Kler (Wojciech Smarzowski, 2018)
Przecież to logiczne, że Jakubik sprawdzał, czy chłopak nie ma siniaków. Później ten sam chłopak nie chciał grać w nogę, bo dzieciaki grały bez koszulek.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(18-09-2018, 11:57)Mierzwiak napisał(a): To plakat Andrzeja Pągowskiego.

Nie rozumiem przekazu, świnka skarbonka kojarzy mi się tylko z jednym - oszczędnością i trwaniem w postanowieniu odkładania na coś.

zdałem sobie dziś sprawę że po seansie ta świnka może kojarzyć się jeszcze z czymś, zwłaszcza że fiolet to kolor sutanny arcybiskupa
najpewniej to kompletnie niezamierzone, ale wyszło zabawnie
tak że o.

Odpowiedz
Ameryki Wojtek nie odkrył. Wiadomo, że księża robią walki, wykorzystują swoją pozycję i mają ciągoty homoseksualne, a część niestety gorsze, ale ...

Nie rozumiem bólu dupy. Zwłaszcza osób, które nie widziały filmu. Sama instytucja jest pokazana w złym świetle, ale są w niej ludzie dobrzy (Jakubik, Wieckiewicz). Ułomni, mający swoje słabości, a jednak jakiś morlany kodeks.

Ważny to film i potrzebny. Podczas sceny w sierocińcu cała sala siedziała w totalnym milczeniu.

Sporo łopatologii, sporo walenia oczywistosciami po twarzy, ale 7/10.

Najlepiej charakter tej instytucji pokazuje postać Braciaka i to, że podchodzi do kościoła jak do korpo. Którym ten jest.

Odpowiedz
jak ja się cieszę, że to jednak nie było jednak vego podobne.

kurde, fajne to kino robi smarzowski, fajnie jakby za granicą coś więcej o nim by mówiono. 

Odpowiedz
(05-10-2018, 14:09)f.lamer napisał(a): zdałem sobie dziś sprawę że po seansie ta świnka może kojarzyć się jeszcze z czymś, zwłaszcza że fiolet to kolor sutanny arcybiskupa
najpewniej to kompletnie niezamierzone, ale wyszło zabawnie

Kwiii, kwiiii, kwiii.

Odpowiedz
1,7 mln widzów w tydzień w Polsce. Prawa do filmu zostały sprzedane m.in. do USA, Kanady, Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii oraz krajów skandynawskich. Jeszcze się będzie działo.

Odpowiedz
W sumie to sequel z Braciakiem podbijającym Watykan i stającym się papieżem byłby spoko.

Odpowiedz
Dziwny film. Bardzo trudny w ocenie. Oczywiście nie jest to żaden Vega, Patryk ze swoimi bieda filmikami nawet nie ma startu do Smarzowskiego, zarówno pod względem scenariusza, realizacji jak i aktorstwa. Niestety, Smarzowski sam jest tu dla siebie największym wrogiem. Gdyby nie był reżyserem mógłby spokojnie machać łopatą, wszystko w "Klerze" jest jasne, pewne i serwowane widzowi jak na tacy. Nie ma tu miejsca na własną interpretacje, tak naprawdę to ocenę poszczególnych postaci film także zdaje się narzucać.
Jednocześnie jest zdecydowanie mniej stronniczy i bardziej sprawiedliwy niż niektórzy twierdzą. Byłem aż zaskoczony. Smarzowski broni ludzi którzy dali się wciągnąć w to bagno, pokazuje dobre choć zagubione jednostki a antagonizuje samą instytucje (świetnie uosabianą przez dwójkę bohaterów). Nie przeraża, nie szokuje, ale zdecydowanie mocno angażuje w historie każdego bohatera. Nie lubię polskiego kina, męczę się na większości filmów, ale tutaj poczułem się naprawdę wciągnięty a dramaty chociażby Jakubika w jakiś sposób mnie poruszyły. Sam Jakubik gra tutaj role po prostu monumentalną i wspaniałą. Gdyby to był film amerykański to spokojnie byłby wymieniany wśród faworytów do Oscara. Jest tu wiele scen perełek z nim w roli głównej, w ogóle uważam, że jakby film zakończyć na "Idźcie z Bogiem" zamykającym jego kazanie to byłoby znacznie lepiej bo kolejne sceny to absurd na absurdzie (ostatnia scena była śmieszna a chyba nie o to chodziło). Koledzy z planu też dają rade - z wskazaniem na Braciaka który jest równie wybitny i ma znakomicie poprowadzony wątek oraz Gajosa który cóż, jest najlepszym możliwym Gajosem. Reszta różnie, ale aktorsko ogólnie jest zdecydowanie na plus.
Realizacja też daje rade, zdjęcia są świetne, muzyka sama w sobie też bardzo dobra chociaż zdarzają się sceny niczym z "Wołynia" które dla mnie średnio pasują do całości filmu. Za to montaż jest ciekawy, ale b.dobrze wpływa na film. Problem mam z humorem, jest tu kilka momentów gdzie pozwoliłem sobie na uśmiech, ale jest też masa scen które mają rozbawić konkretną widownię (scena z młodym policjantem na komisariacie) i często są wrzucone w najmniej odpowiednie momenty. Sala umierała ze śmiechu i to przynajmniej kilkukrotnie w momentach które wcale takowe nie miały być. To trochę jak z filmami Marvela (poza IW), Smarzowski czasami zapomina kiedy należy rozładowywać napięcie. No i ta łopatologia, dosłowność i wszechobecna patologia i nędza, beznadzieja etc (wszystko co się dzieje w tle akcji zakrawa o kpinę). Reżyser nawet nie spróbował stworzyć bardziej skomplikowanej i subtelnej historii.

"Kler" jest jednak filmem ważnym. Może nie aż tak dobrym jakby mógł być (bo gdyby pozmieniać tu parę elementów to byłoby arcydzieło), ale na pewno nie zaszkodzi. Mam tylko nadzieje, że ludzie przestaną go odbierać jako jednostronny hejt.
7/10

Więcej nie idę na tego typu film do kina tydzień po premierze. Ludzie na sali osiągneli jakiś nowy, niezrozumiały dla mnie poziom.

Odpowiedz
(05-10-2018, 18:25)Arahan napisał(a): 1,7 mln widzów w tydzień w Polsce. Prawa do filmu zostały sprzedane m.in. do USA, Kanady, Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii oraz krajów skandynawskich. Jeszcze się będzie działo.

Dupa tam. Zrobią rimejka :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(06-10-2018, 00:18)Kuba napisał(a): Niestety, Smarzowski sam jest tu dla siebie największym wrogiem. Gdyby nie był reżyserem mógłby spokojnie machać łopatą, wszystko w "Klerze" jest jasne, pewne i serwowane widzowi jak na tacy. 

no jak to, przecież nawet w tym temacie się kłócili o co chodziło w poszczególnych scenach :)

Odpowiedz
Nie wiem, nie czytalem większości, dla mnie nie ma tam za bardzo co rozpatrywać.

Odpowiedz
Z tym podnoszeniem koszulki to faktycznie, aż szok że się zasugerowałem i uznałem postać Jakubika za winną.

Odpowiedz
2,5 mln widzów po 10 dniach, rekordowy drugi weekend:
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/ilu-widzow-zobaczylo-film-kler

Myślę, że spokojnie dobije w okolice TOP 5, jeśli chodzi o frekwencję w polskich kinach po 1989. Smarzowski zawstydził Vegę. :) Miałem się wybrać w najbliższym czasie, ale zarezerwowane 3/4 sali na praktycznie każdym seansie, który mi pasuje, skutecznie mnie do tego zniechęca.

Odpowiedz
(06-10-2018, 00:18)Kuba napisał(a): ... chociaż zdarzają się sceny niczym z "Wołynia" które dla mnie średnio pasują do całości filmu.

Jakie to sceny?

P.S. Dla wyspiarzy Kler (Clergy) premiera już w ten czwartek.
Nie lubię snobów, hipsterów i internetowych cwaniaków

Odpowiedz
PiS to jednak idioci, dali sie wciagnac w kampanie marketingowa filmu i spowodowali swoim kwiczeniem jeszcze wieksza sprzedaz filmu. A Smarzowski tylko liczy kase i mysli, ze robi dobre filmy i kierunek jaki obiera jest prawidlowy. Otoz nie.
Po wolyniu obiecalem sobie, ze nigdy wiecej nie obejrze w kinie filmu Smarzola. Nie wiem co mnie podkusilo i obejrzalem Kler. To film podobny stylem do poprzedniego i moim zdaniem jest styl niestrawny, nieogladalny.
Smarzowski w jakis sposob probuje byc kontrowersyjny, ale mu to w ogole nie wychodzi. Jego kontrowersje to sa takie oczywistosci wbijane widzowi lopata. Kler jest nudny, nie ma w nim za grosz emocji, nie trzyma w napieciu, a bohaterow przedstawia w sposob ktpry sprawia, ze mam wszystkich w dupie i mam gdzies co sie z nimi stanie.
W dodatku rwany i chaotyczny montaż i najebanie watkow tak jakby chcial wsadzic jak najwiecej waznych tematow. Nie tedy droga.
Nie jest to film wazny, nie podejmuje waznych tematow, niczego o czym nie wiedzialbym od kilku lat i co nie pojaeialoby sie w mediach w ostatnich kilku latach, film niczego nie rozlicza jak chcialyby srodowiska lewackie. Z drugiej strony PIS niepotrzebnie zaczal hejtowac produkcje twierdzac, ze to atak na kosciol i obraz jest dla katolikow obrazoborczy, otoz nie. Nic takiego ten film nie prezentuje, wiec każda ze stron sie myli. To naprawde slaby film, ktory narracyjnie lezy i nie warto robic temu produktowi filmopodobnemu reklamy.
1/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
A teraz z równie dużym znawstwem obejrzyj The Last Jedi i daj 10/10 jak zwykle.
Nic nie zrozumiałeś, ale w ogóle mnie to nie dziwi.
Over and out.

Odpowiedz
Wszystko zrozumialem. Po prostu ten twor do mnie nie przemawia, jest nieogladalny. Jak chcesz film o rozliczeniu kosciola to sobie Spootlight obejrzyj. Tak powinien taki film wygladac a nie takie niewiadomo co.
I po co przytyk do The Last Jedi, leczysz jakies kompleksy?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
"Kler jest nudny, nie ma w nim za grosz emocji, nie trzyma w napieciu, a bohaterow przedstawia w sposob ktpry sprawia, ze mam wszystkich w dupie i mam gdzies co sie z nimi stanie."

Po tym przestałem czytać. Danusia, za ambitny?

Odpowiedz
<wstaw żart o inwazji obcych tutaj> :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Danus napisał(a):Nie jest to film wazny, nie podejmuje waznych tematow

Wtf.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon