Halloween (1978-2020)
Może pisali do siebie listy? Prison Pen-Pals;)

Odpowiedz
Tak było. Powinni temu poświęcić 3 sezon 13 Reasons Why - 13 listów od Michaela pod wpływem których Laurie została Sarą Connor.

Odpowiedz
(20-10-2018, 18:58)Mierzwiak napisał(a): Czekam na nowy koszmar (get it?) z Ulicy Wiązów ignorujący wszystkie sequele, oczywiście z Heather Langenkamp w roli głównej i podstarzałym Fredem :)

Ach, nie ta seria.

https://variety.com/2018/film/news/friday-the-13th-vertigo-entertainment-and-lebron-james-springhill-entertainment-1202988428/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(20-10-2018, 19:22)Albertino napisał(a): Mam nadzieję, że ludzie stojący za tym filmem są na tyle kumaci, że teraz dadzą hajsy na jakiś fajny horror samemu Carpenterowi...

Lepiej nie. To znaczy niech dadzą mu zielone światło na kręcenie filmów, ale mało kasy. Im mniej miał pieniędzy, tym lepsze filmy kręcił. ("Coś" i "Wielka draka w chińskiej dzielnicy" to wyjątki potwierdzające regułę :D ).
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Na pewno wszystkich szalenie zaskoczę stwierdzając, że film jest umiarkowanie denny. Właściwie trudno znaleźć choć jeden powód, dla którego warto pójść na to do kina. Na pewno nie jest nim Curtis, która zgodnie z oczekiwaniami odstawia karykaturę. Zadziwiające, o ile lepiej napisany i zagrany był ten sam motyw w nienadzwyczajnym przecież H20. Nowi bohaterowie w najlepszym razie nijacy (wnuczka), w najgorszym aktywnie irytujący, jak choćby zięć czy parka podcasterów z trailera - mam nadzieję, że to była zamierzona parodia takich osobników. Otwierająca scena z ich udziałem jest tak żenująca, że aż montażysta musiał ją uciąć i zrobić miejsce dla nadmuchiwanej dyni. W sumie najlepsza postać to pyskate bambusiątko robiące za comic relief. Niespodzianka, komikom najlepiej wyszła komedia.
Fabuła pisana na kolanie, choć jest w niej potencjalnie fajny motyw, gdyby go rozwinięto - szkolenie córki (która powinna być centralną postacią i mieć lepsze kwestie niż "świat nie jest zły, to dobre miejsce pełne miłości i zrozumienia"). Jest też what a twist, który można skwitować tylko pogardliwym parsknięciem, choć łatwo było go uratować:
Oczywiście naiwnością byłoby sądzić, że za dwa lata nie wyjdzie Halloween: Resuscytacja.
Lepsze części serii (chronologicznie): Halloween, Halloween 2, Halloween 3, H20, Halloween, Halloween 2. Gratulacje dla twórców, przeskoczyliście wysokie standardy Busta Rhymesa. Trick or treat, motherfuckers.
4/10

Odpowiedz
A co jest karykaturalnego w roli Curtis? Możesz nawet spoilerować bo dla mnie slashery to takie filmy w których nie przejmuję się spoilerami. A to ze film nie podoba Ci się to mnie nie zaskoczyło bo opinie wcale nie są tylko na plus, też wiele osób narzeka na film, ale nawet ci co narzekają zgodnie twierdzą, że Curtis to jeden z plusów filmu, niektórzy mówią nawet o życiówce (chociaż w to akurat nie wierzę).

Odpowiedz
To raczej żaden spoiler: zestawię dwie sceny - z H20 i z Haloween 2018.
1. H20 - Curtis pije wino ze swoim facetem w knajpie. Facet wychodzi do łazienki, Curtis szybko zamawia drugą lampkę, jeszcze szybciej opróżnia pierwszą i napoczyna drugą, żeby wyglądała jak pierwsza. Proste i wymowne - Laurie stara się tworzyć pozory normalności, ma w tym wprawę, ale widać, że z trudem się trzyma.
2. Halloween - Curtis wparowuje na rodzinną kolację do knajpy, zabiera zięciowi kielicha i opróżnia, po czym siada i od razu zaczyna jęczeć o tym jak jej strasznie ciężko bo Michael Myers.
I taka jest cała ta rola - na chama, najprostszymi środkami.

Odpowiedz
A mi sie podobalo. Film ktory nieczego nie udaje. Prosta historia prowadzaca do jednego, Michael ktpry idzie przed siebie i sieka ludkow. Fajny gore, postacie ktore nie irytują. Polubilem tez Strodie w tej wersji, nawet jej kibicowalem.
Score mimo, ze odtworczy to jednak ma cos w sobie i imo uwzam za znakomity.
Jedyne minusy to para niepełnosprawnych dziennikarzy oraz to, ze Michael nie zabil niemowlaka w kolysce po ubiciu matki.
Mocne 8/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Mój ulubiony morderca powrócił w wielkim stylu! Film prosty i dość staroświecki, ale efektywny jeśli chodzi o trzymanie widza w nieustannym napięciu. Warto podkreślić, że aktorstwo również stoi na wysokim poziomie (Jamie Lee Curtis!) a postacie dają się lubić (szczególnie śliczna Andie Matichak), co w tego typu kinie nie jest aż tak częstym zjawiskiem. Dla mnie to bez wątpienia jeden z najlepszych horrorów roku obok Suspirii oraz godna kontynuacja kultowego dzieła Johna Carpentera
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz

Odpowiedz
Co za szmelc. Po tym ile to kasy zarobiło możnaby się spodziewać; że to przynajmniej dobry film. Nie, to jest badziew na miarę tych ostatnich kontynuacji.
Nakręcili se WTÓRNĄ kontynuacje, z typowymi idiotyzmami jak z najglupszych przedstawicieli gatunku.
W 2019 wymagać odrobinę realizmu?

3/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Halloween 2018 by David "spec od komedii" Gordon Green - oddajcie mi 100 minut mojego życia. Co to było?

Tym bardziej doceniam fakt, że udało mi się zobaczyć wersję Zombiego - wersję, która może i jest kontrowersyjna, ale jest CZYMŚ INNYM, czymś nowatorskim, brutalnym i pokazującym gatunek slashera od najlepszej strony, a przy tym nie używającym klisz w sposób tak oczywisty. Ktoś kiedyś nazwał Halloween Zombiego mianem "Batman Begins" dla slasherów. Dla odmiany Green zrobił coś na poziomie Green Lantern dla filmów komiksowych.

Mamy tutaj irytujących i głupich bohaterów (JLC urwała się chyba ze skeczu Jamesa Coberna, a dziennikarska para to naprawdę pierwszorzędny kabaret), przewidywalną co do minuty historię, no i Myersa w najgorszej możliwej postaci - teleportującego się z miejsca na miejsce gdy tylko zechcą tego scenarzyści. Takie coś mogło robić wrażenie w latach 70-tych. Poza tym to jest jedna wielka klisza, bez jakiejkolwiek próby wyłamania się z ram dziesiątek slasherów z VOD. Teoretycznie finał tej historii mógł być nawet dobry, ale tu z kolei przychodzi mi do głowy bzdurna

3/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
No było coś takiego, w odwroconej wersji. idiotka
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Halloween Kills 16.10.2020
Halloween Ends 15.10.2021

Odpowiedz
[Obrazek: myersfacepalm.png]
#HalloweenGoesFucksItself

Odpowiedz
Jestem wielkim fanem Halloween, zobaczymy co z tego wyjdzie, bo i tak traktuje wszystkie części poza oryginałem jako ciekawostki, a ostatnie podejście nie było złe, było po prostu ok.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Anthony Michael Hall zagra Tommy'ego z pierwszej części.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
W "Halloween Kills" zobaczymy retrospekcje z 1978.

[Obrazek: wcus1oqnn9p31.jpg]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(31-03-2019, 11:14)Snappik napisał(a):
Podpisuję się, film jest żenującym gównem położonym z dwóch powodów:

- Laurie to irytujący debil-paranoik; ludzie radzą sobie z gorszymi traumami, tym bardziej po takim czasie

- patos z jakim traktuje się tu kolesia który 40 lat temu (!!!) zabił ledwie kilka osób jest przekomiczny, wszyscy srają pod siebie co najmniej jakby ścigał ich sam Hitler który uciekł z piekła

Nie widzę żadnej nadziei dla kontynuacji, ludzie odpowiedzialni za ten wrak nawet z części slasherowej nie umieli wycisnąć nic ponad marną kopię tego co było w kinie już dziesiątki razy.

Odpowiedz
Jedyne "Halloween" warte uwagi to te od Roba Zombiego. Cała reszta, łącznie z tą nieszczęsną ramotką Carpentera, powinny pogrążyć się w zapomnieniu i na zawsze zniknąć w niepamięci.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon