Ankieta: Którą część OT uważasz za najlepszą?
A New Hope
The Empire Strikes Back
Return of the Jedi
[Wyniki ankiety]

Star Wars: Original Trilogy (IV-VI)
Cytat:Klasyczne Star Warsy to dla mnie największe arcydzieło w dziejach sztuki, oglądam każdą część po kilka razy w roku i nigdy nie mam dość.
Sam zakończyłem powtórkę całej sagi i zdanie mam takie samo od lat: nowa trylogia to filmy średnie, w porywach do dobre, a ogląda się je przyjemnie ze względu na uniwersum, w którym się toczą. Stara trylogia to filmy bardzo dobre w porywach do świetnych, ale ja mogę je już powtarzać tylko w gronie dobrych kumpli w taki sposób, że właściwie przez cały seans gadamy wymieniając się uwagami, odnosząc wydarzenia z ekranu do innych filmów/książek/komiksów/gier w których coś było wytłumaczone czy wspomniane, nie byłbym w stanie teraz obejrzeć np. ESB samemu i udawać, że emocjonuję się fabułą. Dla mnie doświadczanie Star Warsów to już mniej filmy, a bardziej wspominkowa sesja kultowych scen, dialogów i postaci. Więc zupełnie subiektywnie każdy seans któregokolwiek z filmów sagi to dla mnie 10/10, a starając się ocenić obiektywnie same filmy, a nie moje wspomnienia z nimi związane, to daję takie noty:
1. Mroczne Widmo 6/10
2. Atak Klonów 5+/10
3. Zemsta Sithów 8-/10
4. Nowa Nadzieja 8/10
5. Imperium Kontratakuje 9/10
6. Powrót Jedi 8/10

Odpowiedz
Cóż, sam bym w całości już tego raczej nie obejrzał, ale pewnie za niedługo zacznę oglądać z córką Język

Cytat:a starając się ocenić obiektywnie same filmy

Odpowiedz
Specjalnie dla takich jak Ty dodałem tam słówko "starając się", bo pomyślałem, że pisząc "oceniając obiektywnie" ktoś natychmiast wklei jakiegoś gejowskiego gifa Duży uśmiech

Odpowiedz

Odpowiedz
Sympatyczne, ale zły temat zważywszy, że ma strój szturmowców od Abramsa.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Hamill wygląda świetnie, nawet lepiej niż w trakcie kręcenia TFA. Jeżeli jest coś, co chcę zobaczyć najbardziej w nowej trylogii, to właśnie Luke'a emanującego szeroko pojętą zajebistością.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(03-12-2015, 22:43)Lawrence napisał(a): Sympatyczne, ale zły temat zważywszy, że ma strój szturmowców od Abramsa.

Ooops. Nie wiem jak to się stało, byłem przekonany, że wklejam do tematu o TFA.

Odpowiedz
(03-12-2015, 17:45)Juby napisał(a): http://www.youtube.com/

Dlaczego postujesz to w ZŁYM TEMACIE (jak zauważono)?
Dlaczego nie przestrzegasz zasad i robisz śmietnik Uśmiech

PS - sam to miałem wstawiać. We WŁAŚCIWYM TEMACIE Uśmiech
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Powtórka Star Wars w wersji despecialized z Knapikiem nadspodziewanie udana. Zdecydowanie lepiej mi się to ogląda ze świadomością, że mam przed oczami to, co ludzie oglądający to w kinie w 1977 roku - zero CGI, tylko i wyłącznie to, co dało się wtedy zrobić tradycyjnymi metodami, a co wyszło wręcz rewelacyjnie. Wizualia w ogóle robią tutaj niesamowity klimat. Do plusów zaliczyłbym również aktorstwo, gorzej, że chwilami trochę brakuje emocji - scena śmierci Obi Wana jest lajtowa, nijaka i ogólnie słaba. Jego konfrontacja z Vaderem w dzień po obejrzeniu e. III wypada miernie i nawet nie chodzi tu o choreografię, tylko ładunek emocjonalny. Pod koniec ktoś wspomina Lei o Alderanie, a ta odpowiada "to nie czas na żałobę", pewnie, jasne, zginęli wszyscy, których znała, ale who gives a fuck? Fabularnie to nic specjalnego - czy to problem? W sumie niekoniecznie.
Tak czy inaczej ten film nigdy nawet nie zbliży się w moim rankingu do tych, które cenię najbardziej.

8/10 - oglądało mi się nieco lepiej od Zemsty, przy czym jest to głównie zasługa tego jak ten film wygląda, a gdy nie jest obsrany CGI dodatkami robi jeszcze większe wrażenie.

PS. Czy ewidentny black crush w ciemniejszych scenach (szczególnie widoczny na początku, gdy roboty są schwytane przez kurdupli oraz w scenie z szambem i zgniataczem) jest też normalnie na blu-ray czy to gość od DE pokpił sprawę?

Odpowiedz
@Gieferg
[Obrazek: 77b33d4a26e5793d1a337ac67b0588f5.350x350x1.png]
Od siebie dodam jak miecz świetlny idealnie tu się wpasuje i zgadza się z tym co mówi Obi-Wan. Uzywany jest tylko wtedy, gdy naprawdę robi się niebezpiecznie i to tylko, gdy sprzyjają okoliczności (sztuczka z kontrolowaniem umysłu - siekanka ostrzem w towarzystwie szturmowców zdecydowanie nie wchodzi w rachubę).

W kantynie Obi-Wan najpierw stara uspokoić zadymiarza i proponuje mu drinka na zgodę. A gdy zadymiarz wcale nie chce zgody, to nie ma przebacz.

Albo w Gwieździe Smierci Obi-Wan miecz wyciąga dopiero, gdy na drodze stoi mu Vader z otwartym ostrzem. Wcześniej tylko się skrada, unika konfrontacji itp.  

Odpowiedz
Empire strikes back - teoretycznie większość zalet poprzednika mamy i tutaj, do tego dochodzi też mocna końcówka, ale poza tym... Przez większą część filmu niewiele ciekawego się dzieje, a całość zdaje się być tylko przygodowym ale nie dość wciągającym wypełniaczem między o wiele zgrabniejszą pierwszą częścią trylogii a... równie niezgrabnym jej finałem (w którym ponownie tylko zakończenie, a właściwie jedna z jego trzech części składowych jest naprawdę dobra). Niby wszystko fajnie, ale jakby nie do końca. Trochę się wynudziłem na środkowej godzinie filmu i mam wrażenie, że z ep. V i VI dałoby się co prawda wykroić idealny sequel dla ep. IV, ale w tym celu trzeba by tak z 1/3 albo i połowę materiału wywalić.

7/10

Odpowiedz
A ja nie wiem czy środek to nie moja ulubiona część tego filmu. Takie sceny jak rozmowa Vadera z Imperatorem, czy nawet scena jak widzimy Vadera w kapsule z powoli nachodzącą maską - są dla mnie świetne.
Plus nie wiem czy to właśnie w Imperium Kontratakuje nie ma najlepszej sceny w całej Sadze - konfrontacja Luke'a z cieniem.

Pamiętam, że chyba kiedyś leciały Gwiezdny wojny na niemieckiej telewizji (mieliśmy satelitę) byłem wtedy małym dzieciakiem. I jeszcze nie widzialem tej serii. I skacząc po kanałach natrafiłem przypadkiem na tę scenę. Ta walka, odcięcie głowy i to ujęcie na twarz. Jako dziecko naprawdę nieźle się przeraziłem. I było to w sumie moje pierwsze przeżycie związane z Gwiezdnymi wojnami i dość traumatyczne.
Co jeszcze lepiej świadczy o tej scenie.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
@Gieferg, dajesz Zemście wyższą ocenę niż TESB?
Proszę Cię...

Odpowiedz
No sorry, że się nudzę przy tym "arcydziele" Język

Odpowiedz
Nudzić się przy najlepszej części... Abstarhuje od tego, jak można stawiać tego niskobudżetowego kloca SWI, ponad film, który naprawiał wszystkie (większość) jego błędów.

SWI jest niedorzeczne i widać, że było robione na "odpier. się" - miksujemy co się da a póxniej się zobaczy.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jeżeli kogoś to obchodzi, to Harmy udostępnił workprint do Despecialized Edition ROTJ w wersji 2.0.

Odpowiedz
Obchodziłoby wczoraj, dzisiaj już niekoniecznie Język

Return of the Jedi - no cóż, gorzej niż myślałem. Przez czterdzieści minut usiłują wyciagnąc Hana, potem przez godzinę ganiają po lesie z pluszowymi miśkami i nawet finalowa konfrontacja nie jest taka dobra, jak mi się wydawało - ot Palpatine powtarza w kółko to samo "Twoi przyjaciele zginą!" , "Przejdź na ciemną stronę" "Patrz jak giną" "Uderz!", Luke: Nie zrobię tego!, Palpatine: Zrobisz!, Luke: Nigdy! Palpatine: Zrobisz to, zobaczysz! I tak z piętnaście razy, aż w końcu Luke nie wytrzymuje i to robi. Na koniec impreza z miśkami i do widzenia. Gdyby nie świetne wizualia i główni bohaterowie, nie byłoby czego pamiętać.

6/10

Uff, przebrnąłem przez całość, niestety pod koniec było to już naprawdę męczące i wątpię bym wracał do tych filmów w ciągu najbliższych lat.

Odpowiedz
(09-12-2015, 12:42)Gieferg napisał(a):  I tak z piętnaście razy

Przecież o to chodziło, by go podpuścić.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Dokładnie. Testował jego cierpliwość, świetnie później widać jak Luke podczas walki z Vaderem siedzi w półcieniu. Jak toczy się w nim walka. Dlatego go podpuszczał, testował, bo czuł, że jest w nim konflikt.

Odpowiedz
(09-12-2015, 01:16)shamar napisał(a): Nudzić się przy najlepszej części...

Powtarzając trylogię zwróciłem uwagę na to jak pod każdym względem TESB jest lepsze od SW. Postacie znamy od początku, więc akcja rusza z kopyta szybciej i trwa przez cały film, w końcu poznajemy Yodę (in his prime), Lanod i Imperatora, EV postarzał się mniej, miał prawdopodobnie największy twist w historii kina (to IMO ogromny plus), no i:
- walka Vader vs. Luke > walka Obi-Wan vs. Vader
- Bitwa na Hoth > Bitwa przy Yavinie
- Efekty specjalne w TESB > efekty w SW
- zdjęcia to samo
- muzyka to samo (The Imperial March!)

Myślałem o tym sporo i serio nie pamiętam w czym oryginał wygrywa z kontynuacją.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon