Cytat:Pocieszę Cię - po gorszym następuje lepsze
w takim razie mam nadzieje, ze tego dozyje.
Cytat:HA! Żyją jeszcze ludzie, dla których Obcy jest tylko jeden.
niezly beton. nie wiedza, co traca:)
31-05-2008, 17:55
|
"Dobry" film: jakość kontra komercja
|
Cytat:Pocieszę Cię - po gorszym następuje lepsze w takim razie mam nadzieje, ze tego dozyje. Cytat:HA! Żyją jeszcze ludzie, dla których Obcy jest tylko jeden. niezly beton. nie wiedza, co traca:) 31-05-2008, 17:55
Mental, rzeczywiście te proporcje się zmieniły na gorsze. W sumie Cię popieram, z tą różnicą, że uważam, że kiedyś wcale nie było tak wspaniale, a obecnie tak źle. Ja bym obstawiał: kiedyś 30/70, dzisiaj 10/90. Pozatym, Mental, jak sam napisałeś, masz jeszcze Manna, masz Finchera, Nolana i jeszcze kilku których mniej lub bardziej lubisz. Ja uważam, że narzekać będę mógł jeśli nie będzie żadnego reżysera z perspektywami na genialny film(tak narzekam na muzykę, wg. mnie nie ma teraz ani jednego "wielkiego" zespołu w formie).
31-05-2008, 18:02
Dobra, fajnie, dzis jest 10 filmow dobrych na 90 slabych, tylko kiedys produkowalo sie 3 blockbustery rocznie, a dzis 30.
EDIT: I znow jojczenie "w jakich to ciezkich czasach zyc przyszlo". 31-05-2008, 18:25 simek napisał(a):(tak narzekam na muzykę, wg. mnie nie ma teraz ani jednego "wielkiego" zespołu w formie). Może źle szukasz, bo moim zdaniem muzyka ma się całkiem dobrze, przynajmniej ta nie należąca do głównego nurtu. 31-05-2008, 20:01 Mental napisał(a):jako wielki milosnik krwawego i mrocznego sf zmuszony jestem ogladac wylacznie powotrki; jako wielki milosnik kina sensacyjnego z epa, tylko Mann mi pozostal; jako wielki milosnik....Równie dobrze możesz narzekać, że dzisiaj już nie kręci się filmów niemych. I nie mów mi, że to co innego, bo to samo. Tak samo jak zmieniło się kino od strony technicznej, tak samo zmienia się merytorycznie i codzienne narzekanie [serio, zmień płytę!] tego nie zmieni. Za 30 lat jakiś miłośnik starszych filmów [czytaj: min. z roku 2008] będzie narzekał, że takich filmów jak Transformers już się nie robi i nie dlatego, że kino w przyszłości osiągnie tak denny poziom, że TFy będą uchodzić za klasyk, ale dlatego, że kino znowu się zmieni w stosunku do tego co mamy dzisiaj. Dokładnie tak jak dzisiejsze kino nie jest takie jak 20 lat temu, a to które było 20 lat temu jest inne niż to sprzed lat 40-tu. 31-05-2008, 23:43
Mierzwiak ma racje. Kiedyś Mental zobaczysz będziesz tęsknił za filmami pokroju Transformers, DH.4. Manna będziesz wspominał ze wzruszeniem, a kultowego światełka nie uświadczysz już w żadnym filmie. Tak to już jest. Tak samo jak w latach 80' nie mógła powstać druga Casablanca, tak w dzisiejszych czasach nie powstanie już taki Terminator jak pierwszy Camerona. Więc zacznij się przyzwyczajać do tego bo twoje psioczenie Mental nic już w kinie nie zmieni:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 01-06-2008, 11:22
Danus nie żartuj, Mental nigdy nie będzie tęsknił za tymi filmami i nie to miałem na myśli.
01-06-2008, 11:23
po czesci zgadzam sie z Danusem odnosnie mojego ewentualnego wspominania z rozrzewnieniem DH4.0 i TFow. jest wielce prawdopodobne, ze szykowany rimejk RoboCopa w 3D stanie sie najbardziej znienawidzonym przeze mnie filmem w historii (zreszta juz trailer Wanted spokojnie przebija pod tym wzgledem DH4), tak wiec Danus ma racje - kiedys bede wspominal TFy z lezka w oku. nie znaczy to oczywiscie, ze ich ocena podskoczy raptem z -oo/10 na, powiedzmy 5/10. nic z tych rzeczy. po prostu przy ocenie RoboCopa bede stosowal inna skale, taka jak romeck na przyklad:)
01-06-2008, 11:34
Widzisz a jednak będzie tęsknił za tymi filmami. Będzie tęsknił na swój sposób. Jak Mental obejrzy najnowszego Robocopa to powie pewnie:
"Eh chciałbym by czasy gdy robiono takie Transformersy wróciły" :lol: :lol:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 01-06-2008, 12:04 Mental napisał(a):zreszta juz trailer Wanted spokojnie przebija pod tym wzgledem DH4A widziałeś R-rated trailer Wanted? Nie mogę wyjść z podziwu, że wciąż są twórcy (czy raczej "twórcy", bo koleś który nakręcił padakę pt. Straż nocna to dla mnie żaden twórca) którym wydaje się że ludzie nie oglądali Matriksa i dlatego będą mieć wielokrotne orgazmy podczas każdej z kilkudziesięciu scen w której kula leci w zwolnionym tempie, bohaterowie cool się odwracają, strzelają, skaczą i co tam jeszcze można pokazać w bullet tajmie. 01-06-2008, 12:11
Ano fakt, że kiedyś inaczej kręcili filmy, a teraz robi się to w sposób, w jaki się robi - nic tutaj nie zmienimy, choćby nie wiem jak narzekać. Kropka. Można wspomnieć i przywoływać starsze produkcje i zachwalać je, krytykując te, które są teraz (a nawet trzeba czasami) ale to nic nie zmini, bo samo kino zmieniło się a i odbiorca jakby wymłodniał...
Wierzę (bynajmniej mam taką cichą andzieję), że jak już wszystkie taśmowe sequele powstaną, jak wszystkie marne produkcje wyjdą, wróci czas i chęci na kręcenie wg starego stylu, bo za paręnaście lat, to poprostu będzie "nowe", dla ówczesnej publiczności, a my jako już starsi panowie ( i panie), będziemy mogli cieczyć zmeczone oczęta pięknymi filmami, jak to było 20 lat temu. Tezę swoją popieram takim tokiem myślenia: 15 lat temu filmy o piratach praktycznie nie wychodziły. Pojawił się przygodowy Cutthroat Island, ale był taką klapą, że heeeeej. Po 10 latach wychodzi "Piraci z..." i od razu ląduje na topie box office. Czyli odbiorca się zminił, to i filmy. 20 lat temu była moda na roboty itd, teraz to wraca... kiedyś nikt nie robił ekranizacji komiksów (na dużą skalę) a teraz conajmniej dwa rocznie sa wypuszczane do kin... a horrory? Tak samo, był okres, że przez 2 lata nic do kin nie trafiło,a teraz jest ich wysyp... przyjdzie też czas na "stare filmy" w nowych odsłonach, ale nakręcone w klimacie, który cenimy (Mhmmmm... Starship Troppers 3 i Robocop 4!)
loading podpis...
01-06-2008, 14:26
O, na ST3 czekam. :) A co do piratow - po prostu tak dlugo ich nie bylo w kinie, ze znow temat wydal sie swiezy. No i podejscie tez tworcy PzK obrali swietne - historyczna komedia fantasy. Moze po jakiejs przerwie od, powiedzmy, sensacji, tez gatunek odetchnie i powroci w swietnym stylu.
A zauwazyliscie, ze wlasciwie nie ma nasladowcow Piratow z Karaibow? Film taki sukces odniosl, a nikt sie pod niego nie podpina... 01-06-2008, 14:51 Mierzwiak napisał(a):(czy raczej "twórcy", bo koleś który nakręcił padakę pt. Straż nocna to dla mnie żaden twórca) Night Watch nie byl taki zly :) Fakt, do ksiazki mu daleko, ale ogladalo sie w miare bezbolesnie.
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman Once Upon A Time In America - 11/10 Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se) Heat - 11/10 01-06-2008, 15:08 military napisał(a):A zauwazyliscie, ze wlasciwie nie ma nasladowcow Piratow z Karaibow? a zauwazyliscie, ze w ogole nie ma zadnego "prawdziwego" filmu o piratach? trylogia Verbinskiego to po prostu bajkowa wersja swiata piratow rodem z disneyowskiego parku rozrywki albo klockow Lego - swiata, w ktorym nie ma mordow, gwaltow, grabiezy i topienia jencow (tzn. może i sa, ale zajmuja sie nimi inni, ci zli piraci), a wszyscy piraci sa własciwie dobrymi anarchistami. Robin Hood doczekal sie zajebistej "realistycznej" odslony. ciekawe, czy kiedykolwiek pojawi sie epicki film o piratach bez tej calej familijno-fantastycznej otoczki. ps: zeby nie bylo, ze mental znowu marudzi, to powiem, iz cz. I Piratow bardzo mi sie podoba i w sumie jest tym, czym powinien byc IJ4 - pelnowartosciowym reduxem kina nowej przygody. 01-06-2008, 16:01
Mental, filmy "wodne" są niestety kosztowne, więc chyba nie prędko ktoś zaryzykuje wyłożenie sporej sumki na bRutalny film o piratach który, co wydaje mi się dość prawdopodobne, byłby klapą.
01-06-2008, 19:53 Martinipl napisał(a):Ano fakt, że kiedyś inaczej kręcili filmy, a teraz robi się to w sposób, w jaki się robi - nic tutaj nie zmienimy, choćby nie wiem jak narzekać. Dodam tylko, że dyskusje typu "kiedyś to było..." dotyczą każdej dziedziny życia, nie tylko filmów. Siedzę na kilkunastu forach i oto co zauważyłem: - na forum o piłce nożnej marudzi się, że kiedyś to była piłka, a teraz to kasa, sterydy i setki godzin podglądania na kasetach przeciwnika. - na forum o fotografii marudzi się, że kiedyś to były aparaty fotograficzne, a teraz to megapiksele, naście zoomu optycznego i stabilizacja obrazu. - na forum o motoryzacji: kiedyś to były auta z duszą, a teraz to przemyślanie przygotowane na rynek modele z tą samą płytą podłogową dla kilkunastu modeli (jakby to cholera miało jakieś znaczenie) - na forum o F1: kiedyś to była formuła, bo były większe silniki, turbodoładowanie i nie było szykan spowalniających - na forum o grach komputerowych: kiedyś to była Amiga i można było z jednej dyskietki 700 kB grać godzinami, a teraz to filmy, muzyka, grafa 3D i zero tzw. miodności. - na forum o urodzie moja żona wyczytuje, że kiedyś to kobiety miały naturalną urodę (widocznie teraz się rodzą bez niej), a teraz solarium, fluidy, tona kosmetyków. Dodam od siebie, że kiedyś to się siedziało na drzewie i obrywało banany, a partnerka życiowa wyjadała robaki z włosów. Ludziska po prostu spoglądają z sentymentem na to co było, bo kojarzy im się z młodością. Inni (młodsi) nasłuchają się i myślą potem, że naprawdę dziś to tylko gówno robią.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
01-06-2008, 20:06
nie przeczytałem wszystkiego, ale chyba chwytam temat: sentymentalizm i narzekanie, jak to dobrze było za PRLu, a teraz jest be!
Co do filmów - tu ograniczę się tylko do tych rozrywkowych - to jest be! Kiedyś film rozrywkowy nie był głupi i nie obrażał inteligencji widza, no chyba, że na ekranie był Chuck Norris i miał tylko kopać. Ba! To kiedyś nie było wcale tak dawno, bo dajmy na to taki Snatch nie jest głupi, a bardzo rozrywkowy. Dziś niestety filmy rozrywkowe rozmieniają się na drobne, zamieniając się w potworki typu Date Movie albo DH 4. Na wiele rzeczy potrafię spojrzeć z sentymentem, ale to jest po prostu realna rzeczywistość. I wystarczy obejrzeć Naked Gun, a potem Scary Movie, żeby dojrzeć różnicę. Tyle.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-06-2008, 02:31 freak_outXP napisał(a):Prawdziwa "rzeczywista rzeczywistość" jest taka, że w holly kręci się, kręciło i będzie kręcić filmy dla idiotów, a jak człowiek był mały to się podniecał byle czym. Z całym Twoim postem się zgadzam poza tym jednym stwierdzeniem. Wolę określenie, że w Holly kręci się filmy rozrywkowe, bo niby czemu mam być idiotą jeśli chcę obejrzeć coś z efektowną akcją i dynamicznym montażem? To jeszcze nie oznacza, że nie włączę innym razem Herzoga czy Jarmuscha. Z drugiej strony to, że film Herzoga włączę i obejrzę nie czyni mnie od razu kimś więcej niż idiotą :D Dlatego wolałbym unikać generalizowania targetu pod względem poziomu inteligencji. PS. Tak właśnie mi się rzuciło w oczy: zwróćcie uwagę na daty dołączenia do forum autorów trzech ostatnich postów łącznie ze mną :D (chyba, że ma to związek z postawieniem wtedy nowego forum)
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
02-06-2008, 12:06 Indroman napisał(a):PS. Tak właśnie mi się rzuciło w oczy: zwróćcie uwagę na daty dołączenia do forum autorów trzech ostatnich postów łącznie ze mną :D (chyba, że ma to związek z postawieniem wtedy nowego forum)Tak, wtedy stanęło nowe forum. ;) 02-06-2008, 12:20 freak napisał(a):Bierzecie jakiś wycinek wycinka, tj. mainstreamu i przez ten swój popkulturowy paradygmat usiłujecie opisać kondycje współczesnego kina. najlepsze filmy, jakie w zyciu widzialem, to nic innego jak amerykanski, popkulturowy, hollywoodzki, ohydny, mainstreamowy szlam. od Heat, poprzez JFK, a na Terminatorach, Predatorach, Blade Runnerach, Legendach i RoboCopach skonczywszy. zdaje sobie sprawe, ze istnieje cos takiego jak neorealizm wloski, kino moralnego niepokoju, radzieckie eksperymenty Eisensteina, szwabski ekspresjonizm, kino iranskie, rumunskie oraz dogma. wiem, ze swiat jest piekny, roznorodny, wszystko jest wspaniale, emocjonujace i ogolnie dziwie sie sam sobie, czemu wole po raz n-ty obejrzec mainstreamowego Predatora niz gapic sie na wypas kozic w Iranie. to prawda, ze amerykanskie kino rozrywkowe bywalo dawniej glupie (np. filmy akcji z Dolphem to glupota i banal w formie spotegowanej) i banalne, ale jeszcze nigdy glupota i banalnosc nie decydowaly o jego istocie tak bardzo jak obecnie. prawde powiedziawszy, to gdyby nie smutna zaduma nad poziomem amerykanskiego kina masowego, moglbym nawet smiac sie z kretynizmow pokazanych w ID czy TFach. jednak koniec koncow sa to typowe przyklady tego, co sie zwykle przytacza jako "amerykanska papke komercyjna", "ogłupianie" itp. co najgorsze, jezeli ktos wpadnie na doskonaly pomysł zakwalifikowania tego syfu do SF, daje on swietny argument geniuszom krytykujacym SF jako gatunek dla debili. i w niczym tu nie pomoze garstka "ambitnych" obrazkow w rodzaju Primera (swoja droga, nie podobal mi sie ten filmik za grosz - takiego belkotu dawno nie slyszalem jak w wykonaniu dwoch glownych bohaterow), Gattaki czy Children of Men. 02-06-2008, 16:27 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Teledysk jak film | Debryk | 75 | 11,303 |
21-09-2025, 09:29 Ostatni post: Kwasiboromir |
|
| Film vs Rzeczywistość - czy nietrzymanie się realiów czyni film sraką? | Kryst_007 | 27 | 4,288 |
27-08-2025, 13:40 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Co to za film? | Bystrzak | 2,182 | 499,643 |
26-06-2025, 15:19 Ostatni post: Norton |
|
| Nasze pomysły na film | Mierzwiak | 141 | 28,003 |
16-11-2024, 20:45 Ostatni post: srebrnik |
|
| Pomyłki obsadowe psujące film | Gieferg | 36 | 10,700 |
28-10-2022, 19:54 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Mój pierwszy raz - film lub scena... | Debryk | 1 | 1,093 |
06-06-2021, 14:06 Ostatni post: Rozgdz |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 27,654 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Teatr vs. Film | simek | 58 | 17,238 |
28-03-2015, 23:09 Ostatni post: perrie |
|
| Film snem, nietypowe zakończenie | simek | 22 | 8,996 |
19-09-2012, 14:07 Ostatni post: RandoMan |
|
| Zgłoś swój film na ECU 2012! | EcuFilmFestival | 0 | 1,813 |
10-11-2011, 12:59 Ostatni post: EcuFilmFestival |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |