CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,386
Liczba wątków: 29
Kiedys fanedit (z PL) byl nawet na CDA ale juz pewnie dawno skasowali.
Ja ogarnalem. Niestety 3 to juz zupelnie co innego. A milion odcinkow z Dougiem tylko wkurwia.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
16-02-2025, 14:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2025, 14:51 przez shamar.)
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Jestem chyba jedynym, który lubi odcinki z Dougiem.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
16-02-2025, 14:54
.
Liczba postów: 27,745
Liczba wątków: 62
(16-02-2025, 14:06)Doppelganger napisał(a): Jak ogarniesz 3 sezon to Ci podeślę najlepsza analizę jaka widziałem ale ona ma chyba z 3h, więc bądź uprzedzony.
Najbardziej by mnie interesowała analiza po prostu dwóch sezonów, trzeci mnie póki co niezbyt nęci. Zresztą nie chodzi mi o żadne wyrafinowane interpretacje, najchętniej bym się po prostu dowiedział paru pierdół:
-o co chodziło z Invitation to Love? :D
-po cholerę był wątek ojcostwa Donny?
-czy Leo tak po prostu wyzdrowiał? Czy to też element nadprzyrodzony?
-kochanka Jamesa i próba wrobienia go w morderstwo - było to powiązane z wydarzeniami z Twin Peaks, czy kompletnie osobna, niezwiązana kwestia?
-fajnie jakby ktoś od początku do końca rozpisał intrygę z tartakiem, projektem Ghostwood, bo się ze trzy razy zgubiłem o co tam komu chodziło i kto wyszedł na koniec najlepiej na tym wszystkim?
16-02-2025, 15:38
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,902
Liczba wątków: 11
Wszystko to, to jakieś watki poboczne, nieważne.
Najważniejsza to Laura Palmer, the Black Lodge, Cooper, Bob itp.
Odnośnie FWWM: ten film pokazał jak rewelacyjna aktorka jest Sheryl Lee.
Film jest bardzo mocny, przerażający czasem i przygnębiający. Klimat obłędny.
16-02-2025, 15:48
.
(16-02-2025, 15:48)Doppelganger napisał(a): Wszystko to, to jakieś watki poboczne, nieważne.
Hehe no to super, czyli ostatecznie 30 odcinków możnaby skrócić o połowę bez żadnego wpływu na główną fabułę?
Ja właśnie liczyłem na to, że wszystkie morderstwa okażą się częścią wielkiej intrygi, a nie że ostatecznie to ciemne siły, Bob opętał kogo chciał i wszystko przez to. Równie dobrze mógłby opętać samego Coopera albo Harry'ego, czy Lucy aby zabili Laurę i miałoby to tyle samo sensu.
16-02-2025, 15:54
PapaBoomer
Nie chce spoilerować, bo dowiesz się więcej w filmie, więc powiem tylko tyle, że w serialu Bob po złapaniu wciąż kontrolując Lelanda, mówi "Leland był pełen dziur".
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
16-02-2025, 16:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2025, 16:12 przez marsgrey21.)
Uzurpator
Liczba postów: 1,499
Liczba wątków: 7
Ostatnio z kobitą zagościliśmy w Twin Peaks na dobre dwa miesiące i o ile sezony 1-2 + film to bezapelacyjne 10/10 za klimacik (chociaz wiadomo, pare wątków w sezonie drugim to lekki cringe), tak The Return... sam nie wiem, jeśli ktoś lubi Mulholland Drive/Inland Empire i gotowy jest na duża dawke trollingu i totalne zlanie oczekiwań fanów to pewnie mu siądzie, choć i tak będzie to dosyć frustrujący seans. Daje naciagane 7/10 za odcinki 1-16 (Dougie!)a finał coż...nie podobał mi się. wolałbym coś w stylu
Mrocznej Wieży, czyli zapętlamy historie.
Btw, sposób ubicia Evil Coopera i BOBa to serialowa chujnia dekady
Youniverse
16-02-2025, 20:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2025, 21:05 przez Bartholomew.)
Do the crane, Danny-boy!
(16-02-2025, 15:54)simek napisał(a): (16-02-2025, 15:48)Doppelganger napisał(a): Wszystko to, to jakieś watki poboczne, nieważne.
Hehe no to super, czyli ostatecznie 30 odcinków możnaby skrócić o połowę bez żadnego wpływu na główną fabułę?
Ja właśnie liczyłem na to, że wszystkie morderstwa okażą się częścią wielkiej intrygi, a nie że ostatecznie to ciemne siły, Bob opętał kogo chciał i wszystko przez to. Równie dobrze mógłby opętać samego Coopera albo Harry'ego, czy Lucy aby zabili Laurę i miałoby to tyle samo sensu.
Jest troche racji w tym co piszesz, ale to sie dopiero w 3 sezonie rozwiaze. Ogladaj :)
16-02-2025, 20:47
Stały bywalec
Liczba postów: 3,084
Liczba wątków: 8
(16-02-2025, 14:54)marsgrey21 napisał(a): Jestem chyba jedynym, który lubi odcinki z Dougiem.
Ja lubię bo wymiata w tej roli wiadomo kto (nie piszę kto bo simek jeszcze nie oglądał, a to w sumie spoiler). Po tym serialu przekonałem sie że ten aktor jest jednak wybitny, ale jakoś inni nie potrafili w nim odkryć to co Lynch. Oczywiście to był trolling też, ale sceny z Dougiem,Naomi Watts, a przede wszystkim historia z Belushim, to coś pięknego, nie raz sie wzruszyłem i uśmiałem na tym wątku.
(16-02-2025, 15:38)simek napisał(a): (16-02-2025, 14:06)Doppelganger napisał(a): Jak ogarniesz 3 sezon to Ci podeślę najlepsza analizę jaka widziałem ale ona ma chyba z 3h, więc bądź uprzedzony.
-o co chodziło z Invitation to Love? :D
-po cholerę był wątek ojcostwa Donny?
-czy Leo tak po prostu wyzdrowiał? Czy to też element nadprzyrodzony?
-kochanka Jamesa i próba wrobienia go w morderstwo - było to powiązane z wydarzeniami z Twin Peaks, czy kompletnie osobna, niezwiązana kwestia?
-fajnie jakby ktoś od początku do końca rozpisał intrygę z tartakiem, projektem Ghostwood, bo się ze trzy razy zgubiłem o co tam komu chodziło i kto wyszedł na koniec najlepiej na tym wszystkim?
Leo tak po prostu wyzdrowiał, tak to pamiętam. W Final Dossier wyjaśniono, że jakiś czas później, po tej scenie z tarantulami, ostatecznie znaleziono Leo na podłodze kabiny, został śmiertelnie postrzelony przez nieznanego napastnika. Po sekcji zwłok i zebraniu dowodów w kryjówce Earla uznano, że to Earle go postrzelił.
Nie przypominam sobie żeby wątek z kochanką Jamesa był jakkolwiek powiązany z Twin Peaks, więc osobna kwestia czyli kolejny pastisz opery mydlanej.
W TP jest wiele wątków jak z opery mydlanej, więc w tej operze mydlanej jaką jest po części TP bohaterowie miasteczka oglądają inną operę mydlaną, która jest parodią wątków z TP, a przynajmniej tak to odbierałem w czasie seansu dawno temu.
Wątek ojcostwa Donny to olejny wątek kliszowy i typowy dla oper mydlanych, który pewnie miał być kontynuowany w 3 serii, w tej która nie powstała. W Final Dossier Frosta jest wspomniane co się z nią później stało. A w 3 sezonie chyba ani słowem o niej nikt nie mówi i do wątku ojcostwa chyba też w książkach nie wrócił Frost, ale po finale 2 serii wiemy kto jest jej ojcem. W książce jest informacja że po ukończeniu szkoły średniej Donna opuszcza miasteczko, aby kontynuować naukę w Hunter College w Nowym Jorku. Niedługo potem robi niespodziewaną karierę modelki, pracę, zostaje światową gwiazda. Nie wiem czemu, może przez to jakim była ciężarem dla ekipy aktorka ja to biorę za taką złośliwość na poziomie meta ze strony Frosta (podobnie jak to co zrobili z karłem w 3 serii, co na pewno było złośliwością po tym jakim bucem się okazał aktor grający tą role - dokładnie nie pamiętam ale gościowi ego bardzo urosło i chyba atakowal Lyncha w wywiadach, co nie?), że akurat została gwiazdą, modelką, a wiemy jak po operacjach plastycznych wygląda Lara i nie zrobiła kariery.
Jak już jestem przy laskach z Twin Peaks to w Sekretach Twin Peaks które wyszly przed 3 serią, i były w pewnym sensie wprowadzeniem do serii trzeciej, ujawniono co się stało z Audrey po finale. Pete Martell osłonił Audrey przed wybuchem, z którego ta wyszła w stanie ciężkim, ale żywa.
A w dodatkach do filmu kinowego czyli Missing Pieces były sceny, które pokazały co się stało z Annie po 2 serii, a w książce Frosta Final Dossier, która wyszła po finale 3 serii ujawniono kilka więcej szczegółów co do losu dziewczyny. W MP jest pokazane jak Annie została zabrana do szpitala, mając na sobie pierścień, który Laura i Teresa Banks nosiły w noc, kiedy zostały zamordowane. Dziewczyna była w transie. Pielęgniarka przystąpiła do kradzieży pierścienia Annie, nieświadoma jego znaczenia. Uwięziony w Black Lodge Cooper zapytał ramię, gdzie jest pierścień. Mężczyzna odpowiedział, że „teraz ma go ktoś inny” i po cichu potwierdził obawy Coopera, że to Annie.
Z Final Dossier dowiadujemy się, że Annie zapadła w stan katatoniczny, powoli odzyskując zdrowie, ale najwyraźniej nie mogąc widzieć ani słyszeć otaczających ją osób. Dwa miesiące później Norma zabrała Annie z powrotem do domu, aby się nią zaopiekować. Ponieważ Annie nie była już w stanie wypełniać obowiązków obywatelskich, które należą do Miss Twin Peaks, tytuł ten przypadł pierwszej wicemiss, Lanie Milford.
Dokładnie rok po tym, jak znaleziono ją w lesie, Annie próbowała popełnić samobójstwo i została przewieziona do szpitala. Następnego ranka o 8:38, bez wcześniejszego namawiania ze strony Normy lub kogokolwiek innego w pokoju, Annie wypowiedziała jedno zdanie: Nic mi nie jest”.
Stan Annie nie poprawił się, a Norma niestety nie była w stanie dalej się nią opiekować. Jej matka Vivian ignorowała wszystkie prośby Normy o pomoc w opiece nad nią. Annie ostatecznie została przeniesiona do prywatnego szpitala psychiatrycznego dzięki zbiórce funduszy przez społeczność. Benjamin Horne był jednym z największych darczyńców tej inicjatywy.
W 2017 roku agentka FBI Preston spotkała się z Annie osobiście podczas sporządzania nowego dossier na temat Twin Peaks. Zauważyła, że Annie „ledwie się postarzała” i ogólnie wydawała się niezainteresowana angażowaniem się w swoje otoczenie, chociaż pozwalała się karmić. Każdego roku, w rocznicę porwania, dokładnie o 8:38 rano, mówiła tylko "Czuję się dobrze”. Według lekarzy nie ma szans na to żeby jej stan kiedykolwiek się miał zmienić lub poprawić.
Z serialu i książek Frosta wynika że agent Cooper to był obrońca kobiet (nie tylko tych w których się zakochał) za wszelką cenę, ale jednocześnie sprowadzał nieszczęście na każdą kobietę. (trochę byl takim męskim femme fatale - nazywa się jakoś takich bohaterów, którzy sprowadzają nieszczęście na kobiety?) . 3 sezon też się bawi tym wątkiem obrońcy/anioła stróża Coopera nad kobietami, czego mamy małą zapowiedź w ostatnich scenach filmu.
(16-02-2025, 15:54)simek napisał(a): Równie dobrze mógłby opętać samego Coopera albo Harry'ego
A co do wątku Harry'ego i Coopera to jest najlepsza męska przyjaźń jaką widziałem na ekranie, mogą sie z nimi równać tylko Riggs i Murtaugh w Lethal Weapon 1-4. Dziś zrobili by z tego pewnie wątek z podtekstem homoerotycznym, że mają się ku sobie (choć w sumie TP porusza też takie wątki na przykładzie postaci Duchovny'ego, więc w tym elemencie też byl TP przełomowy, bo poruszył wątek LGBT nim to było modne). I szkoda że jednak Harry'ego nie ma w 3 serii, ale przynajmniej jakoś wyjaśnili w serialu sensownie jego nieobecność. No i mam pytanie do lepiej zorientowanych, czy między Ontkeanem i Lynchem był jakiś konflikt tak jak między Michaelem J Andersonem i Davidem? Bo pamiętam, że początkowo mówiło się że Ontkean wraca, to chyba nawet sam aktor tak mówił, a potem gruchnela wiadomość tak nagle, kilka dni po tym że wraca, że go jednak nie będzie, ale on się nie wypowiadał dlaczego, co rodziło oczywiście plotki, że może jest jakiś konflikt między nim a reżyserem, tylko panowie zachowują klasę, i nie mówią o tym publicznie. Były też informacje że się rozchorował. Wyjaśniła się sytuacja czemu nie wrócił?
17-02-2025, 02:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025, 02:48 przez michax.)
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,930
Liczba wątków: 15
Don Sinatio
Liczba postów: 2,948
Czy można obejrzeć film "Fire walk with me" bez znajomości oryginalnego serialu czy jakieś wątki będą wydawać się niejasne?
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
23-02-2025, 18:16
PapaBoomer
Chcesz obejrzeć prequelosequel do dwusezonowego serialu bez obejrzenia go?
Proszę, zrób to, to będzie ciekawe doświadczenie dla wszystkich, opiszesz swoje wrażenia.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
23-02-2025, 18:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2025, 18:25 przez marsgrey21.)
Don Sinatio
Liczba postów: 2,948
Ok, więc wiem, że trzeba się brać za serial. Miesiąc mi to zajmie ale spoko, dzięki ;)
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
23-02-2025, 18:26
Do the crane, Danny-boy!
(23-02-2025, 18:26)Pitero napisał(a): Ok, więc wiem, że trzeba się brać za serial. Miesiąc mi to zajmie ale spoko, dzięki ;)
Dobra rada, oglądaj wieczorami albo w nocy, najlepiej samemu. Nie daj się niczemu rozpraszać, zrób sobie drinka.
23-02-2025, 18:58
Oskarmeister
Liczba postów: 6,847
Liczba wątków: 18
Nie drinka a czarną kawę.
Prawdziwym wyzwaniem to byłoby włączenie Returns bez znajomości TP
23-02-2025, 19:01
Do the crane, Danny-boy!
Albo niech obejrzy tylko Missing Pieces i nic innego.
23-02-2025, 19:05
Oskarmeister
Liczba postów: 6,847
Liczba wątków: 18
Niech obejrzy tylko to i nic więcej
23-02-2025, 20:31
Do the crane, Danny-boy!
A potem odpali to:
Różnica miedzy Twin Peaks 1 i 2, a The Return jest właśnie taka jak miedzy tymi klipami.
23-02-2025, 20:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2025, 21:56 przez Doppelganger.)
.
(23-02-2025, 18:24)marsgrey21 napisał(a): Chcesz obejrzeć prequelosequel do dwusezonowego serialu bez obejrzenia go?
Proszę, zrób to, to będzie ciekawe doświadczenie dla wszystkich, opiszesz swoje wrażenia.
Nie widziałem jeszcze filmu, ale uważam że byłby to spoko eksperyment. Zajebistość Twin Peaks w niewielkiej mierze wynika z samego rozwiązywania zagadki morderstwa, tam bardziej liczy się wszystko inne. Swoją drogą, to chciałbym zobaczyć jak Cooper by sobie poradził, gdyby morderca nie ułatwił mu zadania i
23-02-2025, 21:12
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
KOCHANI FANI- dziś 24 lutego
.
24-02-2025, 13:29
|