Chernobyl (HBO, 2019)
Cytat:scena w kopalni to kuźwa jakiś fresk, nie wierzę, że jedna scena z miniserialu, która nie jest postapo, potrafi rozwalić połowę filmów postapo w skrystalizowaniu ducha postapo

Serial, który nie jest postapo, ma lepsze sceny postapo niż 99% postapo.

Serial, który nie jest horrorem, ma lepsze motywy grozy niż 99% horrorów.

Serial, który nie jest o zombie, ma lepszą charakteryzację rozpadających się/gnijących ciał niż 99% filmów o żywych trupach.

Serial, który nie opowiada o pracy służb specjalnych, lepiej streszcza istotę KGB niż 99% filmów o tajniakach i inwigilacji.

Serial, w którym nie grają kultowi twardziele, ma lepszą postać twardziela z wąsami niż 99% filmów o twardzielach.

Co dalej?

Zostały jeszcze mutacje.

Czekam na sceny porodów.

Odpowiedz
(23-05-2019, 02:18)Mental napisał(a): Co dalej?

No jak to co >> zgarnianie szuflą napromieniowanego grafitu z dachu zniszczonego reaktora przez tzw. grupę Bio Komando :> To dopiero będzie rzeźnia odcinek. 

Odpowiedz
Barry Keoghan sie pojawil na moment, super! Licze na wieksza obecnosc w nastepnym odcinku. 

Odpowiedz
Był w zwiastunie z tego co pamiętam, więc pewnie w kolejnym odcinku będziemy z jego perspektywy śledzić akcję sprzątania tego syfu. 

Mnie rozśmieszyła obecność Ralpha Inesona, czyli Chrisa Fincha z brytyjskiego The Office w roli tego generała, który na zebraniu z Gorbaczowem pytał o to ilu ludzi potrzebują i ilu z nich zginie. 

A odcinek oczywiście znowu świetny. Chyba nie ma wątpliwości, że oglądamy premierę współczesnego klasyka, jednego z najlepszych seriali HBO.

Odpowiedz
(23-05-2019, 15:48)PropJoe napisał(a): najlepszych najlepszego serialu HBO.
Fixed that for you :D

Na pewno najlepszy od czasu BoB
loading podpis...

Odpowiedz
(23-05-2019, 15:48)PropJoe napisał(a): Mnie rozśmieszyła obecność Ralpha Inesona,
Wiedziałem, ze skądś go kojarzę, ale zapomniałem sprawdzić po seansie, a to przecież ojciec Tomasin z "The Witch". ;)

Odpowiedz
(23-05-2019, 15:48)PropJoe napisał(a): Mnie rozśmieszyła obecność Ralpha Inesona, czyli Chrisa Fincha z brytyjskiego The Office w roli tego generała, który na zebraniu z Gorbaczowem pytał o to ilu ludzi potrzebują i ilu z nich zginie. 

Finchie był? :D Umknęło mi, zwrócę uwagę przy powtórce.

Odpowiedz
Skoro już mowa o znajomych pyskach i kultowych twardzielach - James Cosmo jako górnik rzucający: "teraz wyglądasz jak minister od węgla".
Ogląda się to dalej rewelacyjnie, tylko na tą tępą blondynę powoli nie mogę już patrzeć. Oczywiście jest w pełni wiarygodna, ale nie czyni to obserwowania jej głupoty mniej męczącym. W ostatniej scenie niemalże oczekiwałem, że rzuci się w ten wlewany beton.
Z milszych rzeczy, świetne jest użycie dźwięku w tym serialu. W szczególności mam na myśli oczywiście sekwencję z nurkami i połączenie trzasku dozymetrów z nakręcaniem latarek. Ależ to podnosi ciśnienie (w pozytywnym znaczeniu).

Odpowiedz
Co jest złego w blond żonie strażaka? Że niby bardziej racjonalne by było jakby po ostrzeżeniu portierki spakowała się i wróciła do domu, bo to niebezpieczne?

Trzeci odcinek oczywiście dalej miazga, to jest serial bez słabych punktów, cudownie jest na bieżąco oglądać kolejne arcydzieło HBO.

Odpowiedz
Kłamie co do tego, że jest w ciąży, cały czas wbrew zakazom dotyka męża, obiecując że nie wejdzie za plastik od razu włazi za plastik... To nie kwalifikuje się jako skretynienie? Zwłaszcza biorąc pod uwagę jej stan?
Nic dziwnego, że na sam jej widok Homiuk dostaje ataku szału i ładuje się w tarapaty.

Odpowiedz
Ale weź pod uwagę, że to jest oparte na prawdziwej historii. Odsyłam do książki Czarnobylska modlitwa.

Odpowiedz
Po prostu zachowuje się jak zdenerwowana i zrozpaczona kobieta, która ma w dupie konsekwencje bo chce być z umierającym w cierpieniach mężem.

Odpowiedz
Ale ja nie kwestionuję tego ani nie zarzucam braku realizmu w zachowaniu. Tym bardziej krew mnie zalewa, że się takie przypadki trafiają.

Odpowiedz
Ona nie rozumiała zagrożenia - dla tych ludzi to była abstrakcja. Do tego wszędzie wokół aparat władzy i niezrozumiałe zakazy, a jej ukochany mąż umiera w cierpieniach w samotności.

Wymaganie od osoby na całkowitym załamaniu nerwowym chłodnej, kalkulowanej analizy sytuacji jest absurdalne. Ludzie tracą głowę nawet w 1000 razy prostszych i lżejszych sytuacjach.

Odpowiedz
Ja niczego nie wymagam. Ale jakby dziecko urodziło się kalekie lub martwe (wiem, że się takie nie urodziło) to jak by wypadła mamusia roku? Jako niewinna ofiara?
To że głupota jest powszechna i dla gatunku ludzkiego naturalna nie powinno zwalniać z odpowiedzialności za jej konsekwencje.

Odpowiedz
Czy tylko ja z początku myślałem że to Daisy Ridley tylko bez makijażu ?? :>

Odpowiedz
(23-05-2019, 22:52)Paszczak napisał(a): Ja niczego nie wymagam. Ale jakby dziecko urodziło się kalekie lub martwe (wiem, że się takie nie urodziło) to jak by wypadła mamusia roku? Jako niewinna ofiara?

Dziecko przeżyło 4 godziny po urodzeniu.
BECO, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jun 2014.

Odpowiedz
Rzeczywiście, coś mi się pokręciło. Dziewczynka, wątroba i serce zawiodły.
A za książkę Aleksijewicz faktycznie wypadałoby się zabrać, czytałem tylko fragmenty.

Odpowiedz
Niesamowite ile napięcia można wytworzyć ze znanej historii. Trzeci odcinek również świetny. Kadry z tunelu to coś pięknego. Tego już sie nie da spieprzyć, będzie jedna z najlepszych rzeczy w historii telewizji.

Odpowiedz
Wszystko się udało w tym serialu. Ależ to jest fantastycznie zagrane i zrealizowane. Nie wiem co powiedzieć więcej ponad to co napisano, zostawiam ślad bo może ktoś jeszcze się waha. Horror o zderzeniu ze światem magicznym, wymieszany z dramatem ofiar i czarną jak smoła satyrą na komunistycznych aparatczyków. Jeśli kogoś w ostatnim odcinku denerwowała Jesse Buckley to po jej ostatniej scenie powinien zrozumieć wszystko. Każda odpowiedź była obecna na jej twarzy.

Po 3 odcinkach 10/10. Dla mnie koncert gry Harrisa, Skarsgarda, Watson i Buckley. Dodatkowo mistrzostwa epizodystów, na czele z tym dowódcą górników który był bardziej rosyjski niż Borys Jelcyn z butelką wódki. Nie mam pojęcia co to za aktor, ale to co się tam wyprawia zdumiewa, mam nadzieję, że posypią się Emmy, Globy i Złote Kraby.

Po 3 odcinkach 10/10.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon