Zero Dark Thirty(Kathryn Bigelow)
Niedawno w sieci pojawił się zwiastun do najnowszej produkcji Kathryn Bigelow, produkcji dość ciekawej, bo pokazującej od środka jedną z najbardziej bezczelnych akcji amerykańskiego wojska ostatnich lat:)
Pewnie były bardziej bezczelne, ale nie o wszystkich się mówi:) A dlaczego o tej się mówi i jeszcze kręci o tym film?
No właśnie, podczas tej akcji zabito najsłynniejszego terrorystę świata Osama Bin Ladena.
Z początku olewałem ten projekt, gdyż wieści niosły, że Bigelow kręci propagandę dla Obamy. Pewnie tak jest, lecz po obejrzeniu drugiego trailerka stwierdziłem, ze trzeba zobaczyć. Klimat wyczuwalny jest niesamowity.
[Obrazek: 41959.3.jpg]
Trailer:

Ciekawe nazwiska w obsadzie, między innymi Edgerton, Strong, jakaś ruda lasia, Chandler.
Spoko ekipa.
Mam nadzieję, że film będzie chociaż w połowie tak dobry jak Hurt Locker.

Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Nowy projekt Bigelow, a więc trudno nie oczekiwać z ciekawością. A "jakaś ruda lasia" pewnie podniesie poziom aktorstwa w tym filmie o jakieś 200% - Jessica Chastain <3<3<3

Odpowiedz
Bigelow = must see. Ta baba ma większe jaja, niż połowa hollywood zebrana do kupy. Porusza świetne tematy i idealnie je nakreśla (K-19, Strangedays, Hurtlocker). Poza tym, to eks żona gościa od aliumz, czy może być źle? :D
loading podpis...

Odpowiedz
(13-10-2012, 22:42)Danus napisał(a): jakaś ruda lasia
Jessica Chastain do kuźwy nędzy!!! Wytknij czasem nos poza produkcje typu Battleship to nie będziesz mieć problemów z rozpoznawaniem co bardziej utalentowanych aktorów :P

Odpowiedz
Danus za tą rudą lasię powinieneś dostać bana przynajmniej na pół roku.

A film mi zwisa, niby Bigelow, ale nie wierzę, że nie wyjdzie propagandowy zakalec.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
(14-10-2012, 10:31)Mierzwiak napisał(a): Jessica Chastain do kuźwy nędzy!!! Wytknij czasem nos poza produkcje typu Battleship to nie będziesz mieć problemów z rozpoznawaniem co bardziej utalentowanych aktorów :P
Za udaną prowokację należy mi się nagroda, a nie ban:P
Słów ruda lasia użyłem celowo, gdyż fakt, że najprawdopodobniej baba będzie jakąś główną bohaterką tej propagandy to mi nie pasuje.

Głównymi bohaterami tej historii byli, są i będą goście z Red Squadron, a tu widzę w zwiastunie głównie sceny z rudą lasią i jej włosy rozwiane przez wiatr:)

Odpowiedz
Wyciekło ujęcie z filmu - moment jak goście z SEALS wchodzą do wilii Bin Ladena:

Odpowiedz
Kilka fotek z filmu:
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRFuarYzim6IWCTGZMkbes...Zf4CL3VtOw]
[Obrazek: zero-dark-thirty-seal-team-six.jpg]
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSGr8nKOPRlYCfQtPiIBW1uZDhxu_SS2JoMgHOAxddte7Vd8sD

Odpowiedz
Wiadomo, czy scenariusz jest oparty na jakichś wspomnieniach/książce/reportażu z prawdziwej akcji, czy to totalnie autorskie spojrzenie na to jak zamach mógł wyglądać?

Odpowiedz
Obama udostępnił Bigelow super tajne materiały, więc to będzie wersja oficjalna wydarzeń: http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/24/kathryn-bigelow-bin-laden-intelligence

Odpowiedz
Film opiera się na oficjalnej wersji administracji Obamy. Podobno nawet Bigelow miała dostęp do tajnych dokumentów i na tej podstawie nakreśliła historię. Ale oczywiste jest, też to, że film i tak nie będzie nawet w kilku procentach odbiciem tego jak naprawdę ta akcja wyglądała.

Odpowiedz
Ja się ciągle zastanawiam na ile ten film będzie trzymał w napięciu, znając w końcu finał? Ale w sumie skoro "Titanic" potrafił choć i tak wiedziałem, że zatonie (sorry za spoiler) to może i tu wyjdzie.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Z nieoficjalnych źródeł wiem, że na końcu będzie twist. Jeden z SEALSów będzie rozsypywał prochy Bin Ladena do oceanu, zawieje wiatr i...

:) :)

Odpowiedz
Pojawiły się pierwsze recenzje. Na RT póki co 8 pozytywnych, przy braku negtywnych, ze średnią... 9,7. Bardzo chwalona jest reżyseria i dramaturgia filmu. A Chastain podobno zagrała rolę życia i wielu typuje ją do Oscara.

Odpowiedz
A co z scenami akcji. Bo w zwiastunie jest wiele błędów i sucharów wielkości Teksasu.

Odpowiedz
Scen akcji jest ponoć niewiele, blizej temu do miana politycznego thrillera, ale stoją na wysokim poziomie realizacyjnym i dramaturgicznym.

btw, na FilmWebie przy filmie widnieje polski tytuł: Wróg nr 1. Jakby nie można było zostawić oryginalnego tytułu...

Odpowiedz
Jeśli jest niewiele i są takie jak na zwiastunie, to znów żołnierze będą śmiać z filmu jak nasi z Misji Afganistan:)

Odpowiedz
Mam nadzieję, że nie trafię na nich w kinie, bo strasznie nie lubię wieloosobowych ekip znajomych komentujących film i śmiejących się podczas seansu. Bigelow udowodniła Hurt Lockerem, że ma większe ballsy niż większość facetów w Hollywood. Potrafi kręcić sceny akcji. Czekam i mam w dupie czy będzie zgodnie z prawdą czy nie byle było emocjonująco.

Odpowiedz
(27-11-2012, 15:29)Danus napisał(a): Jeśli jest niewiele i są takie jak na zwiastunie, to znów żołnierze będą śmiać z filmu jak nasi z Misji Afganistan:)
To pewnie ci sami, co zachwycali się "Act of Valor"? :)

Odpowiedz
Rozmawiamy o wartości merytorycznej filmu, czy artystycznej?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon