Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay
(27-12-2021, 01:14)Mental napisał(a): Wykrycie 10kilometrowej komety zmierzającej w stronę Ziemi na sześć miesięcy przed uderzeniem to bzdura. Już teraz wiemy, że w ciągu 100 najbliższych lat nic takiego nie przetnie ziemskiej orbity i nie jebnie. Film jest głupi, nieśmieszny, nie polecam.

To niezupełnie tak. W ciągu 100 lat nie będzie nic takiego z obiektami NEO. Ale kometa międzygwiezdna - jak najbardziej. Wykrywanie obiektów nadchodzących ze strony Słońca idzie nam słabo. Popatrz jak późno wykryta została Omuamua. Więc to nie jest tak całkiem wykluczone.

Odpowiedz
skąd możemy wiedzieć czy w ciągu 100 lat nic nie pierdolnie w ziemię? bo naukowcy tak obliczyli? Ci sami którym z trudem idzie leczenie nowotworów lub naprawę rdzenia kręgowego? może mieszam naukę czysto kosmiczną z tą zdrowotną no ale film pokazuje to co mamy obecnie, podział w sprawie covid i nie wszyscy mówią jednym głosem

skąd pewność, że nagle nie nadleci coś z szybszą prędkością i te 100 lat skróci się do 10 lat lub 1 roku?

co do filmu to jednak mnie rozczarował, nie oglądałem trailerów tylko opis, myślałem, że oni będą chodzić od tv do tv i mediów a one będą wyśmiewać a tak dostaliśmy jakąś satyrę bo uważałem, że jednak to będzie w poważniejszym tonie zbliżonym do Big Short no ale jednak kupa, gabinet prezydentowej jest za bardzo zabawny nawet jak to miało być śmieszne to dla mnie aż za bardzo

Odpowiedz
Epidemiolodzy-astronomowie już się spierają w debacie naukowej ;)

U mnie ocena 9/10 dla odmiany negatywnej tendencji ;)

Edit. Kiedyś w "Świecie wiedzy" był artykuł, że niby w 2035 roku (albo 37) coś może rąbnąć. Tam jednak są czasem takie "clikbaitowe" artykuły (przynajmniej w niektórych kwestiach. Najlepsze i oczywiście najwiarygodniejsze są te, dotyczące historii, medycyny, technologii).

Odpowiedz
Ufff... już myślałem, że z tą swoją niespodziewaną 8-mką zostanę sam na placu boju xD

Odpowiedz
(27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): bo naukowcy tak obliczyli?
Mniej więcej.

(27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): Ci sami
Inni. Zupełnie inni.

(27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): z trudem idzie leczenie nowotworów
Jest ponad 100 rodzajów nowotworów. I w wielu przypadkach ciągle są postępy.
[Obrazek: Five-year-cancer-survival-rates-USA-v2-01-768x563.png]

(27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): kosmiczną
To się nazywa astronomia.

(27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): zdrowotną
A to się nazywa medycyna.

(27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): skąd pewność, że nagle nie nadleci coś z szybszą prędkością i te 100 lat skróci się do 10 lat lub 1 roku?
Prawa grawitacji i mocne maszyny obliczeniowe. W przypadku obiektów NEO można z dużym prawdopodobieństwem obliczyć czy cokolwiek nam zagraża w ciągu stu lat. Inną kwestią są obiekty długookresowe lub z poza układu słonecznego.

Odpowiedz
Nie oglądałem filmu ale tak czytam o fabule i te dysputy powyżej i właściwie skoro do Ziemi zbliża się jakaś jebitna ateroida/ kometa itp. i ma uderzyć za kilka miesięcy to chuj to kogo? Przecież to i tak game over, no bonus.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
no to sobie wyobraźmy tę inną kwestię jak spoza układu leci sobie akurat na kursie ziemi coś niezbadanego i nagle naukowcy się obudzą - o cholera to tak zapierdala, że za 8 miesięcy spadnie do Pacyfiku, niestety było duże prawdopodobieństwo, że nie uda nam się tego wyłapać - cześć, żegnajcie, nie spłacajcie kredytów, narazie!

Odpowiedz
(27-12-2021, 11:22)SonnyCrockett napisał(a): skoro do Ziemi zbliża się jakaś jebitna ateroida/ kometa itp. i ma uderzyć za kilka miesięcy to kurcze pieczone to kogo? Przecież to i tak game over, no bonus.
Film przedstawia to tak, że jeśli wyślemy w kierunku komety atomówki, to one rozwalą kometę, czy tam zmienią jej kurs.

Ogólnie to, czy coś takiego może się stać i czy naprawdę naukowcy tak by do tematu podeszli to jest najmniejszy problem filmu. Można nakręcić film o dowolnie głupiej, czy nieprawdopodobnej sytuacji i zrobić to dobrze, a tutaj McKay zrobił to po prostu chujowo. 

Odpowiedz
(27-12-2021, 11:29)simek napisał(a):
(27-12-2021, 11:22)SonnyCrockett napisał(a): skoro do Ziemi zbliża się jakaś jebitna ateroida/ kometa itp. i ma uderzyć za kilka miesięcy to kurcze pieczone to kogo? Przecież to i tak game over, no bonus.
Film przedstawia to tak, że jeśli wyślemy w kierunku komety atomówki, to one rozwalą kometę, czy tam zmienią jej kurs.

Aaa to ja to już oglądałem w '98. To jakiś midquel? ;)

(27-12-2021, 11:29)simek napisał(a): Ogólnie to, czy coś takiego może się stać i czy naprawdę naukowcy tak by do tematu podeszli to jest najmniejszy problem filmu. Można nakręcić film o dowolnie głupiej, czy nieprawdopodobnej sytuacji i zrobić to dobrze, a tutaj McKay zrobił to po prostu chujowo. 

Ale czy ktokolwiek w filmie zasugerował że te atomówki to idiotyzm i to bez znaczenia? Pytam żeby wiedzieć czy jest tam choć jedna rozsądna postać dla której warto to obejrzeć. :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Ta opcja jest przedstawiana jako ta rozsądna i słuszna, w przeciwieństwie do planu szalonego miliardera, który chce kometę sprowadzić na Ziemię w kilkunastu kawałkach, żeby je wyłowić i wykorzystać na nowe iPhony, nawet USA płaci Chile 90 mld$ aby zgodzili się wziąć na klatę tsunami od jednego kawałka komety :)

Odpowiedz
Ten film to taka zgrywa a'la Marsjanie Atakują czy jednak jest to trochę serio ale w sumie to hehehe?

Odpowiedz
Według mnie bliżej do Marsjanie atakują niż do poważnego filmu, ale niech może powiedzą jak to odebrali ci, którzy dali >7/10

Odpowiedz
Cytat:czaisz różnicę między kometą a asteroidą?

Czaje, ale to jeszcze gorzej dla filmu.

Odpowiedz
Czyli lepiej sobie obejrzeć Marsjanie Atakują? I git.

Odpowiedz
Film Burtona jest przynajmniej autentycznie śmieszny.

Odpowiedz
O kurde, to nie oglądam, skoro Marsjanie Atakują mnie nie śmieszył nic a nic :)

Odpowiedz
(27-12-2021, 12:05)Mental napisał(a): Czaje,
najwidoczniej jednak nie, skoro linkujesz do filmiku o asteroidach.
tak że o.

Odpowiedz
(27-12-2021, 12:05)simek napisał(a): Według mnie bliżej do Marsjanie atakują niż do poważnego filmu, ale niech może powiedzą jak to odebrali ci, którzy dali >7/10

Dla mnie to czysta satyra. Fakt, że łopatologiczna i upchano do niej wszystko co aktualne, ale satyra. Fragmentami bardzo mi się podobało (zwłaszcza za motyw AILF, Rylance'a i wylew Di Caprio na wizji :)). Trochę nieudanych żartów, mimo tego oglądało mi się to całkiem ok. Że niby ma to szanse na nominacje na Oskarach? No fuckin wai ;)

6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
od czasów Armageddon ludzkość zna tylko sposób aby unicestwić nadlatujące zagrożenie, wywiercić otwór i rozsadzić od środka na mniejsza kawałki, tak to my cywilizacji nie ocalimy

Odpowiedz
(27-12-2021, 12:28)Spoilerowo napisał(a): od czasów Armageddon ludzkość zna tylko sposób aby unicestwić nadlatujące zagrożenie, wywiercić otwór i rozsadzić od środka na mniejsza kawałki, tak to my cywilizacji nie ocalimy

zabawne, bo w tym fragmencie leo wyraźnie mówi o odchyleniu kursu
tak że o.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon