District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
[Obrazek: 71999463l.jpg]
half-life'owe klimaty

fabuła filmu prezentują się treściwie - tak treściwie, że wklejam tu jej streszczenie z portalu niezlekino.pl: obca rasa zostaje zmuszona do osiedlenia się w slumsach johannesburga w południowej afryce, po tym jak wylądowali na ziemi 30 lat temu. do District 9 trafia agent wikus, który zostaje wystawiony na działanie biotechnologii kosmitów.

efekty robi WETA, a opiekę nad filmem objął peter jackson. czy to dobrze czy źle - nie wiem. zapowiada się ciekawie, aczkolwiek daleki jest od wygłaszania kategorycznych werdyktów. dokumentalny styl kojarzy się mi troche z black hawkiem, zwłaszcza widoczki z pokładu śmigłowca:

swoim realizmem imponuje mi dizajn statku obcych (przynajmniej z zewnątrz) oraz odważne podejście twórców do zagadnienia alienów: ci bowiem najwyraźniej zamierzają w prawdziwe realia południowoafrykańskiego getta wkomponować fikcyjne obce istoty wyglądem przypominające przybyszów z radosnej twórczości jacka arnolda. brzmi niebezpiecznie. ja jednak liczę na mega poważne potraktowanie tematu, nawet pomimo macek wyłażących z ryja obcej cywilizacji. z drugiej strony stara jak kino prawda mówi, że macki = kult nad kulty, tak wiec musi być dobrze (inaczej nie afiszowałbym się z tym filmem na forum).

[Obrazek: district9440x486.jpg]
źle mu z oczu patrzy

Odpowiedz
Sam chciałem założyć temat o filmie, ale nie wcześniej niż obejrze przynajmniej jeden short Neilla Blomkampa. I co się okazało?

to coś w rodzaju prequela pełnometrażowego filmu. Prezentuje się rewelacyjnie i już mam pewność, że twórca podchodzi do tematu całkowicie poważnie (czuć też chęć do powiedzenia czegoś o samej Afryce).

Dla mnie film zapowiada się bajecznie. Boję się jedynie, że zbyt duży budżet sprawi, że twórca będzie miał ochotę pobajerować. Ale czekam, bo wrzucony wyżej ściemodokument jeszcze bardziej mnie nakręcił.

Mental napisał(a):ja jednak liczę na mega poważne potraktowanie tematu, nawet pomimo macek wyłażących z ryja obcej cywilizacji.
Nie mam pojęcia dlaczego coś mackopodobnego zwisającego z ryja miało by w jakiś podważać poważne podejście reżysera.

Podziękowania dla Mierzwiaka za wrzucenie zwiastuna.

Odpowiedz
crov, super filmik zapodałeś! zaostrzył mi się apetyt.

the road/district 9
moon
reykjavik whale watching massacre

tak wygląda moja lista najbardziej wyczekiwanych sci-fi/horrorów na rok 2009.

crov napisał(a):Nie mam pojęcia dlaczego coś mackopodobnego zwisającego z ryja miało by w jakiś podważać poważne podejście reżysera.

bo macki to podstawowy atrybut połowy maszkaronów z okresu poczciwej tandety lat pięćdziesiątych. odruchowo łącze je z kiczem i wydurnianiem się. wiem, ze twórcy district 9 podejdą do sprawy tak jak należy, czyli z powagą, ale macki ciągle pozostaną mackami:)

Odpowiedz
Niech będzie, potrafię to zrozumieć. ;)

Tu inny krótkometrażowy film tego samego reżysera, . Również sci-fi, ale w jednak trochę innym klimacie. Ten gość ma przyszłość. Dobrze, że Peter Jackson go wspiera.

Odpowiedz
alive in joburg - pierwsze kilka minut i opancerzony koleś miotający samochodami. wspaniałe! taki podrasowany gravity gun z HL2.

tempbot - również świetne!

ktokolwiek pogrywał w half-life'a 2 albo w dodatek do hl2 - genialny portal - ten nie może nie czuć klimatu gry. czyżby w końcu sci-fi z mojego ukochanego podwórka: robotyka, cyborgi, technologia, strzelaniny i inwazje? nie mogę się doczekać.

Odpowiedz
Podając dzisiaj link do trailera nie przyszło mi do głowy by założyć temat, na szczęście Mental stoi na straży. Dzięki : )

Wydaje mi się że ewentualna reakcja obronna na takich obcych może tylko pozornie wynikać z ich wyglądu (do którego nie mam zastrzeżeń, tym bardziej że jakoś trudno w tej kwestii pokazać coś autentycznie nowatorskiego). Chodzi raczej o kontekst w którym ich umieszczono. Bo oto nie mamy tu obcego-wroga, morderczego nieznanego z którym muszą się zmierzyć główni bohaterowie, ale obcego który jest niechcianym imigrantem. Genialne i w jakiś sposób smutne. Film wygląda bardzo obiecująco.

Podobają mi się również efekty, bardzo ładnie wpasowane w film, widoczne, ale nie narzucające się.

Mental, ostatnio macki mieliśmy we Mgle Darabonta. I co? No właśnie:)

Odpowiedz
Wiecie, co mi się podoba w zajawkach? Wizja obcych - wreszcie nie są to najeźdźcy ani bogowie, nie są też bezmyslną hordą jak w Starship Troopers czy innych filmach z obcymi; nareszcie zapowiada się, że postać obcego bedzie miałą cechy indywidualne, że spotkanie nastąpi z isototą odmienną fizjologicznie, ale może nie aż tak odległą psychologicznie, jak nam to zapowiada wygląd.

A macki mi się kojarzą z:
[Obrazek: 1d8f646500135.jpg]
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
macki zwisające z pyska alienów nie dawały mi spokoju, więc poprzerzucałem trochę gówna w necie i znalazłem dwie foty przedstawiające istoty o podobnym defekcie wargi dolnej/otworu gębowego:

[Obrazek: stalker250804.jpg]
S.T.A.L.K.E.R.

[Obrazek: HalfLife_Bullsquid.jpg]
HALF-LIFE

wybaczcie, że nawracam, ale pierwsze minuty alive in joburg to dla mnie poezja. mega dobry skafander ma ten kolo. niezbyt komfortowy, lecz chyba nie po to został on skonstruowany, żeby robić w nim fikołki.

Odpowiedz
Więcej byś znalazł takich w filmach.

Odpowiedz
Dopiero teraz obejrzałem filmiki zapodane przez Crova. Tempbot jest uroczy, za to Alive in Joburg zrywa beret niesamowitą wizją. Ewidentnie mamy tu do czynienia z utalentowanym twórcą którego nazwisko należy zapamiętać. Prawdziwe sci-fi jak widać żyje, szkoda że tak rzadko daje mu się szansę.

Mental napisał(a):the road/district 9
moon
reykjavik whale watching massacre

tak wygląda moja lista najbardziej wyczekiwanych sci-fi/horrorów na rok 2009
Zapomniałeś o intrygującym Splice Natalego:)

Odpowiedz
Filmiki na YT usunięte. http://dekku.nofatclips.com/2006/01/neill-blomkamp-tempbot.html stąd można ściągać.

Odpowiedz
Trzeba dopisać produkcję do najbardziej oczekiwanych w tym roku S-F. Niesamowicie klimatyczne są ujęcia wiszącego statku. Jego wygląd i wielkość budzą grozę i przerażenie.
Jedynie przesłuchanie obcego śmierdzi niezwykłą tandetą, szczególnie ta zamazana twarz. Ale cóż, trzeba poczekać. Ma pewno wyjdzie coś ciekawego.
Co do tych filmików, a w szczególności Alive In Joburg, ciekawe połączenie. Pokazanie przybycie obcych i niejako ich życie w slamsach w formie dokumentu, coś pięknego i niesłychanie intrygującego.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Zgodnie z modą, pojawiła się kampania wirusowa. Dobrze zrobiona, ciekawa:

http://www.d-9.com/
http://multinationalunited.com/
http://www.mnuspreadslies.com/
http://mathsfromouterspace.com/

Zacząłem się trochę martwić. Viral prezentuje się bardzo fajnie, ale... no właśnie - modny jest. Jeśli będzie PG-13 to się wścieknę.

Odpowiedz
Pytanie do publiczności: czy tylko ja widzę kuriozalność (żeby nie powiedzieć: debilność) głównego założenia tego filmu?
Rasa, która posiada technologię pozwalającą na swobodne podróżowanie w kosmosie, ląduje na Ziemi i jest zmuszona do życia w slumsach?

Srsly, WTF?

Nie przekonuje mnie też 'Alive in Joburg' - technicznie fajny, z interesującym tłem, ale sama wizja jest równie pozbawiona sensu.

Na razie jestem nastawiony sceptycznie, ale dam temu filmowi szansę. Może twórcy jakoś mnie zaskoczą.

Odpowiedz
Nie zepsuł Ci się nigdy samochód w środku lasu? Nie okazało się, że nie wziąłeś ze sobą komórki? Jeśli nie, to miałeś fart ;).

Założenie nie jest debilne, jeśli jest podparte sensownymi argumentami, my żadnych argumentów jeszcze nie znamy, ale pierwsze co pomyślałem to to, że z własnej woli by się na Ziemi nie osiedlali.
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
też mi to zgrzyta. nie do końca potrafię sobie wyobrazić, jak twórcy zamierzają wybrnąć z potrzasku. być może statki potrzebują energii do lotu (bo z jakichś tam bliżej niedookreślonych przyczyn 30 lat temu doszło do awarii), a jako że ziemska myśl technologiczna znajduje się w powijakach, ładowanie futurystycznych akumulatorów przy pomocy tutejszych wynalazków trwa już dobre kilkadziesiąt lat - z tego powodu władze wydzieliły specjalny sektor dla gości z kosmosu. niestety ich pobyt zaczął się przedłużać, w efekcie wywołując tarcia na linii: ludność cywilna - przybysze. daj mi milion dolarów, to rozwinę tę myśl, a jak dobrze pójdzie, to może nawet wykombinuje lepsze usprawiedliwienie ich obecności:)

tak czy siak, dla mnie liczy się to, jak reżyser wykorzysta sytuacje wyjściową, czyli bytowanie obcej rasy na planecie ziemia. bo jak zauważył wujo444, pomysł jest świeży i dotąd w kinie (chyba) niespotykany.

Odpowiedz
A "Alien Nation"?

Odpowiedz
w nawiasie dałem "chyba". alien nation nie widziałem, więc się nie wypowiem, jak wygląda skala podobieństwa obu tych produkcji. jedyne, czego sie obawiam, to żeby district 9 nie poszedł w stronę kina familijnego ala cloverfield - linki zapodane przez crova trochę mnie zaniepokoiły. z drugiej strony gościu na fotce broczy krwią i to całkiem nieciekawie, więc licze jednak na coś mocnego.

Odpowiedz
Ciuniek napisał(a):Nie zepsuł Ci się nigdy samochód w środku lasu? Nie okazało się, że nie wziąłeś ze sobą komórki?

Genialne porównanie, nie ma co.

Mental napisał(a):być może statki potrzebują energii do lotu (bo z jakichś tam bliżej niedookreślonych przyczyn 30 lat temu doszło do awarii), a jako że ziemska myśl technologiczna znajduje się w powijakach, ładowanie futurystycznych akumulatorów przy pomocy tutejszych wynalazków trwa już dobre kilkadziesiąt lat

Tak, oczywiście. Silniki statku są napędzane elektrycznością magazynowaną w olbrzymich kondensatorach. Mhm....

Mental napisał(a):tego powodu władze wydzieliły specjalny sektor dla gości z kosmosu.

Afrykańskie slumsy?

Mental napisał(a):sytuacje wyjściową, czyli bytowanie obcej rasy na planecie ziemia. bo jak zauważył wujo444, pomysł jest świeży i dotąd w kinie (chyba) niespotykany.

Dodam jeszcze 'Earth: Final Conflict'. Co prawda to serial, ale zdecydowanie konkretniej podszedł do tematu.

Odpowiedz
no cóż, serialu też nie widziałem:)
z tego powodu district 9 będzie moim debiutem, jeśli chodzi o kwestie bytowania rozbitków pozaziemskiej cywilizacji na ziemi w slumsach południowej afryki. w sumie to, co napisałem wyżej - usprawiedliwienie ich pobytu - coraz bardziej mi sie podoba. prześle to na maila reżyserowi, żeby ewentualnie dopisał w scenariuszu ze dwie linijki wyjaśniające co i jak:)

Cytat:Silniki statku są napędzane elektrycznością magazynowaną w olbrzymich kondensatorach. Mhm....

tak, masz rację. super ważna kwestia - czym są napędzane statki kosmitów. jeśli reżyser nie rozwinie tej myśli przynajmniej w 10-minutowym monologu jednego z inżynierów, film będzie skreślony.

Cytat:Afrykańskie slumsy?

a co? central park? Antarktyda? twórcy pewnie w miarę sensownie uzasadnią takie a nie inne miejsce pobytu obcych, a nawet jak nie, to mam to gdzieś.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon