-- Laozi
24-09-2009, 22:17
|
District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
|
|
To zamiast rzeźbić w kupie, weź się do roboty :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 24-09-2009, 22:17 jarod napisał(a):A może w Australii do kangurów strzelał? nie do kangurów. do surykatek:
24-09-2009, 22:46
W telewizji puszczają już klimatyczny spocik. Już niedługo oficjalna premiera. Nie zamierzam przepuścić. Kumple debile oglądali już R5, ja powiedziałem ze wolę poczekać. Ostatnio mam nawet dość silną wolę.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 27-09-2009, 20:37 Danus napisał(a):ja powiedziałem ze wolę poczekaćCzekaj, nie będziesz żałować. Ci którzy twierdzą że to film nie do oglądania w kinie nie wiedzą co mówią. Nie brakuje tu widowiskowych akcji i ciekawych efektów dźwiękowych, no i w ogóle w kinie inaczej odbiera się film, choćby muzykę, a ta w D9 jest świetna. 27-09-2009, 20:44
Od razu jak zobaczyłem pierwszy trailer a potem doszła informacja, że będzie w polskich kinach stwierdziłem iż nie ma takiego bata który mnie zmusi do obejrzenia tego na kompie w gorszej jakości obrazu i dźwięku.
Directed by James "THE KING" Cameron 27-09-2009, 21:03
http://www.dvdtimes.co.uk/content/id/71591/district-9-r2uk-bd-in-december.html
Oczywiście Blu-ray dostanie więcej ciekawszych dodatków, ale co tam. Z przyjemnością posłucham co Blomkamp ma do powiedzenia w komentarzu. 30-09-2009, 00:29
I znowu chamstwo absolutne - niby czemu tych dodatkow nie ma na dvd? Pierdzielę, kupuję dvd i piracę wszystko, czego na nim nie będzie.
30-09-2009, 06:14
Dzisiaj chłopcy z Saturna mnie rozwalili. Na środku sklepu na największym TV oglądali sobie D9 - R5 z polskimi napisami txt myślałem ze jebne :D
03-10-2009, 01:22 Mental napisał(a):a zauważyliście, że Wikus, gdy zostaje zmuszony do odstrzelania jednej z krewetek podczas testowania broni, wzdryga się przed tym, jakby miał zabić człowieka? to jest niezbity dowód na to, że bohater od samego początku dostrzegał w krewetkach istoty rozumne na ludzkie podobieństwo, a nie jedynie pozaziemskie bydło. A wedlug mnie jego reakcja nie ma nic wspolnego z tym, że widział w nich już wcześniej rozumne istoty. To że widział, jest dość oczywiste i nie przeszkadza w traktowaniu ich jak bydło - co sam zresztą robi przed kamerą. Nie jest to też maskowanie swoich prawdziwych uczuc, prędzej bezrefleksyjnosc, ludzka glupota w czystej postaci - taka w jaki sposob jak czasem dzieci(i nie tylko!) nabijaja sie z grubszego czy ułomnego, reszta tylko przyklaskuje, wszyscy myśla jak fajnie. Natomiast Wikus potem widzi, że sam jest po troche krewetką. Doświadczenie bolu, przedmiotowe traktowanie jak królika laboratoryjnego, uzmyslawia mu jak sami traktowali obcych. Wykazuje się w końcu wobec nich empatią, ponieważ dosłownie doświadcza zdarzeń już jako krewetka(co prawda jeszcze niepełna). Pewnie obejrze jeszcze drugi raz film. Nadal mam uczucie rozczarowania. Wiarygodność Wikusa tutaj akceptuję bez większego trudu. Inaczej się ma sprawa wprowadzenia "kumpla" krewetki i jego dzieciaka. Jakoś zbyt słodziutko to wypadło, co mi nie pasuje do całej reszty filmu - mięsistej i bezkompromisowej. Idąc na łatwiznę, mogę tę nierówność zrzucić na błąd filmu. Zakładając jednak, że choćby jeden z obcych był kryształowo czysty(już jednak samo takie założenie wydaje mi się być nieuprawnione), można spytać, co takiego ciekawego można z tego odczytać. Generalnie nie przypominam sobie u niego jakiegokolwiek nieludziego(ekhem, złego) zachowania. Broni dziecko, wiemy że chciał ratować swoich pobratyńców po wizycie w MNU, jest nawet lojalny wobec Wikusa... W końcu odlatuje razem z dzieciakiem. I... nie znajduje jakiegoś przekonującego wyjaśnienia dlaczego akurat ta krewetka jest taka super szlachetna a wszystko inne brudne. Akcja jest przednia, ale cała wymowa filmu jakoś gdzieś się rozmywa, traci wyrazistość. Pierwsza cześć filmu kiepsko odnosi się do drugiej cześci, nie zazębiają mi się te obrazy, film jest dla mnie jakby źle zbalansowany. Mimo to naprawdę świetny. Ale... czyż nie nakręci się "District 10" ?;) Najmocniejszym powodem, by utrzymać prawo do posiadania i noszenia broni przez ludzi jest to, że stanowi ono dla nich ostateczny środek do obrony przed tyranią rządu. -- Thomas Jefferson
04-10-2009, 02:01
To się Muszyński wygłupił - http://www.filmweb.pl/f464478/Dystrykt+9,2009/recenzje?review.id=8680
Pytania mnożą się szybciej niż populacja "krewetek": dlaczego przedstawiciele pozaziemskiej cywilizacji dysponujący najnowszymi technologiami zachowują się jak neandertalczycy?; dlaczego ciemiężeni przez ludzi kosmici nie wpadli nigdy na pomysł, by użyć do obrony swej supernowoczesnej broni?; dlaczego nikt przez dwadzieścia lat od znalezienia na statku uchodźców nie chciał zbadać jego wnętrz? Te i inne bzdury dałoby się pewnie przełknąć, gdyby Blomkamp traktował materiał choćby z delikatnym dystansem. Reżyser jest jednak śmiertelnie poważny, jakby kręcił wstrząsający dramat społeczny. Ten Pan w ogóle oglądał ten film? I jak można D9 postawić 4/10, a takim TF2 7?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-10-2009, 23:37
Ech, ten Blomkamp mało komicznych scen dał do filmu i jeszcze chce, żebysmy myśleli. :/
07-10-2009, 23:41
Film pokochałem miłościąszczerą i prawdziwą. Krąża mi jednak po głowie różne detale - jak choćby to, że w ciągu tych 20 lat ludzie zdążyliby jużwybudować hangar dookoła statku ;), nie wspomniawszy o tym że byłaby tam 24h obecność rozmaitych zespołów naukowców badających statek centymetr po centymetrze.
Czekam na DVD w wydaniu czteropłytowym, gdzie będzie wyjaśnione co stało się na statku, czy faktycznie była jakaś kasta przywódców która wymarła etc...
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
10-10-2009, 21:19
Świetny film to mało powiedziane. Blomkampowi udał się debiut którego nie powstydziłby się sam Fincher czy Cameron. Jakie to szczęście że gość zrobił ten swój Alive in Jogburg, jakie to szczęście że zobaczył to Jackson. Dostaliśmy film którego brakowało w przemyśle kinowym od ładnych paru lat. Wiadomo, że w tematyce S-F mieliśmy do tej pory posuchę bo jeden CoM wiosny nie czyni. Ale nie ważne, pojawił się jakiś anonimowy kolo i robi nie bójmy się tego powiedzieć arcydzieło. Moja ocena to 9/10 po pierwszym seansie w kinie. W tej chwili zasysam R5 by obejrzeć ponownie. Coś czuję że moja ocena się podniesie. Po wczorajszym seansie nie daje mi spokoju. Dla mnie jest to film bardzo przygnębiający. Żal mi było na końcu wiadomo kogo. Gość tak świetnie zagrał, tak bardzo przekonująco, że nie sposób mu było nie kibicować. Christopher to samo, kurde przecież to była tylko jednak kupa pikseli, ale mimo tego chciałem by mu się udało, gorąco trzymałem za niego kciuki i za jego słodziutkiego dzieciaczka. Co mnie najbardziej uderzyło. Nawet przy scenach które z założenia(tak mi się przynajmniej wydawało) miały wprowadzić lekki wątek humorystyczny biła taka powaga, że nie było mowy o uśmiechu(scena z lizakiem).Mega poważne, z jajem S-F obok którego nie można przejść obojętnie. Brutalne, bezkompromisowe sceny akcji, aż nadto prawdziwe postacie.
Na koniec pochwalę przezajebiste efekty specjalne. Realistyczne, soczyste wpasowujące się w prawdziwe otoczenie. Po ostatniej scenie posmutniałem, jak już pisałem film jakby nie patrzeć przygnębiający ale nie spoileruję bo wielu ludzi jeszcze nie widziało, więc mówię nie zastanawiajcie się i walcie do kin! Nabijcie kieszenie producentów tego mega dzieła. Pokażcie im że takie filmy też warto produkować. Tak apeluję ja, nie lubiany na forum fan Transformerów :razz: :wink:
Directed by James "THE KING" Cameron 11-10-2009, 10:53
Nie sądzę żeby "scena z lizakiem" była pomyślana jako akcent humorystyczny. Tak po prawdzie nie dopatruję się takowych w filmie. Wspomniana scena była jedną z kilku ukazujących to, że ludzie nie widzą w Obcych niczego więcej niż krowa czy karaluch. Nawet szczątkowe prawa im przysługujące (m.in. o 24h na powiadomienie o wysiedleniu) są wzgardzane, a ich pogwałcenie jako w najgorszym wypadku coś co zapaskudzi statystyki. Scena z lizakiem nie była zabawna, była przerażająca tak jak i palenie jaj miotaczem ognia.
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
11-10-2009, 17:26
Generalnie podczas seansu na którym byłem ludziska zaśmieli się tylko raz, przy scenie ze świnią. W sumie nie wiem dlaczego bo u mnie takiej reakcji nie było.
Directed by James "THE KING" Cameron 11-10-2009, 17:30
Pytanie za sto punktów - który z ludzi zarzekających się, że pójdą do kina po obejrzeniu R5 faktycznie się do kina wybiera? Po prostu mam ochotę powiedzieć "wiedziałem" :)
Aktualnie rządzi: ja
11-10-2009, 17:31
Ja sie wybieram, ale ja nie obejrzałem R5, bo jestem zajebisty. :)
A tam, Akaki, gadasz... scena z lizakiem to był slapstick pełną gębą. :) Oczywiście, był też podtekst o traktowaniu ich jak podistoty, ale nie wyklucza to faktu, że może wywołać śmiech. W końcu nie zawsze jak śmiech to znaczy "puste". 11-10-2009, 18:53 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,216 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,210 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,576 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp | koronex1989 | 676 | 132,357 |
24-07-2019, 17:49 Ostatni post: Mefisto |
|
| Chappie [reż. Neill Blomkamp] 2015 | Proteus | 294 | 67,066 |