, cokolwiek. Albo że saperem trzeba się urodzić :razz: Film na pewno uczy, ale raczej amerykańskich żołnierzy niż nas widzów. Ocena 6/10.

Odpowiedz
Im więcej myślę o HL tym bardziej sobie uświadamiam jak przesadzone są te wszystkie nagrody dla tego filmu. Gdy teraz patrzę na niego z perspektywy czasu to zdaję sobie sprawę jak niewiele z niego zapamiętałem (ok, poza sceną rozbrajania Irakijczyka, ta była super) i że właściwie to po mnie spłynął. Zupełnie nie rozumiem tych wszystkich Oscarów, a już na pewno nie za scenariusz, który wyrwali z ręki Tarantino.
To już Dystrykt 9, który też mnie jakoś specjalnie nie zachwycił, był o wiele lepszy.

Odpowiedz
Zgadzam się że przesadzone. "Hurt Locker" dostał tyle by dokopać Cameronowi. Jak ja lubię teorię spiskowe :mrgreen:

Odpowiedz
Oj to nie spisek tylko człecza natura :)

Odpowiedz
Jeden diabeł :razz:

Odpowiedz
Moim zdaniem nie zasłużył na ten wysyp Oscarów. Film dobry, ale nic poza tym. Kilka fajnych scen, kilka słabych i nudnych. Wielki plus za realizm. Miejscami film ogląda się wręcz jako dokument.
Strasznie irytująca praca kamery podczas dialogów - takie udawane kręcenie z ręki. Sztucznie to wyglądało, takie szarpane minimalne przybliżenia i oddalenia kamery. Niby jest to szczegół, ale bardzo wkurzające jak się zwróci na to uwagę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon