Zimna wojna (2018) reż. Paweł Pawlikowski
Ciekawi mnie, jak to jest z tym czasem trwania, bo jedne żródła podawają 84 minuty, a inne 98 minut.

Odpowiedz
(11-05-2018, 12:30)PropJoe napisał(a): Za kwadratowy, za antypolski, za nudny, za przestylizowany, za głośno krzyczy, że jest sztuką. Teraz jeszcze za krótki.;)
Pawlikowski nie umi w kino najwyraźniej :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Kulig nazywana europejską Jennifer Lawrence :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(11-05-2018, 12:33)nawrocki napisał(a): Ciekawi mnie, jak to jest z tym czasem trwania, bo jedne żródła podawają 84 minuty, a inne 98 minut.

Z kolei jedne źródła podają, że owacja po filmie trwała 10 minut a inne że 15.
http://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,23384986,doda-w-cannes-nagrala-reakcje-ludzi-na-zimna-wojne-od-10.html
http://www.gala.pl/artykul/cannes-2018-sukces-zimnej-wojny-pawlikowskiego-aplauz-przez-15-minut-180511033117

Odpowiedz
Myślę, że odpowiedź w obu przypadkach jest prosta. Pamiętajcie, że love is the one thing that transcends dimensions of time and space czy jak to było. A to w końcu film o miłości, nie?

Odpowiedz
Chciałbym kiedyś pojawić się w Cannes tylko po to, żeby zobaczyć jak to z tym aplauzem po końcu filmu jest :) Bo z doniesień prasowych to wynika, że filmy mające tam premierę są albo rozczarowaniem albo dostają 10-20 minutowe brawa. Nie wiem jak dla was, ale nawet jakby kto mi pokazał po raz pierwszy Ojca Chrzestnego to nie klaskałbym 15 minut, tylko minutkę-dwie.

Odpowiedz
Ja bym raczej chciał usłyszeć to słynne buczenie. Bo niby taki kulturalny festiwal a mi z kolei trudniej niż 15 minutowy aplauz wyobrazić sobie buczenie w takim miejscu, zwykle w obecności twórców itd.

Odpowiedz
W każdym razie bardzo miło, że reakcje pozytywne, polskiego kandydata do Oscara już chyba mamy.

Odpowiedz
Też mnie to zastanawia.
15 minut stać i klaskać? Kurde, przecież to wbrew pozorom szmat czasu. Już po minucie był odpuścił.

Odpowiedz
Na głównej wisi już bardzo nieprzychylna recenzja, jednak można jej nie traktować serio, bo autorowi nie podobała się też Ida :p

Odpowiedz
Ogólnie autora tej recenzji chyba mało kto traktuje serio.

Odpowiedz
Serio? Dlaczego?

Ten fragment niestety może sugerować problem podobny do tego, o którym pisałem w odniesieniu do Idy.

"Będzie więc i emigracja na zachodzie i życie w ponurej polskiej rzeczywistości, i artystyczny sukces i chałtura w podrzędnym klubie. Nie sprawia to wrażenia nieprawdopodobnego, ale na pewno już usilnie sklejonego. Narracyjna struktura filmu – rozpisana na półtorej dekady i kilka lokalizacji – i bardzo krótki metraż filmu (84min) nie współgrają ze sobą."

Odpowiedz
Cytat:bo autorowi nie podobała się też Ida :p

Jak komuś się podobała Ida, to jego recenzje mnie zasadniczo nie interesują.

Odpowiedz
Z Niedźwiedzkim jest taki problem, że koleś gubi się, gdy wychodzi poza swoją animowaną niszę(w której radzi sobie dobrze). Przypominam takie kwiatki jak kompletne niezrozumienie tak prostego i rozrywkowego "Ostatniego smoka", widzi w losach pacyfisty-anasbaptysty(Hacksaw Ridge) wojenną agitkę, a z Desmonda Dossa robi katolika(lol), a wisienką na torcie było doszukiwanie się antykomunistycznej, amerykańskiej propagandy w "Systemie/Ofierze 44" i "demonizowania stalinowskich funkcjonariuszy"(double lol).

I czego chcesz od Crasha?

Odpowiedz
(11-05-2018, 13:14)Dr Strangelove napisał(a): Z kolei jedne źródła podają, że owacja po filmie trwała 10 minut a inne że 15.

Na Polsacie czy TVNie mówili, ze 4 minuty.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat: nie powinny być publikowane publicznie)

A można publikować niepublicznie?

Odpowiedz
(11-05-2018, 17:09)PropJoe napisał(a): Serio? Dlaczego?
Bo jest znany z wypisywania głupot/kuriozalnych nadinterpretacji. Phlogiston2 rozpisał się bardziej, więc odsyłam do lektury jego posta. ;)

A od Waleckiego/Crasha się proszę odpierwiastkować. Najlepszy recenzent na KMF i jeden z moich zaufanych forumowiczów, jeśli chodzi o polecane filmy.

Odpowiedz
Typowe nadinterpretacje charakterystyczne dla współczesnej krytyki filmowej, zwłaszcza o lewicowym odchyleniu. Może zrobiłby karierę na Indie Wire, Variety albo Colliderze.

Odpowiedz
Cytat:Ogólnie autora tej recenzji chyba mało kto traktuje serio.

Zgadzam się.

4/10 dał Sausage Party, tyle samo nowemu filmowi Pawlikowskiego... "bo zbyt przewidywalny i teatralny". xD Ida też jego zdaniem kiepska.

2/10 Na skraju jutra
3/10 Przełęcz Ocalonych
4/10 Sędzia.
4/10 To
5/10 Sicario

Miałka i pusta ekranizacja Małego Księcia 9/10, kretyńska Maleficent 7/10, Transcendencja 6/10.

Żeby chociaż jakoś solidnie takie wybory argumentował, ale nie. Rownie irytująca ubogość informacji w recenzji - śmiesznie wypada zarzut o krótki metrażu filmu w tak krótkiej recenzji. A w moim odczuciu recenzja albo powinna dobrze opisać film - wspominając w przypadku takiego filmu o aktorstwie (zero info), jak na film muzyczny również zero info o muzyce. Albo być fajnym felietonem. Nagle wielkim problemem jest to, że komunistyczny aktywista to śliski i zły typ (??). Jeszcze brakuje oficera gestapo i zarzutu, że jest w filmie zły. Klisze też nie muszą być zarzutem, na dobrych i dobrze zrealizowanych kliszach można zrobić świetny film. A tu stanowią one z 80% krytyki.

Czyli wysmakowane piękne zdjęcia, interesujące i dobrze zrealizowane refleksje o ludziach, obstawiam że też dobre aktorstwo... 4/10 (??).

Odpowiedz
(11-05-2018, 20:02)Gieferg napisał(a):
Cytat: nie powinny być publikowane publicznie)

A można publikować niepublicznie?
Można coś publikować na jakiejś zamkniętej grupie, wtedy będzie publikowanie niepubliczne.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon