Fhtagn
Liczba postów: 5,348
Liczba wątków: 9
Numer 15: Halloween ends. Dziwny film. Jak nie Halloween, ale jednocześnie to bardzo klasyczny Halloween, a także nowoczesny Halloween, pełen frazesów o złu, mroku, zarazie i raku toczącym ludzi, bla bla bla. Spokojnie dodatkowa godzina by nie zaszkodziła, a tylko by pomogła rozwinąć niektóre wątki i jeszcze lepiej pokazać to, co pokazała:
w przypadku Corey'a jestem zachwycony, zaczęło się od przypadkowego, nieszczęśliwego wypadku, który rzucił cień na chłopaka - potem wszystko naprawdę świetnie narastało, rosło, by w końcu wybuchnąć. To się aż prosi o całkowity film skupiony właśnie na nim, na tym, kim był, kim jest i kim będzie, bo nie ma wątpliwości, że kolejne Halloween będzie właśnie z nim i ja to kupuję w całości. Michaela rozszarpali, ale Corey, jako nowa "personifikacja zła" i kolejna legenda... nowe pokolenie jak się patrzy. O ile w przypadku Michaela była ta aura tajemnicy, niewiadomego i tak dalej, to tutaj po prostu kolesiowi nerwy puściły i poszedł w zemstę na wszystkich, którzy mu zaszli za skórę :) Cytat:muzyka jest bardzo, bardzo dobra
W ogóle koleś z radyjka nadający stare przeboje w klimacie halloween jest w porządku. W szoku jestem, jak to wszystko tutaj wyszło, a przecież poprzednie części nie były wcale jakieś wybitne...
7/10 i serduszko?
15-10-2022, 17:23
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Powtórzyłem, 7+ dla mnie i serduszko, to jeden z tych filmów którego mocne strony są naprawdę mocne i dlatego te słabsze się tak odznaczają, ale to chyba domena takich filmów które bazują na kontrowersyjnych pomysłach i ich odbiór za każdym razem może się zmienić.
W fandomie trwa apokalipsa/debata, dożyłem tych czasów i mam swoje "Season of the Witch", o ironio losu, twórcy chyba wiedzieli co robią.
15-10-2022, 21:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2022, 21:38 przez marsgrey21.)
Fhtagn
Liczba postów: 5,348
Liczba wątków: 9
Cytat:mam swoje "Season of the Witch"
Są więc trzy drogi wyjścia: albo pójdą klasycznie, ożywiając Michaela w jakiś durny sposób, albo jego miejsce zajmie Corey, albo zaczną kręcić inne filmy pod szyldem Halloween. Dwie z trzech opcji wydają się bardzo atrakcyjne, ale pewnie zwycięży Michael...
16-10-2022, 09:31
PapaBoomer
Blumhouse podobno już nie tknie Halloween, jeśli to prawda i prawa dostanie ktoś inny to będzie to po prostu remake, JLC skończyła z Halloween, ale zostaje jeszcze jedna opcja, Danielle Harris, znana z roli Jamie Lloyd z Halloween 4 rozmawiała z Akkadem (właścicielem praw) o zrobieniu jeszcze jednego filmu z nią i punktem wyjściowym miała by być końcowa scena z Halloween 4 gdy zabija matkę, ile w tym prawdy i czy będzie luźno powiązany film i czy w oogóle dojdzie to do skutku, kto wie...
16-10-2022, 13:30
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,280
Liczba wątków: 74
O dziwo (bo poprzednie dwa to śmiech na sali) bardzo przyzwoity film, który kompletnie nie sprawdza się jako horror. Trochę rozumiem wkurwienie gików, bo to bardziej taki dramat/romans w świecie "Halloween" i z jego bohaterami niż pełnoprawny horror, tym bardziej że sam Michael Myers został tutaj zdegradowany do postaci niedołężnego żula mieszkającego w kanałach, który w końcówce dostaje srogi wpierdol najpierw od bitego przez wszystkich dzieciaka a potem od babci Strode, która nie daje mu żadnych szans gdy spotykają się na finałowe solo w kuchni. I nie dziwię się, że die hard fani mogą poczuć się czymś takim obrażeni czy nawet wkurwieni, ale mi to akurat lata i uważam za całkiem spoko nieoczekiwany ruch, chociaż wszystko co jest związane z Michaelem jest w tym filmie mimo wszystko najsłabsze (pomijając fajny gor i ogólny pomysł na scenę ubicia lokalnego didżeja). Ten nowy główny bohater sympatycznie zagrany, jak gdzieś ktoś na necie wspomniał przypominający trochę leada z "Christine" Carpentera (nawet nazwisko ma takie samo) i przyjemnie śledzi się tę jego tragiczną skądinąd historię, chociaż jej finał trochę niedomaga, bo trzeba było gdzieś wcisnąć jeszcze wspomniane wcześniej kuchenne solo. Bardzo podobało mi się też zdecydowane zakończenie historii Myersa i gor scenka ze zmiażdżeniem jego truchła. Bardzo sympatycznie wyszła też sama finałowa klamra nawiązująca do oryginału (ujęcia różnych pomieszczeń w domu, tym razem przy świetle dziennym i końcowe pokazanie maski leżącej na stole i kultowa, nomen omen, nuta Blue Oyster Cult. Koniec końców nawet mi się podobało chociaż horror z tego raczej mizerny, ale film jako całość jak najbardziej się wg mnie broni.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-10-2022, 15:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2022, 15:47 przez slepy51.)
PapaBoomer
Ja po przemyśleniu stwierdzam, że ten film jest jeszcze lepszy, niż myślałęm, ludzie chcieli Michael Myersa (ja jako hardcorowy fan się z tym kompletnie nie zgadzam) który przez dwie godziny by zabijał, a potem toczył półgodzinną walkę z Laurie, a dostali film który jest bardziej zniuansowany.
Moim zdaniem to wszystko jest genialne poprowadzone.
Michael powrócił po 40 latach, zadał najbardziej dotkliwy cios Laurie odbierając jej córkę oraz wpajając nienawiść i złość mieszkańców Haddonfield, zrobił co miał zrobić, nie mógł już ich bardziej skrzywdzić/wystraszyć. W tym filmie Michael po prostu odpuścił, zrobił to co chciał i jedyne co mu zostało to zostawić swój spadek, tym spadkiem jest Corey, wybrał go, zobaczył w jego oczach to co widział we własnych gdy patrzył w okno na swoje odbicie (to ważny motyw w Halloween Kills) i chciał by on został kolejnym wcieleniem Halloween które będzie prześladować Haddonfield.
To jest ostatnia szansa, ale to nie wypala, Corey nie jest dokładnie taki jak on, w ostatecznym momencie jest gotów sam się zabić by skrzywdzić jeszcze bardziej Laurie, Michael jest rozczarowany i go zabija, a później pomimo tego, że nie ma już tej siły, próbuje walczyć z Laurie, ale mu się to nie udaje. Halloween Ends, zło przepadło.
Wbrew pozorom ten film naprawdę ma bardzo dobrze poprowadzoną fabułę, ludzie chcieli kolejnej masakry, a to bardziej spokojny epilog który można odbierać jako niesatysfakcynujący, bo główny "The Shape" którym był Corey (nie Michael) nie wypełnił woli Michaela, jego historia jest tragiczna, nie mogła się inaczej skończyć, bo tomiał być koniec, zarówno dla Michaela jak i jego następcy.
Podwyższam ocenę do 8/10
16-10-2022, 15:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2022, 15:47 przez marsgrey21.)
Chrissie Watkins' arm
Fabuła i ogólnie pokazana tutaj historia to obok zdjęć i całej strony formalnej zdecydowanie najmocniejszy punkt tego filmu.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-10-2022, 15:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2022, 15:50 przez slepy51.)
PapaBoomer
Nic dziwnego, że fandom jest w szoku i zachowuje się jak dzieci, ten filmw każdy możliwy sposob stawia wyzwanie ich "comfort zone", chcieli po prostu Halloween 2018 bis, a dostali produkcję która był nieprzewidywalna, inna, a jednak mocno w duchu Halloween moim zdaniem.
16-10-2022, 15:55
Chrissie Watkins' arm
No to się absolutnie zgadza i choć ja nie podzielam tego ich płaczu (podoba mi się to co tutaj próbowano zrobić i doceniam za odwagę/świeże spojrzenie) to też jestem w stanie ich zrozumieć, bo jak pisałem, film poległ w mojej opinii jako horror i jest bardziej dramatem/romansem w klimacie i świecie "Halloween".
16-10-2022, 16:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2022, 16:00 przez slepy51.)
Red Crow
Liczba postów: 12,688
Liczba wątków: 50
Blum miał wyprodukować remake Christine, zamiast tego nakrecili Halloween Ends. Meh.
16-10-2022, 19:37
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,400
Liczba wątków: 29
Ends
Porażka na całej linii. No może nie na całej bo kilka zgonów było niezłych. Ale w slasherze to nie może robić za plus. Bo to oczywistość. Chciałbym dać plus za to, że próbowali zmienić formułę ale nie mogę. Bo wybrali tandetny motyw.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-10-2022, 02:13
PapaBoomer
To nie jest slasher.
18-10-2022, 02:26
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,400
Wiem. To dramat egzystencjonalny z domieszką tragifarsy.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-10-2022, 02:34
PapaBoomer
(18-10-2022, 02:34)shamar napisał(a): Wiem. To dramat egzystencjonalny z domieszką tragifarsy.
No widzisz, sam znasz z życia.
18-10-2022, 02:53
Chrissie Watkins' arm
Oho, chłopaki z RedLetterMedia chyba czytali tutejsze pozytywne opinie ;)
19-10-2022, 23:48
PapaBoomer
Jak zawsze cynicznie, ale chyba Majkowi musiało się strasznie spodobać jak zrobił końcówkę Plinkettem.
20-10-2022, 00:20
Stały bywalec
Liczba postów: 13,379
Liczba wątków: 77
Z jednej strony rozumiem zamysł stojący za Ends - aby nie mieszać tą samą łyżką w tym samym garze twórcy obrali zupełnie nowy, całkiem ciekawy motyw. Skompresowanie go jednak do jednego filmu zamkniętego w 110 minutach powoduje, że żaden element nie jest w stanie odpowiednio wybrzmieć. I dlatego nie czułem się za bardzo wessany w tę historię. Za dużo tu skakania klimatem ze sceny na scenę, a zachowanie postaci jest miejscami irytujące. No i klasyczne boogeymanowe zagrywki jak ta przed domem Laurie były po prostu niedorzeczne.
Zgodzę się, że był tu super potencjał, tylko kurde szkoda że zostawiono to tylko na finalny odcinek tej serii, a nie zrobiono z tego całej trylogii na podobieństwie OT Lucasa w Star Wars. Bo z jednej strony pomysł z
narodzeniem się następcy Myersa w osobie Coreya i jego siadającej psychiki związanej z presją środowiska i prześladowaniem przez mieszkańców
jest moim zdaniem świetny i na swój sposób fascynujący. Miasto usilnie walczące ze swoją przeszłością i kreującą jednocześnie równie pesymistyczny scenariusz na przyszłość jest samo w sobie czymś klimatycznym. To coś, co było próbowane przez reżysera w poprzednich odsłonach, ale były one albo głupie, albo głupie i nudne. Z drugiej strony całość tak popiernicza do przodu, że zakończenie wątku po prostu rozczarowuje.
Notabene, myślałem że aktor grający Coreya to syn Bruce'a Campbella - podobne oczy, podobna szczęka, ale okazało się że to jednak nie geny Asha z Evil Dead ;)
Daję tak 5-6/10 bo jednak cenię za próbę zerwania się z łańcuchów gatunku.
Mały plus za dialog z końcówki:
- Jest martwy.
- Niewystarczająco.
;)
No i nie dziwię się, że fani sporo marudzą bo chyba mało kto się spodziewał tak mocnego nacisku na klimat coming-of-age.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
22-10-2022, 16:49
Chrissie Watkins' arm
Wszystko w punkt - spoko pomysł i koniec końców film, ale beznadziejny horror.
10-11-2022, 01:51
Stały bywalec
Liczba postów: 12,533
No... slashery raczej z reguły to beznadziejne horrory.
10-11-2022, 02:01
Chrissie Watkins' arm
Te tanie, trzepane w 2 dni dla hajsu pewnie tak, ale jest cała masa świetnych, choćby takie "Rituals" czy "Just Before Dawn". Inna sprawa, że "Ends" to jest slasher może w 1/5, reszta filmu to dramat/romans.
10-11-2022, 12:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2022, 12:23 przez slepy51.)
|