Halloween (1978-2020)
A gdzie "Halloween 3"?

Edycja: A dobra, sprawdziłem se z ciekawości na Wikipedii, że trójka to coś z innej bajki, nie dotyczące Myersa. Ciekawe.
Nie byłem z tym faktem zaznajomiony, bo pierwsza część mnie na tyle znudziła, że odpuściłem sobie resztę serii.

I tak, Shamar ma rację, Jamie Lee Curtis jest brzydka :)
Chociaż w "Halloween" to jeszcze pół biedy, potem jak zaczęła krótkie włosy nosić, to moje wrażenia estetyczne były jeszcze gorsze.

Odpowiedz
Już ktoś wspominał, po dwójce (gdzie Michael miał definitywnie zdechnąć) Carpenter chciał zrobić z Halloween antologię, gdzie motywem przewodnim jest Święto duchów. Widzom się to nie spodobało i producenci uznali, by Michael wrócił i był jak każdy slasherowy killer nieśmiertelny wbrew logice (co jest unikalne w pierwszych dwóch odsłonach, Myers to był najzwyczajniejszy koleś bez nadnaturalnych elementów i pod maską miał normalną twarz).

I masz rację, by reszty serii nie tykać, bo w większości to syf zbyt traktujący się serio. Jeśli oglądać coś z serii to dwa pierwsze filmy, Halloween: 20 lat później i podejście Zombiego. I ewentualnie Halloween: Resurrection jako bekowy slasher z lat 90.

@shamar
Chyba nawet producenci nie wiedzieli, czemu Myers jest nieśmiertelny. I w późniejszych filmach wymyślali jakieś bzdury na poczekaniu.

Odpowiedz
Wszystko przede mną ;)

(15-01-2022, 18:15)al_jarid napisał(a): A gdzie "Halloween 3"?

Edycja: A dobra, sprawdziłem se z ciekawości na Wikipedii, że trójka to coś z innej bajki, nie dotyczące Myersa były jeszcze gorsze. ..

Tak. Zostawiam 3 na sam koniec ;)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
No i kończymy serię oryginalną...

Halloween 5

Oczywiście głupie jak but, jak poprzednio. Olali finał poprzedniej części (co także przewija się w pamiętnikach z produkcji) i skierowali fabułę na... te same , co zwykle, tory. Ale wreszcie jest dynamiczniej, bardziej brutalnie i pobili rekord miejscówek serii. Nie ma takiej monotonii.
Loomis? No standardowo: łazi wszędzie ze swoim "Michael is pure evil / You cant kill Michael" (jakież to jest już nudne)

4/10

Halloween:The Curse of Michael Myers
Co się rzuca w oczy od samego początku to... Zdjęcia. Dołozono filtry w nocy, w ciemnych scnach bawią się światłem/cieniami. W poprzednich filmach wszystko było takie zwyczajne: ot zabójca paraduje w zwykłym świecie, normalnie filmowanym. Tu podobało mi się bardziej.
Druga sprawa: WRESZCIE ktos wpadł na pomysł, żeby wyjaśnić genezę nieśmiertelnosci i niezniszczalnosci Michaela. Czy w dobry sposób? Średni. Ale ważne, że o tym w końcu pomyśleli.

Loomis, który jest już dziadkiem (akcja dzieje się chyba 7 lat po poprzedniej) robi to co zwykle: chodzi i gada. Tyle, że w mniejszej dawce. Nie mogło zabraknąć "Michael is PURE EVIL".

5/10

Więc seria pierwotna zakończona. I jest słaba seria w porównaniu np. do "Piątków".

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(17-01-2022, 21:19)shamar napisał(a): Więc seria pierwotna zakończona. I jest słaba seria w porównaniu np. do "Piątków".
Witaj w klubie!
[Obrazek: predator-handshake.gif]

Odpowiedz
[Obrazek: thumbs-up-double-thumbs-up.gif[]

"H20" i "Resurrection" oglądałem kiedyś ale nie pamiętam ;)
Ten z Bustą był kichowy chyba ale "H20" czytam że niezły. Zobaczymy ;)

Odpowiedz
Hmm... 2 ostatnie filmy, które miały być powiewem świeżości i jakamąś próbą naprawienia serii są... jeszcze głupsze niż te stare. Do tego to, jak w ryj strzelił, takie teen slashers 90's. Za grosz tu klimatu. Będą SPOILERY

"H20"
Nie wiem jaki sens miało wskrzeszanie Laurie na ten 1 film. Do tego w tak kretyński sposób. Mamy tu rzekomą kontynuację "Halloween 2" i jeszcze głupsze wytłumaczenie niż w przypadku pierwotnej kontynuacji czyli "Halloween 4".
Lomis przeżył, Ciała Michaela nie znaleziono, siedział w lesie przez 20 lat? (będzie wyjaśnione w kolejnej) Laurie pozoruje śmierć (JAK? przy pomocy Loomisa?), ukrywa tożsamość ale nie przed synem.WTF?
Do tego: pierwsze morderstwo (wyłączając intro) ma miejsce dopiero po GODZINIE filmu.

3/10

"Resurrection"
Ciekawe ile myśleli nad tym, żeby "ożywić Michaela" po finale poprzedniego filmu. Ale jest to tak niedorzeczne. Choć bardziej to jak usuwają ze scenariusza Laurie.
Swoją drogą: po jaką cholerę Curtis zgodziła się zagrać w poprzednim filmie skoro "miała dość" już na kolejny?

Ale nic to. Najbardziej żenujący jest tutaj Busta Rhymes. Kto wpadł na tą postać i jej obsadzenie?

2/10

Teraz czas na "H 3", te 2 najnowsze i może rimejki Zombiego.

Odpowiedz
(22-01-2022, 03:37)shamar napisał(a): Swoją drogą: po jaką cholerę Curtis zgodziła się zagrać w poprzednim filmie skoro "miała dość" już na kolejny?  

Odpowiedz
shamar, bierz rimejki Zombiego i nie zwlekaj. Kawał dobrych filmów.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Sprawa wygląda tak - filmy Zombiego to te najlepsze o Majku :)

Odpowiedz
(22-01-2022, 09:16)Snappik napisał(a): shamar, bierz rimejki Zombiego i nie zwlekaj. Kawał dobrych filmów.

Tak je pamiętam ;) Przynajmniej jedynkę. Ba, nawet se je kupiłem na płytach ;) Ale od premiery chyba nie oglądałem.

Odpowiedz
Halloween 3

Brak mi słów jak niedorzeczne to jest. Nie dziwne, że było wtopą. Nie dość, że niezwiązane z serią to niebywale wręcz Idiotyczne.

2/10

Odpowiedz
Jedna z moich ulubionych części <3

Odpowiedz
Wymęczyłem się na 2 razy. Nie wiem co tam było najgłupsze. Ale chyba "lalkarz"

Odpowiedz
Halloween 3 ma jeden z bardziej absurdalnych scenariuszy wśród mainstreamowych horrorów. Właściciel fabryki produkującej maski na Halloween przy pomocy skonstruowanych przez siebie ubranych w garniaki androidów oraz mikrochipów z kawałkami głazu ze Stonehenge, który został przez niego skradziony, chce pozabijać dzieci. Rzeczone mikrochipy instaluje w maskach. Po obejrzeniu reklamy mikrochip za pomocą celtyckiej magii zabija każdego kto nosi maskę, a z ciała wychodzą węże i pająki. A robi to bo... chce wskrzesić pogańskie rytuały poświęcania dzieci czyli w sumie nie wiadomo po co.
To najgłupsza fabuła z całej serii, a konkurencja jest przecież spora.

Odpowiedz
Zupełnie bezsensowny jest też tytuł "season of the witch". Niby chodziło o magię ale nie mając pojęcia o czym to film, oczekiwałem jednak... Wiedźm urządzających rzeź w Halloween.

Fajna była jeszcze babka, której ojca właśnie zamordowali a ona zaraz wskoczyła do lozka dopiero poznanemu facetowi.
Nie wspominając, że nie wiadomo co się z nią stało.

Odpowiedz
Była maska z wiedźmą.

Odpowiedz

Odpowiedz
Michael musi załatwić starą w tej części, nie ma innej opcji

Odpowiedz
W najnowszej Teksańskiej Masakrze ładnie coś takiego rozegrali. Stara baba od lat szykowała się na starcie i zemstę, a gdy w końcu

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon