Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,949
Liczba wątków: 11
(28-05-2019, 15:59)Martinipl napisał(a): Zalogowani jesteśmy. Normalnie widzimy wszystko, wchodzimy w jakikolwiek film i jest "Błąd odtwarzania, spróbuj ponownie". I nic.
@Pelivaron - Co oni tam ćpią O.o
Wyłączyłeś wspomaganie sprzętowe w przegladarce?
28-05-2019, 17:02
Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
Też. Kompletnie nic nie działa - komunikat cały czas ten sam.
loading podpis...
28-05-2019, 17:58
Fhtagn
Liczba postów: 5,361
Liczba wątków: 9
Trochę rwana narracja była z tymi przeskokami w czasie, takie mam wrażenie. Z drugiej strony - ile tu było strasznego dobra. Każdy odcinek jest inny, pokazuje coś zupełnie innego i chociaż ze wspólnym rdzeniem, to jednak różnice są naprawdę wyraźne. I to są różnice na plus! Czego tu nie ma, o matko!
Musiałem swojego psiaka pogłaskać w scenie ze szczeniakami, to nie na moje nerwy :D
28-05-2019, 18:34
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
Mam wrażenie, że ten odcinek był najsłabszy, ale nie zmienia mojej wysokiej oceny serialu. To taki kolaż wydarzeń, pomost prowadzący do ostatecznej rozgrywki, ale w sumie nie wiem czy było jeszcze coś naprawdę ważnego do pokazania z tego akurat okresu. Może trochę szkoda, że nie wykorzystano tym razem w większym stopniu Jessie Buckley po jej mocarnej scenie z betonem w poprzednim odcinku, ale z drugiej strony jej stany paranoiczne w szarym blokowisku zbyt mocno rozwadniałaby sedno akcji (być może nawet wypadły w montażu).
@Martini wydaje mi się, że musisz to po prostu zgłosić na jednym z kanałów komunikacji z HBO, np na czacie który wyświetla się u dołu ekranu, albo w wiadomości na Facebooku. Możliwe, że to usterka która nie leży po Twojej stronie, skoro usunąłeś ciasteczka, wypróbowałeś inne przeglądarki itd.
28-05-2019, 18:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2019, 18:57 przez Szaman.)
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,949
Liczba wątków: 11
(28-05-2019, 17:58)Martinipl napisał(a): Też. Kompletnie nic nie działa - komunikat cały czas ten sam.
Aplikacja HBGo na tablecie albo telefonie moze Cie uratowac. Powinna chyba dzialac?
28-05-2019, 19:06
Samurai Cop
Martini, sprawdź jeszcze na koncie czy Twoja przeglądarka jest dodana do listy urządzeń, może w tym tkwi problem? Bo chyba dodają się automatycznie jeśli dobrze pamiętam, może spróbuj usunąć i dodać ponownie. Słyszałem też o problemach z HBO Go jeśli korzystasz z aplikacji w Play, tutaj już musisz pomęczyć się właśnie z infolinią Playa.
28-05-2019, 19:13
Legions of the Fog
Dzięki panowie za próbę pomocy - ale próbowałem już na kompie wszystkiego. Na lapku żony działa, więc nie ma tragedii, ale tam dźwięk lipa (a w tym serialu to wiadomo...) a i obraz malutki. No cóż, się pomęczę na lapku.
loading podpis...
28-05-2019, 19:17
Legions of the Fog
Kolejny, świetny odcinek. Jest mniej emocji, ale ukazanie likwidatorów też rewelacyjne.
Czy ktoś się orientuje, dlaczego zmieniono lektora? O.o
W serialu jest dużo przekleństw, ale w odcinkach 1-3 lektor ich unikał, w odcinku 4 jest nowy lektor i rzuca mięsem dosadnie... dziwaczna zmiana...
loading podpis...
28-05-2019, 22:36
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Spójrzcie na mój avatar i zgadnijcie co sądzę o tym odcinku :)
Pisząc jednak zupełnie setio to trochę meh; klimat i ogólny poziom niby zachowany, ale mam wrażenie że upchnięto tu ze dwa odcinki, za dużo czasu poświęcając temu co najmniej ciekawe.
28-05-2019, 22:38
Stały bywalec
Liczba postów: 13,508
Scena ze
ściąganiem grafitu z dachu
kapitalna. Szkoda, że taka krótka. Sceny z likwidatorami też dobre, ale faktycznie to słabszy odcinek. Taki na 8/10
Cytat:- Masz, załóż to na jaja. Ochroni je.
- Teraz?
- Nie, później. Jak zmienią Ci się w pizdę.
Te dialogi pisał geniusz ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
28-05-2019, 23:00
Stały bywalec
Liczba postów: 3,856
Liczba wątków: 26
Wielka szkoda że wątek BioRobotów trwa zaledwie 10 minut... przeca to mógłby być osobny odcinek :(
29-05-2019, 23:33
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,960
Liczba wątków: 15
Ale co tam jest ciekawego tak naprawdę zeby to rozciągać na 40 minut? Bieganie i przesuwanie grafitu? To mocarny wątek ale nie widzę tam potencjału na wyciśnięcie czegoś ponadto. Pokazywanie kolejnych ofiar promieniowania?
30-05-2019, 09:32
Samurai Cop
Moim zdaniem sprzątanie w czasie rzeczywistym to maksimum jakie można było wycisnąć z tego wątku. Jeśli coś tutaj rozszerzać, to jednak postać Buckley została potraktowana dość po macoszemu, nie powiedziała chyba w tym odcinku nawet jednego słowa.
30-05-2019, 09:36
Stały bywalec
Liczba postów: 3,856
Liczba wątków: 26
Coś by wymyślili tak jak górnikom dali zajebiste zaplecze i jaki kozak z tego wyszedł. Tutaj to byli zwykli młodzi rezerwiści też dało sie to jakoś podbudować i pokazać jak się powoli wykańczają ( wydobycie Jokera kompletnie zbędne bo robot był martwy ), bo ich zadanie było najniebezpieczniejsze z tego wszystkiego... Niektórzy nie chcieli wejśc na dach, srali po gaciach... a ograniczono się do kilku skrawek scen i głownych wątków.
Scenariusz mieli gotowy a ledwie go lizneli >>
https://youtu.be/FfDa8tR25dk?t=2
30-05-2019, 09:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2019, 20:16 przez Predator895.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,718
Liczba wątków: 150
(28-05-2019, 23:00)Snappik napisał(a): Cytat:- Masz, załóż to na jaja. Ochroni je.
- Teraz?
- Nie, później. Jak zmienią Ci się w pizdę.
Te dialogi pisał geniusz ;)
Przeczytałem to głosem Sandora Clegane'a z "Gry o tron". Bardzo w jego stylu tekst. :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
30-05-2019, 14:08
Stały bywalec
Liczba postów: 6,881
Liczba wątków: 6
(30-05-2019, 09:37)Predator895 napisał(a): gurnikom
Auć!
Wydaje mi się, że wątek biorobotów jest ok tak jak go zrobili. Niby było wcześniej zaglądanie do rozwalonego reaktora, podnoszenie grafitu przez strażaka, nurkowanie w radioaktywnej wodzie itd. ale tu chyba najbardziej dobitnie pokazano tę niemal nadprzyrodzoną niewidoczną siłę, która cię może zabić. Panika tego gościa, tykający zegar, stroje "ochronne", całe to gruzowisko, które wygląda właśnie na zwykłe gruzowisko. To były momenty, w których najbardziej było czuć, że są tam, najbliżej jak się da. W najniebezpieczniejszym miejscu na Ziemi. Wydaje mi się, że rozwlekanie tego tylko popsułoby efekt. Może zabrakło kilku ujęć pokazujących lepiej przerażenie tych gości przed i po, ale poza tym te 90 sekund to jedna z lepszych scen w całym serialu.
Swoją drogą, o ile kumam dlaczego zestrzelenie grafitu nie było najlepszym pomysłem (ahh ten Chris Finch ;) ) tak czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego, skoro stanie za ścianą osłabia skutki promieniowania na tyle, że mogą tam łapać oddech i robić odprawy (bo chyba tam przed samym wyjściem robili, nie?) to dlaczego nie mogli tego grafitu zepchnąć "przesuwając" tę ścianę? Oczywiście nie dosłownie tę ścianę tylko jakąś ruchomą konstrukcję taranującą to po kawałku?
A odcinek nie wiem czy słabszy. Ktoś wyżej pisał o tym, że każdy odcinek jest inny i to atut. Zgadzam się, ale w czwartym pierwszy raz wydaje się to tym atutem najmniej. Mam poczucie, że dowodem na to, jest też to, że ta inność jest pierwszy raz tak ewidentna. Jak już chcieli robić takie przeskoki czasowe i część rzeczy pokazać tylko na montażu z muzyką to może trzeba było pokazać logistyczną skalę operacji, z większą różnorodnością. Tu może wolałbym trochę więcej rozmachu.
Skupienie na jednostkach już mieliśmy a wątek Pawła wydał mi się najmniej angażujący z dotychczasowych. No i nie chce wyjść na nieczułego chuja, ale nie płakałem po szczeniakach. Nie kumam powszechnego lamentu i pisaniu o najmocniejszej scenie w całym serialu. Swoją drogą w podcaście opowiadają o follow-upie tej sceny, którą ostatecznie zdecydowali się wyciąć, żeby nie znęcać się za bardzo nad widzami. Podobnie jak oszczędzili najgorszych widoków w szpitalu w trzecim i skrócili niektóre ujęcia.
O ile nie zgadzam się z zarzutami o niewykorzystanie potencjału to czym bliżej końca tym mocniejsze mam uczucie, że można by z tego zrobić dłuższą serię. Ale może po prostu to kwestia tego, że nie chcę, żeby się skończyło.
A Paul Ritter znów znakomity jako Diatłow w tej krótkiej scenie.
30-05-2019, 14:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2019, 14:40 przez PropJoe.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,718
Liczba wątków: 150
Nadrobilem ten nowy odcinek i dla mnie chyba najmocniejszy z tych dotychczasowych.
Postac żołnierza opowiadajacego o pierwszym zabiciu człowieka (kolejna niesamowita postać trzecioplanowa, która już pewnie w serialu się nie pojawi), zabijanie zwierząt (wiedziałem że będą szczeniaki :( ), bioroboty i dach, scena na porodówce i puste łóżeczko. Mistrzostwo świata w pokazanie beznadziei otaczającej to wydarzenie.
Odpaliłem odcinek i nawet nie wiem kiedy się skończył.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
30-05-2019, 21:24
Legions of the Fog
(30-05-2019, 14:35)PropJoe napisał(a): Wydaje mi się, że wątek biorobotów jest ok tak jak go zrobili. Niby było wcześniej zaglądanie do rozwalonego reaktora, podnoszenie grafitu przez strażaka, nurkowanie w radioaktywnej wodzie itd. ale tu chyba najbardziej dobitnie pokazano tę niemal nadprzyrodzoną niewidoczną siłę, która cię może zabić. Panika tego gościa, tykający zegar, stroje "ochronne", całe to gruzowisko, które wygląda właśnie na zwykłe gruzowisko. To były momenty, w których najbardziej było czuć, że są tam, najbliżej jak się da. W najniebezpieczniejszym miejscu na Ziemi. Wydaje mi się, że rozwlekanie tego tylko popsułoby efekt. Może zabrakło kilku ujęć pokazujących lepiej przerażenie tych gości przed i po, ale poza tym te 90 sekund to jedna z lepszych scen w całym serialu.
...
Swoją drogą, o ile kumam dlaczego zestrzelenie grafitu nie było najlepszym pomysłem (ahh ten Chris Finch ;) ) tak czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego, skoro stanie za ścianą osłabia skutki promieniowania na tyle, że mogą tam łapać oddech i robić odprawy (bo chyba tam przed samym wyjściem robili, nie?) to dlaczego nie mogli tego grafitu zepchnąć "przesuwając" tę ścianę? Oczywiście nie dosłownie tę ścianę tylko jakąś ruchomą konstrukcję taranującą to po kawałku?
...
O ile nie zgadzam się z zarzutami o niewykorzystanie potencjału to czym bliżej końca tym mocniejsze mam uczucie, że można by z tego zrobić dłuższą serię. Ale może po prostu to kwestia tego, że nie chcę, żeby się skończyło.
Mi w biorobotach brakowało sceny, którą zdawałoby się wprowadza wątek gościa, co mu noga utknęła. Bo prawdą jest, że "dachowcy" to odstraszali ludzi, więc jak ktoś się dowiedział że dany człowiek pracuje na dachu (gdzie dawka maksymalna była na poziomie 15k Rentgenów) a dozymetry wywalały poza skalę (500!) to się od nich odsuwali. Bywało i tak, że po zejściu z dachu tylko dowódca podchodził do tych pracowników, a reszta trzymała się na odległość. Spokojnie ta scena mogłaby zostać tak zamknięta.
Nie znam się, ale raczej nie waliłbym w grafit z czegokolwiek - mniejsze odłamki to większy problem... A usuwanie ich zza "ściany" nie sprawi, że nie masz promieniowania zza pleców albo z boku. Poza tym, ile zajmie przygotowanie/przesuwanie/konfiguracja ściany? Chyba dłużej, niż wpuszczenie tam 10000 ludzi pracujących przez całą dobę. Grafitu na dachu było kilkanaście ton - wcale nie mało
Dłuższa seria brzmi świetnie pod warunkiem, że poziom byłby utrzymany. A mnie się wydaje że poziom wynika ze zwartej formy. Nie wiem, co by tu jeszcze dodać lub pokazać, coby wpłynęło na zaspokojenie "glodu" ale mam wrażenie, podobnie jak ty, że po prostu nie chcę aby się skończyło. Najpewniej decyzja o 5 odcinkach będzie w pełni słuszna (+ to, że ostatni odcinek jest dłuższy o 15 minut).
----
Serial okazał się niesamowitym strzałem - choć poszedł bez potężnej akcji marketingowej to przyjął się niebywale szybko, wzbudził wiele dyskusji, zaistniał w świadomości widza. Jest to ogromny sukces HBO - wystarczy wspomnieć, że obecnie jest #1 na TV show w IMDB! Kto wie, być może doczekamy się pełnoprawnego dramatu w kinach? Absolutnie taka decyzja mnie nie zdziwi ponieważ najwyraźniej "głód", o którym wspomniałem wyżej, jest nienasycony i serial - choć fantastyczny - może go nie nasycić.
loading podpis...
01-06-2019, 07:50
Stały bywalec
Liczba postów: 13,508
Chabior jako Diatłow xD
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
01-06-2019, 12:07
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,121
Liczba wątków: 57
O kurla, ale to jest dobre, az prawie z kibla spadlem:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
01-06-2019, 12:46
|