21-08-2009, 19:43
|
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
|
|
O, to już jest to w kinie?
Hmmmm, teraz wreszcie zobaczę, czy moje zastrzeżenia co do trailera były słuszne czy nie. 21-08-2009, 19:47
Ściągnąłem screenera, włączyłem i... po pięciu minutach wypieprzyłem w kosmos. Nie warto psuć sobie tego filmu w ten sposób. Chyba mnie rozdupi z niecierpliwości do czasu premiery.:)
23-08-2009, 12:27 Predator895 napisał(a):Ja dziś przed Metrem Strachu obejrzałem trailer w kinie, powalił mnie na kolana U mnie puścili "Wyspę tajemnic" niestety. 23-08-2009, 12:30
Miltonie, jedyne skrinery jakie warto oglądać do DVD skrinery :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 23-08-2009, 12:40
http://www.boxofficemojo.com/weekend/chart/
73 mln po drugim weekendzie w samych USA. No to nie ma się co martwić czy Blomkamp dostanie kasiorę na następny film : ) 23-08-2009, 20:17
Mnie również zmogło oczekiwanie, obejrzałem dostępną wersję i będę mało oryginalny: film jest wyśmienity, przy czym główną zaletą okazały się nie tyle efekty specjalne (o których więcej za chwilę), ale kapitalnie skonstruowana i zagrana postać głównego bohatera. Wikus to, powiedzmy sobie szczerze, skończona łajza. Mała, urzędnicza menda, karierowicz, tchórz i rasista. I tu brawa dla amatora Sharlto Copleya, który bezbłędnie oddał charakter tego może nie tyle nawet złego, co zwyczajnie słabego okazu ludzkiego. Rzecz jasna scenariusz wymaga, aby nasz tzw. bohater przeszedł duchową przemianę i stanął po stronie tego, co słuszne i sprawiedliwe. Ku memu głębokiemu zdziwieniu wspomniana przemiana okazała się całkiem wiarygodna. Wikus nie doznaje nagłego oświecenia i nie staje się świętym. Przez większość czasu kierują nim nadal czysto egoistyczne pobudki, a potem... no, nie ma co zdradzać zbyt wiele.
Co do efektów, nie, nie są tak dobre jak mówią. SĄ 10X LEPSZE. Nie wiem jak wypadnie Avatar w 3D (cudów nie oczekuję), ale w dwóch wymiarach niebieskie pizdusie z dzieła Camerona nie umywają się do obcych Blomkampa. Zresztą dotyczy to nie tylko żywych stworów, ale i sprzętu mechanicznego. Scena z udziałem kombinezonu/robota bojowego to bezapelacyjnie najlepsza sekwencja akcji, jaką widziałem od bardzo dawna. Wreszcie trafia się połączenie spektakularności hollywoodzkich blockbusterów z bezceremonialnością i brutalnością klasyki. Po prostu bezbłędna synergia efekciarstwa (w pozytywnym znaczeniu) i realizmu. Do kina oczywiście pójdę w dniu premiery, bo dzieło tej klasy zasługuje na podziwianie w pełni chwały. Ale do tego czasu na pewno jeszcze parę razy powtórzę se TS. 23-08-2009, 23:14 Paszczak napisał(a):niebieskie pizdusie z dzieła CameronaJak na razie najlepsze określenie avatarów jakie pało na forum:) 23-08-2009, 23:18 Paszczak napisał(a):Wreszcie trafia się połączenie spektakularności hollywoodzkich blockbusterów z bezceremonialnością i brutalnością klasyki. i o to, kuwa, chodzi - wracamy do korzeni, czyli do czasów, kiedy reżyserzy mieli jaja, włosy na klacie i na drugie "Fuck you, asshole". do premiery dwa miechy. trzeba ćwiczyć wolę. jestem tak nagrzany na ten film, że kiedy o nim myślę, to przestaje myśleć o innych rzeczach:) 23-08-2009, 23:34
...i to za pieprzone 30 baniek :) Jak sie chce, to mozna. Dobrze, ze film mocno zarabia, moze w holilodzie jeden z drugim sie polapie, ze na mocnym kinie z jajami tez mozna zarobic i ze jest na takie kino zapotrzebowanie. Kiedys, to byla norma, teraz Die Hard 4, T4, Indiana 4 i zeby nie bylo, ze tylko komunaly....pewnie Avatar (lol, napisalem, to na forum)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
23-08-2009, 23:47
a u mnie sie okazalo, ze w kinie dopiero 4 wrzesnia... Motherfuckers!
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 23-08-2009, 23:47
Z powodu słabej silnej woli obejrzałem TSa i się zachwyciłem. Potem obejrzałem znowu i troszkę wyhamowałem moje ochy i achy.
Na plus: - Główny bohater. Kawał dupka i gnidy, rewelacyjnie zagrany. - Brak ugrzecznienia. Strzelanie obcym prosto w łeb, broń rozpaćkująca ofiary, fucki i inne rzeczy, które same w sobie wystarczają niektórym forumowiczom, żeby spuszczali się na myśl o jakimś filmie. - Obcy, design i jakość (choć to w pełni zobaczy się dopiero w kinie) - Forma niby-dokumentalny styl, płynnie przechodzący (ale nie do końca) w bardziej standardowy film - Detale typu kocie żarcie Na minus: - Prostacka fabuła, tak na dobrą sprawę przy drugim oglądaniu film wydał mi się po prostu pusty. Zostało tylko oglądanie krewetek z oczami - Zbyt wiele pytań bez odpowiedzi, obcy są interesujący - fajnie byłoby dowiedzieć się czegoś o nich i o tym dlaczego jest jak jest. - W kinie ocenię efekty, ale już co najmniej jedna scena mnie irytuje, gdzie obcy przewraca się na szafkę i pada na ziemię a otoczenie nawet nie drgnie mimo, że masa crapu powinna się poprzewracać. Wnioski: Kawał porządnego filmu i szansa na renesans kina SF. Bez ugrzecznień, przekonującego mimo małego (stosunkowo) budżetu. Jeśli dodamy do tego Moon, to naprawdę można robić sobie nadzieje. 24-08-2009, 17:28 Cytat:Zbyt wiele pytań bez odpowiedzi, obcy są interesujący - fajnie byłoby dowiedzieć się czegoś o nich i o tym dlaczego jest jak jest. To akurat jak dla mnie cecha wielu świetnych filmów - jeżeli po seansie chcemy ciągle chłonąć i poznawać wykreowany w filmie świat to jest to coś pięknego. Jasne, że pozostawia uczucie niedosytu, ale takie zdrowe. Lepszy taki niedosyt -bo coś było zajebiste, ale krótkie, niż przesyt - bo za dużo i zaczynało nużyć. | \/ No chyba że tak 24-08-2009, 18:16
Ale to nie są zahaczki, drobne pytania czy fajne niedopowiedzenia. To po prostu ziejące dziury :) Ja nie mam po seansie ochoty na to żeby np posnuć z kimś domysły. Po prostu mam wrażenie, że reżyser nie miał pomysłu na coś.
24-08-2009, 18:19
kurde, ale genialna muza!
chce mieć taką w swoich filmach! [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SICS2RWtZKU[/youtube] 30-08-2009, 22:01
za ok godzinke wchodze na seans w Bedford, napisze wrazenia po ;]
[ Dodano: Pią Wrz 04, 2009 20:36 ] Po seansie... Jednak trzeba podszlifowac jezyk, bo chociaz film nie zawiera dlugich, i zakreconych dialogow, ze dwa razy sie zgubilem. Pomoglo paru idiotow zagluszajacych smiechem... Ale to inna sprawa. Trudno mi sie wiec wypowiadac o fabule, bo moglem czesci nie zrozumiec. Nie udalo sie jednak uniknac kilku banalow, sztampowych zagran. Film jest bardzo dobry, ale hype (dzieki, Mental) przerosl go. Sa znakomite efekty specjalne, jest fajny glowny bohater, swietne charakteryzacja i scenografia, soczysty jezyk i miecho bryzgajace po trafieniu bronia obcych, paradokumentalna stylizacja, tylko pojawia sie pare zgrzytow, i nie jestem w pelni usatysfakcjonowany. Chetnie za to obejrze jeszcze raz, po ludzku :P Aha. film udowodnil jedna rzecz - rozsadnie wydajac, i angazujac ludzi ktorym zalezy owocach ich pracy, mozna zdzaialac wiecej niz wydajac nawe 300mln dolarow.
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 04-09-2009, 20:38 wujo444 napisał(a):Film jest bardzo dobry, ale hype (dzieki, Mental) przerosl go.Wszystko to prawda, tyle że na odwrót. wujo444 napisał(a):tylko pojawia sie pare zgrzytow, i nie jestem w pelni usatysfakcjonowany.Szczególy, nazwiska, adresy! 04-09-2009, 20:48
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 04-09-2009, 21:11 wujo444 napisał(a):Aha. film udowodnil jedna rzecz - rozsadnie wydajac, i angazujac ludzi ktorym zalezy owocach ich pracy, mozna zdzaialac wiecej niz wydajac nawe 300mln dolarow.Sęk w tym, że w przypadku budżetu ogromną rolę odegrał fakt umiejscowienia akcji, filmowa ekipa "bez twarzy" i, jak mniemam, również ten 'paradokumentalny' styl. 04-09-2009, 21:39 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,216 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,210 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,576 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp | koronex1989 | 676 | 132,357 |
24-07-2019, 17:49 Ostatni post: Mefisto |
|
| Chappie [reż. Neill Blomkamp] 2015 | Proteus | 294 | 67,066 |