Downton Abbey - serial (ITV, 2010-2015) i filmy (2019 i 2022)
Hej, w ciągu 5 sezonów zima dalej nie nadeszła, a w tym czasie Marie zdążyła już wyjść za mąż, stracić męża i znaleźć nowego faceta(ów) ;)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Szósty sezon (jeszcze nie zakończony, bo będzie odcinek świąteczny) był bardzo dobry. Prawie wszystkie wątki zostały pozamykane tak jak powinny, potencjał postaci wreszcie w pełni wykorzystany, wreszcie mogłam też odczuć nadejście nowej epoki -- redaktor naczelny-kobieta, służba kończy egzaminy i zaczyna nowe życie (świetny w finale Mosley), wielkie posiadłości są wyprzedawane, czego efektem są trudności w znalezieniu pracy przez wykwalifikowanych służących (rozmowy kwalifikacyjne Barrowa). Poza tym, jak to w Downton, ciepło, lekkość, humor, szczęśliwe zakończenia i hrabina w formie. Dobrze, że nie wyjechali z jakąś kolejną spektakularną śmiercią, choć przez chwilę się o Roberta bałam. No i naprawdę świetnie, że z Batesami wszystko OK. I fajnie, że jest nowy piesek :) Tym razem nie ma co narzekać na Fellowesa, zrobił dobrą robotę.

No i wreszcie, po tylu sezonach, wreszcie ktoś
W ogóle bardzo mi się podoba rozwinięcie postaci Edith, która już nie jest wiecznie nieszczęśliwą gorszą siostrą, tylko bierze się za siebie, zmienia swoje życie i nawet poważne niepowodzenie potrafi przyjąć na klatę bez łkania w poduszkę. Będę trzymać za nią kciuki w wielkim finale, który na pewno będzie czarujący, bajkowo szczęśliwy i do bólu przewidywalny -- i dobrze :)

Odpowiedz
No tak, pasuje nadrobić ten sezon, wygląda na to, że całkiem niezły.

Odpowiedz
O świetnie, nawet nie chcę czytać, aby sobie nie psuć zabawy. OK, to będziemy mieli miłe oglądanie z mamą podczas świąt. :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Finał świąteczny oczywiście bez zaskoczeń: miód, ciasteczka i cukierasy dla każdego. No i OK. Fajny to był serial mimo wszystko, miło będę wspominać.

Tekst odcinka - Daisy: "Wyglądam tak samo jak 10 lat temu!" :D

Odpowiedz
I ostatni 6 sezon oglądnięty.
Powiem tak, że od 5 był to zdecydowani lepszy sezon, gdyż jednak więcej się działo. Szczególnie dało się odczuwać kres pewnej epoki i to mi się podobało. Tak samo jak finał był bardzo ciepły i miły. Dla niektórych może wręcz za miły, gdyż było to może aż zbyt bajkowe szczęśliwe zakończenie dla wszystkich, dosłownie wszystkich. Ale w sumie też trudno byłoby mi sobie wyobrazić jakieś tragedie na koniec. Chociaż myślałem, ze jednak babkę uśmiercą, gdzieś w trakcie sezonu, ale widzę, że i jej pozwoli dotrwać do końca.
Może mniej dramaturgii i bardziej ciepłego miodu na serce było w tym sezonie, ale z drugiej strony mnie takie zakończenie się podoba. I teraz trochę mi smutno, gdyż ciężko mi będzie teraz znaleźć odpowiedni serial na zastępstwo tego.
Lekki smuteczek.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Nie no, troszkę filmów/seriali o angielskiej służbie znajdziesz skoro się tak podjarałeś klimatem.
Mi do ostatniego sezonu nieśpieszno, nie wiem czy go kiedykolwiek zobaczę.

Odpowiedz
Tylko, że aby właśnie były tak dobre. Downton Abbey się skończyło i już myślę co będę oglądał z mamą, kiedy będę wpadał do niej w odwiedziny.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
https://variety.com/2019/film/news/downton-abbey-movie-trailer-cinemacon-1203179549/

Opis zwiastuna z CinemaConu który rzucił troche światła na fabułę.
Licze, że krótsza, bardziej zwarta forma filmu pozwoli powrócić do najwyższego poziomu. Na moim etapie (5 sezon) całość jest już strasznie męcząca i niesamowicie wymuszona.

Odpowiedz
Największym przesadyzmem było, że w sezonie 5 postać grana przez Maggie Smith dalej żyła. To już chyba że 100 lat musiała mieć. I wiadomo zakończenie dość cukierkowe i jedyną tragedią była śmierć psa ISIS. I właściwie wszystko wyszło gorzej od Matthew Crowleya zabrakło.
Ale na film i tak wielce czekam! Pójdę na niego z moją mamą :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Nawet nie wiem czy to zobaczę, ale przywalili z grubej rury - król i królowa przyjeżdżają w odwiedziny :p

Odpowiedz
Wygląda to tak strasznie przestylizowanie, że aż ładnie i sympatycznie :P na dłuższą mete ta hmm doskonałość kadrów może być jednak męcząca. W kinie melduje się tak czy tak - każdą szanse na zobaczenie w kinie filmu z Smith trzeba wykorzystać.

Odpowiedz
Trailer się nie wyświetla to pozwolę sobie poprawić:

W sumie niedawno w kinie przed "Once Upon A Time in Hollywood" po raz pierwszy zobaczyłem ten zwiastun i... I mogę się zgodzić z przedmówcą, że wygląda to na przestylizowane i pewnie też jak ostatnie odcinki ostatniego sezonu, będzie to przesłodzone. I wiadomo kilkusetletnia babka dalej będzie mnie intrygować, ale z drugiej strony to Maggie Smith... I właśnie ja bardzo lubię ten serial, lubię ten świat, lubię te postacie i oczywiście w kinie się pojawię, aby jeszcze raz je zobaczyć!

To chyba Pelivaron krytykował, że niektóre postacie w serialu z czasem zaczęły irytować, że ciągle były takie same. I przynajmniej ten zwiastun pokazuje, że tutaj tak będzie, ale nie wiem, czy ja bym chciał, aby byłe one inne. Nie, ja chyba właśnie chcę, aby te postacie były takie jakie je zapamiętałem. Widzę też, że do II wojny światowej nie dojdą i pozostaną w "bezpiecznych regionach" takiego wydarzenia jak wizyta króla. Ale niech tak będzie! Niech będzie to wszystko grzeczne, bez większego i dramatycznego konfliktu, niech będzie z cukierkowo-słodkim zakończeniem! A niechaj postacie będą takie same. Niechaj Lady Mary droczy się z Lady Edith. Niechaj Carson będzie nadąsany, pani Patmore gadatliwą kucharką, Anne i Pan Bates kochającą rodziną z problemami przeszłości, a Thomas Barrow, ma złowieszczo palić papierosa. 
W sumie tego chcę, tego oczekuję, to otrzymam w kinie i będę z tego zadowolony! 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Tej drugiej wojny to sie jeszcze doczekasz ;) film ma zaskakująco dobre prognozy finansowe a jak mówił pan Irons w trailerze "Watchmen" - "Nothing ever ends" :)
Obstawiam, że długowieczność Violet w końcu się zakończy, ale szczerze mam nadzieje, że przeżyje film, jest zbyt znakomita aby serial ten świat poradził sobie po jej stracie. A sama nieśmiertelność niejako wpisuje sie w to czym ta postać jest. Sama Smith..czapki z głów, wielka rola a i na trailerze wypada świetnie, robi to tym większe wrażenie jak spojrzymy na jej wiek i problemy zdrowotne.

Trailer obejrzany w kinie robi zupełnie inne wrażenie - na scenie z planowaniem buntu przeciwko służbie króla parsknąłem śmiechem. Niesamowicie to naciągane, głupiutkie i naiwne, ale jednocześnie mega sympatyczne, szczere, czuć serducho. Jaram się jak głupi.

Film jest typowany przez poważnych dziennikarzy jako poważny konkurent w walce o Oscary :)

Odpowiedz
Nie wiedzialem za duzo o Downton Abbey, glownie kojarze ten serial przez przepiekna Michelle Dockery i przepieknego Dana Stevensa, ale trailer widziany w kinie bardzo mnie rozsmieszyl. Whitest shit I've ever seen, tak odległa nam kulturowo, ze az trudno bylo nie parsknac przy tym calym nadeciu i napieciu.

Odpowiedz
No całość jest bardzo specyficzna, to prawda, ale bez tego nadęcia cała historia nie mogłaby istnieć :)

Ja odpadłem gdzieś na początku 4 sezonu. Miałem wrócić, ale jakoś do dzisiaj nie dałem rady. Rozumiem, że założenia były telenowelowe i tak miało być, ale w dłuższej dawce stało się to nużące. Szkoda, że tak mało było kwestii finansowo-majątkowych, bo to akurat był ten okres kiedy cała ta arystokracja przechodziła test i wiele fortun padło, bo nie potrafiło się przystosować do nowych czasów. A tutaj tak po łebkach te problemy obleciano. Nagle kasa spada z nieba i po kłopotach.
No ale to wtedy musiałby być zupełnie inny serial.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Tak, problemy majątkowe to tło. Potem jeszcze Mary z Tomem sobie zarządzają, Edith rozwija wydawnictwo, ciągle ktoś traci pozycje i inne takie duperele, ale ewidentnie showrunner to miał gdzieś :)
4 i 5 sezon to katorga z przebłyskami wysokiego poziomu serii 1-3, tamte były tak dobre, że nawet nie czuć było tego, że się ogląda zwyczajną telenowele. W 4/5 niestety nie dało się przed tym uciec :P za to finałowy sezon to bardzo przyjemne i zgrabne podsumowanie, pozamykanie wątków. Troche naiwności i nagłego szczęścia dla wszystkich, ale jakoś to wszystko tam pasowało.

Serial zdecydowanie przede wszystkim dla fanów "brytyjskości", jak ktoś kompletnie nie czai takich klimatów to lepiej odpuścić.
Twórca rozwija (oba dla HBO chyba) dwie kolejne produkcje kostiumowe o zbliżonej formie i tematyce, ale w zupełnie innych realiach.

Odpowiedz
(27-08-2019, 10:03)Dr Strangelove napisał(a): No całość jest bardzo specyficzna, to prawda, ale bez tego nadęcia cała historia nie mogłaby istnieć :)
Ależ mogłaby jak najbardziej, jest mnóstwo innych pozycji o arystokracji tracącej pozycję i ich służbie, robionych zupełnie na serio, bez telenoweli i śmiesznych problemów, samo Downton Abbey było poważne tylko momentami, ale z założenia to jest taki feel-good serial lejący lukier na zestresowane brytyjskie serca.

Odpowiedz
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Oczywiście, że można to zrobić na 100 sposobów. Chodziło mi o to, że Fellowes sobie założył taką a nie inną formułę i klimat i tego się konsekwentnie trzyma. Taka lajtowa "Dynastia" o brytyjskiej arystokracji i jej służbie.
Takie moje pretensje, że ktoś nakręcił lekką obyczajówkę a ja chciałbym rasowy dramat. No chciał to nakręcił :)

Nie żałuję, fajnie się to oglądało do czasu i może kiedyś wrócę i dokończę, ale mając do wyboru "Downton Abbey" i "Gosford Park" zdecydowanie wolę ten drugi.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon