28-02-2021, 13:53
|
O wszystko zadbam / I Care a Lot (2020) reż. J Blakeson
|
|
Już sam pomysł, żeby szefem ukrywającej się mafii zrobić niezwykle charakterystycznego karła jest rodem z "Nagiej broni".
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
Dlatego mówię: super ważny temat i potencjalnie świetna, sensacyjna fabuła zarżnięte przez głupoty scenariuszowe, które robią z tego filmu debilną komedię.
28-02-2021, 14:07
No ok, ukradli mu okulary w szpitalu, ale to nie tłumaczy kiepskiego scenariusza :D
01-03-2021, 09:53
Legendarny Tomasz Raczek masakruje swoim jedwabnym głosem malkontentów, wytykających scenariuszowe absurdy, które robią z filmu debilną komedię.
Tymczasem młodzieżowe portale twierdzą, że Tyrion to najstraszniejszy gangster od lat :) Peter Dinklage is the Scariest Gangster We’ve Seen in Years Też się wystraszyłem, jak uderzył Rosamunde Pike w nos. W życiu nie chciałbym zostać poddany tak okrutnym torturom. 01-03-2021, 16:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2021, 16:30 przez Mental.)
Oglądam sobie "O wszystko zadbam". Ale to jest słaby film. To podobno miała być czarna komedia a nie uśmiechnąłem się ani razu za to zirytowałem bardzo. Całość przypomina kino klasy B jakim taśmowo raczy nas TV Puls. Może i poruszany jest tu ważny problem wykorzystywania osób starszych w świetle prawa jednak fabuła trzyma się na słowo honoru a gra aktorska przerysowana. Jeśli takie produkcje dostają nominacje do nagród (Ba! Jeszcze te nagrody zdobywają) to to źle świadczy o tych nagrodach.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood Najlepszy film 2019: Parasite Najlepszy film 2018: Suspiria 02-03-2021, 01:59
Też sobie właśnie oglądam ten film. Pierwsza rzecz - jak na razie nie bardzo mogę wyczaić czy to komedia czy nie. Jak na komedię strasznie nieśmieszna, jak na coś poważniejszego zbyt głupie bo absurd goni absurd.
Drugim podstawowym problemem jest główna postać - dobrze zagrana Pike w koszmarnie dobranej fryzurze (a to przecież ładna babka) gnębi staruszków i słabych ludzi strugając twardzielkę i twierdząc że jest "lwicą". Za to bez kompleksów fika do topowych (kompletnie nieprzygotowanych) prawników czy gangsterów z bronią którzy nie umieją jej użyć. Ta postać to po prostu koszmarna kretynka której jakimś cudem wszystko się udaje bo taka jest konwencja filmu. Jestem jakoś w połowie filmu i z biegiem czasu - po obiecującym początku - coraz bardziej w nią nie wierzę, niestety :/ 02-03-2021, 02:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2021, 02:49 przez Rozgdz.)
Poproszę ten film jeszcze raz, tylko w wersji bez debilizmów i z jakimś szacunkiem do widza. Pomysł na film jest znakomity, Pike świetnie nadaje się do roli, ale niestety całość wykoleja się na paru scenariuszowych zakrętach, które są wykonane fatalnie, zupełnie nieprzekonująco.
Jakiż to byłby świetny film, gdyby go trochę przebudować! Dać tam prawdziwych gangsterów, a nie, jak to ktoś dobrze napisał: mafię z Głupiego i głupszego robiącą groźne miny, zamiast robić z Marli bohaterkę kina akcji pozostać przy zdeterminowanej kobiecie, która przeżyje dzięki furze szczęścia. Innymi słowy: zamiast Netflixowej komedii zrobić z tego film dla dorosłych. Ode mnie 4/10 i tytuł najbardziej zmarnowanego potencjału od lat. A recenzja Raczka to typowe chwalenie filmu za to, że porusza ciekawy temat i sprowadzanie ewentualnych narzekających do poziomu urzędników mierzących, że za dużo thrillera w komedii albo na odwrót. Dla mnie ten gatunkowy rozjazd to nie problem sam w sobie, tylko raczej konsekwencja wcześniejszych błędów: jeśli do poważnego świata wrzucasz karykaturalne postaci i zachowania, to oczywistym jest, że cała wizja tego świata przestanie być wiarygodna. Raczek to właściwie recenzuje pierwszą połowę filmu, zawiązanie akcji, które siłą rzeczy jest najlepsze. 02-03-2021, 08:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2021, 09:55 przez simek.)
Recenzja Raczka jest po prostu nędzna. Film jest hybrydą gatunkową i ja bardzo lubię ten film bo on jest hybrydą gatunkową.
Ciekawe podejście. W ten sposób można wybronić każdy największy gniot, bo to co jest idiotyczne w historii zawsze można skwitować - hej, to hybryda a to był akurat kawałek komedii/pastiszu/niepotrzebne skreślić.
02-03-2021, 09:57
Ja bym jeszcze dodał tyle, żeby nie było że nic mi się w filmie nie podobało, że pomysł aby oboje główni bohaterowie byli tymi złymi jest godny pochwały, ale cóż: parę dobrych pomysłów to niestety za mało na dobry film, trzeba to jeszcze umieć poskładać do kupy.
02-03-2021, 10:08
No ale film jest wkurwiający właśnie dlatego, że sama sytuacja wyjściowa i połowa filmu są bardzo dobre. I że to wszystko zjebano w drugiej połowie w imię w zasadzie nie wiadomo czego.
02-03-2021, 10:13
hYbRyDA gATuNkoWa
Twórcy wyraźnie pałują się faktem, że robią film o Niezależnej Kobiecie Lesbijce aka Lwicy, która wraz ze swoją Przebojową i Niezależną Partnerką Lesbijką nie kłaniają się męskiej mafii. Jak masz takie ideolo do przepchnięcia, to wokół tego musisz osnuć debilną fabułę, bo inaczej rzeczywistość cię zweryfikuje. EDIT simek napisał(a):pomysł aby oboje główni bohaterowie byli tymi złymi jest godny pochwały Przy czym nawet to nie jest konsekwentnie poprowadzone. 02-03-2021, 10:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2021, 10:31 przez Mental.)
Ja nie mam tutaj absolutnie z niczym problemu poza jednym - film jest zrobiony jak czarna, łotrowska komedia sensacyjna.
Tylko gdzie tutaj jest ten humor? Pierwszy raz coś takiego widzę. Są tutaj absurdalne sytuacje potencjalnie komediowe gdyby je jakoś lepiej podac ale gdy nadchodziły to moją reakcją było raczej WTF? niż rozbawienie. Lekko się usmiechnąłem gdy Pike wpadła do sklepu ale to tylko dlatego że skojarzyło mi się to z Kill Billem. Nie wiem czy takie było zamierzenie ale to tamta scena (w Kill Billu) była zabawna.. a nie ta. Aktorsko ? Bardzo fajnie. Poruszona problematyka.? Aż czasem mrozi krew w żyłach. Girl power ? Niech będzie. Podanie tego wszystkiego w lekkim tonie? Czemu nie. Obśmianie i pokazanie w krzywym zwierciadle american dream ? B. dobry pomysł. Wątek lesbijski? Nadaje Pike ludzkiego wymiaru i ta te sceny wykorzystuje. Całkiem dobrze pomyślane. Niektóre sceny? Bardzo dobre. Pike chyba wychodzi poza rolę bo gra cwaną twardzielkę a jej bohaterka jest tylko kretynką bez instynktu samozachowawczego. Ale do komedii taka postać pasuje. Uważam się za widza elastycznego, staram się "iść za reżyserem", potrafię się dostosować.. Ale ten film jest jednak zrobiony w dużej mierze jako komedia. I gdy te wszystkie całkiem niezłe składniki są podane w tym sosie - to ten film jest ch****y. Jako komedia. Ode mnie 4/10 za pomysły i aktorów. Ledwo przebrnąłem. 02-03-2021, 23:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2021, 23:10 przez Rozgdz.) Cytat:Tylko gdzie tutaj jest ten humor? Jak to gdzie? Każda scena z udziałem facetów w tym filmie to jest komedia. Oni wszyscy mają iloraz inteligencji Aborygenów australijskich. Nawet prawnik "mafii" robi z siebie durnia na pierwszym spotkaniu z Pike. Normalnie boki zrywałem, jak zaczął jej grozić połamaniem kości i zmasakrowaniem twarzy (szczególnie w kontekście późniejszych wydarzeń). Brakowało tylko, żeby na odchodne Pike wyjęła z kieszeni komórkę i na jego oczach wyłączyła dyktafon, po czym poszła z tym do sędziego. 03-03-2021, 00:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2021, 00:21 przez Mental.)
Oni wypadają głupio i bez sensu a nie zabawnie. Prawnik jest niekompetentny i gada kompletne głupoty (jak również nie wiem po co mu walizka z kasą zamiast zaproponować przelew) ale to również nie jest zabawne. To mogłoby być zabawne ale tu jest po prostu bez sensu.
03-03-2021, 00:42
Akurat walizkę z kasą potrafię zrozumieć. Raz, że robi większe wrażenie, a dwa - to jest jednak gotówka, nie zostawia śladów jak przelew.
Cytat:Oni wypadają głupio i bez sensu a nie zabawnie. Kolejny element ideolo filmu. Pokazywać facetów jako kompletnych durniów na tle Przebojowych, Niezależnych, Wyzwolonych Kobiet-Lesbijek XXI wieku. Twórcy rzucają ci tym gównem w ryj. 03-03-2021, 00:48
Fakt, po zastanowieniu - racja. Ale jest to jednak straszne zwracanie na siebie uwagi dziwacznością sytuacji. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić "topowego prawnika" robiącego coś takiego.
03-03-2021, 01:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2021, 01:01 przez Rozgdz.)
Ale to dotyczy wszystkich ról męskich. Trudno sobie wyobrazić organizację przestępczą, która tak postępuje z głównymi bohaterkami jak ci debile. Viktoria Marinova podskoczyła mafii, to ją zgwałcili i zamordowali. I tu powinno być podobnie, a nie jakieś kuksańce w nos i upośledzone próby pozorowania wypadków.
Prawnik - idiota, to już ustaliliśmy. "Taksówkarz", który ma odbić babcię - no po prostu skończony dureń. Szef domu opieki - usłużny i grzeczny, wykonuje polecenia Pike, jakby był pod pantoflem. Synek mamusi z prologu i epilogu - miękka faja w zestawieniu z babami. I tak dalej. 03-03-2021, 01:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2021, 01:37 przez Mental.) (03-03-2021, 01:27)Mental napisał(a): Szef domu opieki - usłużny i grzeczny, wykonuje polecenia Pike, jakby był pod pantoflem.Przy czym akurat jego zachowanie jest w pełni zrozumiałe - dostawał od Pike kasę za robienie tego, co ona zechce, więc to robił :) Nie wynika to ze słabości jego charakteru, bo po prostu tak robił swój biznes. 03-03-2021, 09:02 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler