Jane Got a Gun (2016) reż. Gavin O'Connor
Fabuła: Western w którym Natalie Portman gra kobietę starającą się uratować swojego niezbyt przestrzegającego prawa męża (Joel Edgerton) przed ścigającym go gangiem rewolwerowców.
Data premiery: jeszcze nieustalona
Budżet: ok 15 mln$

O filmie zrobiło się naprawdę głośno z powodu roszad na planie, o ile odejście dysponującego napiętym grafikiem Michaela Fassbendera przyjęto jako coś normalnego to prawdziwe rewelacje czaiły się tuż za rogiem. Medialna bomba wybuchła gdy okazało się, że pierwotny reżyser filmu Lynne Ramsay (Musimy porozmawiać o Kevinie) nie zaszczyciła swoją obecnością pierwszego dnia zdjęć. Potem okazało się, że absencja była dość spodziewana a kłótnie na linii reżyser-producent były codziennością, jednak nadal za Ramsay będzie ciągnęła się zasłużona łatka braku profesjonalizmu.

Nie nadążano z ugaszeniem pierwszego pożaru gdy wybuchł kolejny, Jude Law uznał, że Ramsay była jedynym powodem dla którego spędza marzec w Nowym Meksyku i opuścił plan zdjęciowy. Atmosfera stawała się już naprawdę napięta ale na szczęście Joel Edgerton, będący jednocześnie współproducentem filmu przypomniał sobie o udanej współpracy z Gavinem O'Connorem na planie "Warrior". Do obsadzenia nadal pozostaje zwolniona przez Lawa rola przywódcy gangu, według doniesień mediów producenci kontaktują się z Jeffem Bridgesem, Tobeyem Maguirem i Jake'iem Gyllenhaalem. Niestety nie ma co liczyć na szerszy zjazd "pracowników Wojownika" bo Tom Hardy bawi się właśnie ze szczeniaczkami i Noomi Rapace na planie "Animal Rescue".

Zmiana Ramsey na O'Connora może zwiastować zmianę wymowy filmu z feministycznego westernu na bardziej męskie kino. Po swoim ostatnim filmie nowojorski reżyser podniósł poprzeczkę wymagań kinomanów, czy powstający w tak wielkich bólach western ma szanse na bycie czymś więcej niż hollywodzką anegdotą?

Odpowiedz
(24-03-2013, 10:39)Szaman napisał(a): ...będzie ciągnęła się zasłużona łatka braku profesjonalizmu.

Zasłużona? Dla mnie jeżeli prawdą jest wpieprzanie się producentów w pracę reżysera to jedyna słuszna decyzja i należą się brawa. Gdyby każdy reżyser stawiał twardo na swoim to dostawalibyśmy lepsze filmy. Profesjonalizm to nie lizanie komuś tyłka i branie kasy za pracę wbrew woli tylko wykonanie porządnie swojej pracy a tego nie można zrobić wykonując rozkazy zza pleców.

Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
No ale ona nikogo nie poinformowała o swojej decyzji, po prostu nie przyszła pierwszego dnia do pracy. To 40-letnia kobieta odpowiedzialna za milionowy projekt a nie zbuntowana studentka lejąca na pracę w call center. Odważnym zachowaniem z klasą byłoby poinformowanie zainteresowanych stron o swojej decyzji odpowiednio wcześniej, a tak sparaliżowała pracę kilkuset ludzi.

Odpowiedz
Terapia wstrząsowa to dziś jedyny sposób na pokazanie problemu, ludzie z klasą są wypisani na nagrobkach. Dotyczy to każdej sfery życia, również wielomilionowych kontraktów.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
(24-03-2013, 12:35)SonnyCrockett napisał(a): Gdyby każdy reżyser stawiał twardo na swoim to dostawalibyśmy lepsze filmy. Profesjonalizm to nie lizanie komuś tyłka i branie kasy za pracę wbrew woli tylko wykonanie porządnie swojej pracy a tego nie można zrobić wykonując rozkazy zza pleców.

Nie mogę się zgodzić. Zwłaszcza, że nie uwłaczając, ale to trochę naiwny idealizm. Unieść się honorem, OK, ale wtedy pragmatycznie zapytam: Co mi z honoru, kiedy nie mam ofert pracy? Wiem, może i brzmi to okropnie, ale naprawdę nic by się nie zmieniło, gdyby kilku, a nawet większość reżyserów zaczęło się buntować. Zawsze znajdzie się zastępstwo.
I też jestem ciekaw, jakby większość tutaj z Was zareagowała, gdyby otrzymała możliwość nakręcenia filmu, super obsada, kasa itd. I producent kazałby Wam nakręcić tak film, aby zmieścił się w tej tak strasznie przez niektórych znienawidzonych kategorii wiekowej PG-13. Czy wtedy przez profesjonalizm i honor, wyznawane wartości rzucilibyście wszystko?

Ja jestem sprzedajną dziwką. Dla możliwości nakręcenia hollywoodzkiego filmu, postąpiłbym tak jak by tego sobie producenci chcą. Może nie byłoby wszystko po mojej myśli, ale miałbym szansę na kolejne kontrakty i może wtedy z czasem mógłbym sobie na więcej pozwolić.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Jak sam zauważasz to kwestia zasad, jedni twardo się ich trzymają inni nie, czy to rozgranicza dobrych od złych, niekoniecznie na pewno odgranicza słabych od silnych. Z procederem spotyka się każdy na co dzień np. w podejściu pracodawców którzy wolą mieć stado lemmingów niż dobrych i świadomych pracowników i jest to patologia którą osobiście zwalczam.
Nie wiem na pewno czy pani Ramsey postąpił tak w imię zasad czy sama jest problemem, ale jeżeli tym sposobem pokazała że nie jest popychadłem dla "krowociorzy" to szacun na dzielni. ;)

(24-03-2013, 16:28)Lawrence napisał(a): Czy wtedy przez profesjonalizm i honor, wyznawane wartości rzucilibyście wszystko?

Jasne że w sytuacji gdzie czułbym że praca pod którą mam się podpisać nie jest tym czego chcę to pieprznąłbym natychmiast. Ale ja już w życiu parę decyzji niewyobrażalnych dla innych zrobiłem więc może reprezentuję mniejszość społeczną :P

Odpowiedz
Tylko jak napisałem, jestem ciekaw czy dzięki szacunkowi na dzielni, nakręci dalsze filmy?
Sorry, ale ja jestem okropnie pragmatyczny. I co mi z tego, że wyjdę na osobę honorową, a na pudelku zamiast żółci, zyskam uznanie i zostanę przedstawiony jako równy chłop, skoro zawalę tak sobie dalszą karierę.

OK, tutaj raczej nie dojdziemy do porozumienia.

A inna kwestia, że jestem w stanie uszanować decyzję pani Ramsey, ale uważam jednak, że nie przyjście na plan zdjęciowy, nie tylko za mało profesjonalne. I nie jest to tylko foch, ale też nie fair wobec reszty ekipy.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ano temat bez wyjścia bo trzeba by wyznaczyć granicę co kto zrobi dla kariery a ta jest w dzisiejszej rzeczywistości coraz bardziej elastyczna.

(24-03-2013, 16:28)Lawrence napisał(a): I nie jest to tylko foch, ale też nie fair wobec reszty ekipy.

Czyli inna moralnie dwuznaczna sytuacja, mam zrobić coś złego, poświęcić się dla dobra innych czy utrudnić życie innym dla swoich dobrych zasad?

Odpowiedz
(24-03-2013, 17:06)SonnyCrockett napisał(a): Czyli inna moralnie dwuznaczna sytuacja, mam zrobić coś złego, poświęcić się dla dobra innych czy utrudnić życie innym dla swoich dobrych zasad?

Akurat tutaj nie bawiłbym się aż tak bardzo w dywagacje moralne, tylko skoro tak bardzo nie dawała rady z tym producentem, to powinna to powiedzieć ekipie: "Sorry, ale z tym c***em nie dam rady, wysiadam". Dla mnie to było zagranie nie fair, od aktorów, operatorów, dźwiękowców, a po osoby od cateringu kończąc. Takie nie pojawienie się to dla mnie foch i trochę brak szacunku, dla innych osób pracujących przy filmie.
To tak samo jak nie pojawienie się na ważnym meczu piłkarskim i nie powiedzeniu nikomu o tym.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
A to potwierdzone że nikt nie wiedział że nie pojawi się na planie? Z dostępnych newsów można wnioskować że taka sytuacja była na rzeczy i zszokowani są tylko ci na górze.

Odpowiedz
Ramsay toczyła boje głównie ze Scottem Steindorffem ale producentami filmu są także Natalie Portman i Joel Edgerton. Dodatkowo Jude Law opuścił plan dzień po decyzji reżyserki. Gdyby wiedzieli tylko główni aktorzy (czyli Portman i Edgerton) to jako producenci nie dopuściliby do zaistniałej sytuacji. Moim zdaniem wynika z tego, że było to zaskoczeniem dla wszystkich.

Odpowiedz
Cytat:Western w którym Natalie Portman gra kobietę starającą się uratować swojego niezbyt przestrzegającego prawa męża (Joel Edgerton) przed ścigającym go gangiem rewolwerowców.

Czemu kobieta ratuje męża, a nie odwrotnie? Mąż jest inwalidą bez rąk/siedzi w areszcie/przez cały film trzymają go w niewoli i czekają na okup?

Cytat: Jude Law uznał, że Ramsay była jedynym powodem dla którego spędza marzec w Nowym Meksyku i opuścił plan zdjęciowy.

To niech wypierdala - tak się mówi :)

Odpowiedz
Ona jest z Teksasu a on z Waszyngtonu :P

Odpowiedz
Jeśli się nie mylę Portman wynajmuje do pomocy swojego byłego którego miał grać Fassbender a teraz już kompletnie pogubiłem się kto gra kogo. A mąż jest ciężko ranny.

Odpowiedz
Cytat:Ona jest z Teksasu a on z Waszyngtonu :P

W takim razie wszystko jasne.

Odpowiedz
(24-03-2013, 20:58)Szaman napisał(a): Jeśli się nie mylę Portman wynajmuje do pomocy swojego byłego którego miał grać Fassbender a teraz już kompletnie pogubiłem się kto gra kogo.

Znaczy się, że takie są problemy na tym planie zdjęciowym, że Natalie Portman musi dzwonić do swoich eks-chłopaków, czy ci aby nie zagraliby w jej filmie??? Rety to rzeczywiście tam nieciekawie musi być na planie zdjęciowym, skoro do takich desperacji dochodzi.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Lawrence, Ty tak serio? ;)

Odpowiedz
Znaleźli zastępstwo dla Jude'a Lawa- Bradley Cooper.

Odpowiedz
Cooper niedługo z lodówki mi wyskoczy, wszędzie go tyle

Odpowiedz
Normalny proces po otrzymaniu nominacji do Oscara za rolę w mega kasowym i bardzo lubianym filmie. Zresztą Cooper ma ten luksus, że bez szkody na wizerunku może teraz grać zarówno w głupich komediach jak i być rozpatrywanym do ról w oscarowych produkcjach. Jednym słowem może wszystko.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon