Halloween (1978-2020)
Numer 15: Halloween ends. Dziwny film. Jak nie Halloween, ale jednocześnie to bardzo klasyczny Halloween, a także nowoczesny Halloween, pełen frazesów o złu, mroku, zarazie i raku toczącym ludzi, bla bla bla. Spokojnie dodatkowa godzina by nie zaszkodziła, a tylko by pomogła rozwinąć niektóre wątki i jeszcze lepiej pokazać to, co pokazała:
Cytat:muzyka jest bardzo, bardzo dobra
W ogóle koleś z radyjka nadający stare przeboje w klimacie halloween jest w porządku. W szoku jestem, jak to wszystko tutaj wyszło, a przecież poprzednie części nie były wcale jakieś wybitne...
7/10 i serduszko?

Odpowiedz
Powtórzyłem, 7+ dla mnie i serduszko, to jeden z tych filmów którego mocne strony są naprawdę mocne i dlatego te słabsze się tak odznaczają, ale to chyba domena takich filmów które bazują na kontrowersyjnych pomysłach i ich odbiór za każdym razem może się zmienić.

W fandomie trwa apokalipsa/debata, dożyłem tych czasów i mam swoje "Season of the Witch", o ironio losu, twórcy chyba wiedzieli co robią.

[Obrazek: Fe0EgNZWYAg0VWA?format=jpg&name=900x900]

Odpowiedz
Cytat:mam swoje "Season of the Witch"

Odpowiedz
Blumhouse podobno już nie tknie Halloween, jeśli to prawda i prawa dostanie ktoś inny to będzie to po prostu remake, JLC skończyła z Halloween, ale zostaje jeszcze jedna opcja, Danielle Harris, znana z roli Jamie Lloyd z Halloween 4 rozmawiała z Akkadem (właścicielem praw) o zrobieniu jeszcze jednego filmu z nią i punktem wyjściowym miała by być końcowa scena z Halloween 4 gdy zabija matkę, ile w tym prawdy i czy będzie luźno powiązany film i czy w oogóle dojdzie to do skutku, kto wie...

Odpowiedz
O dziwo (bo poprzednie dwa to śmiech na sali) bardzo przyzwoity film,
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ja po przemyśleniu stwierdzam, że ten film jest jeszcze lepszy, niż myślałęm, ludzie chcieli Michael Myersa (ja jako hardcorowy fan się z tym kompletnie nie zgadzam) który przez dwie godziny by zabijał, a potem toczył półgodzinną walkę z Laurie, a dostali film który jest bardziej zniuansowany.

Moim zdaniem to wszystko jest genialne poprowadzone.

Podwyższam ocenę do 8/10

Odpowiedz
Fabuła i ogólnie pokazana tutaj historia to obok zdjęć i całej strony formalnej zdecydowanie najmocniejszy punkt tego filmu.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Nic dziwnego, że fandom jest w szoku i zachowuje się jak dzieci, ten filmw każdy możliwy sposob stawia wyzwanie ich "comfort zone", chcieli po prostu Halloween 2018 bis, a dostali produkcję która był nieprzewidywalna, inna, a jednak mocno w duchu Halloween moim zdaniem.

Odpowiedz
No to się absolutnie zgadza i choć ja nie podzielam tego ich płaczu (podoba mi się to co tutaj próbowano zrobić i doceniam za odwagę/świeże spojrzenie) to też jestem w stanie ich zrozumieć, bo jak pisałem, film poległ w mojej opinii

Odpowiedz
Blum miał wyprodukować remake Christine, zamiast tego nakrecili Halloween Ends. Meh.

Odpowiedz
Ends

Porażka na całej linii. No może nie na całej bo kilka zgonów było niezłych. Ale w slasherze to nie może robić za plus. Bo to oczywistość. Chciałbym dać plus za to, że próbowali zmienić formułę ale nie mogę. Bo wybrali tandetny motyw.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
To nie jest slasher.

Odpowiedz
Wiem. To dramat egzystencjonalny z domieszką tragifarsy.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(18-10-2022, 02:34)shamar napisał(a): Wiem. To dramat egzystencjonalny z domieszką tragifarsy.

No widzisz, sam znasz z życia. 

Odpowiedz

Oho, chłopaki z RedLetterMedia chyba czytali tutejsze pozytywne opinie ;)

Odpowiedz
Jak zawsze cynicznie, ale chyba Majkowi musiało się strasznie spodobać jak zrobił końcówkę Plinkettem.

Odpowiedz
Z jednej strony rozumiem zamysł stojący za Ends - aby nie mieszać tą samą łyżką w tym samym garze twórcy obrali zupełnie nowy, całkiem ciekawy motyw. Skompresowanie go jednak do jednego filmu zamkniętego w 110 minutach powoduje, że żaden element nie jest w stanie odpowiednio wybrzmieć. I dlatego nie czułem się za bardzo wessany w tę historię. Za dużo tu skakania klimatem ze sceny na scenę, a zachowanie postaci jest miejscami irytujące. No i klasyczne boogeymanowe zagrywki jak ta przed domem Laurie były po prostu niedorzeczne.

Zgodzę się, że był tu super potencjał, tylko kurde szkoda że zostawiono to tylko na finalny odcinek tej serii, a nie zrobiono z tego całej trylogii na podobieństwie OT Lucasa w Star Wars. Bo z jednej strony pomysł z 

jest moim zdaniem świetny i na swój sposób fascynujący. Miasto usilnie walczące ze swoją przeszłością i kreującą jednocześnie równie pesymistyczny scenariusz na przyszłość jest samo w sobie czymś klimatycznym. To coś, co było próbowane przez reżysera w poprzednich odsłonach, ale były one albo głupie, albo głupie i nudne. Z drugiej strony całość tak popiernicza do przodu, że zakończenie wątku po prostu rozczarowuje.

Notabene, myślałem że aktor grający Coreya to syn Bruce'a Campbella - podobne oczy, podobna szczęka, ale okazało się że to jednak nie geny Asha z Evil Dead ;) 

Daję tak 5-6/10 bo jednak cenię za próbę zerwania się z łańcuchów gatunku.

Mały plus za dialog z końcówki:
 ;)

No i nie dziwię się, że fani sporo marudzą bo chyba mało kto się spodziewał tak mocnego nacisku na klimat coming-of-age.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Wszystko w punkt - spoko pomysł i koniec końców film, ale beznadziejny horror.

Odpowiedz
No... slashery raczej z reguły to beznadziejne horrory.

Odpowiedz
Te tanie, trzepane w 2 dni dla hajsu pewnie tak, ale jest cała masa świetnych, choćby takie "Rituals" czy "Just Before Dawn". Inna sprawa, że "Ends" to jest slasher może w 1/5, reszta filmu to dramat/romans.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon