Dlaczego?
07-09-2009, 10:09
|
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
|
|
Bez powodu. Albo nie - dlatego, że ich rodzinna planeta ma trzy bieguny magnetyczne.
Poza tym wiarę, że Księżyc jest zrobiony z sera należy traktować na równi z przekonaniem, że to bryła skały oddalona od Ziemi o 400 tyś km. A Ziemia w ogóle ma 6000 tyś. lat, tylko zrobiono ją tak, żeby wyglądała na 4,5 miliarda lat. 07-09-2009, 10:12
Nie. Nie było ku temu podstaw.
Musisz zrozumieć, że nieakceptowanie bzdur a ograniczone myślenie to dwie różne rzeczy. 07-09-2009, 10:41 military napisał(a):Poza tym to jak szukanie igły w stogu siana. Kiedys. Teraz wystarczy bardzo mocny elektromagnes, i igla sama do Ciebie przyjdzie :) albo wykrywacz metalu - problem nie jest tak skomplikowany. Kosmos jest wielki, ale z technologia, ktora posiadaja obcy (a musza ja miec, zeby latac) nie byloby to tak trudne. Po "Alive in.." pytania nie bylo, tutaj musi sie pojawic, jak i kilka innych. Ktos umie odpowiedziec na pytanie w spoilerze wyzej?
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 07-09-2009, 11:35
Mmmmm... District 9 jest tak INNY od całego chłamu jakim zapychano w kinach półkę "SF" w ostatnich latach, że miałem małe trudności z jego przetrawieniem (pożerałem za duże kawałki na raz).
Plusy, plusy, plusy: 1. Sharlto Copley w roli Wikusa. Nie znam tego aktora z innych źródeł niż fotosy, ale mniemam, ze to jednak inny typ człowieka niż Wikus, więc metamorfoza musiała nastąpić i była całkowita - wygląd, zachowanie, artykulacja - bezbłędne! Tu mała dygresja: uważam, jeśli chodzi o postać Wikusa Van De Merwe, że opinie jakoby był złym człowiekiem są dla niego krzywdzące - Wikus jest produktem swoich czasów i swojego środowiska (ciekawe, ale chyba nie bez znaczenia jest fakt, że akcja filmu została umieszczona w RPA). Oczywiście - jest wylęknionym dorobkiewiczem, trzęsącym się o swoją posadę i prężący się ponad wytrzymałość aby pokazać, że dorósł do powierzonego mu zadania. Jednak powiedzieć o nim "zły", to powiedzieć "zły" o sporej liczbie ludzi w ogóle. Był mały - fakt. Ale podobała mi się jego relacja z żoną. 2. CGI - jak ktoś widział, to nie ma co gadać, jak nie widział, to gadać nie ma co (bo się nie da). 3. Nigeryjczycy - bezbłędne oprychy pod wodzą szalonego bossa miłośnika sushi z krewetek. :D 4. Muzyka. Może produkcje afrykańskie mają taką na co dzień? :) 5. Niezapomniane sceny: Minusy: 1. Pułkownik - przerysowany. Po prostu przerost formy nad treścią. 2. Małe niedoróbki scenariusza w stylu: skąd Wikus miał forsę po ucieczce? Chyba że ukradł, jak ubranie i telefon. Film bezkonkurencyjny, bo w taki sposób relacji z obcymi, jeszcze nikt chyba nie pokazywał. Mam nadzieję że cześć 2 powstanie i odpowie na kilka pytań o zamiary obcych. Boże! Żeby tylko nie zrobili z tego serialu! proszę o lepsze oznaczanie spojlerów, bo zdradzanie końcówki jest... no brak słów. 07-09-2009, 13:40
A właśnie! Świnka to jedyny naprawdę słaby CGI w filmie :D
Pułkownik jest w dechę. Scena gdzie Wictus próbuje z nim gadać a on zerka w kamerę z totalnym wkurwem w oczach miażdży. Natomiast z sequelem sprawa jest dla mnie jasna - przy takim sukcesie na bank powstanie. Tylko jak sobie z nim poradzić? Obecny widz masowy jeśli dostanie znowu to samo będzie jojczyć, że odgrzewają kotleta. Jak zrobią (co byłoby logiczne) film w zupełnie innym stylu, to będzie marudzenie, że sequel niewierny klimatowi oryginału i, że zdradzili cykl. Więc z jednej strony zostawili sobie furtkę do kontynuacji, z drugiej sequel tak dobrego filmu to cholernie trudne zadanie. 07-09-2009, 14:11
A teraz krótkie rozważanie o tym, że D9 to Avatar. A w zasadzie to, na co liczyłem w przypadku Avatara: No bo patrzcie: Wikus jest ludzkim podaj-cegłą (jak Worthington), który udaje się na terytorium kosmitów w celu ich "ustawienia do pionu". Ale Wniosek - D9 to Avatar. Tylko że realistyczny, bez niebieskich kotów i full CGI.
07-09-2009, 14:23
Poniekąd, Korshaku, poniekąd. Ale Avatara i D9 łączy o wiele więcej. Porównaj długość mojego opisu z twoim.:)
07-09-2009, 14:46
Pułkownik jak pułkownik, chociaż tez nie najlepszy, ale teść to mógłby meć neon na czole "jestem złym gościem", a i wtedy nie byłby bardziej "badassowy".
military: PS: nie dałoby się, żeby tag [spoiler] znalazł się obok szybkiej odpowiedzi?:P EDIT: świnka zdecydowanie wyszła źle :F
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 07-09-2009, 16:49 military napisał(a):Ale Avatara i D9 łączy o wiele więcej. Nie Avatara i D9, ale "Twoje wyobrażenie o Avatarze" i D9. To dwa totalnie, skrajnie różne filmy. 07-09-2009, 16:54
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 07-09-2009, 17:08
Bardzo dobry film, chyba pierwsza (znana mi) próba potraktowania w sposób poważny motywu "obcy lądują na Ziemi". W sumie zgadzam się z recenzją Hitcha, może poza jedną kwestią - ten film nie jest arcydziełem :-) tym niemniej zawiera w sobie to wszystko, czego mógłbym oczekiwać od "poważnego sf dla dorosłych". Historia jest sensowna i trzyma się kupy. Efekty specjalne są dobre (zwłaszcza jak na ten budżet), przede wszystkim zaś są funkcjonalne i podrzędne w stosunku do historii. Świetne jest to, że, wzorem starych, dobrych filmów, mamy tu stopniowanie napięcia aż do kultowej sceny rozpiździaju na koniec.
Właśnie, rozpiździaj. To jest majstersztyk absolutny. Sceny akcji są wystarczająco krótkie i zróżnicowane, by widz nie poczuł przesytu, ale wystarczająco długie i napakowane różnymi smaczkami, detalami i pomysłami, by zdążył pomyśleć "o ja pierdolę" i wyszczerzyć zęby. Mnie najbardziej przypadła do gustu scena . Nie mogę się doczekać, by zobaczyć to w kinie (o ile D9 do Sczecinka sprowadzą, co, niestety, zbyt prawdopodobne nie jest). Na koniec one more thing - do filmu byłem nastawiony mocno sceptycznie i nie podzielałem forumowego hajpu, zaskoczenie było wiec podwójne. Ale i tak mam nadzieję, że Moon skopie krewetkom to coś, co mają zamiast tyłków :-) 9/10
Why are you firing wallnuts at me?
07-09-2009, 19:12 wujo444 napisał(a):EDIT: świnka zdecydowanie wyszła źle :F Eeee, no co Wy - świnkę widać na ekranie może ze dwie sekundy zusammen i trzeba być chyba zapalonym hodowcą trzody, żeby się dopatrzeć jakichś uchybień w jej sztucznej morfologii. W śwince nie chodzi o świniowatość, a o sam fakt użycia jej jako amunicji do tego co ma mech a co w Half Life nazywało się gravity gunem. Gravity gun i te brzęczące pociski MUSZĄ każdemu fanowi HL bardzo jednoznacznie się kojarzyć z technologią Xen (obcych z sagi HL) i wydaje mi się że autorzy D9 puścili tym samym duże oko w stronę graczy :) PS: Po za tym, jeśli już o HL mowa, to obcy z D9 są w swej budowie łudząco wręcz podobni do pojawiających się w HL Vortigauntów (niemal identyczna postura, macki przy otworze gębowym...). 07-09-2009, 21:50
No a poza tym świnka była śnięta, więc nie rozumiem czepiania się jej braku "życia". Wyglądała jak sztywne zwłoki - czyli tak jak powinna.
07-09-2009, 21:55
Obejrzałem właśnie D9 trzeci raz. Pieprzone arcydzieło. Sorry, Jarod. Mylisz się jak cholera :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 07-09-2009, 23:42 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,216 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,210 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,576 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp | koronex1989 | 676 | 132,357 |
24-07-2019, 17:49 Ostatni post: Mefisto |
|
| Chappie [reż. Neill Blomkamp] 2015 | Proteus | 294 | 67,066 |