Jakie wydarzenie, Mental? Pamietam, ze kiedys o tym pisales.
30-06-2022, 09:29
|
Strange days (reż. Kathryn Bigelow)
|
|
Chodzi czywiście o zastrzelenie Latashy Harlins.
W latach 80. XX wieku do Kalifornii zaczęli masowo napływać imigranci z Korei Południowej, którzy w większości osiedlali się w dzielnicach kontrolowanych przez czarno-latynoskie gangi. Dwa tygodnie po spałowaniu najebanego menela, Rodneya Kinga, przez patrol drogówki koreańska sprzedawczyni, Soon Ja Du, wdała się w szamotaninę z czarnoskórą nastolatką, podejrzewając ją o kradzież soku. Bójka skończyła się zabójstwem tej drugiej. Du strzeliła dziewczynie w tył głowy, gdy ta odchodziła od kasy. Wieczorne serwisy informacyjne wyemitowały pocięty fragment nagrania: brakowało ujęć ukazujących Harlins okładającą kobietę pięściami przy ladzie. Ława przysięgłych zarekomendowała maksymalny wymiar kary dla Koreanki: szesnaście lat więzienia. Sędzia nie zgodziła się z takim wyrokiem i wlepiła jej pięć lat w zawiasach plus czterysta godzin prac społecznych. Media były zbulwersowane werdyktem, stając murem po stronie murzyńskiego elektoratu i podsycając gniew jego liderów. Kompletnie pomijano szerszy kontekst zabójstwa: Koreańczycy byli od lat notorycznie terroryzowani przez czarnych. W ciągu 36 miesięcy poprzedzających śmierć Harlins miejscowi Murzyni napadli i zabili 37 koreańskich sprzedawców, którzy jako jedyni mieli odwagę otwierać sklepy w kolorowych dzielnicach. Zastrzelenie nastolatki stanowiło więc swoistą kulminację tej nierównej walki. 30-06-2022, 09:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2022, 10:06 przez Mental.)
Nie widziałem tego filmu z 25 lat. Nic z niego nie pamiętałem, oprócz tego, że wtedy mi nie podszedł bo nastawiałem się na jakiś cyberpunk z akcją. Pamiętam, że mnie znudził.
Dziś? Dziś wszedł lepiej bo doceniłem inny punkt ciężkości ale... Jakiż to Cameronowski BLM ideolo wysryw. Czarni dobrzy rasiści vs źli Biali rasiści! A jak! Ocena spada do 3/10 (było chyba 5) EDYTA -------------- Cofnąłem się poczytać stare komentarze. Hehehe.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 16-03-2023, 16:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2023, 16:14 przez shamar.) ![]() Fotka z 1996 r. z rozbiórki warszawskiego kina Moskwa. Wygląda na to, że Strange Days był ostatnim filmem jaki tam grali. Cudownie się to musiało oglądać w przaśnej Polsce sprzed 27 lat :) 06-12-2023, 11:35 (06-12-2023, 11:35)simek napisał(a): Wygląda na to, że Strange Days był ostatnim filmem jaki tam grali. No bo tak było. Lektura
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-12-2023, 15:22
Aż sobie przypomniałem z ciekawości jaki będzie odbiór po latach bo temat "się odświeżył", ale w sumie nic się nie zmieniło.
Taki film zmarnowanych szans ze świetnym klimatem ale takim sobie scenariuszem i dość kiepską końcówką. Zresztą wszystko jest napisane w temacie. Za to młody, długowłosy Fiennes wygląda tu jak brat bliźniak Bradleya Coopera :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
08-12-2023, 22:22 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |